Dobre kuharice pomoč – potica ima luknje
Kolikor imam izkušenj je odvisno od razmerja tekočin v testu in v masi orehov…..hkrati pa sem s časom ugotovila, da je potrebno potico ko je pečena, obvezno obrniti pekač in nekaj časa pustiti, da se tako ohlaja……
moja razmerja:
na 1/2 kg moke 1/4 litra mleka
masa:
na 25 dag orehov 1 dcl mleka…..
p.s.: orehi ne grenijo, če je mleko samo vroče…če je vrelo bodo grenili
Potico moraš trdno zviti; ko jo dam v pekač, jo prebodem in še malo “potlačim”; peči jo dam takoj v hladno pečico. Ko je pečena, jo zvrnem na leseno desko, pokrijem s prtičem, potem jo pa še zavijem s časopisnim papirjem.(to s časopisnim papirjem mi je enkrat svetovala ena “starejša” gospa)
Če pečem v dveh rundah, je za drugo rundo pečica že vroča, vzhajan in preboden šarkelj še enkrat malo “potlačim” preden dam v pečico.
Potica mi je še vedno lepo uspela.
Lep dan