Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Invalidska upokojitev

Default avatar

celjska

V letu 2010 sem doživel srčni infarkt. Vstavljena mi je bila žilna opornica. Zdravnik mi je rekel, da sem zaradi infarkta upravičen do invalidske upokojitve III. kategorije. Zato sem tudi podal vlogo preko osebnega zdravnika vlogo za invalidsko upokojitev za III. kategorijo. SPIZ je mojo vlogo zavrnil in mi ni priznal III. kategorije.
Zanima me, ali drži navedba zdravnika, da mi zaradi vstavitve opornice v telo, avtomatsko pripada invalidska upokojitev III. kategorije?
Default avatar

Boris Cibic

Predstavljam si, da je zdravniška komisija, ki je obravnavala vašo prošnjo za invalidsko upokojitev III stopnje, upoštevala zakon.
Pri obravnavi bolnikov, glede zdravljenja, je cilj zdravnika, da bolniku vrne zdravje z najbolj ustreznimi postopki (zdravljenje z zdravili, rehabilitacija po preboleli bolezni, operativno zdravljenje, itd.). Pri oceni ohranjene delazmožnosti je pomembno upoštevanje telesne in duševne obremenitve na delovnem mestu (delo v pisarni, delo v rudniku, itd). Žal, nimam zadnje informacije o oceni stopnje invalidnosti pri bolnikih, ki imajo vstavljene žilne opornice v srčnih žilah. Upam, da so ti podatki znani vašemu izbranemu zdravniku in, da vam lahko pomagsa. Vložite pritožbo proti sklepu komisije, če ni sklepala po črki zakona.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ken

Spoštovani,

v praksi je pogosto tako,da bi težko rekli na kakšen način se upošteva zakon.
Na odločitev IK lahko vpliva več dejavnikov,kako osebni zdravnik utemelji in pripravi vlogo za IK,zdravniška dokumentacija,sestava komisije (strokovnost).....Prepogosto pa se dogaja,da člani komisije premalo upoštevajo mnenje specialista,ki v bistvu lahko poda najbolj verodostojno mnenje o zmožnostih bolnika.
Dogodi se,da je bolnik na 1.stopnji zavrnjen, po pritožbi na 2.stopnji pa ima pravico priznano,dovolj je že,da je komisija bolj strokovna in odloči drugače.
Torej vsekakor se je dobro osebno pritožiti,še posebno,če je bolniku zdravnik specialist podal mnenje,da je bolnik upravičen do invalidske upokojitve.Ampak ni dovolj,da je to rekel,temveč napisal!

SREČNO!
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic