Med.Over.Net

Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Ženske in moški s(m)o se spremenili

Default avatar

vitruvian22

V branje in razmislek:

"Očitno je, da se na področju spolnih vlog dogajajo dramatične spremembe. Anton Komat v novi knjigi Simbiotski človek opisuje: »V sodobnem ‘moškem' polu družbe vse bolj prevladujejo brezciljna apatija, brezvoljna vodljivost, nezainteresiranost, krotka pridnost, nekritična ubogljivost, vse manj je zdrave agresivnosti in aktivnega zanimanja za ženski spol, mladi moški se vse bolj feminizirajo v modnih trendih in fizični podobi. Po drugi strani se zdi, da ženske čedalje bolj ‘vdirajo' v vse pore družbenega življenja, so vse bolj emancipirane in agresivne, vse več jih je samohranilk in vse več jih pogosto menja partnerje.« Lahko vzroke umika moških na celi fronti iščemo zunaj socioloških okvirov? Je mogoče, da izgubljajo stik z možatostjo zaradi delovanja pesticidov? Znano je, da sta se v štiridesetih letih število semenčic in količina testosterona pri sodobnih moških zmanjšala za polovico. Kaj spremenjena človekova duševnost in patološka endokrinologija v povezavi s sintetičnimi kemikalijami, ki imajo značaj hormonskih motilcev, pomenita za prihodnost civilizacije?" Anton Komat, neodvisni raziskovalec, pisatelj in publicist

Z njim se strinja tudi Boštjan M. Zupančič, sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu

Priložil bi tudi razmišljanje Romana Vodeba, ampak bo zaenkrat dovolj materiala za komentiranje.
Default avatar

dramatično

No ja Komat je svoj kaliber... Ali je pojav res posledica uporabe pesticidov ...morda...

Pojav je po mojem mnenju vsekakor sociološki. Socrealizem je uničil ženske, njihov položaj in družino. Ženske je razvrednotil in jih naredil za delovno živino, saj jih je stlačil v službe in jim pustil vse delo doma in z otroci, ki mu je pa vzel vso vrednost! Moški so se v tem sistemu hitro znašli: njihovo edino skrb sedaj predstavljajo bodisi gostilne, druženje s prijatleji in športne aktivnosti..skrbi za družino in to za njih ni več. V takih družinah matere vzgajajo mamine sinčke, ki ponesejo nesposobnost očetovstva in partnerstva v naslednjo generacijo... in tako gre dalje... Ni niti nobene družbene odgovornosti - zaradi nenormalno visokih davkov ni potrebno nikomur skrbet za zdravstveno varstvo, šolanje potomcev, starost.... Izi lajf in tudi socrealistična spolna svoboda, ko je bilo popolnoma etično in družbeno potrebno sexat vsenaokoli...moški so se imeli 50 let enostavno čudovito :)))

Novi kapitalizem pa je naredil službe nskončno naporne in ženske enostavno ne zmorejo več. Nove generacije žesnk počasi nehajo negovat vrednote cankarjanske matere in poslušne žene in so začele zahtevati resnično enakopravnost....in zato se mnoge malo bolj po moško obnašajo in glej ga glej čudo, to pa lenim postscrealističnim moškim in maminim sinkom niti malo ne ustreza. Moški pa vsekakor niso nič kaj bolj pridni, skrbni in delovni doma kot pred mnogimi leti - razen če niso morda ustrezno motivirani?

Jaz npr opažam, da so moški v državah, kjer sistem zahteva izjemno visoko stopnjo individualne odgovornosti kot sta npr. Švica in ZDA, še vedno čisto moški. Morajo vzdrževat svoje družine in se zato zelo potrudijo. Imeti ljubico je domena bogatih, one-night standi pa domena priložnsoti srečevanja z neskončno lahkimi glupačami. Ženske se pa dobro zavedajo..če ga dobijo pri varanju dobijo vse, če pa si one kaj privoščijo pa letijo skozi okno brez kovčka! V muslimanskih državah se itak poročit ne moreš, če nimaš dovolj pod palcem, o drugih ženskah pa lahko samo sanjaš, če nimaš ... Ženo in otroke pa mora vzdrževati moški, ženske imajo svoje imetje le zase! NI pa pametno, da si tam ženska omisli loverja, pol jo pa kamenjajo.... Jah ne vem noooo, a v teh državah pa ne uproabljajo pesticidov??????
Default avatar

Ta prava Monica

seveda smo se spremenili,zenske danes pocno vse tisto kar so moski stoletja
Default avatar

cec

vitruvian22 je napisal/a:
Pokojni J. Rugelj je to znal povedati silno enostavno, evo dve sočni:

"Pravi moški počasi izumirajo! Kako pa naj ne bi, če jih vzgajajo čudne feministke, samske ali s pobeglim možem. Očetov enostavno več ni."

