Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

Ko ljubica odide

Default avatar

Fenix

Klasična romantična zgodba o "veliki" ljubezni z/s ne/srečnim koncem: poročen moški, oče štirih otrok, v njunem zakonu pa že dolgo ni tako kot naj bi bilo, si poišče mlajšo ljubico. Mene. Veza je trajala tri leta z večjimi in manjšimi prekinitvami za katere sem bila zaslužna jaz. Da se je ta velika romantična ljubezen zaključila, sem prav tako zaslužna jaz.

Nekega dne imaš kot ljubica pač dovolj laganja, pretvarjanja, biti na drugem mestu, ko veš, da si zaslužiš biti edina. Sploh pa-tudi v takem odnosu pride slejkoprej do težav in prav kmalu se zaveš, da je treba narediti temu nesmislu konec. Utopično bi bilo premišljevati in upati na boljšo prihodnost. Čeprav v momentih šibkosti še vedno upam in si želim, da bi prišel nazaj k meni, pa se že naslednji trenutek opomnim, da njega takega kot je, si ne želim. Egoista, ki ne ljubi ne nje in ne mene, ampak mu gre le za njegov lasten užitek. Je pa lepo takšno življenje ljubice, ki pobere le najslajše... Dokler traja.

Toda tega je konec. Kako se pobrati, kako iti naprej, ko si psihično in čustveno na totalnem dnu, kje najti zaupanja vrednega človeka? Ko izgubiš družbo in prijatelje je to zelo težko. Za vsak greh je pravična kazen. Vendar mislim, da si vsak človek, ki se zave svojih napak in jih poizkuša popraviti, zasluži drugo priložnost.
Default avatar

joži*

Predvsem ne delaj žrtve iz sebe, ker to nisi.

Si vedela, da je poročen, ko si se z njim zapletla (oz. kmalu po tem)? Verjetno ja.
Ti je obljubljal, da bo pustil ženo? Verjetno ne.

Torej si točno vedela, v kaj se spuščaš. In ti je bilo lepo nek čas. Vsi smo egoisti. Tudi ti. Če si zanemarila svojo družbo in prijatelje zanj, potem si pač tepka. Ljubica mora imeti kvalitetno življenje poleg svojega ljubimca, to je nujno, če nočeš, da se ti zmeša od čustev in hrepenenj ter da ne letiš previsoko nad oblaki.

Dobro zate, da si spoznala, da si zaslužiš več, in da si prekinila razmerje. Zdaj pa nehaj igrati žrtev, zgradi svoje življenje in prevzemi odgovornost zanj.
Default avatar

srce2

Podpiram tvojo potezo. Sem v isti situaciji, ko vem (se pravi, zavestno se zavedam), da moram narediti konec, pa ne morem ... Tisočkrat probala, bolelo je pa tako, da ne znam opisat. Predno sva pristala skupaj, sva bila odlična prijatelja, še vedno sva. Ne vem česa se bojim bolj, tega da ne bova skupaj ali tega da bo tudi prijateljstvo šlo k vragu. Veva oba, da taka veza nikamor ne pelje. Ne vem kako to končati, vem pa da moram.
Default avatar

Boom

Ko berem tole, se sprašujem kaj v tej zgodbi je, da ji ne verjamem.
Default avatar

Janis

Boom je napisal/a:
Mogoče to, da je ta moški prikazan kot egoist izključno zato, ker se ni odločil za življenje z njo, v nasprotnem primeru bi bil pa najbolj nesebičen oboževan cukrček z zmajevsko bivšo ženo in nesramnimi otroki, ki ga reveža hočejo kaznovati, ker je iskal svojo srečo? :)
Default avatar

Seve

Moja izkušnja je še bolj grozna:

Bila sem ljubica poročenemu in tudi sama sem bila poročena. Se pravi sem bila ljubica in sem varala. Veza z ljubimcem je trajala eno leto, potem mi kar naenkrat ni bil več všeč. Seksati z njim se mi je gabilo, zatorej sem prekinila........ do tukaj vse ok in prav, če velja mnenje, da smo vsi egoisti..... ampak:

On je zaradi mene pustil svojo ženo in dva otroka in pričakoval od mene isto. Sicer ni tega nikdar naravnost rekel, pa vendar...... jaz pa sem stisnila rep med noge in se vrnila v domač pristan.

Zdaj, ko je že tri leta od tega, se gnusim sama sebi. Uničila sem njegovo družino, uničila sem vsaj deloma življenje njegove žene in hčerke. Vplivala sem na njih samo zato da sem potešila svojo slo ali iskala nekega princa na belem konju.... storila sem to, da je on po vsem tem času še vedno sam in si misli bogve kaj.... verjetno preklinja ženske po dolgem in počez.

Jaz pa se ga bojim srečati. Bojim se, če sva z možem kje skupaj, da se bo on pojavil in me bo razkril. Ker jaz stvar še vedno skrivam pred vsemi....

Ne vem, če bi takrat vedela, kar vem danes, se nikakor ne bi spuščala v to. Ampak če bi bil človek vedež, ne bi bil revež.
Default avatar

joži*

Seve je napisal/a:

Uf, tole res ne more biti prijetno.

Ampak, ker sem v tvoji (in njegovi) koži, moram vendarle reči, da si je ljubimec sam kriv. Lahko bi se vsaj prej odkrito pogovoril s tabo, da želi zaživeti s tabo. Pa ni, če prav razumem, ampak je bilo to zanj samoumevno? Ti si kriva le, če si ga zavajala, pa ne nujno z obljubami, ampak če nisi nič rekla, ko je on o tem glasno razmišljal.

Midva z mojim ljubimcem sva že na začetku dorekla - nobenih ločitev. In nikoli ne govoriva o najinem skupnem življenju, kako bi bilo, če ..... Čeprav se včasih vprašaš in zaželiš, da bi bil ves čas skupaj, nikoli ne pozabiš na ta dogovor.
Default avatar

ljubitije lepo

Moja izkušnja pa prelepa-žalostna...:
... 8 let sva bila ljubimca, oba poročena. Bilo je veliko lepih, lepih stvari, kake slabe se niti ne spomnem. Potem sem jaz zamenjala službo, in v sebi dojela, da me veza obremenjuje...Slišala sva se skoraj vsak dan, sex cca.enkrat na dva meseca. Bila sva v prvi vrsti odkrita prijatelja, potem vse drugo... no, jaz sem nekako prekinila stike z njim oziroma sva ostala prijatelja smo za pogovor večinoma po telefonu ali na kaki kavi.
Potem je on zbolel. Ni mi hotel povedati, šlo se je za kar hudo obliko neke bolezni-predvidevali so najprej, da je rak. Poklical meje po cca. pol leta in mi povedal marsikaj....da se za njega veza ni nikoli končala, da je veliko premišljeval o meni ko je bil v bolnici in da mi ni hotel povedati kako hudo je z njem, ker me ni hotel "nadlegovati" v življenju... Skratka zelo mi je bilo hudo za njim. Nadaljevala sva najine telefonske pogovore in kave...Sedaj pa sem v sebi zopet spoznala, da je človek več kot idealen in da si želim intimno vezo ponoviti-nadaljevati... Kaj bo, če bo...ne vem. Ostal pa mi je odkrit prijatelj...
Default avatar

metulka

joži* je napisal/a:
Ampak zakaj pravzaprav ne? Zakaj se ne ločita?

Aha (si predstavljam tvoj odgovor).

Zakaj potem sploh varata?
Default avatar

joži*

metulka je napisal/a:

To je stvar mene in mojega ljubimca.
Tebi nisem dolžna ničesar pojasnjevati. Predstavljaš pa si lahko, kar si pač želiš.
Default avatar

menepani

Fenix je napisal/a:
Želim ti, da se čim prej postaviš na noge, a mislim, da je to tudi pogojeno s tem, da se pogledaš v dno svoje duše/osebnosti.

Praviš, da iščeš zaupanje, a si ti prva, ki ni vredna zaupanja. Zavestno si šla v odnos z nekom, ki je zaseden. Je to vredno zaupanja? Kako lahko rečeš, da iščeš to, kar sama ne nudiš? Kako naj te nekdo, ki ti lahko nudi ljubezen, vzame resno, če nimaš v sebi razčiščenih osnovnih pojmov, trdnosti, da se ve, da se lahko nekdo zanese nate, da imaš meje v sebi? Bi bila zadovoljna, če bi tebe tvoj partner varal, ko bi bila mama?

Ali nisi videla, da je tvoj egosit takoj, ko je tebe sprejel v svoj objem in je imel doma ženo? To, da doma ne štima ni dovoljenje za varanje, saj to ja veš.

Vsakdo si zasluži drugo možnost, ker smo jo tudi mi bili deležni, na tak ali drugačen način.
Default avatar

Ma daj no

@Joži. To ni stvar samo tebe in tvojega ljubimca, ampak tudi tvojega partnerja, ki ne ve kaj počneš.
Default avatar

joži*

Ma daj no je napisal/a:
To je res. Ni pa to stvar metulke npr.
Default avatar

metulka

joži* je napisal/a:
A si res dobila občutek, da me dejansko zanima?

Hotela sem te opozorit na protislovje: zakon ti je tako svet, da ga ne bi razdrla, varaš pa vseeno.

Obstajajo res dobri razlogi, da se nekdo kljub pomanjkanju ljubezni in varanju ne loči, ampak izgovori v slogi španskih nadaljevank me pa ne prepričajo.
Default avatar

Ma daj no

@Joži, priznaš, da je to stvar tvojega partnerja, ampak kako, če pa on sploh ne ve, da nisi samo njegova. Nekako vemo mi vsi več kot on, pa sploh te ne poznamo.
Default avatar

floating

Fenix je napisal/a:
Haha, vic dneva :D
Velika romantična ljubezen v tvojih očeh.... v njegovih 100% ne... :)))))

Kako ste ženske romantično zaslepljene... saj se moram vedno znova čuditi temu, čeprav sem tudi sama ženska... :)))
******************* flo *********************
[img]http://shrani.si/f/2/12B/5r2DR1v/ezgifcom-resize.gif[/img]
Default avatar

srčnaa

Ne razumem vas debaterjev, da pri vseh teh problemih pozabljate na otroke. Kako trpijo! Vem, sem bila tako rekoč prisotna in moram povedat, da to ni samo trenutno trpljenje, posledice so večne - v večini primerov. Otroci so največkrat neuspešni v šoli, službi, bolni tako ali drugače in predvsem ne najdejo pravih partnerjev. Zato jaz to preprosto imenujem zloraba otrok. Zelo zamerim vsem varalicah in ljubčkom, ljubicam, da mislijo tako egoistično, samo nase. In če mislite, da otrok ne ve, da je doma nekaj narobe, se motite. Otrok vse čuti in doživlja, če je pa zraven še prepir, je to še toliko hujše.
Mislim, da tista, ki si je nadela ime srce, to ime zlorablja in če ima tisti njen ljubi, ki ga ne more zapustit otroka, se naj spomni nanj. Tvoje trpljenje ni nič v primerjavi s trpljenjem otroka, ki ga čaka. In še nekaj: moški in ženska po ljubezenski vezi NE MORETA OSTATI PRIJATELJA. O tem smo že večkrat brali. Torej briši njegove naslove, tel.številke in izogibaj se ga, da ga boš pozabila in našla svobodnega.
Mogoče se bom kdaj potrudila in napisala resnično zgodbo, kako je zaradi varanja umrla ljubica, varalica in otrok (ne skupaj). Zeloo žalostna zgodba, ki pa je trenutno nisem v stanju napisat.
Še enkrat: mislite na nedolžne otroke in njihovo prihodnost, ne le na trenutne užitke!
Default avatar

Boom

Posledice, ki jih čuti otrok, so posledice razsutega odnosa, ki pa je v največ primerih, razsut že davno prej. K razsuvanju odnosa pa v vsaj polovični meri prispeva tudi bodoči prevarani.
Default avatar

o a res?

Boom je napisal/a:
Japajade! Definitvno s tem, da si je za partnerja izbral lažnivca in patološkega varalico!!!! Smo že neštetokrat ugotovili, da varajo tisti, ki imajo preveč časa in premalo dela. Ego in dolgočasje sta tsta driverja, ki vodita v varanje, nič drugega.Probelm v bodočem prevaranem je velikokrat v tem, da omogoča varajočemu vse to udobje (kar je najhujše iz velike ljubezni in predanosti)
Default avatar

joži*

metulka je napisal/a:
Ne, ker vem, da imaš v glavi že svoje odgovore.
metulka je napisal/a:
Ti praviš, da mi je zakon svet, jaz tega nisem nikjer napisala.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus