Med.Over.Net

Estetska in plastična kirurgija

Odgovarjajo: MedvedVišnjar estetska klinika

Virtualna "ordinacija" splošne, plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije.

MedvedVišnjar estetska klinika

MedvedVišnjar estetska klinika

Na forumu svetujeta Nevio Medved in Igor Višnjar iz MedvedVišnjar estetske klinike. Nevio Medved je dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. Z intenzivnim in poglobljenim izobraževanjem s področja estetske kirurgije, tako doma kot tudi v tujini, je pridobil znanja in izkušnje, ki omogočajo strokovno in celostno obravnavo pacientov, s posebnim poudarkom na naravnem in skladnem videzu. Igor Višnjar je dr. med., specialist kirurg. Njegovo ožje področje delovanja so estetski posegi dojk in trupa, posebno pozornost pa namenja manj invazivnim posegom pomlajevanja obraza s pomočjo botoksa, tkivnih polnil s hialuronsko kislino, dvigom obraza z nitmi in kemičnim pilingom.

Laserko odstranjevanje dlak

Default avatar

123abc123

Pozdravljen dr. Žgavec!

Ker na nekem forumu nisem dobila odgovora, se obračam na Vas.
Odločam se za lasersko odstranjevanje dlak. Ker sem o tovrstnem posegu ogromno prebrala in slišala, me zanima ali je depiliranje v času tretmajev dovoljeno oz. priporočljivo?

Poleg tega Vas prosim za priporočila, čeprav ne želim delati reklame... pa vendar, najraje bi tovrstni poseg opravila v dermatološkem centru, saj sem o kozmetičnih salonih glede laserskega odstranjevanja slišala takšne in drugačne pripombe. Torej, zanimajo me imena dermatoloških centrov?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
Default avatar

B.Zgavec

Pozdravljeni!
Najprej se tudi vam in vsem v forumu opravičujem za nekoliko zakasnele odgovore v zadnjem času. Bil sem namreč dober mesec v tujini, kjer pa nisem imel možnosti dostopa oz. odgovarjanja na forumu (tehnične in praktične težave). No, vsekakor bom zamujeno poiskusil čimprej nadoknaditi.

Pred laserskimi posegi odstranjevanja dlak odsvetujemo metode, ki dlake odstranjujeo s puljenjem (npr. puljenje s pinceto, voskanjem, ali smolo, ali strojčki za epilacijo......itd) kot tudi metode s katerimi se skuša uničiti dlačne mešičke (npr. električna igelna epilacija...itd)
Britje ni absolutno kontraindicirano, čeprav ga nekaj dni pred posegom odsvetujemo.
V dermatoloških centrih, kjer je laserska terapija medicinsko načrtovana, je v vsakem primeru pred posegom potreben posvet in pregled in takrat je dobro, da se dlačice vsaj malo vidijo. Celoten načrt in postopke med laserkimi posegi, pa se nato dogovorite s terapevtko, ki vam bo poseg opravljala.
Načeloma velja, da če je laserska terapija učinkovita, vam med enim in drugim laserskim posegom dlačice ne bodo bistveno rastle in v večini primerov dodatne metode odstranjevanja ne bodo potrebne.

Glede dermatoloških centrov, kjer opravljajo medicinsko lasersko odstranjevanje dlak; po mojem vedenju se tovrstni posegi z več tipi laserjev, dermatološkim nadzorom in medicinskimi terapevti opravljajo le v dveh centrih in sicer v DCP - na Parmovi ulici v Ljubljani ter v našem centru na Leskoškovi ulici v Ljubljani.


Lep pozdrav


B.Zgavec
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski center Dimnik + Žgavec
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar

*Urscha*

Spoštovani!
V upanju, da mi boste lahko pošteno svetovali se obračam še na vas. Namreč, že od nekdaj imam težave s prekomerno poraščenostjo, pred nekaj meseci pa mi je ginekologinja zaradi izostale menstruacije odkrila, da imam PCOS. Po vsej verjetnosti je tudi moja poraščenost posledica le - tega.
Prejšnji mesec pa sem se odločila za lasersko odstranjevanje dlačic na bikini predelu in sedaj je za mano že ena obravnava. O tem sem veliko prebrala in nazadnje sem odkrila, da naj to sploh ne bi bilo trajno. Vem, da naj bi stanje brez dlak trajalo tam do pet let in da naj bi po tem času zrastle tiste dlake, ki v času obravnav niso bile v fazi rasti in da je zato po teh petih letih priporočljivo, da se laser ponovi približno 1x na leto (popravite me če je do sedaj že kaj napačno napisano, prosim). Vendar sem nekje brala, da je neki gospe že po dveh mesecih od zadnje, torej šeste obravnave, spet vse zraslo v istem obsegu.
Tako da me sedaj zanima kako je s tem. Kaj naj sploh pričakujem? Ali to sploh deluje ali gre le za veliko laž? Če deluje, koliko časa po šestih obravnavah naj bi bil brez dlak? In, ali sem jaz glede na to, da je moja poraščenost posledica hormonov, sploh primerna kandidatka za laser, ali se mi bodo zaradi tega dlake prej vrnile?
Pa še, koliko je ta laser sploh zdrav? Je kakšna možnost, da povzroči kakšne dolgoročne posledice oz. težave?
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Default avatar

B.Zgavec

Spoštovana gospa Urscha!

Hvala za poslana vprašanja, ki so zelo dobra in smiselna. Poskušal bom odgovoriti kar po vrsti. Odgovor je sicer daljši, a upam, da vam bom zadovoljivo odgovoril.

Sindrom policističnih ovarijev (PCOS) je relativno pogosta težava žensk v reproduktivni dobi. Po nekaterih ocenah do 10%. Med drugimi težavami, se pri tem sindromu običajno prisotna tudi prekomerna poraščenost (tudi po “moškem tipu”). Lahko torej predvidevamo, da je močnejša poraščenost pri vas lahko posledica PCOS ali pa ta vsaj vpliva, da je ta bolj izražena. Močnejša poraščenost je lahko tudi zaradi drugih vzrokov, najpogosteje pa ne gre za nobeno bolezensko stanje temveč le za individualno genetsko predispozicijo (podedovani tip poraščenosti).

Ko govorimo o laserskem odstranjevanju dlak, je potrebno vedeti kar nekaj stvari, ki jih ljudje po večini ne vedo ali dobijo napačne informacije.
Prvič, ljudje se med seboj razlikujemo, in tako se razlikujemo tudi glede dlačnih mešičkov, ki dlake proizvajajo. Razlike so predvsem v aktivnosti mešičkov, trajanja faz ciklusa rasti, pigmentaciji mešičkov in dlak, globine do katere mešički segajo, kota pod katerim so položeni v koži, okolne prekrvavitev, debeline povrhnjice, predvsem rožene plasti, pigmentacije povrhnjice, ….itd. Poleg razlik med posamezniki, pa so seveda tudi razlike med različnimi telesnimi regijami (npr. dlake na golenih, se razlikujejo od dlak v pazduhah ali obrveh…itd)Vse to pa so dejavniki, ki vplivajo na to, kako bo potrebno lasersko terapijo načrtovati,(pogostost, intenzivnost, število ponovitev..) ter kakšen laser izbrati, in končno, kako uspešna bo laserska terapija.

Drugič, poznamo različne tipe laserjev za odstranjevane dlak in niso vsi enako učinkoviti. Prvih tipov laserjev, ki so se uporabljali za odstranjevanje dlak (npr. alexandritni laser, rubijev laser..) že več let ne proizvajajo več. Od novejših laserjev, ki so se pokazali kot uspešnejši se uporabljajo predvsem diodni laserji, ki pa se tudi razlikujejo med seboj. Kot nekoliko manj učunkovite (pogosteješa ponovna rast dlak) pa opazujemo Nd:YAG laserje, ki pa so prva izbira pri posameznikih s temnejšo poltjo.Poleg laserjev se zadnja leta uporablja tudi IPL (intenzivna pulzna svetloba). Prav pri teh napravah pa so razlike in učinkovitost med različnimi aparaturami največje. (že razlike v nakupni ceni so lahko več deset tisoč evrov med cenejšimi in dražjimi).
Novejši sistemi poleg laserskega ali IPL žarka pa na dlačne mešičke delujejo še dodatno z radiofrekvenco, kar povečuje njihovo učinkovitost.

Torej, že glede na zgoraj našteto je realno, da bo učinkovitost laserske terapije različna pri različnih ljudeh, na različnih telesnih regijah ter odvisna tudi od izbora vrste laserja, tipa, kot tudi pravilno izbrane in izvršene terapije.
Študije in in tudi lastne izkušnje so pokazale, da je učinkovitost terapije boljša, če uporabljamo kombinacijo različnih laserjev (npr. začne z diaodnim, določene tretmaje nadaljuje z IPL , na posamezne predele pa uporablja Nd:YAG). Druga prednost uporabe več tipov laserjev je tudi, da pri nekaterih določen tip laserja ni preveč uspešen, ko pa opravimo terapijo z drugim, pa je učinkovitost dobra. Žal je uporaba takšne kombinacije redka, saj potrebujete vsaj dve ali tri laserske naprave, kar pa jih velika večina ponudnikov teh storitev nima.

Glede vprašanja trajnosti odstranjevanja dlak je treba predvsem razumeti princip delovanja laserja in dlačnih mešičkov.
Osnovni princip laserskega odstranjevanja prekomerne poraščenosti temelji na prisotnosti pigmentov (melaninov) v dlačnem mešičku ter odsotnosti the pigmentov v okolici dlačnega mešička. Nato je potrebno izbrati laser, katerega žarek ima takšno valovno dolžino svetlobe, ta se bo le ta čimbolj absorbirala v teh pigmentih in ne v okolnih tkivih. To nam omogoča, da z laserskim žarkom dovedemo v kožo dovolj energije, ki se ustavi v omenjenih pigmentih in jih segreje do visoke temperature, ki posledično uniči dlačni mešiček, ob tem pa je okolna koža neprizadeta, saj nima pigmenta kjer bi se žarek ustavil.
Torej, če je izbor laserja pravilen in dovedena energija dovolj velika, potem lahko pričakujemo, da bomo dlačni mešiček uničili. Tam kjer je dlačni mešiček uničen, tam dlaka nikoli več ne izraste in je odstranitev trajna!

Žal pa nam ne uspe vedno uničiti dlačnega mešička. Le ti so namreč v različnih fazah rasti in so občutljivi na laser le v kratkem obdobju svojega cikla. Zato moramo tretmaje ponavljati v določenih razmakih, da ujamemo čimveč mešičkov v fazi, ko so občutljivi. Razmaki so različni za različne telesne regije in jih mnogi določajo kar po priloženih tabelah, vendar se individualno razlikujemo in je zato bolj učinkovito, če razmake določimo za vsakega posameznika posebej.
Terapijo je potrebno ponavljati tudi zato, kar ob posameznem tretmaju uničenje nekaterih mešičkov ni popolno. Se le poškodujejo in sicer prenehajo z izdelovanjem dlake ( dlake ne rastejo) a se kasneje mešički opomorejo in dlaka ponovno izraste. Obdobje, ko po laserski terapiji dlake ne rastejo je zelo različno – največkrat traja nekaj mesecev (priblžno 3) pri nekaterih pa tudi daljše obdobje. Ta “navidezna” odstranitev dlak je pogosto vzrok, da se odločijo za prekinitev tretmajev oz. jih opravijo manj, kot bi bilo potrebno in dlake spet “poženejo”.
Žal nam z laserjem ne uspe vedno uničiti vseh dlačnih mešičkov. Mnogi so namreč brez pigmenta ali ležijo zelo globoko v koži itd. Tu prihaja do izraza že omenjena kombinacija laserjev, saj različni tipi laserja delujejo v različnih globinah. Ko se učinkovitsot enega laserja pokaže kot slabša, uporabimo drugega, ki deluje npr. globje. Terapijo štejemo za dobro, če uničimo do 70% dlačnih mešičkov. To se v realnosti kaže kot zelo dober rezultat, saj je poraščenost na določenih predeli komaj vidna ali pa je ni videti! Namreč, učinek laserskega tretmaja, ni samo v uničenju dlačnih mešičkov. Tisti, ki preživijo so zelo drobni in proizvajajo dlačice, ki so drobne in brez pigmenta in jih komaj vidimo.
Vsekakor je lasersko odstranjevanje prekomerne popraščenosti učinkovito in ima številne prednosti. Že po prvem tretmaju dlačice običajno tudi do tri mesece ne izrastejo. Po končani terapiji pa dlačic skorajda ni oziroma so komaj vidne.

Lasersko odstranjevanje dlačic je metoda izbora še posebej za tiste, ki se jim dlačice vraščajo ali se jim po britju (predvsem v področju bikinov in nog, pa tudi brade in brk) pojavljajo drobni “mozoljčki”. Laserska terapija to v večini primerov v celoti odpravi. Tudi pri pacientih, ki imajo zelo suho kožo ali kontaktne dermatitise so laserji prvi izbor.
Število potrebnih tretmajev se med posamezniki razlikuje. Običajno so rezultati najboljši, število tretmajev pa najmanjše čimbolj so dlačice temne ter polt svetla. Temna polt in svetle dlačice dajejo slabše rezultate. Večinoma je v povprečju potrebno vsaj 6 tretmajev, pri svetlejših dlačicah pa tudi do 15 ali več. Iz lastnih izkušenj opažam, da je v povprečju za zadovoljiv razultat potrebnih vsaj 6 do 8 tretmajev, večasih pa tudi več.
Vzdrževalni tretmaji so smiselni, saj na ta način lahko uničimo še tiste mešičke, ki so si od predhodnje terapije opomogli. Kako pogosto je vzdrževanje je spet odvisno od posameznika do posameznika. V začetku mogoče 2x letno, kasneje pa lahko le 1x na leto ali celo vsakih nekaj let. Po nekaj vzdrževalnih terapijah pa pri nekaterih nadaljevanje ni več potrebno, ker dlake ne rastejo več.
Pri pacientkah s PCOS so dlake vsekakor bolj “trdovratne” in se hitreje in pogosteje opomorejo, zato je potrebno večje število tretmajev je pa terapija kljub temu uspešna.
Omenil bi še na eno stvar in sicer glede na to, da imate PCOS in gre za poraščenost, ki je povezana z bolezenskim vzrokom, je možno, da stroške odstranjevanja povrne zavarovalnica v kolikor si dlake odstranjujete v registriranem dermatološkem centru. Dermatologi namreč pacienta pregledamo ter na osnovi vaših opravljenih preiskav (izvid ginekologa in / ali endokrinologa) predstavimo na dermatološkem konziliju, ki na osnovi tega poda mnenje zavarovalnici za povrnitev stroškov.

Glede nevarnosti laserja: Visokoenergetski laserji spadajo v roke zdravnika, specialista za to področje. V Sloveniji, pa tudi v svetu se v času študija in programa specializacije z dermatološkimi laserji do neke mere seznanijo le specialisti dermatologi in kirurgi plastične in estetske kirurgije. Postdiplomsko subspecialistično izobraževanje in izkušnje na tem področju pa so nato stvar posameznika.
Vedno poiščite specialiste za določeno področje.
Tako kot vsaka terapija, imajo lahko tudi laserji nekaj nevšečnosti, vendar so iz zdravstvenega stališča varni in nimajo dolgoročnih posledic na zdravje. V bistvu so laserji le svetlobni žarek določene valovne dolžine in ne proizvajajo sevanja ali kemičnih substanc… Lahko rečemo da je laserska terapija bistveno bolj varna kot na primer depilacija, voskanje,… kjer na kožo nanašamo precej agresivne kemične substance, kreme, detergente, oksidante……itd.
Najpogostejše nevšečnosti laserske terapije so opekline, ki lahko nastanejo ob terapiji (v manjšem obsegu so do neke mere normalne in pričakovane). Ob nestrokovni rabi laserja pa so lahko tudi hujše.
Laser lahko tudi aktivira virus herpes simplexa, kar običajno ni nič hujšega a je zato potreben pred terapijo pregled oziroma pri nekaterih pacientih predpišemo pred in po terapiji profilakso (zaščito z tabletami).
Pri laserski terapiji je potrebno biti tudi pozoren pri pacientih, ki jemljejo nekatera zdravila. Le ta lahko pod vplivom laserskega žarka povzročijo določene reakcije na koži.
Predvidevam, da če ste že opravili poseg z laserjem vse to že poznate, da so vas pregledali ter vzeli anamnezo in pregledali vašo zdravstveno dokumentacijo.

Upam, da odgovor ni bil preveč dolg in ste dobili vsaj osnovne informacije.


Lepo vas pozdravljam

B. Žgavec
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog
Dermatološko medicinski center Dimnik + Žgavec
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar

*Urscha*

Najprej se vam lepo zahvaljujem za zelo obsežen odgovor! Me pa sedaj še nekaj zanima. Rekli ste, da so v mojem primeru, ker imam PCOS, dlake bolj trdovratne in se tudi prej vrnejo nazaj. Kaj sedaj to pomeni? Ko sem o priporočljivosti laserja v primeru PCOS vprašala še enega zdravnika mi je ta odgovoril naslednje:
"Po laserski depilaciji ob PCOS se dlake sicer pojavijo ponovno navadno čez nekaj mesecev, vendar v nekoliko manjšem "obsegu". Verjetno bo potrebno nekoliko manj laserskih depilacij, žal pa dlake ne bodo izginile popolnoma."
Jaz pod temi besedami lasersko odstranjevanje ne smaltram kot uspešno, če se mi bodo torej dlake že po nekaj mesecih vrnile! To namreč ne stane ravno malo in če bo učinek deloval le par mesec se mi to ne izplača in je najbolje, da s tretmaji prekinem, preden zapravim še več denarja, za nekaj kar mi sploh ne bo pomagalo!
Default avatar

B.Zgavec

Spoštovani!

Mogoče je bil moj odgovor preveč dolg in zato nekoliko nejasen vendar če ga pazljivo preberete še enkrat, boste v njem našli tudi odgovore na ta vprašanja. Bom pa vseeno odgovoril, ker vem, da je ta tematika "trajnega " odstranjevanja kar nejasna.

Torej, če gre za medicinski, visokoenergetski laser ( ne govorim o kozmetičnih laserjih in podobnih aparaturah, ki se se kar na široko reklamirajo) in je terapija pravilna, potem lahko pričakujemo, da bo ob vsaki terapiji prišlo do uničenja vsaj nekaterih dlačnih mešičkov. Tam, kjer so mešički uničeni, dlaka ne izraste več ( naše telo ni zmožno tvoriti novih mešičkov, zato "nove" dlake ne obstajajo!!!) Seveda ob vsaki terapiji številni mešički tudi preživijo in le ti se nato opomorejo in čez čas ponovno izraščajo dlake. Zavedati se moramo, da imamo dlačne mešičke po koži celega telesa (razen nekaj regij) vendar le ti ne proizvajajo povsod enakih dlak. Na primer na čelu ali nosu ali ženskih licih ali pri otrocih so mešički ravno tako prisotni a ne tvorijo vidnih (terminalnih) dlak temveč s prostim očesom nevidne ali komaj vidne dlačice (velusne) zato rečemo, da ta področja niso "poraščena" čeprav je v resnici poraščenost enaka, le da z dlačicami, ki jih s prostim očesom ne vidimo
Tudi na področjih, kjer je koža bolj poraščena ne proizvajajo vsi mešički enakih dlak. Pri tistih, kjer opažamo "močnejšo " poraščenost ne pomeni, da imajo večjo gostoto mešičkov kot tisti, ki dajejio videz da so bolj "goli". le večji odstotek mešičkov proizvaja bolj vidne dlake.
Torej, da bi z laserjem uničili vse mešičke, bi tudi ne bilo zaželjeno. Cilj laserkse terapije je uničiti tiste dlačne mešičke, ki proizvajajo vidne (terminalne) dlake. Ostanejo pa mešički, ki proizvajajo "nevidne" (velisne) dlake, zato je končni efekt laserske terapije da je področje kože videti brez dlak (vendar niso vsi dlačni mešički uničeni).
Žal pa se nam v toku življenja lahko mešički spreminjajo - iz velusnih se spremenijo v terminalne in začnejo proizvajati dlake, ki so sedaj vidne. Zato izgleda, kot da po laserski terapiji niso bile vse dlake uničene (kar je tudi res, saj laser uniči le tiste mešičke, ki proizvajajo vidne dlake) zato je smiselno lasersko terapijo ponavljati, mogoče 1x letno. Seveda to ni nujno in imamop veliko število pacientov, ki po končanem laserskem tretmaju ne opažajo rasti vidnih dlak ali pa je ta res zelo redka, kar pa je popolnoma normalno in fiziološko (saj nekaj dlačic imamo vsi in povsod).
Težava pri bolčnicah z PCOS je v tem, da se pod vplivom hormonskih nepravilnosti večje število dlačnih mešičkov spreminja iz velusnih (nevidnih) v vidne (terminalne) zato izgleda, da je poraščenost večja. LAser pa nanje deluje enako. Če mešiček uniči, potem tam dlake ne bo več in nikoli ne bo izrastla. Se pa sčasoma mešički velusnih ( ki ostanejo) sprmenijo v terminalne (pri PCOS je to bolj izraženo) zato je potrebno terapijo ponoviti, da uničimo tudi te.

Torej tudi pri PCOS lahko pričakujemo, da bomo z laserjem uničili določeno ptevilo dlačnih mešičkov, da se bo poraščenost zmanjšala, bo pa potrebno bistveno več tretmajev.

Drugi del odgovora, glede finančnega vidika, pa sem vam že obrazložil, da imate kot bolnica možnost do povračila stroškov laserske terapije če to opravljate v dermatoloških centrih iin pridobite pozitivno mnenje dermatološkega konzilija.

Upam, da sem vam vsaj deloma odgovoril, za več, bi vas moral osebno pregledati, kjer bi vam lahko določene stvari bolj detalnjo obrazložil (včasih je poterbno tudi kaj narisati, da je predstava boljša :)).čeprav bi pričakoval, da bi vam te odgovore morali posredovati že v ordinaciji, kjer ste lasersko terapijo že opravili.

Lepo vas pozdravljam


B. Žgavec
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog
Dermatološko medicinski center Dimnik + Žgavec
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar

*Urscha*

Najlepša hvala za odgovor!
Moram priznati, da je bila moja napaka, saj v salonu, kjer to opravljam nisem navedla da imam PCOS, saj sem mislila da to ni pomembno. Bom zato pred naslednjim tretmajem omenila, pa bomo videli kaj mi gospa rekla na to. Drugače pa tretmaje opravljam v enem high care centru (imena najbrž zaradi reklame ne smem navesti), kjer uporabljajo za odstranjevanje dlak napravo IPL. Je ta v mojem primeru primerna?
Še nekaj me zanima glede plačila: v kakšnih primerih pa zavarovalnica krije te stroške? Na kakšen način sploh "ocenijo" ali je nekdo primeren kandidat za kritje stroškov ali ne?
Pa še me zanima koliko (vsaj približno) stane lasersko odstranjevanje bikini brazil predela pri vas?
Default avatar

Elisa Day

Pozdravljeni,

stara sem 23 let in imam tudi sama podobne težave kot gdč. oz ga. Urscha.
V preteklih letih sem imela težave z izostankom ciklusa (menstruacija je izgnila in se po večkratnih hormonskih tretmajih sedaj končno vrnila v normalni ritem). Kljub temu pa sem že od začetka pubertete močneje poraščena po celem telesu, kar je družinsko pogojeno in mi povzroča precej nevšečnosti.
Konec preteklega leta sem se zato po dolgem premisleku in varčevanju odločila za lasersko depilacijo, vendar je prišlo do manjše prepreke. Ko me je kozmetičarka pregledala, sva namreč ugotovili, da je moja pigmentna kombinacija sicer idealna za laserski poseg (zelo svetla koža in črne dlake), da pa so te precej tanke, kar bi lahko povzročilo, da laser ne bi imel nikakršnega učinka. Sklepam, da je bolje, da imam po telesu 'puh' in ne debelih dlak, ki se rade vraščajo, vendar pa me težava zaradi tega nič manj ne moti, tako na videz kot na otip.

V studiu so mi predlagali, naj poskusim s serijo ponovitev in se po treh odločim, kako nadaljevati (takrat bi moral biti viden vsaj minimalni zadovoljivi rezultat). Odločila sem se začeti s področjem trebuha, kjer so bile dlake lasersko odstranjene dvakrat z enomesečnim premorom, vendar zaenkrat še ni videti sprememb.
Laser, ki ga uporabljajo, je t.i. ELOS. Zanima me, če je za moj tip poraščenosti učinkovit, ali pa obstaja kakšna druga, bolj smiselna različica.
Poleg tega me zanima še naslednje - velikokrat berem, da je pri nežnih dlakah učinkovita tudi raba voska/trakov. Sama imam do slednjega precej zadržkov, saj je metoda precej agresivna, moja koža pa občutljiva, poleg tega bi si sama težko izvajala tovrstno epilacijo na vseh problematičnih področjih.
Skeptična sem tudi do trditev, da po dovolj vztrajni in dolgi uporabi voska dlake 'ne zrastejo več'. Koliko resnice je v tem?

Verjamem, da je razpravljanje o tovrstnih težavah preko interneta precej težko, saj je tudi njihovo reševanje v živo zelo odvisno od lastnosti posameznika in njegovih reakcij na laserske tretmaje.
Vseeno pa se Vam zahvaljujem za vso pomoč, preteklo in prihodnjo.
Lep pozdrav!
Default avatar

B.Zgavec

Spoštovani!

Ker preko vaših vprašanj opažam, da določene stvari v zvezi z odstranjevanjem dlak še vedno niso jasne (kar je razumljivo, saj je tema kar zahtevna) bom skušal odgovoriti za obe (gospe Urscha in Elisa Day) hkrati.

Prva stvar, ki jo žal opažam je, da še vedno mnogokrat ne znamo potegniti meje med nego in zdravljenjem, med nekimi kozmetičnimi postopki in pravimi medicinskimi posegi. Žal se to najbolj odraža prav v področju dermatologije.

Poglejte, če gre za postopke s katerimi mi destruiramo (uničimo) oziroma vplivamo na določene telesne strukture so to medicinski postopki, ki naj bi jih izvajali zdravniki oziroma bili izvajani vsaj pod stalno zravniško kontolo.

Laserji so le "orodja", tako kot je "orodje" tudi skalpel, čeprav dvomim, da bi se kdo prepustil, da bi ga operirali v kozmetičnem salonu ali spaju ali "studiu" ali "high care centru?"(ne vem kaj naj bi tak center pomenil?) ....

Tudi lasersko odstranjevanje dlak (da sploh ne omenjam drugih laserskih terapij), je destruktivni medicinski poseg, ki naj bi bil opravljen strokovno po vseh medicinskih pravilih in doktrinah v registriranih zdravstvenih ordinacijah, čeprav se večinoma opravlja vse povprek, zaenkrat brez nekega strokovnega nadzora in kontrole. Zato vsak, ki se odloči, da dovoli, da se mu tak poseg opravi v nezdravstveni ordinaciji, nosi veliko odgovornost za morebitne posledice.

To velja še toliko bolj, će gre za posledice določenih bolezenjskih stanj. Zato, gospa Urscha ni vaša krivda, da niste navedli da imate PCOS, saj se vam v zdravstvenem centru to ne bi smelo zgoditi, saj je to vprašanje eno izmed rutinskih anamenstičnih podatkov, ki ga moramo pridibiti pri vsakem pregledu pred posegom. Tudi gospa v "high care "centru vam ne more postaviti mnenja glede povračila stroškov, saj to ni registrirana zdravstvena ordinacija in vas ni pregledal dermatolog - če pa vas je, potem morate imeti uraden zdravniški izvid in mnenje, na osnovi katerega lahko stečejo postopki, ki sem jih opisal v prejšnjih prispevkih.

Uporaba laserjev pri različnih kožnih boleznih in motnjah zahteva visoko strokovno izobraževanje in znanje medicine, dermatologije in kirurgije (ki traja tudi več kot 15 let!) in ga povsod po svetu smejo oprravljati izključno zdravniki z ustreznim izpopolnjevanjem in specializacijo (v večini držav le dermatologi in kirurgi estetske kirurgije).
Na vsa ta vaša vprašanja, bi vam morali odgovoriti že tam, kjer ste se naročili na poseg. Če tega ne znajo ali so nejasni, potem najbrž to ni "visoko usposobljen center" še manj pa resna zdravstvena ordinacija.

Glede tipov laserjev oziroma virov svetlobe sem že govoril. Laserji se med seboj zelo, zelo razlikujejo, prav tako IPL, zato vam ne morem odgovoriti ali je to za vas primerno (moral bi vedeti tip naprave, znamko, ali vsaj valovne dožine ter vrednosti fluence, trajanja pulza, itd...)

Glede ELOS -a. Elos pomeni električno optična sinergija torej za način kako neka naprava deluje in nič ne pove o tipu laserja itd... (to je tako, kot bi mi rekli, da imate dizel avtomobil.. :)). Tako imamo lahko ELOS, kjer je kombiniran IPL in električni tok ali diodni laser in elktrični tok. Sam dobro poznam naprave te vrste, saj jih med drugimi uporabljam tudi sam in vem, da je na tržišču več tovrstnih tipov. Na eni strani so prave medicinske naprave, ki se smejo uporabljati le v zdravstvenih ordinacijah in so za določene idikacije zelo učinkovite, za določene pa manj primerne. Na drugi strani pa proizvajalec nudi tudi prirejene ipl - elos naprave za kozmetike.
Kakšna bo učinkovitost takih naprav na vaši koži, pa žal ne morem predvideti.

Stalno voskanje, ne bo privedlo do trajne izgube dlak! Prej do kakšnega ponavljajočega dermatitisa ali folikulitisa.

Upam, da moji odgovori niso predolgi in nejasni. Tovrstna problematika je pri nas še kako aktualna in vaša vprašanja so zelo dobra izhodišča, da jo lahko diskutiramo.

Pozdrav


B. Žgavec
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar

Montse

Pozdravljeni,

prebrala sem vaše predhodne odgovore in če prev razumem, tudi naprave, ki jih uporabljajo v raznoraznih salonih, kozmetičnih salonih itd niso škodljivi (npr. naprava, ki je 'sestavljena' iz 80% laserja in 20% pulzne svetlobe)? Ne povzročajo sevanja, raka..., kaj ne? Le da pri nepravilni uporabi lahko povzročijo opekline, ali morda njihova uporaba ni tako učinkovita kot laserska.Je tako?

V mojem primeru nimam 'nenormelane' velike proraščenosti, vendar normalno. Po dobrem letu odstanjevanja dlačic z voskom na bikini predelu, se mi dlačice vedno bolj vraščajo. Poleg tega me moti, da moram dlačice vedno znova odstranjevati, in nikoli ne pridem do konca. Dobra stran voskanja pa je, da so se mi dlačice na določenem prdelu nekoliko razredčil, in jih imam manj kot prej. Ali je tudi po dobrem letu odstanjevanja dlačic priporočljivo odstranjevanje z lasarsko ali podobno napravo (nor. 80% laser, 20% svetloba), ali je bolje da uporabljam recimo nekaj mesecev britvico, da mi zrastejo tudi tiste dlake, ki morda sedaj ne rastejo, in se šele nato podam na lasersko odstranjevanje?

Glede na to da sem 'normalno' poraščena, moram lasersko odstranjevanje plačati sama. Ali so te cene veliko višje pri dermatologih kot v kozmetičnih centrih, kjer ponavadi uporabljajo naprave laser+svetloba?

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Maša R.

Pozdravljen,
vaša obrazložitev mi je zelo pomagala in sem si razčitila pojme. Žal mi je, da nisem tega prebrala nekaj dni prej, ko sem opravila prvi poseg laserske depilacije bikini predela. Čeprav sem se odločila za poseg v znani kliniki estetske in plastične kirurgije (zato sem jim tudi zaupala, smatrala sem to kot estetski poseg), moram reči, da me ni pregledal dermatolog.
Terapevtka, ki je tretma opravljala, je povedala, da velikokrat zadostujejo že 4 tretmaji, a je to mogoče? Moram priznati, da po prvem tretmaju depilirano področje zgleda grozno (povsod so črne in rdeče pikice po mojem od stopljenih dlačic, ponekod še štrlijo dlačice), a je to prav? a se bo to popravilo? najbolj me sekirajo črne pike, ki zgledajo kot včeraj pobrita dlačica.
Ali menite, da je prav, da se odpovejo nadalne tretmaje preko centra in za nadaljevanje se obrnem na zdravstveno ustanovo? oz. je bolje dokončati, kjer se je začelo? (žal, ne morem presoditi, če poteka vse prav, nimam s tem nikakršnih izkušenj).
Še eno vprašanje - ker pri samem posegu na določenih predelih bolečine zelo močne, ali se da kaj narediti, da se zadeva lažje prenaša? kaj pa vem, kake protibolečinske tabletke ali mazila predhodno?
Hvala za vaš odgovor, po opravljenem posegu imam precej več vprašanj kot pred njim...
Default avatar

B.Zgavec

Spoštovani Maša R in "Montse"!

Ker se bo odgovor na vajina vprašanja nekoliko ponavljal, bom skušal obema hkrati odgovoriti.

Najprej bi omenil, da me veseli, saj preko takšnih konkretnih in zelo dobrih vprašanj opažam, da tudi pri nas postajamo vedno bolj informirani in tudi zahtevni na področju estetske dermatologije in estetike na sploh.
Na žalost še vedno velika večina ljudi ne loči kaj počnejo in smejo početi npr. v kozmetičnih salonih in kaj je delamop dermatologi in kaj kirurgi. To je sicer razumljivo, saj je trenutno pri nas kar velika zmeda na tem področju in podobne ali vsaj besedno podobne usluge nudijo kar vse povprek, ne glede na to ali so za to izobraženi, izučeni ali to počnejo kar malce po svoje.

Dejstvo je namreč, da v Sloveniji trenutno v procesu izobražeavanja obstajata le dve skupini medicinskih specializaciji, ki imatjo v programu nekaj estetske dermatologije. In sicer so to specializacije iz nekaterih kirurških strok , predvsem iz plastične in rekonstrukcijske in estetske kirurgije, orl in maksilofacialne kirurgije ( ki pa se s kožo, njenimi boleznimi, staranjem itd ne ukvarjajo prav dosti, sploh pa ne s kožnimi adneksi - dlake, lasje...itd) in so kirurške stroke (usmerjene bolj v rekonstrukcijske estetske posege (nos, uhlji, dojke, roke...itd) kot v "odstranjevanje dlak") ter specializacija iz Dermatologije ( edina specializacija, ki je ozko usmerjena na en sam organ - to je na kožo in njene adnekse: dlake, lase, nohte, žleze).

V praksi pa lahko opazimo, da opravljajo posege s področja estetske dermatologije tudi posamezniki iz strok, ki se s tem ne ukvarjajo. Kar pa je najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da tovrstne posege ponujajo in oglašujejo tudi posamezniki, ki sploh niso zdravniki, kaj šele, da bi bili specializirani za estetsko medicino (npr. kozmetični saloni, razni "estetski centri", spaji, studiji itd....) Na žalost velika večina ljudi "pade" na tovrstne reklamne prijeme ter običajno bolj ugodne cene in se brez pomisleka prepustijo raznim "tretmajem" , "postopkom" in "čudežnim" napravam kljub temu, da gre za medicinske storitve in jih brez dovoljenja opravljajo v nezdravstvenih ustanovah.
Z drugimi besedami, menim, da bi si nihče ne dal odstranit npr. žolčnika, v kozmetičnem salonu (pa čeprav bi reklamirali kako sodobno aparaturo imajo), na drugi strani pa si brez pomisleka pustijo odstranjevati žile (čeprav so drobne, npr.drobne žilice, kapilare,), pigmentne spremembe na koži (ki so v večini primerov oblike kožnih tumorjev) in ne nazadnje dlake (ki so "žive " strukture našega telesa).

Skratka, če na kratko odgovorim obema: Na vsa vprašanja, ki sta jih zastavili, bi vama morali znati odgovoriti tam, kjer bosta (oziroma sta) posege opravljala.
Če odgovorim bolj konkretno najprej za "Montse":

Naprave na svetlobni osnovi (laserji, IPL) se uporabljajo že desetletja in do sedaj v medicinskih publikacijah ni bilo nobenih poročil o njihovi nevarnosti, da bi povzročale kožnega raka (kaj in kako počnejo kozmetičarke, pa ni medicinsko nadzorovano in vam ne morem odgovoriti).

Cena posega je odvisna od več dejavnikov. Prvič od cene laserja ( kvalitetni dermatološki laserji ali IPL so cenovnega razreda med 60 in 80 pa tudi do 100 tisoč evri. Njihova življenska doba je omejena - sprožijo le določeno število pulzov), zato je cena vsakega pulza določena.
Drugič, vodenje in delo v medicinskih zdravstvenih ustanovah je nadzorovano, kontrolirano in opravljajo ga visoko kvalificiranio strokovnjaki ter nosi se tudi visoka odgovornost za vsak poseg. Takšna dejavnost pa je tudi stroškovno bolj visoka.
Torej, tam, kjer vam lahko ponujajo nižjo ceno za poseg gre najverjetneje za nemedicinske laserje (ali IPl..itd), ki so iz cenovno nižjega razreda in poseg ne bo opravljen v zdravstveno registrirani ustanovi brez dermatološkega vodenja in nadzora.
Ali se boste odločili za takšen poseg je seveda vaša lastna odločitev in odgovornost.
Glede naprav ("80% laser 20% svetloba") - ne gre za prave dermatološke laserje ampak kozmetične aparature, zato vam o njihovi učinkovitosti ne morem odgovoriti, saj sam ne poznam nobene prave strokovne študije, ki bi bila publicirana v resni strokovni literaturi in bi takšno učinkovitost potrdila ali primerjala. Je pač samo ena izmed mnogoštevilnih variacij na isto temo (različni proizvajalci, različni pristopi, ..itd)
Glede britja; laserski žarek ne sme delovati na dlačice iznad kože. V bistvu deluje predvsem na dlačne mešičke, zato se pred posegom dlačice obrije, nato pa postopke ponavlja glede na fazo rasti dlak ( o tem sem že pisal). Vse to se pove in obrazloži na posvetu pred posegom. Takrat se napravi tudi strategijo intervalov ponavljan.

Bolj konkterni odgovori za Mašo R.:

Za vas še bolj velja, da bi vam o vseh vaših vprašanjih morali znati odgovoiti tam, kjer ste poseg opravljala (kot je razvidno to ni bilo v dermatološkem centru).
4x poseg je premalo!! ( zakaj, sem razlagal že v prejšnih odgovorih...).
Reakcija po terapiji, kot jo opisujete je do neke mere pričakovana (odvisno tudi od vrste laserja, ki je bil uporabljen: npr. Alexandritni laser povzroča bolj podobne reakcije, kot jih opisujete, kot diodni laser ali IPL....itd) Brez pregleda pa ne morem izključiti tudi kake druge dermatoze (npr. folikulitisa ali psevdofolikulitisa...itd)

V medicinskih centrih lahko zdravniki zmanjšamo bolečino ob laserski terapiji (lahko s krioanestezijo, lokalnimi topičnimi anestetiki ali analgetiki) . Bolečina je sicer individualna, so pa določeni laserji bolj boleči kot drugi. Torej je odvisna tudi od tipa laserja.

Terapijo lahko nadaljujejte kjer želite - brez težav lahko zamenjate zdravstveni center, le pred posegom v drugi ustanovi na posvetu poveste, da ste imeli en ( ali več?) posegov že opravljenih, ter kdaj in če je mogoče, kateri tip laserja se je uporabljal. Za vse dermatološke centre in ambulante v Sloveniji poznamo katere laserje kateri center uporablja. Za ostale (kozmetičarke) pa žal nimamo nikakršnih podatkov.

Upam, da nisem bil predolg in dolgovezen, vendar je to tema, ki je še vedno slabo poznana.

Lepo vas pozdravljam


Borut Žgavec
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar

obupanana M

Spoštovani!

Naj se še jaz s svojo dolgoletno težavo, ki me ovira pri vsakodnevnem življenju obrnem na vas.
Kot najstnica sem skupaj s prijateljico odšla v kozmetični salon na lasesko odstranjevanje dlačic na nogah. Ker sem že po naravi temnejša n močno poraščena mi je lastnica kozm. salona svetovala, naj si dlačice odstranim tudi na predelu nad ustnico in na predelu brade, kjer sem imela zgolj bel puhec..naivnost v mladih letih pa me sedaj zelo tepe, iz dneva v dan..vsak dan sem obremenjena z dlačicami..čez nekaj let so se namreč na bradi pojavile črne dlačice, ki sem si jih (ker nisem vedela kaj bi in me je bilo sram) pričela puliti s pinceto..danes jih imam že res veliko, kar me izredno muči..vsak dan sem obremenjena z njimi...preden vsako jutro zapustim stanovanje in grem v službo si moram nezažele dlake populiti..problem je tudi ker se vraščajo in ne rastejo khrati..zato se pred drugimi ljudmi kolikor se da "skrivam"

lahko odkrito povem, da mi te dlake uničujejo življenje...poleg teh močnih dlak,ki si jih pulim imam še veliko belih puhastih dlak, katere me ne motijo..

ali mi lahko daste kakšen nasvet? rada bi se odločila za lasersko terapijo, vendar me je strah, da bom zopet "nasedla" in bom na koncu imela še več dlačic in da se bo še tisti bel puh spremenil v trde črne dlake..problem je namreč v tem, da se kolikor sem jaz seznanjena moraš pred lasersko terapijo pobriti

obupana M.
Default avatar

malinca123

Pozdravlejeni.

Tudi jaz iamam teževe z prekomerno poraščenostjo. bila sem že pri drmatologu glede tega vendar je rekla da je poraščenost res mamlo bolj izrazita vendar ne da bi bilo potrebno zdraviti. Imam ciste na jajčnikih ( sedaj se je stanje malo izbolšalo , tako je rekla ginekologinja da so jajčniki ok, in tudi imam dokaj redne menstruacije..).
Zanimam me kaj več o tem da stroške povrne zavarovalnica. To verjetno tistim ki imajo res hudo poraščenost ne?

Nameravam iti na laser IPL nevem kaj več ( lepotni studijo) je vredu ta laser ali je bolši kateri drug.. Zanima pa me ali poznate mogoče kakšni medicinski center v okolici Celja?

Zanima me še glede materinih znamen in črnih pikic po telesu, ali lahko grem na lasersko odstranjevanje dlak je varno da mi z laserjem svetijo po teh pikah?

In kako dovgo po laserju se nesmeš izpostavljat soncu?

Najlepše hvala za odgovor
Default avatar

B.Zgavec

Draga "obupana " M!

Verjetno ste prebrali odgovore, ki sem jih v zvezi s to temo že napisal. Vseeno bom na hitro povzel pomembna dejstva.

Lasersko odstranjevanje dlačic je POSEG v naše telo. Z njim skušamo in (in pogosto tudi uspemo) uničiti vitalno kožno striukturo - dlačne mešičke, ki dlake tvorijo. Grere torej za poseg, pa čeprav se sliši še tako banalen in preprost. Orodje, ki ga pri tem uporabljamo je laserska aparatura. Ker gre za poseg v telo, ga bi po pravilu smel opravljati le zdravnik oziroma mora biti voden in nadzorovan s strani zdravnika. Ob tem se morajo upoštevati vsa pravila, doktrina in etika, ki velja za katerikoli poseg v naše telo.
Žal pa se tovrtnse posege pri nas opravlja marsikje brez zdravniškega nadzora ali odgovornosti.
Potrebno se je zavedati, da je laser le orodje, s katerim opravimo poseg. Tako kot je orodje sklalpel. Torej orodje samo in navodila za uporabo tega orodja še ne pomeni, da takšen poseg lahko ali smo zmožni strokovno opraviti (lahko si kupite skalpel, pa še ne pomeni, da boste sedaj postali kirurg in boste šli operirat). Enako velja za laser.
Skratka, da vam odgovorim na vaše vprašanje. Lasersko odstranjevanje dlačic je varna in uspešna metoda, če je opravljena strokovno in je uporabljen ustrezen laser.
Žal zaradi nepravilne in nestrokovne uporabe lserjev (pogosto še nemedicinskih) ima vse več ljudi podobne izkušnje kot vi, kar meče slabo luč na metodo. Pogosto pa se zamenjuje ali celo enači kozmetične storitve z dermatološkimi.
Še enkrat povdarjam: Ne metati vse v en koš! Odstranjevaja dlak v raznih lepotilnih salonih ..itd niso isto kot dermatološki posegi laserskega odstranjevanja dlak v medicinskem centru pod nadzorom in vodenjem dermatologa .

Pri težavah, ki jih vi opisujete je smiselno pred posegom opraviti dermatološki pregled, da se oceni stanje vaših dlak, izbere najprimernejši laser in vam razloži pričakovane rezultate in postopek. Pri takšnih težavah kot jih opisujete vi, včasih lahko dodatno predpišemo še posebna zdravila v obliki kreme, ki bodo še dodatno zmanjšala rast tudi svetlih dlačic...
Omenjeni metoda sta tudi v veliki meri učinkoviti pri "vraščanju" dlačic.

Lep pozdrav


B. Žgavec
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar

anil

pozdravljeni!
vidim da nisem edina samo to lahko rečem na svoje težave ali po drugi strani to me počasi uničuje. Naj vam povem, stara sem 36 let in že dobrih deset let se iz dneva v dan borim z kar močno poraščenostjo po obrazu in sicer pod bradi in na predelih zalisc. dlakavost se je začela po moje iz razloga debelosti saj sem bila vedno med bolj obilnejšimi že od otroštva. Stvar je šla tako daleč da sem na koncu pristala na 145 kg. Nekega dne se odločim da shujšam in uspelo mi je shujšati na sedanjih 93 kg seveda pa sem mislila da bo s tem minila tudi poraščenost pa sem se pošteno zmotila še vedno se vsak dan posebej pobrijem ker ne morem takšna v službo. ko sem svoji zdravnici povedala svojo težavo me je poslala k endokronologu kateri pa mi je brez vsakega pregleda predpisal glukofaš tablete ki bi jih naj jedla .Terapijo sem pojedla do konca in teževe so še vedno tukaj , takrat pa sem zaradi vidne nezainteresiranosti omenjenega zdravnika obupala in se raje predala vsakodnevnemu britju. Sedaj pa vas najlepše sprašujem in prosim mi lahko svetujete kam oz.na koga se lahko v tej ljubi deželici z svojo težavo obrnem da mi bo pomagal.
opravičujem se vam za zmedeno pisanje vendar sem resnično obupana .
LP S.....
Default avatar

B.Zgavec

Spoštovani!

Opravičujem se za zamudni odgovor (odsotnost v tujini - izobraževanje in intenzivno klinično delo).

Upam, da ste prebrali odgovore in diskusije od prej v tem forumu in na podobnih temah na katerih sem o tej tematiki govoril.
Trenutno je edina uspešna terapija za zmanjševanje prekomerne dlakavosti depilacija ( ali epilacija). Zaradi uspešnosti in hitrosti metode pa danes skoraj izključno uporabljamo lasersko metodo.
Zdravljenje ni mogoče v javno zdravstvenih ustanovah ga pa lahko opravite v nekaterih zasebnih dermatoloških centrih ( dva imamo v Ljubljani). V kolikor sumite, da bi bila lahko vaša poraščenost posledica bolezenskega dogajanja vas pregleda tudi dermatolog. Po pregledu vam v takem primeru podamo tudi vse napotke in navodila, kaj morate storitio in kateri pregledi so potrebni, da ta morebitni bolezenski vzrok potrdimo in na osnovi tega lahko uveljavljate pri zdravstveni zavarovalnici povrnitev stroškov laserskega zdravljenja ( sveda le če je to bilo pri dermatologu in ne v kakšnem kozmetičnem salonu ali drugem nemedicinskem - nezdravstvenem mestu).
V kolikor pa se izkaže, da vaša prekomerna poraščenost ni bolezenskega izvora pa morate lasersko zdravljenje kriti sami, saj se v tem primeru to šteje le kot estetsko motnjo. Prekomerna telesna teža se ne šteje kot "bolezenski" vzrok prekomerne poraščenosti.
Vam pa čestitam in podpiram pri vaši odločitvi za znižanje telesne teže in upam, da vam bo to uspevalo še v prihodnje.

Lepo vas pozdravljam
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar

obupana99

Pozdravljeni.

Prosim za pomoč oz. vaš nasvet.

Sama sem dve leti nazaj bila na 6-ih terapijah z laserjem IPL + RF, ( odstranjevanje: brčice in brada).
Stanje se ni niti malo izboljšalo. :( Ko sem bila na prvem pregledu mi je gospa zatrdila, da bo tu uspeh, saj imam temne dlačice. A iz tega žal ni bilo nič. Na koncu, ko je sama videla, da terapije niso prinesle nobenih rezultatov, le jaz sem zapravila denar je začela iskat izgovore. Rekla je , da ni pravih rezultatov, zato ker si nisem med terapijami obrila brčic.
Je pa res, da sem bila v kozmetičnem salonu :(

Je po vašem mnenju za neuspeh res edini krivec to, da si brčic nisem obrila ?

Ali sem pa v tistem odstotku ljudi, katerim laser ne pride do živega...

Zdaj se spet odločam, da bi šla na lasarske odstranjevanje dlačic. Zagotova pa ne bom šla v kozmetični salon, ampak v dermatološki center.

Že v naprej se zahvaljujem za odgovor.

Lp,
Default avatar

B.Zgavec

Spoštovani!

Britje ali nebritje brčic nima na uspeh laserskega odstranjevanja dlačic nobenega vpliva in povezave.

Neuspeh terapije leži verjetneje drugje.
Večkrat sem že omenjal problematiko tovrstnih posegov opravljenih v kozmetičnih salonih ali drugih nezdravstvenih ustanovah. (Laserski posegi so v bistvu medicinski posegi in bi morali biti po vseh pravilih opravljeni ali vodeni ali nadzirani s strani usposobljenega zdravnika v zato registriranih zdravstvenih prostorih, ki za poseg nosi tudi odgovornost) ampak sedaj ne bi ponavljali teme.

Sicer, včasih tudi pri uporabi pravih medicinskih visokoenergetskih laserjev opažamo določene paciente, ki slabše odgovorijo na terapijo, v takšnih primerih ko po dveh ali treh terapijah ne vidimo željenih rezultatov zamenjamo laser (največktar začnemo z diaodnim laserjem in kasneje lahko nadaljujejmo z IPL ali Neodimij-yag laserjem...). Torej izberemo laser, da vam "pride do živega" kot ste rekli :).
Se je pa potrebno zavedati, da nobena laserska terapija ne uniči vseh dlačic. Dober uspeh je že 60% včasih pa lahko dosežemo še boljše rezultate. Odvisno je od števila ponavljan. Dobra stvar pa je, da mnoge preživele dlačice ( oziroma dlačni folikili) po laserski terapiji rastejo bolj počasi in tvorijo bolj drobne in manj vidne dlačice. Priporočene pa so vzdrževalne terapije (mogoče le 1x na leto ali1x na dve leti ali še redkeje).

LP
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar

t4s4

Pozdravljeni. Zanma me razlika med ipl+rf in diodor metoda odstranjevanja dlak? Katera je boljša in bolj zanesljiva. In katera je za kaj bolj primerna?
Hvala za odgovor.