Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

zakaj bipolarna motnja spada med psihoze, navadna depresija pa ne?

Default avatar
Ali mi lahko prosim poveste, zakaj bipolarna motnja (manična depresija) spada med psihoze, navadna depresija (tj. brez spremljajoče manije) pa ne?
Default avatar
Spoštovani!

Stvar dogovora glede na nekatere znake. Vodilni znak psihoze je psihotično doživljanje, k ise lahko kaže na več načinov, npr. prividi, psiluhi, derealizacija ipd.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
V čem se naslednji znaki, ki opredeljujejo depresijo (ne bipolarno motnjo), razlikujejo od blodenj in derealizacije (simptomi povzeti po http://www.ezdravje.com/si/zivcevje/depresija/):
- črnogledost, občutja brezupa - oseba vidi svet bolj črn kot je v resnici - neke vrste blodnja (ki se je oseba ne more kar tako znebiti) in derealizacije (svet v resnici ni tako črn kot misli);
- občutja nemoči, brezvrednosti in krivde, - ni to neke vrste blodnja, da oseba misli, da ni nič vredna in da je vsega kriva in da se teh občutij ne more znebiti? Ni to derealizacija, da oseba misli, da ni nič vredna in da je vsega kriva, kar pa seveda sploh ni res?
- izguba zanimanja in veselja do stvari in dejavnosti, ki ste jih nekoč radi počeli, - ne spominja tole na motnje hotenja, ki so tako značilne za shizofrenijo?

Ali mi lahko prosim to razložite?
Default avatar
Spoštovani!

To niso znaki blodenj.

Sicer pa to ni forum za izpitna vprašanja, temveč za probleme bolnikov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj