Nega, ličenje in style

Odgovarjajo: Anja CajhenLaura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s.

Mala črna obleka

Default avatar
Ma, kako me pogreje tole govorjenje/pisanje o "mali črni oblekici, ki bi jo morala imeti vsaka ženska...."

Imam 33 let, službo, moža in dva otroka. Živim na relaciji služba-vrtec-šola-dom-bližnja okolica. Za kam pa naj sploh oblečem tisto "malo črno oblekico, ki jo mora imeti vsaka ženska"? Za dvakrat letno, ko grem v kino/gledališče/na večerjo?

Skratka, samo še en reklamni trik več, kako spodbuditi ženske, da bomo vse besno iskale po trgovinah tele male črne oblekice (ki so, btw, verjetno samo v small številkah).
Default avatar
Meni pa prav pride. Ampak jaz ne živim na relaciji služba-vrtec-dom.
Default avatar
potrošništvo takšno in drugačno

Božič brez nakupov je odziv na komercializacijo božiča v Severni Ameriki. Zametki gibanja segajo v leto 1968, ko se je Ellie Clark javno uprla komercialnim vidikom praznika in se odpovedala nakupovanju daril, okraševanju doma, božičnemu drevesu, voščilnicam in praznični večerji. Leta 2001 se je oblikovalo gibanje za božič brez nakupov, kot ga poznamo danes, ki opozarja na posledice pretirane potrošnje in na poglabljanje globalnih socialnih neenakosti.

Družbeno kritična medijska organizacija Adbusters, ki se je domislila dneva brez nakupov, je spodbudila tudi predpraznično anti-potrošniško kampanjo za božič brez nakupov, ki vsako leto poteka med 1. in 25. decembrom. S kampanjo želijo redefinirati pomen božiča, ki ima v modernem svetu predvsem materialističen predznak in spodbuditi širšo javnost, da se upre predpraznični nakupovalni mrzlici in nakupi manj ali nič ter praznuje božič v trajnostnem duhu in brez stresa.

EcoGuerilla se tej pobudi pridružuje 21. decembra, ko bo nakupovalna mrzlica na vrhuncu, z že tradicionalno zabavo s konceptom, Gverila darila za božič brez nakupov, kjer bo mogoče reciklirali, si izmenjati ali podariti zgrešene nakupe, lanskoletna darila in stvari, ki se prašijo v omari. Letošnji fokus reciklažno-izmenjalne zabave so pletenine, nakit, denarnice, torbice, knjige in filmi na DVD-jih. Z udeležbo na zabavi bodo gostje prispevali k zmanjšanju svojega ogljičnega odtisa in porabe energije ter kopičenja odpadkov.

Potrošnja v ZDA

Odpadki: Vsako leto se v prazničnem času ustvari za 25% več odpadkov kot sicer. Teh 25% pomeni povečanje smeti za 1 milijon ton odpadkov na teden ali 5 milijonov ton dodatnih odpadkov v času od ameriškega zahvalnega dne do novega leta. (Vir: Use Less Stuff)

Voščilnice: Vsako leto se v ZDA proda 2,65 milijarde voščilnic, ki bi lahko napolnile nogometni stadion visok 10 nadstropij. (Vir: Use Less Stuff)

Papir: Več kot polovica vsega papirja, ki se ga proizvede v ZDA, se porabi za dekorativno embalažo potrošniških izdelkov. (Vir: The Recycler's Handbook)

Božična drevesa: V ZDA pokupijo vsako leto po 50 milijonov božičnih dreves, od katerih jih približno 30 milijonov konča na smetiščih. (Vir: Environmental News Network)

Hrana: Na osebo se v prazničnem času zavrže več kot 45 kg užitne hrane. (Vir: Use Less Stuff)

Strošek daril: Američan v predprazničnem času povprečno zapravi za darila 800 ameriških dolarjev
Default avatar
imam malo črno oblekco in prav pride. Vedno aktualna, elegantna, priročna
Default avatar
Sem imela svojo malo črno oblekico svoje cajte... Ful je bila lušna in seksi. Samo, zdaj... ko jaz nisem več mala, seksi... ampak big mama, sem malo črno oblekico dala kolegici, ki se še zbaše v XS košček črnega blaga...
Eh...
Default avatar
Jaz je tudi nimam in so redke priložnosti, ko bi mi prišla prav. Takrat pač oblečem kaj drugega, ponavadi črne elegantne hlače in lepo bluzo. Pred nekaj meseci bi mi sicer prišla prav in sem jo celo iskala po trgovinh in nič našla. Sedaj, ko pa ne iščem, jih vidim polno vsepovsod:) Si jo bom en dan kupila, saj je takorekoč večna:) Če se ne zredim, seveda, kar se pa nimam namena.
Default avatar
.. in sem zadovoljna, da jo imam. Večkrat pride prav..
Default avatar
Jaz je nimam, ker tiste trikrat na leto, ko bi jo potrebovala, oblečem pač kaj drugega.

Moj pomislek pa je - a ni dolgčas, vedno znova v isti oblekici (pa četudi jo poživiš z različnimi modnimi dodatki)...
Default avatar
A misliš, da če ima ženska črno oblekico, nima pa nič drugega v omari? :)
Default avatar
Jaz ima dve črni oblekici in ju oblečem tudi za v službo, zakaj pa ne? Meni je fajn.
Default avatar
Tudi, če imaš takšne priložnosti samo 2x na leto, je vseeno fino, da za takrat nekaj imaš za oblečt, ne pa da si potem razbijaš glavo kaj bi oblekla. Mala črna oblekica je praktična pač zato, ker ne bo šla iz mode in je uporabna ob več priložnostih. Jaz je sicer nimam, ker imam dovolj drugih slovesnih oblačil, ampak verjamem, da je primerna ravno za takšne, ki gredo ven samo enkrat na leto. In mislim, da izraza "mala" ne smeš jemati kot, da gre samo za mini krpico. Če je rita večja, je pač tud blaga več, dejstvo pa je, da črna skrije marsikatero nepravilnost na telesu.
Default avatar
nasvetek je napisal/a:
točno tole velje, uporabna predvsem za tiste, ki gredo redko ven in se jo lahko nosi (če naši gabariti ostanejo isti) kar par desetletij. In ne, ne pride iz mode, če ti je pa dolgočasna jo pa obogatiš s kakšnimi dodatki in je vedno sveža. Mala :)))) hehehe res ne označuje XS velikosti temveč dejstvo, da je brez odvečnih okraskov, črna, telirana, do kolenčka, brez gubic, naborkov ali česarkoli že :)))) skratka večna. In kot taka se mi zdi pravzaprav pravi odziv na zgoraj omenjeno antipotrošništvo!
Default avatar
Jaz imam pa podobne pomisleke kot ena zgoraj. Imam lepo črno oblekico in jo oblečem nekajkrat na leto, ko se večinoma srečam z istimi ljudmi (večerje, sprejemi..) In se včasih smešno počutim, ker sem "spet isto oblečena",,,
Default avatar
...pa žal nisem po jusu. Modrc št. 80 D, ramena št. 38-40, pas 40, boki 42.....višina pa 160 cm. Po moje takim baročnim oblinam ne paše, pa še dobim je ne, ker nisem cela primerna za eno št.
Šivilja? Sem že probala z bluzicami, pa mi prne linije nobena ni dobro speljala, ker sem v hrbet relativno ozka, prsa pa......

smrk, pa res mi je všeč.....

Imate kak nasvet zame? Razen tega, da naj shujšam? Mogoče kak kroj, slikico, da bi jo nesla šivilji pokazat?
Default avatar
Jaz pa na to kar gledam, da recimo nimam vsako leto iste obleke za službeno novoletno zabavo. Pa čeprav bi jo lahko imela, ker mi je še vedno prav. Imam par takih stvari, ki so primerne za bolj fancy priložnosti in potem malo kombiniram.

Ne vem pa, zakaj bi lastništvo male črne oblekice samo po sebi pomenilo, da je človek vedno enako oblečen. Saj nikjer ne piše, da jo moraš dat gor vsakič.
Default avatar
Če imaš to obleko 1x na leto, si ne bo nihče zapomnil tega, sploh, če jo kombiniraš vsakič s kakšnim drugim dodatkom, ko je kakšen lep šal, ogrlica, itd. Ponavadi so te oblekice itak brez ali s kratkimi rokavi, tako da je lahko že majčka ali bluza vsakič druga.
Za tiste, ki nimamo idelanih postav pa obstajajo različni kroji. Jaz male črne oblekice ne jemljem kot nekaj mini in oprijetega, ampak kot črno obleko, krojeno primerno postavi.
@jaz bi jo tudi imela..l. - poskusi z eno balonasto, torej tako, ki se spusti pod prsmi, ki jo "presekaš" s kakšnim malce širšim pasom, glede na to, da bi po merah lahko sklepala, da te v pasu ni preveč.
Default avatar
Jaz imam kar nekaj malih črnih oblekic, pa drugačnih tudi, jih nosim v službi vsaj ene 2x na teden in se v njih odlično počutim :)
Default avatar
leelee_ je napisal/a:
Meni tud Jaz sem na relaciji dom-služba-dom. Brez vrtca. Pol pa še kam.

Tud če greš dvakrat na leto kam ven, taka oblekca prav pride. Štos te oblekce je ravno v tem, da je čisto preprosta, potem jo pa kombiniraš z različnimi dodatki in je vsakič drugačna.
Moja je stara že kar precej let, pa se je še nisem naveličala.
Pa ni samo v S številkah ...
Default avatar
jaz bi jo tudi imela..l. je napisal/a:

sem na Soteski 4 Ljubljana center

šivam že vrsto let, študirala oblikovanje in kar dober očutek za obliko telesa. Lahko poizkusiva. mere niso tako pomembne, pomembno je oko za linijo telesa. in optični vtis. Tudi slika ni pomembna, saj jo lahko skupaj ustvarive. Ni vsak kroj za vsako.

Ariana

GSM 040/14-16-18

Ariana Žarka Kara s.p., Ljubljana
www.zarianakara.tok-tok.com

Moderatorji

Anja Cajhen
AnjaCajhen
Laura Sardinšek , mag. kozm., dipl. m. s.
Laura Sardinšek