Glasba, film in fotografija

razlika med akustično in klasično kitaro

Default avatar
Sin je dobil kitaro in ker je starejša bi zamejnali strune.Baje je važno kakšna kitara je.A mi lahko kdo pove po čem točno bi vedeli ali je klasična ali akustična.Brala sem,da naj bi bila razlika v debelini vrata ampak,če bi imela obe bi opazila razliko,tako pa...Ali so še kakšne bolj očitne razlike?
Default avatar
Klasična ima debelejši vrat, najlonske strune(belo prozorne) in ponavadi bele šponarje...

Akustična ima tanjši vrat, kovinske strune(zvok je dost bolj poln napram najlonskim strunam) in ponavadi kromirane šponarje...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar
Kakršnakoli kitara že je, ne kupuj pocen jajca od strun ampak najdražje ( okrog 15-20 €)....po možnosti z najdebelešo E nižjo struno, ker je pol tud zvok kitare nižji oz. polnejši
...
Rabiš še štimer za uglaševanje in trzalice...kasneje tud kapodaster...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar
pa največkrat se tud pozna razlika pri glavah, akustične majo po defaultu "zapolnjene" glave, klasične majo pa 2 "špranji" po defaultu v glavi.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar
Ni potrebno kupovat najdražjih strun, kakšne vmesne bodo več kot v redu. Če je otrok še mlajši in začetnik na kitari, priporočam čim tanjše strune (zvok bo malenkost manj poln, se bo pa lažje igralo). In če je le možno najlonske (lahko za kratek čas tudi na akustično kitaro, da se prsti navadijo - nikakor pa ne obratno - torek kovinske strune na klasično - NE).

Razliko sta že napisala : klasična: malo manjša, precej širok vrat in razmaki med prečkami, 'luknje' v glavi, najlonske strune. Akustična: kovinske strune, tanjši vrat, večja. Najbolje da greš v trgovino, vprašaš za kakšno kitaro gre in ali se da nanjo normalno igrat (ker slaba kitara ubije voljo do igranja takoj, ena nova klasična za začetek pa tudi ne stane toliko) in prosiš, da ti namontirajo strune. Kupite še uglaševalec, potem pa na internet akorde pa tabe gledat :)
Default avatar
blabla... je napisal/a:

Važno da je vse kontra ostalim in da je vse zadost dobro za mularijo....muskontar oz. kitarist v pravem pomenu besede takih oslarij že ne bi pisal...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar
ah daj no, otroku bi dal najdebelejše strune? Zakaj že? Da izgubi voljo po enem dnevu? Nima smisla. Tanke strune gor pa vadit, ko se prsti na te navadijo pa bolj debele, če mu že zvok ni dovolj poln. In igranje na staro kitaro, ki ima po možnosti malo zvit vrat in uničene prečke je prav tako izguba časa. Če je le možno se kupi nekaj vsaj približno dostojnega, da gre igrat mehko in da so tisti prvi toni uspeh, ne pa da si otrok prste gor lomi.
Default avatar
Hvala!
Sam še neki me zanima,a drži tudi to,da ima klasična 12polj na vratu do trupa ned tem,ko ak.14?
Default avatar
Kaj pa pol strun plastičnih in pol kovinskih? Imam namreč eno tako doma....


raglja
Default avatar
Akustična ima VSE strune kovinske
Klasična ima tanjše (spodnje) tri najlonske, debelejše (zgornje) tri pa so najlonske ovite z nekim kovinskim ovojem.

Nikoli kovinskih na klasično kitaro! Kovinske strune se napenjajo precej močneje ko uglasuješ kitaro, in na ta način deformiraš vrat klasične kitare.
Default avatar
Ja drži, klasična ima 12. prečko čisto ob telesu kitare in je navzgor sploh za začetnika že malo težko igrati. Akustične imajo ponavadi res do 14., pogoste so pa tudi take, ki imajo tisto stran telesa malo 'prirezano', tako se da lažje igrati tudi višje.

To s pol najlonskih pol 'kovinskih' je pa že mucek66 pravilno povedal - tiste zgornje 3 so v bistvu tudi najlonske imajo pa kovinski ovoj. Nikakor pa ne dajat pol pol. Ker se lahko zgodi da bo naslednji dan tudi vrat kitare pol - pol :)