"Za vse partnerske, družinske in starševske probleme tega sveta so krive ženske! Zato ker izbirajo neustrezne oplojevalce !"Drugače pa moje skromno mišljenje - s problemi prevlade se ukvarjajo ne ravno trdni ljudje.
Default avatar

Boom

Še nekdo, ki nima pojma o čem govori ali pa namerno zavaja in bi njegove nebuloze bolj spadale na agitpropovsko sceno opozicije Političnega čveka.

Morda imaš prav glede socrealizma in je tam res bilo tako, vendar pa smo pri nas z njim zaključili leta 1948. Iz svojih šolskih let pa se še zelo dobro spominjam, da je bila vsaj tretjina mater mojih sošolcev lepo doma in to v industrijskem okolju. Ne zaradi tega, ker ni bilo služb, ampak je šlo zs čisto posledico tradicije, ki se je vlekla, ja, še iz časov Cankarjeve matere (BTW, Cankar nima kaj dosti opraviti s časi - po tvoje - socrealizma :-))). Torej iz časov, ko sta sistem in religija zaprla žensko v kuhinjo in iz nje naredila stroj za gospodinjenje in rojevanje.

Upam torej, da nas ne misliš prepričevat kako je bilo ženskam lepo pred "socrealizmom" in da so tistih 8 ali 10 otrok rodile iz čiste ljubezni. Govorimo seveda le o številu tistih, ki so preživeli. Koliko je bilo še mrtvorojenih ali jih je pomrlo kmalu po rojstvu, se niti ne ve in nekateri od teh otrok so zelo pozno izvedeli, da so ali bi imeli še kakšnega brata ali sestro. In ne samo to. Ženskam je bilo menda celo tako "lepo", da so marsikdaj na skrivaj hodile noseče k takim, ki so znale opraviti "tiste stvari", dogajalo pa se je, da je kakšen tudi staknil pljučnico ob "slučajno pozabljenem" odprtem oknu pozimi, opažen pa je bil tudi trend "padanja s peči". Ali z drugimi besedami, za zlatih časih pred "socrealizmom" se je marsikatere ženske loteval obup. Moških pa itak deca niso zanimala, razen ko je bilo treba delat na polju. In dedc ni veljal za dedca, če z babo ni "opravil" v manj kot petih minutah :-))))

O opevani ameriški demokraciji in nebulozah o zahodnih moških bi se pa tudi dalo kakšno rečt :-))))
Default avatar

joži*

Ta prava Monica je napisal/a:
Tisočletja, Monika :)

Jaz razumem, da moški jokajo za starimi časi in "starimi" ženskami.

Celotno zgodovino so bile ženske podrejene moškim oz. žena možu. Fizično, versko, pravno in politično. Z emanicipacijo so najprej dobile pravico voliti, postopoma pa je ta proces emancipacije prodiral v vse pore ženskega življenja. Niso več bile zadovoljne samo s politično svobodo, ampak so zahtevale VSO svobodo, enako kot jo imajo moški od začetka svojega obstoja.

In jasno, da zahtevamo svobodo tudi v privatnem življenju, no, vsaj tiste, ki smo bile vzgajane v svobodnem družinskem ozračju.

In ja, moškim se seveda kolca po časih, ko so ženske podpirale tri ali štiri vogale doma, skrbele za otroke, seks je bila njihova zakonska dolžnost, služile so celo denar in morale "potrpeti" vse muhe svojih možev, tudi nasilje, posesivnost ipd patologije.

Zdaj se mnogo žensk (vedno več) zaveda, da so enakovredne moškim in si zaslužijo vse, kar imajo moški. In zahtevajo vse, kar imajo moški. Gospodinjska dela pol/pol, otroci pol/pol, denar pol/pol, prosti čas pol/pol. Moški, ki to zavračajo, morda celo pri tem uporabljajo silo, pa so vedno pogosteje odpisani.

Od moških zahtevamo samo, da prevzamejo svojo polovico obveznosti. Res smo grozne.

Vidim pa, da ravno moški, ki spoštujejo partnerko ter imajo jajca in samozavest, da sprejmejo to svojo polovico obveznosti, brez da bi se počutili poženščeni, so ponavadi "pravi" moški. Saj s tem, ko se angažirajo doma, gradijo odnos z otroki in s partnerko ter tako postajajo pomembni in upoštevani družinski člani (in ne samo oplojevalci in prinašalci denarja).

Moški, ki pa niso samozavestni glede svoje svoje moškosti, pa si ne upajo prijeti krpa krpe v roke in zamenjati otroku plenico.
Default avatar

vitruvian22

joži* je napisal/a:
Ali pod svobodo pojmuješ seksanje z drugimi moškimi kadar vam zapaše, četudi imate doma moža?

Ali pod svobodo pojmuješ, da bodo morali moški prevzeti vsa dela, da greste lahko ženske ven uživati? In še bi lahko našteval, pa mislim, da sem bil dovolj jasen, ker tukaj ne gre za svobodo, ampak za zlorabo le-te.

In kaj se bo zgodilo z moškimi, ki so dosedaj prevzemali vsaj polovico del v družini? Sam se prištevam mednje in se sprašujem ali sem jaz danes kolateralna škoda vas t.i. emancipiranih žensk?

Meni osebno se ne kolca po ženski, ki bo vse naredila, ker sem bil vedno za enakovreden odnos (čeprav je to v praksi skoraj nemogoče), ampak za ženstvenostjo, nežnostjo, empatijo itd.
Ženske ste od nekdaj trdile, da imate visok EQ. Kje je ta vaš EQ danes? Izgublja se pod težo vašega ega.
Default avatar

Lena 39

vitruvian22 je napisal/a:
:)))))) Oh vitruvian, prava karikatura tega začudenega moškega si, ki ne razume, da so ženske začele uveljavljat načalo enakosti :)))

Točno to kar si napisal moški počno že od nekdaj!

In reees kaaaaj hujšega, da mora mož popoldne doma otroke pazit in pucat in večerjo skuhat, ker je ženka šla na lepotni tretma, zvečer pa s frendicami na žensko zabavico????? Zloraba?

Joži* je napisala, da pričakujemo le polovico nič več. Torej kje je tukaj zloraba???

PS: moj ex (mimogrede tudi prevarant, in tolk v tvoj info - tovrstnega početja ne odobravam in tega nikoi nisem počela) si je tudi domišljal koooolk revček dooomaaaa deeelaaaa in še medaljo za to početje bi mu morala pripet. Pa če realno pogledamo je prve 3 leta zakona doma (všteta moška in ženska opravila, da ne bo pomote) ni delal praktično nič, nadaljnih 8 let po cca 5%, potem pa se je po drugem otroku to povečalo na bajnih 10% in na koncu, zadnje leto zakona, ki ga je pa čist uničilo (toolk da je moral v objem ljubice) pa zaradi mojih ekstremnih (beri cca 9 ur dela dnevno v povprečju, pa 6 2-3dnevnih službenih poti v letu dni, da boste razumeli kaj je bilo za tega bogega revčka tolk preeeveeeč) službenih obremenitev (ki so sledile neki ekstremni službeni situaciji) pa se je njegovo sodelovanje pri družinskih obveznostih povečalo na celih 30% (al pa 25%, pa naj mu bo 30, ker marsičesa kar sem prej počela enostavno pol nisme več delala. on pa tudi ne, in se je skupna količina dela zmanjšala). No sedaj po ločitvi imamo končno cca pol-pol in ne boš verjel: imam strašansko malo dela in ogromno prostega časa. Uživam ravno tkao svobodno življenje kot moški :)) (šport, frendi, druženje po službi... vse to o čemer prej tudi sanjati nisem mogla, z lahkoto sfolgam v tisti polovici prostega časa, ki mi sedaj pripada :))
Default avatar

Ta prava Monica

vitruvian22 je napisal/a:
ali pod svobodo pojmujes sexanje z drugimi zenskami ceprav imas doma zeno-e tole je pa zivi hec haha,sem se dobro nasmejala.
tisocletja to moski pocnete,pa nikom nista..
ne mislim ti osebno,govorim na splosno o moski praksi
redki so moski ki tega ne pocno,poglej malo zgodovino..
Default avatar

joži*

vitruvian22 je napisal/a:

Evo, tvoje pisanje je tipičen primer prizadetega moškega ega.

Jaz pišem o svobodi, o vsej svobodi na vseh področjih človekovega življenja, ti pa to svobodo reduciraš na nekaj tako majhnega, kot je ne-zvestoba. Ki, mimogrede, nima nobene zveze s svobodo. Varali vedno so in še tako svobodni kot tudi nesvobodni. Ponekod so ženske, nesvobodne do skrajnosti, za to sicer kamenjane do smrti, a kljub temu nekatere to počno.

Si sposoben razmišljati dlje od svojega penisa, ali se tam vse ustavi?
Default avatar

menepani

@ vitruvian22

Ne pozabi, da imaš med moškimi in ženskami osebe, ki pridobljeno svobodo izkoristijo za lastni užitek in nimajo moralnih vrednost, ki so enake tebi.

Partnerja ne moreš kontrolirati, ne moreš ga spremeniti, nič ne moreš. Lahko pa preveriš kakšne so partnerjeve navade, da sta si čim bolj podobna. Tudi tukaj lahko nastopi težava, da nikoli ne moreš zares vedeti kaj bo partner storil v prihodnosti.

Garancije ni, ljudje se radi lažejo in dosti jih s časom pogrne na testu zvestobe. Je bil to njihov namen že od začetka? Verjamem, da ne.
Default avatar

Boom

Sam se imam za borca za emancipacijo ... moških :-)))), ampak zadnje čase res prav moški na tem forumu malo preveč jamrate
vitruvian22 je napisal/a:
Sam pojmujem pod svobodo tudi, da imam možnost jo zlorabiti. Ali jo bom ali ne, je pa čisto stvar moje odločitve, s tem pa je samo na meni tudi odgovornost za posledice tako v enem kot v drugem primeru. Če mi kakšna "višja sila" to (svobodo ali njeno zlorabo) onemogoča, potem naj nosi posledice tega ona. Ampak v takih primerih največkrat ni tako.

Ne nazadnje, ljudje se velikokrat znajdejo v situacijah, ko je zloraba svobode na nek način logična, če ne celo nujna. To velja tudi za prevare.
Default avatar

Ta prava Monica

klasika moske pameti-ne vseh moskih,da nebo pomote,jaz lahko ,moja baba pa ne sme in vse ki jih pokavsam so kurbe,ker so mi dale,razen moje zene ne,ona jo ima samo za rojevat..
dejte se moski sprijaznit,kar pocnete sami ,lahko pocnemo zenske tudi,kaj mislis da se nasa mednozja ob veckratni uporabi izven doma obrabijo,medtem ko se pa vasa ne,ko jih veselo uporabljate drugje al kaj..mislim takega sovinizma pa ze dolgo ne!
s takim sovinistom sem ze imela opravka,on lahko ,jaz pa ne..ja v sanjah sine,kar dovoljujes sebi,dopusti tudi drugim pa magari svoji zeni,to je edino pravicno ali ce veljajo pravila za druge,morajo veljati tudi zate,ne pa neka dvojna morala..
pa se nekaj me razjezi a res nekateri moski mislite da je vas lulcek edini na svetu,mislim dobro jutro no!kaj mislite da nam zenskam pa ne zapase druga vrsta mesa,ne ta disi samo vam ane,pa ja de ja!
Default avatar

vitruvian22

joži, moj ego ni prizadet, ampak je prizadeto nekaj, kar sem nekoč imenoval družina.
Vem, egoisti to težko razumejo, ker v družini pač ni prostora zanje. In, če je zate zvestoba nekaj majhnega, potem si človek, ki mu nimam kaj reči, ker sva si drugačna kot noč in dan. Upam le, da boš imela enotna merila do drugih glede zvestobe.

Jaz za razliko od nekaterih tukaj razmišljam z možgani in ne s spolnim organom. Ali si zmožna iti stran od svojih kompleksov oz. ega in odgovoriti argumentirano kot odrasel človek?

Ta prava monica, jaz nisem nikoli varal, zato ne vem o kom pišeš. Drugi moški pa me ne zanimajo, zanima me le zakaj je toliko žensk (predvsem mlajše generacije) takšnih, da drvijo k spremembam (t.i. svoboda oz. emancipacija), čeprav ne vedo točno kam sploh gredo in kakšen bo rezultat le-tega.

Aja, odgovorov (pričakovano) nisem dobil. Škoda, ker bi res rad razumel.
Default avatar

Primož

Ta prava Monica je napisal/a:
pravijo, da kogar piči kača, se boji še zvite vrvi. In točno to je razvidno iz tvojega posta. Vsi ste isti. Saj razumemo bistvo, ampak tako negativno vse v en koš??

Saj znamo malo lepše, a en?

Primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar

vitruvian22

Ta prava monica, povsod pišeš enake komentarje in se držiš kot pijanec plota. Nismo vsi prevaranti! Meni je logično, da tisti, ki vara (ne glede na spol) nima kaj jamrati in se pritoževati, če je potem sam prevaran, ker si je to zaslužil in je nekako logična posledica tega.

Tema pa se, če si opazila, nezvestobe dotakne le obrobno. Prav ti in joži sta vsilila temo nekega uporništva žensk proti moškim skozi nezvestobo. Češ me ženske počnemo samo to, kar ste moški počeli stoletja, celo tisočletja po vajino.

Kakšno uporništvo le?! In zakaj takšno posploševanje? To je le v vaši glavi, ker moški tega sploh ne gledamo tako. In ali bi moški lahko varali, če ne bi bila na drugi strani neka ženska? Te vaše logike ne razumem najbolje.

Jaz sem prepričan, da gre z vaše strani le za eksperimentiranje ter neke vrste in derivate hedonizma, kar so pa žal domene egoizma.
Svoboda je pri tem zlorabljen pojem, podobno kot to velja za svobodo govora v demokraciji.

Kot pri vsakem eksperimentu pa je končni rezultat negotov, sploh, če se ne ve kakšen je končni cilj. Ali pa je cilj le, kot je rekla Ta prava monica v neki drugi temi, uživanje v življenju skozi materialne dobrine, ker se bo duhovnosti posvečala po smrti?

Slednjemu sem se res iz srca nasmejal.
Default avatar

Ta prava Monica

Primož je napisal/a:
vecina ne vsi
Default avatar

joži*

vitruvian22 je napisal/a:

Moj prispevek je pa ja argumentiran. Razložila sem ti razvoj ženske emancipacije v glavah žensk. Žal mi je, če ne razumeš.

Glede ne-zvestobe pa samo pravim, da nima zveze s svobodo. Ok, recimo da z enim delčkom svobode, s seksualno svobodo. Ampak to je samo en delček svobode.

Res pa je, da sva različna kot dan in noč. Meni zvestoba kljub tvojemu prepričanju nekaj pomeni. Ampak ne toliko fizična. Pomembna mi je v smislu intimnosti, povezanosti dveh na najgloblji ravni.
Pomembno mi je, če se moj mož zaljubi v drugo, po tem pa mi je čisto vseeno ali z njo seksa ali ne. Najina intimnost je razbita s tem, ko se je vzpostavila njegova intimnost z drugo žensko.

Če pa se človeku v nekem trenutku slabosti "zgodi", da seksa z drugo osebo, kljub intimnemu odnosu s svojo partnerjo/partnerjem, pa se mi ne zdi nekaj tako groznega. In za prevaro v takem primeru jaz kot partnerica recimo ne bi želela vedeti.

Vem, da se mnogim tak primer zdi za lase privlečen, ampak jaz izhajam iz lastnih izkušenj in zase pač vem, da sem v svojem življenju kdaj tudi že seksala iz čisto napačnih vzgibov (govorim o samskem obdobju), iz razlogov, ki niso imeli nobene zveze s seksom ali intimnostjo.

Tako da ja, sva si zelo različna. Meni fizična zvestoba ni med najvišjimi življenjskimi prioritetami.
Default avatar

metulka

Joži je za moje pojme kar dobro razložila tele premike, Vitruvian pa je skočil na tisto, kar ve o njej iz drugih tem.

Verjamem, da se je težko sprijazniti s spremembami, ob katerih se človek čuti oškodovan, to je popolnoma v človeški naravi.
Kar se ženstvenosti in čustvenosti žensk tiče, pa mislim, da sploh ni toliko drugače kot včasih, le da nista več tako tesno povezani s krilci, najlonkami, štedilnikom, čebrom in nemim prikimavanjem gospodarju. Hvala bogu.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic