Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

se vidi da se bliža konferenca

Default avatar

ena iz šole

Polno paničnih mamic prosi za linke do vaj za svoje sončke. Naj teiste mamice najprej pogledajo, koliko imajo njihovi sončki rešeno v DZ in učne liste, ki jih dobijo v šoli.

Sama delam v šoli (učim MAT) in moji 6-šolci v ponedeljek pišejo test. V sredo so dobili učni list, neke vrste preverjanje znanja in naročila sem jim, naj ga naredijo do danes, da ga bomo skupaj pregledali. Danes predhodno uro je bil tudi dopolnilni pouk, da bi lahko še kdo prišel kaj vprašat-ni bilo nikogar.
Ko sem rekla, zdaj pa preglejmo preverjanje znanja, se jih je v obeh razredah najmanj 5 oglasilo: Kakšen list, smo dobili kakšen list?
No, potem se je izkazalo, da je bilo v enem razredu od 24 učencev 8 učencev brez lista, še dodatni 3 so imeli list prazen, še dodatni 4 so imeli rešenega nepopolno. Podobna slika je bila v drugem razredu, tako da moja letošnja novoletna zaobljuba je, da bom začela šparat davkoplačevalski denar in moj čas in bom učencem natisnila samo še tisto, kar je obvezno-torej preverjanje znanja (no, konec koncev je tudi to lahko ustno) in pa ocenjevanje znanja. PIKA. Nobenih vaj, jih je v DZ dovolj. Kdor bo hotel več, naj kupi še kakšno knjigo ali išče vaje po netu. To sem jim danes tudi povedala in če je kakšen sonček to doma potožil kakšni mamici, ki tole bere, naj povem, da sem mislila smrtno resno!

Pa lep vikend! Teste sem ravnokar sestavila, zdaj me pa samo zanima rezultat.
Default avatar

marickaa

Šola se vedno prilagaja manj sposobnim, manj zainteresiranim učencem. Saj je tako, kajne? Z bolj motiviranimi in resnimi se je pa vedno (bilo) škoda ukvarjat.
Default avatar

ah joj

ena iz šole je napisal/a:

Mogoče res učiš matematiko, ampak pravopis ti pa škripa, škripa....
Mogoče ne bi bilo slabo, če bi še sebi natisnila kakšen delovni list iz slovenščine....
Default avatar

ena iz šole

Brez skrbi, za tiste imam dodatni pouk in tam dobijo še juhuhu težjih vaj, nasvetov... Ampak, da ne bo kdo mislil, da so to tisti, ki so odkriti kot nadarjeni. REDKO, redko kdo od tistih pride k dodatnemu pouku. Pridejo tisti, ki so delavni, pa čeprav ne tako sposobni in s temi je pa pravljica delat.
Default avatar

ena iz šole

ah joj je napisal/a:
Default avatar

kiri

Da otroci ne prinesejo rešenih vaj je tvoj problem in ne problem staršev. Tebe je država pooblastila za to, da v njenem imenu otroke učiš matematiko. Šola je obvezna in ne prostovoljna, Obvezna je za državljane otroke od 6-15 let (pa ne samo za njih btw., ampak za vse, ki se trenutno nahajajo na njenem ozemlju za daljši čas) in ne za otroke staršev. Vidiš razliko? Če bi bila šola prostovoljna ali privatna, kamor bi starši na svojo željo vpisovali otroke, potem bi lahko del odgovornosti prenesli na starše, tako pa je izobraževanje v pristojnosti šole.
Učitelji menda hočete več pristojnost, kajne? Kjer pa jo imate, hočete navodila od ministrstva ali pomoč staršev, ccc......
Default avatar

še ena iz šole

kiri je napisal/a:

Če imaš otroke, ti svetujem, da prebereš pravilnik o pravicah in dolžnostih UČENCEV.
Če jih nimaš, ok, naj ti bo, da pišeš take neumnosti.
Default avatar

kiri

še ena iz šole je napisal/a:
No, povej, kaj od tega, kar sem napisala, ni res.
Moji otroci naj te ne skrbijo. Ne pišem o njih. tudi za naloge zanje ne fehtarim, jih najdejo sami, ko to želijo, niso več majhni. Me pa skrbi to vsesplošno prelaganje odgovornosti, ne samo učiteljev, na druga ramena. To pa ja.
Default avatar

salinka

kiri je napisal/a:
Tako je! In, draga učiteljica, prosim, da otroke naučiš še odgovornosti, jih vzgajaš, jim daš za jest, jih skopaš ... Saj učitelji itak nič ne delate!

p. s. In zdaj čisto resno: Ne sekiraj se, tu je cel kup žensk, ki jim je pri vzgoji in ostalem spodletelo, da je kaj, zato pa se tako vpiknejo v vsako figo. Tisti, ki premorejo nekaj zrelosti, bodo tvoje sporočilo razumeli tako, kot je bilo mišljeno - torej dobronamerno.
Default avatar

kiri

salinka je napisal/a:
Jah, ko zmaga argumentov, se začnemo pa norčevat. Tipično.
Default avatar

ah joj

ena iz šole je napisal/a:
A tako torej? Ko enkrat narediš diplomo, lahko pa delaš vse narobe??? In to bi naj bilo razmišljanje neke izobražene osebe, ki ji starši zaupajo svoje otroke????

Ne smeš odbijati pik učencu, če je naredil slovnično napako? Ha ha, on je učenec, ti si učiteljica, menda?? Ti si napak NE smeš privoščiti!!!

No ja, s svojim primitivnim postom si res naredila medvedjo uslugo šolstvu. Sicer pa, naj se vidi kako nizko je padlo naše šolstvo!

p.s. po tvojem stilu pisanja se mi vse bolj dozdeva, da ti učencem le deliš malico :-)))))))))))))))
Default avatar

brug.-

kiri je napisal/a:
Torej otrok sam nima čisto nobene odgovornosti, da tudi reši in naredi vaje iz matematike, ki jih je dobil od učitelja? Te vaje naj bi naredil doma!!! Učiteljica je svoje opravila, če je imela dopolnilni pouk, če jim je prinesla vaje, jim povedala, da bodo te vaje naslednjič pregledali in predelali in naj jih rešijo doma!! Kakšno prelaganje odgovornosti??? Na starše? Saj nihče ne pravi, da so starši zakonsko odgovorni za nedelavnost svojih otrok. Ampak če otroci ne naredijo, kar bi morali, če naj bo znanje prav dobro ali odlično, naj torej starši ne jokajo in stokajo, kako je bilo vaj premalo in jih iščejo okrog po netu. Ker vaj je čisto zadosti, samo njihovi sončki jih ne delajo! V tem je point! Če so potem ti isti otroci in straši zadovoljni z dvojko, ni problema. Ampak ponavadi niso in se sprašujejo, zakaj hudiča njihov otrok ne zna in ali ga učitelj ni znal naučiti? Pa ne gre za učitelja, gre za to, da se matematike, pa tudi angleščine recimo, ne moreš naučiti brez sprotnih vaj in drila in domačih nalog. To pa danes le redkokateri otrok počenja in zato neznanje in slabe ocene.

In ja, poglej si pravilnik, kjer piše, da je dolžnost učenca REDNO OPRAVLJANJE DOMAČIH NALOG. In če to ni stvar samega učenca in staršev, da imajo nadzor nad tem, potem pa res ne vem, čigava stvar je. Učiteljeva? A naj hodi po domovih in preverja? Too much, česa si vse eni ne izmislite.
Default avatar

kiri

Lej, seveda, je otrokova odgovornost. Pa tudi učiteljeva.
No, post, ki sem ga napisala, je seveda mogoče razumeti tudi tako, da se posamezne trditve jemlje iz konteksta.
Ampak še vedno je res, da je šola obvezna in da so za poučevanje pooblaščeni učitelji in ne starši (če sem že morala narediti povzetek :)
čao!
Default avatar

hhghgh

Meni je povsem jasno in normalno, da je nezanemarljiv delež učencev 'kampanjskega' tipa. Taki prostovoljnih zadolžitev ne bodo opravili, obvezne pa šele tik pred zdajci. Še več, v glavi imajo natančno izdelano algoritme, kako s čimmanj bolečine oddelati tudi tisto, kar je obvezno. Tako je bilo pred nami, tako je sedaj in tako bo tudi v prihodnje. Mimogrede, enako velja tudi v podjetjih. Tiste, ki imate v službi kaj ljudi pod sabo, se boste zelo verjetno strinjale z menoj.

Za šolo ne vem, v podjetjih pa je to možno rešiti s kombinacijo različnih pristopov (pozitivna/negativna stimulacija; laganje, kdaj je resnični rok dokončanja projekta (vsake toliko pa ga poveš po resnici, da ne bi slučajno zaposleni to vkalkulirali v svoje interne algoritme); ...).
Default avatar

ha ha ha ha ha...

ah joj je napisal/a:
Ma daj ne bluzi! Če na nekem brezveznem forumu dela slovnične napake, jih po tvoje dela tudi v učilnici? na forumu recimo jaz nalašč delam napake, ker se mi ne da recimo pritisniti vedno tipko za veliko črko na začetku stavka (oh, pardon, povedi) In kaj??? A potem delam napake tudi v poslovnem pismu po tvoje? DAj skuliraj se malo s tem slovničnim perfekcionizmom.
Default avatar

včbnlp

Haha, kakšen obrambni mehanizem staršev. :)
Default avatar

brug.-

kiri je napisal/a:
Kdo pa je rekel, da za poučevanje niso pooblaščeni učitelji? Niso pa samo oni odgovorni za učne rezultate!! Lahko se en učitelj na trepalnice postavi, če se učencu ne bo dalo učiti in če ne bo delal nalog, ne bo znal. Pika! Ti pa prihajaš z nekim prelaganjem odgovornosti učiteljev na starše in učence. Ja, madona no, seveda morajo imeti tudi učenci in starši svojo odgovornost v procesu učenja, enostavno ne more biti vsa na učiteljevih ramenih.
Default avatar

123...

kiri je napisal/a:
Katere točno trditve pa se jemljejo iz konteksta? Napisala si, da je učiteljev problem, če učenec ne prinese rešenih vaj, ki bi jih moral narediti doma. Da torej starši s tem nimajo nič? Dobro vemo, da če bodo starši dopuščali, da otrok naloge ne dela, velika večina otrok nalog ne bo delala. Zakaj bi? Nezadostne ocene za to več ne dobijo, doma jih z nalogami ne gnjavijo, če pa učitelj gnjavi, njegova stvar, kaj to otroka briga. Kaj naj po tvoje torej učitelj naredi pri takem otroku, ki mu straši dopuščajo biti brez nalog? Naj ostaja z njim po pouku in ga prisilno obdrži tam ter sam z njim dela vaje? Kaj po tvoje in zakaj naj bi bil izključno učiteljev problem to, da učenec nalog ne dela? Od kod jemljete te bedarije, res me zanima.
Default avatar

Angelina Jolie

Ravnokar si celemu svetu povedala, da si slaba učiteljica, ki ne bo nikoli nič naučila otrok. Če bi bila dobra bi bili otroci motivirani, vedeli bi za učne liste, spraševali bi po novih, obiskali bi te na dopolnilnem pouku in bili bi željni tvoje razlage. Tako pa upam, da nikoli ne boš učila mojih otrok!

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic