Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Dojenje in počasno pridobivanje na teži

Default avatar
Pozdravljeni!


Imam 7 tednov starega sinčka s katerim se polno dojiva. Problem pa je da zelo počasi pridobiva na teži. Ob rojstvu je tehtal 2980g, odpustna teža je bila 2760g - najnižjo težo je imel 2670g, verjetno je bila vzrok zlatenica saj en dan preden so ga dali pod lučko ni skoraj nič pojedel. Po enem tednu od odpusta smo šli na kontrolo v bolnico, kjer so rekli da prepočasi pridobiva na teži- zredil se je le za 85g, naslednji teden pa za 98g. Svetovali so mi naj si izbrizgam začetno mleko - kar mi je šlo zelo počasi, v 20 min mi je uspelo izbrizgati le okoli 15, mogoće 20 ml. Mali pa je začel zahtevati dojko zelo pogosto zato sem opustila ročno izbrizgavanje in ga veckrat pristavila k isti dojki. Pred dvema tednoma smo bili na prvem sistematskem pregledu in je tehtal 3250g- sestra ki ga je stehtala je takoj rekla da je to premalo in da bi moral tehtati najmanj 3500g. Zrasel je za 2,5cm in tudi obseg glavice se mu je iz 33 povečal na 36cm. Prvi mesec je tudi zelo dosti kakal - pri vsakem previjanju je bil pokakan, zdaj pa ima ponavadi pokakane 2 plenički na dan, polulan pa je pri vsakem previjanju- previjava se približno na 2 uri, razen ponoci na 4. Zdravnica je rekla naj se še naprej samo dojiva in da naj si ne izbrizgavam začetnega mleka ampak naj si izbrizgam mleko po dojenju če ne bo vsega spil in mu dam to mleko po flaški - kolikor sem jaz razumela mleko nastaja v dojki ves čas, tako da ne vem koliko si naj bi še izbrizgala po tem ko mali preneha jesti. Problem je tudi, da se res dolgo dojiva - 1,5, tudi po 2 uri- res je da intenzivno sesa le na začetku-20 min, vcasih pol ure. Vendar če ga hočem odstaviti po pol urah začne protestirati in jokati- tako da nimam najboljšega pregleda nad tem kolikokrat se doji in koliko od tega je samo crkljanje. Tudi če zaspi na dojki se prebudi po 10 min če ga položim na posteljo, tako da čez dan skoraj nič ne spi, razen v mojem naročju, pa še to največ eno uro, med tem pa zahteva dojko. Glede na to da mleko nastaja po principu povpraševanja in ponudbe bi morala imeti mleka dovolj, vendar me vseeno skrbi da ga je mogoče premalo in da se ne naje dovolj pri enem podoju. Zadnje čase mi na vsake par dni ena dojka oteče-in čutim zatrdlino v njej ter grozdaste strukture skoraj že pod pazduho. Vroćine nimam. Ti trdi deli so rahlo boleči na dotik- kolikor sem prebrala naj bi bila to posledica zamašenih mlečnih vodov - ponavadi se stanje izboljša po 3 dneh, vendar se mi spet pojavi čez nekaj časa- zanima me če lahko to poškoduje mlečne vode in je v dojkah zato premalo mleka? Tašča mi pravi da imam premalo mleka saj je otrok neprestano lačen in se ne naje dovolj - saj ne bi poslušala takih nasvetov vendar me skrbi njegovo nizko pridobivanje na teži, če ga ne bi fiziološko previjala z vsemi tremi plenicami bi mu bile vse hlačke prevelike okoli pasu.

Skrbi me da je res kar naprej lačen in da pri meni ne dobi dovolj, ne bi pa rada prenehala dojiti. Ali mislite, da bi mu morala dati še dodatek prilagojenega mleka- vendar sploh ne vem za katerega se naj odločim, ker se v ta prilagojena mleka nisem poglabljala saj sem bila prepričana, da bom samo dojila ne glede na to kar pravijo nekatere tete in tašče, zdaj pa me vseeno malo skrbi ker je taki suhec, čeprav bi se kar naprej dojil.

Aja še to- že med nosečnostjo je ginekologinjo skrbelo da premalo dobiva na teži zadnji mesec- zato sem morala vsak teden na UZ- ker je obseg trebuha bil baje čisto na spodnji meji, dolžina nog in glave pa so bile normalne. Je možno, da ima manjši želodček in ne more toliko naenkrat pojesti? Naročila sem tehtnico na izposojo, da vidim koliko sploh poje, vendar je še niso pripeljali.

Jezi me predvsem to, da ne morem sproščeno uživati ob dojenju ravno zaradi te njegove teže- čeprav je drugače vse v redu z njim- se že smeji, tudi komunicira že, res pa je da zadnji teden bolj pogosto joka in zahteva dojko - v tem zadnjem tednu so dojke postale bolj mehke (kadar ni zamašen mlečni vod)- je možno mogoče , da se ne morejo tako hitro napolniti?

Hvala in lep pozdrav
Default avatar
Smo dobili tehtnico in ko sem ga stehtala je tehtal manj kot pa pred 2 tednoma na sistematskem pregledu (3250g)-danes 3180g. Ne vem kaj delam narobe, ker se mi je zdelo da ima močan sesalni refleks in da se zadnje dni hoče kar naprej dojit. Zdaj sem ga stehtala pred dojenjem in po njem in ni bilo nobene razlike- sem probala na obeh dojkah in je bilo povsod enako. Ne vem pa kdaj točno se je začelo njegovo izgubljanje na teži. Me pa vse skupaj resno muči in se bojim, da bo vse skupaj še slabše če bom jaz pod stresom zaradi tega. Jutri bomo vseeno šli do zdravnice, ampak se bojim, da bomo pač mogli uporabljati prilagojeno mleko, jaz pa ga ne bi rada nehala dojiti in ne vem več kaj naj naredim :(. Me pa zanima če je katera mamica imela take probleme - z izgubo teže- sicer je tudi prej bolj počasi naraščala teža, a je vsaj naraščala.

lp
Default avatar
Pozdravljeni, skalaa!

Opravičujem se za pozen odgovor, vaše sporočilo se je prilepilo na pripeto temo in sem ga komaj našla, da ne govorim o pomanjkanju časa pri meni doma. Upam, da ste dobro in da se fantek kljub težavam doji.

Je bil porod za fantka naporen? Ste prejeli sredstva za lajšanje bolečin, kakšna zdravila, je zdrav in donošen? Sklepam, da bi lahko šlo za težje prilagajanje na zunanji svet iz kakšnega razloga, ki bi lahko bil povezan s porodno situacijo, sklepam tudi po zlatenici in izgubljanju teže prve dni po porodu. Imate torej zaspančka, ki ga je treba veliko spodbujati.

Po vsem, kar ste navedli, vam lahko samo čestitam, da ste se tako dobro odzvali in naredili tako rekoč vse, kar bi vam kot svetovalka za dojenje v taki situaciji priporočila!

Po tem, ko ste videli, da je prvi teden po odpustu pridobil manj kot minimum (želimo vsaj 110-115g tedensko, to je minimum) ibn drugi teden že bliže minimuma, a še vedno pod njim, ste ukrepali res zelo zelo dobro. Najprej - odlično, da ste opustili izbrizgavanje začetnega mleka, ne vem, čemu bi bilo to namenjeno. Tako ste imeli fantka veliko na dojki. Tako je imel pri enem mesecu prirast teže od najnižjih 2670 do 3250, kar je 580g. Vedno gledamo od najnižje teže. Če pogledate od odpusta 2760g, pa je dobil 490g, kar je še vedno nad minimalno zahtevanimi 450g mesečno. To je lahko videti malo ali veliko, odvisno, kako gledate. Če vemo, da dojenčki ob težkih začetkih rabijo 2-3t, da pridobijo nazaj porodno težo, in če vemo, da je vaš fantek zaspanček, ki je bil dva tedna s težo pod minimumom tedenskega prirastka, potem ste v drugih dveh tednih do pregleda naredili velik skok, fantek je dobil dobrih 300g v dveh tednih, to pa nikakor ni slabo!

Minimalno mora otrok dobiti 450g v prvem mesecu, enako v drugem in tretjem. Ni nobenega pravila, koliko bi MORAL tehtati, vsi dojenčki pač ne tehtajo enako. Pomembno je tudi, kako otrok raste in veča obseg glavice, se razvija.

Če otroka lahko večkrat dojimo, potem je ponavadi res boljše to, kar stre vi naredili, kot črpanje po podojih. Črpajo mamice zaspančkov, ko dojenčka nikakor ne morejo podojiti večkrat, ker preveč spi.

Pomembno je opazovati otroka. Dokler sam aktivno vleče in požira, je to vredu. Ko upočasni, ga skušamo spodbujati. Lahko stiskamo dojko. Ste že kdaj izvajali kompresijo? Stiskate, ko otrok seslja, ne stiskate, ko počiva. Poglejte si kakšen video posnetek. To izvajate še nekaj minut za podaljšanje in povečanje učinkovitosti podoja. Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

Ko otrok tone čedalje bolj v spanec in cuclja dojko, je vsekakor čas za menjavo strani, da čim hitreje pride do več razpoložljivega mleka. Če otrok ne zaspi, kar je pri novorojenčkih značilno, ko imajo skupek podojev, torej lahko nekaj ur ne bo pripravljen na odlaganje, potem menjavate strani večkrat, tudi v skladu z lastnim počutjem.

Se vam kaj zdi, kaj se je zgodilo zadnja dva tedna pri vzorcu dojenja, da je izgubljal težo? Je imel spet manj podojev, je sesal samo na eni strani dolgo časa, je več spal, so bile pleničke manj polne? Tu bo morda rešitev, če bi se lahko vrnila na način dojenja, ki sta ga imela tretji in četrti teden doma.

Prebudi se, ko ga odložite, ker samo drema in ker se ne počuti varnega, ko je sam. Lahko je to povezano tudi s tem, da ne zmore potegniti dovolj hrane in ves čas poskuša, čeprav to je tudi za novorojenčke, ki niso zaspančki, značilno - večina raje sesa velikokrat in na ta način zagotovi, da pride do dovolj mleka.

Zatrdlina v dojki je znak, da otrok nekako ne pride do mleka in se vam je mašilo. Zaradi zamašitev ni manj mleka, včasih se teže izceja, zato priporočam dojenje na zamašeni dojki čim pogosteje. Je zdaj bolje? Ste dojili ves čas na isti dojki in je dlje trajalo, da pride druga na vrsto? To vsekakor spremenite. Ne le zaradi mastitisa, ampak tudi zaradi boljše stimulacije dojk in da fantek hitreje pride do več mleka.

Fantek ima težave, ker ne pride do dovolj mleka, in ne zato, ker bi bila težava v vaši tvorbi mleka. Rabi veliko spodbude, pogoste podoje, nikakor ne priporočam razmikanja podojev in čakanja na mleko, ker to vodi v prenizko tvorbo mleka.

Ne skrbite za hlačke, vse hlačke za dojenčke so narejene po meri debelih plenic, nobene po meri dojenčkovega pasu. Pomembno je, da se dojenčku pomaga. Najprej pa, da bo dobro polulan in čim večkrat (vsaj 2-krat na dan konkretno) pokakan. Super, da imate tehtnico. Merjenje podojev je nesmiselno, to morda že veste! Je samo za zmedo in frustracijo. Tehtajte in pišite težo enkrat na dan, vedno isti del dneva in v istih okoliščinah - tudi to ni nujno merodajno, lahko da bodo razlike. Boste pa iz tega po nekaj dneh videli, ali se bližate tedenskemu prirastu najmanj 110-115g. To pa je merodajno. Če otrok ne dosega minimuma, poskušamo dohraniti - priporočamo črpanje mleka, ko mamica lahko, npr. po podoju, ko otrok noče, zaspi... In dohranjevanje brez stekleničke, da se izognemo sesalni zmedi, lahko se dohrani po posebnem lončku, žlički, brizgi, kapalki, lahko se dohrani tudi med dremežem, ne nujno, ko je otrok buden. Če mamica rabi pomoč pri boljšem črpanju, bo morda pomagal hormon oksitocin v spreju Syntocinon, ki ga predpiše zdravnik. Mamica lahko pije čaj za dojenje ali tudi jemlje tablete Tametil, ki včasih pripomorejo k uspehu, še vedno pa je ključna za izboljšanje dojenja pogosta in uččinkovita stimulacija dojke. Izkoristimo vsako budno obdobje, da se dojenček podoji, izvajajmo kompresijo, otroka ne puščajmo spati dlje kot 2uri, ponoči največ 3-4h.

Če boste videli, da teža ne gre in ne gre na minimum, črpanje pa ni mogoče oz. bi vas preveč utrudilo ali ni časa, potem boste verjetno uporabili dodatek prilagojenega mleka, dokler se otrok ne okrepi in začne bolje sesati, lahko ga dajemo po malem, vedno po podojih, da otrok ne bi predolgo spal in izgubil priložnosti za več podojev.

Zastoj v rasti v zadnjih mesecih nosečnosti ni povezan s tem, kako se hrani fantek zdaj. Težave so najverjetneje povezane z nekimi dejavniki pri porodu. Je sicer fantek vredu pristavljen, vas dojenje kaj boli, zagrabi cel kolobar in vleče?

Vesela bom, če se boste oglasili, kako vam gre!

Ko bo čas, poglejte še tukaj. Zlatenični dojenček & dojenček zaspanček:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5926536 (5d, težave s pristavljanjem)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=827&t=827 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979120 (9d)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1465&t=1465 (14d, zaspan)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni in hvala za obsežen odgovor.

V četrtek smo ga peljali k pediatrinji, ki nas je napotila v bolnico ker je preveč izgubil na teži - v ambulanti je tehtal le 3080g. V bolnici so takoj dali adaptirano mleko (Aptamil)in rekli da nimam dovolj mleka - noben me sploh ni dejansko poslušal ko sem hotela razložiti situacijo - da se je to začelo šele pred nekaj dnevi (ne vem kaj je povzročilo to njegovo nehranjenje, nisem opazila takoj ker je zadnjih nekaj dni neprestano zahteval dojko, vendar pa ni skoraj nič pojedel-kar sem ugotovila šele ko sem ga začela tehtati pred dojenjem -ko je bil star 3 tedne so nama v bolnici naredili test dojenja in je v 10 min spil 50ml-kar je zdravnica rekla da je dovolj za njegovo starost). V bolnici so kar naprej trdili da nimam pač dovolj mleka in naj se čimprej sprijaznim s tem da bo otrok pač rastel na steklenički, da je takih še veliko in podobne stvari. Rekli so mi naj bom vesela, da ni nekaj resnega narobe z njim - sicer sem vesela da nima kakih zdravstvenih težav, vendar me je vse skupaj kar prizadelo, sploh ko so mi rekli, da ne bom mogla več dojiti so se mi vlile solze, saj si resnično žeim, da se hrani pri meni. V nosečnosti nisem niti pomislila da ne bi dojila, niti si nisem kupila flaške ali se pozanimala o adaptiranih vrstah mleka ker sem bila prepričana da bo moj otrok dolgo dojen in da teh stvari ne bom rabila. Nihče me ni poslušal ko sem jim hotela razložit, da sem imela mleka dovolj, še preveč saj mi je zastajal v dojkah ker ga mali verjetno ni dovolj spil- zdaj se mi zdi, da ga imam res manj, saj nisem takoj ugotovila da ne pije dovolj in se je produkcija mleka zmanjšala. Dojke so mehke in bolj upadle.

Mislim, da je krivo njegovo sesanje- da ne sesa dovolj močno- tudi v bolnici je pil le iz tistega cuclja iz katerega mu skoraj nič ni bilo treba sesati - iz drugih cucljev tudi ni skoraj nič popil. Ne vem kje in zakaj se je zalomilo, saj je patronažna sestra na začetku rekla kako lepo se prisesa in da je šolski primer dojenja, zato sem bila še toliko bolj šokirana ko sem ugotovila da ne popije dovolj in niti nisem takoj pomislila na kaj takega.

V bolnici so naju zadržali čez vikend- vendar jaz nisem hotela prenehati z dojenjem, tako da je sestra rekla da nama da 20 min -preden dobi Aptomil. Prva dva dni je pri meni spil le 10 ml, nato 20, zadnji dan je vcasih tudi že 30ml. Šla sem tudi k svoji ginekologinki, ki mi je dala recept za syntocinon - doma mi že spije tudi 40ml, nato pa mu dam še Aptomil-kjer spije ponavadi 70ml. Zdravnico sem v bolnici vprašala če je možno, da vzpostavim dojenje nazaj in je rekla da ne-da je to zelo redko in da naj ne mučim sebe in otroka - v glavnem, nobene spodbudne besede glede moje želje po dojenju nisem dobila, vendar jaz ne bi želela nehati z dojenjem in me zanima če je možno, da bo začel močneje sesati in ali je možno vzpostaviti polno dojenje- in če je kako lahko to naredim. Če pa že ni možno polno dojenje se bom pa sprijaznila s tem da ga prvo dojim, potem pa še dodam ostalo. Še vedno pa ima mali željo po dojenju, včasih ko spije dodatek zahteva dojko, čeprav se večinoma le crklja oz. lažje zaspi na dojki. Zanima me če ste že slišali za kak podoben primer, ki se je srečno končal- s polnim dojenjem


Se vam pa zahvaljujem za spodbudne besede v prejšnjem sporočilu. Res je lepo, da so vsaj nekje ljudje, ki znajo prisluhniti in pomagati.
Default avatar
Žal vam nisem bila v pomoč takoj. Ste morda katero od svetovalk poskusili poklicati po telefonu? Priporočam.

Test 50ml v 10min kaže, da fantek lahko naredi dober podoj, bi pa moral imeti dovolj takih podojev, zato je pomembno, da sesa pogosto.

Težki začetki niso redkost, mamica potrebuje pomoč in podporo, ne pa nebuloz, kot je ta, da se je treba sprijazniti z ne vem čem že. So dojenčki, ki preslabo sesajo, rabijo pomoč. Kako pomagati, je stvar odločitve in zmožnosti, situacije. Je pa ta pomoč otroku z dohranjevanjem lahko prehodna in nikakor ni konec sveta ali tudi ne konec dojenja. Pomembno je, da ima mamica dovolj pomoči in podpore. Zadnja stvar, ki jo zdaj rabite, je kritiziranje.

Nekatere mamice dohranjujejo brez stekleničke. Otrok se prej ali slej nauči dojenja. Torej nikoli ne rasejo na steklenički. V tujini obstajajo bolnišnice, kjer dojenčkom in malčkom nikoli ne dajejo nobenih stekleničk, pri nas pa se to žal spodbuja, čeprav je vrsta alternativ. Sem žalostna, ko berem, kako malo podpre imajo mamice pri nas ponekod v zdravstvenem sistemu. K sreči so tudi drugačne zgodbe in drugačni ljudje, ki dojenje zares in iskreno podprejo, ko je mamica v težavah.

Za zdaj je gotovo, da vi LAHKO DOJITE. Vsaj delno že, kajne! Zakaj neki ne bo mogli, tudi če bo fantek rabil dohranjevanje nekaj časa, dojiti in dohranjevati. Torej dojiti. POnavadi najprej dojimo in nato dohranjujemo. Če le gre, ostaja dojenje prvi način, dohranjevanje (lahko brez stekleničke in sesalne zmede) pa drugi način. Zakaj bi se torej morali od dojenja kar posloviti, ne vem in jezna sem, ko slišim, da se mamico tako zmede in spravi v težko situacijo. Težko je ostati miren in narediti nekaj korakov za pomoč otroku ter nadaljevati z dojenjem.

Bi lahko morda poiskali kontakt svetovalke za dojenje ali laktacijske svetovalke? Mislim na kakšno osebno srečanje, da se pogleda, zakaj fantek slabo sesa. Morda je slabše prisesan in slabo vleče. Iz katerega konca pa ste?

Tvorba mleka je lahko manjša, če je otrok slabo sesal. A se lahko enako kot je upadla tudi poveča, ko bo fantek začel sesati bolje, pravilneje. To je sistem, ki gre v obe smeri, tudi zato obupavanje ni na mestu.

Lahko da ima fantek nekaj sesalne zmede in zato ne pije iz dojke. Poskusite s kompresijo, stiskajte mu mleko v usta, morda bo rabil nekaj časa, da se bo dojenja naučil, vi pa mu s kompresijo zdaj lahko to delo olajšate.

Izkušnje na tem forumu pričako, da mnogo mamic po težkem začetku preide na polno dojenje. Včasih je bolje eno, drugič drugo, za vsako ceno dojenje ni smiselno, a ne bi se strinjala, da je prehod na polno dojenje nekaj, kar je redko, kje pa. Poglejte tukaj! Ogromno vsega, gotovo ne bo časa, da si vse preberete, a kliknite kaj, ko boste lahko, morda vam olajša življenje. Najprej pa priporočam, da stabilizirate in umrite razmere in nato poskušate okrepiti dojenje, ko boste videli, da ste našli nek dober način hranjenja, ob katerem bo fantek primerno napredoval in lepo polnil pleničke.

Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248

Težki začetki – zgodbe mamic:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5926536 (5d, zaspanček, težave s pristavljanjem)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6013343 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4582653 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4674894 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6403788 (3t, CR, dojenje ni steklo, možnosti)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5886591 (3t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981780 (1m, težji porod, zaspanka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6413079 (1m zaspanček, mati veliko bolna, a je šlo!)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1515&t=1515 (nedonošenka, uspeh po 1,5m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6009186 (2m, po dobrem začetku stagniranje teže)

Sesalna zmeda:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=579&t=579
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6348843 (3t, noče nazaj na dojko)

Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986820 (dopisovanje, podrobni napotki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5323717 (2,5m, težave, polno dojenje, spet steklenička)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5419065 (3m, dojenja ne mara preveč)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1515&t=1515 (zgodba)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488 (gnezdenje za spodbujanje dojenja)

Vsak teden skoraj se na forumu oglasi kakšna mamica, ki je zadovoljna, da dojenje napreduje ali je po težavah vzpostavila polno dojenje, to ni nobena posebna čarovnija, to se dogaja, je pa vačasih laže in včasih tudi težko. Kdaj - morda zaradi nesodelovanja otroka ali drugih okoliščin - pa tudi ne gre in tedaj je prav, da se mamica sprosti in naredi to, kar je zanjo in za otroka ter za družino dobra rešitev. To je včasih popolna opustitev dojenja, včasih pa odločitev, da bomo kombinirali, postavimo si kratkoročne cilje, nato pa vidimo, kako dalje.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdrav!

Trenutno še vedno kombinirava- najprej se dojiva, nato pa mu dam se Aptamil po flaški. Po dojenju še vedno spije od 70- 90ml dodatka. Nedeljo sem ga stehtala pred kopanjem in je imel 3750g. Zaenkrat mu se ne upam kar ukiniti dodatka, da mu ne bi teža spet začela padati in bi spet pristala v bolnici. Včasih pa tudi po dodatku zahteva dojko -čeprav je to verjetno bolj za crkljanje. Zanima me ali je možno, da mi mleko bolj počasi teče zaradi manjših bradavic (dojke imam sicer bolj velike, vendar pa sta bradavica in kolobar manjša) - tudi ko si probam iztisniti mleko mi gre zelo počasi- po 20 min mi je uspelo načrpati le 30 ml, čeprav ko stisnem bradavico se pokažejo štirje curki, vendar so očitno zelo "tanki" - ali lahko ima mali zaradi tega težave pri sesanju- da vleče in mu premalo priteče naenkrat.

Sem iz okolice Maribora in bi z veseljem prišla na kakšno srečanje glede dojenja - na LLL strani sem zasledila da so srečanja trenutno le v LJ in Škofji Loki.

Lep pozdrav
Default avatar
Opuščajte dodatek, ko boste vi pripravljeni in boste prepričani, da je vse vredu, tveganje vsekakor ni nikoli na mestu.

Super, če po dodatku še želi dojenje, s tem dodatno stimulira dojke. Eden od načinov opuščanja dodatka je tudi to, da mamica doji, doda (postopoma morda lahko manjše količine, toliko da je otrok zadovoljen in mamica sigurna), nato pa ponovno na koncu doji, lahko otrok še aktivno sesa ali pa se na dojki umiri in uspava. Tudi slednje je zelo koristno, ne le za dodatno stimulacijo tvorbe mleka, ampak tudi za to, da je otrokova prva izbira dojka in da bi tako tudi ostalo, torej da ne bi prišlo do sesalne zmede.

Velikost bradavic ni v nobeni povezavi z jakostjo izcejalnega refleksa. Ženske imamo vse mogoče oblike in velikosti dojk, kolobarjev in bradavic. Iztiskanje mleka pa je sploh nekaj drugega in je lahko veliko težje, počasnejše, kot pa je za otroka dojenje. Curki bi bili taki, kot ste navedli, čisto vredu, torej tanki. Poglejte še tukaj.
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4678694 (zakaj črpalka ni pokazatelj količine mleka)
Težave z izcejalnim refleksom:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4678694 (7t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5930578 (5m, načeta samozavest)

Poglejte na internet, če je skupina za pomoč doječim materam v MB še pri Štorklji!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni!

Minilo je že kar nekaj časa od začetnih težav in fantek bo čez 2 tedna star že 6 mesecev. Še vedno se dojiva vendar moram še vedno dodajati. Zjutraj se včasih samo doji ali pa res spije malo dodatka -največ 50ml, čez dan pa se ponavadi zelo hito začne kregati in spije tudi do 120 ml dodatka. Postal je zelo živahen in radoveden in ga tudi moti to, da pri dojenju nima pregleda nad okolico in se zato kar naprej obrača in spušča bradavico, gleda kaj se dogaja za njegovim hrbtom in spet malo spije, pa spet spusti... Imam občutek, da zato zelo malo spije čez dan. Poti večeru pa se spet bolje doji - in ponavadi preden zaspi čez noč (ponoči spi tudi po 8 ur skupa) prej zaspi za kako uro ali uro pa pol, če sem jaz zraven in lahko vmes sesa - in imam občutek, da takrat kar nekaj poje. Če zaspi brez dojenja in če mene ni zraven pa spi mogoče 20 min do pol ure. Čez dan drugače bolj malo spi in ima težave preden zaspi - vidi se mu,da je že zelo zaspan ampak se trudi ostat buden, sploh, če je kje drugje in mu je vse novo. Najlaže zaspi z dojenjem, vendar se moram jaz učiti za nek izpit, ki ga moram opraviti za službo in tako mu ne morem vedno ustreči, čeprav imam zaradi tega včasih slabo vest.

Bila sva tudi pri svetovalki za dojenje in je rekla da se zelo lepo prisesa, ampak, da je bolj len kar se tiče sesanja - in da ga moti ko pride do bolj gostega mleka - in da je bil verjetno to vzrok za njegovo počasno pridobivanje na teži na začetku- ker je popil samo začetno mleko, ko pa je prišel do gostega pa je nehal. Drugače pa naju je pohvalila, da tako dolgo vztrajava pri dojenju kljub dodatku in temu, da so v bolnici rekli, da je bolje da ga hranim po flaški ker imam premalo mleka. Jaz sem imela vmes tudi angino- mali pa je ni dobil in svetovalka je rekla, da je to verjetno posledica dojenja in da očitno kar nekaj na dan spije tudi pri meni.

Zdaj sma že začela z uvajanjem goste hrane (korenček, brokoli, cvetača) in kot kaže zaenkrat je zelo zainteresiran. Tudi ko vidi, da jaz jem steguje roke proti hrani, odpira usta. Rada bi si izbrizgavala mleko, ampak mi ne gre dobro - do zdaj sem si največ 30ml. Sodelavka mi je rekla, da si ona nikoli ni mogla izbrizgati vec kot 20-30 ml (drugače pa je polno dojila dvojčici) - me pa zanima ali s prakso lahko postane črpanje uspešnejše ali si nekatere ženske pač ne morejo izbrizgavati mleka? Vem pa, da tudi nisem ravno sproščena pri tem ker se moram še učiti in čez dan nimama ravno dosti časa ker je mali zelo živahen in ne spi dosti čez dan -zato me zanima ali se lahko sčasoma izboljša in si bom lahko načrpala več mleka? Ko si stisnem sicer pritečejo 4 cuki, ampak so zelo tanki in se zelo počai nabira mleko, ni mi jasno kako si lahko ene ženske v 15 min načrpajo po 170 ml?Sem si že brala na LLL strani kako se ročno izbrizgava mleko. Pa še to- ko se mali joka mi iz ene dojke teče ven mleko iz druge pa ne- kar pa mi je hecno pa je to, da mali rajši pije iz tiste dojke iz katere se mleko ne izceja samo od sebe.

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!

Vaš fantek bo kmalu polletnik. Gotovo ste lahko veseli, da ste kljub težavam uspeli pol leta ohraniti dojenje, se zelo strinjam! Sploh, ker je fantek premalo zainteresiran za sesanje.

"...naju je pohvalila, da tako dolgo vztrajava pri dojenju kljub dodatku in temu, da so v bolnici rekli, da je bolje da ga hranim po flaški ker imam premalo mleka."
***TUdi če ima mamica premalo mleka zaradi kakšne bolezni fizičnega vzroka ali pa zato, ker otrok preslabo sesa, nikakor ni nujno, da dojenje ne more potekati vsaj delno ali pa je dodatek le za zraven in se otrok kljub težavam kar dosti doji. Dojenje ni vse ali nič, to mamicam morda premalokrat povemo, ko so v stiski in ko dojenje ne steče dobro. Nekatere mamice dojijo morda le za telesni stik, cartanje, čeprav večino hrane otrok dobi po steklenički. In tudi to lahko otroku in materi daje občutek bližine in zadovoljstva. Poleg tega se koncentracija protiteles poveča, ko otrok dnevno dobiva pri materi manj mleka, tako da pozitivnih učinkov je toliko, da bi veljalo tudi delno dojenje večkrat spodbujati, ne pa kar takoj mamico napotiti na prilagojeno mleko.

Črpanje je res priučena veščina, nekatere mamice kar takoj znajo, jim gre lahko, oksitocin jim hitro navre in potisne mleko po vodih, druge mamice pa imajo več težav in potrebujejo dlje časa, da črpanje steče. Nekatere mamice laže črpajo, če se naučijo sprostiti mleko, kar je mogoče s tehnikami stimulacije izcejalnega refleksa, če to ne deluje (kar je čisto možno, saj je idealen mehanizem zgolj sesanje otroka, kajne), pa lahko zdravnik predpiše v pomoč tudi Syntocinon, nosni sprej, s katerim vbrizgamo nekaj umetnega hormona oksitocina tik pred črpanjem. Poglejte si prosim tukaj za več informacij. Težave z izcejalnim refleksom:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4678694 (7t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5930578 (5m, načeta samozavest)

Včasih pomaga, če menimo, da res želimo črpati, boljša črpalka, npr. baterijska, električna. Kar je seveda strošek. Morda se lahko črpalko tudi najame in poskusi, če bi katera delovala bolje.

"Ko si stisnem sicer pritečejo 4 cuki, ampak so zelo tanki in se zelo počai nabira mleko, ni mi jasno kako si lahko ene ženske v 15 min načrpajo po 170 ml?"
***To je zelo veliko ml, kar ste napisali, je pa seveda mogoče. Če mamica redno veliko črpa, se pride morda tudi do tega. Pri vas je običajno - najprej teče počasi, curki so taki, kot ste navedli, to ni nič neobičajnega. Šele ko uspete mleko sprostiti, torej ko pride do izcejalnega refleksa, se lahko začne intenzivneje črpati. Količine bi se praviloma povečevale postopoma, najprej recimo 10 ali 20ml, nato naslednji dan malo več, odvisno tudi do časa, energije, počutja, sprošenosti. Zato je črpanje včasih težko, ker se je težko sprostiti in si vzeti čas. Ne nazadnje črpanje za mamico ni vedno prijetno, lahko je zoprno, ne bi pa smelo boleti, takrat bi črpanje odsvetovala.

"Pa še to- ko se mali joka mi iz ene dojke teče ven mleko iz druge pa ne- kar pa mi je hecno pa je to, da mali rajši pije iz tiste dojke iz katere se mleko ne izceja samo od sebe."
***Ja, izcejalni refleks je na eni strani lahko drugačen kot na drugi, to ni povezano s količino mleka in je različno od matere do matere. Ni treba, da mleko izteka. Otrok pa ima lahko svojo priljubljeno stran neodvisno od iztekanja mleka.

Še tole, če bo čas.
Prsne črpalke:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6723558 (bo šlo z električno črpalko bolje?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6723558 (16m, alergija; električna, ročna, izkušnje)
Hranjenje z izčrpanim materinim mlekom:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4917161 (3m, kako povečati količino)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=580&t=580 (povečati količino)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5086850 (2m, zadovoljna - črpa, doji in malo dodaja)

Koliko mleka pa si želite izčrpati? Včasih je pri GH dovolj, da se samo nekaj stisne kar v skodelico s prvo otrokovo hrano, toliko da se hrana razredči in dobi okus po mleku.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni.Naša punčka se je začela dojiti šele pred kratkim,stara je 3mesece pa 25dni.dojiva se približno 1teden.Zdej mam pa en problem ka nevem a dobiva dovolj na teži? ali je možno da imam preveč predmleka,ka mam mleka res ogromno.Ko sem si ga črpala sem ga sčrpala 1200ml dnevno.Kaka približno 2krat na dan,vendar je čist tekoče,skoraj voda. Polulana je pa vsakič ko jo previjam.
Default avatar
Spoštovana ga. Mojca,

vem, da ste svetovalke LLLI izredno zasedene. Vendar se trenutno počutim tako izgubljena, da sem se odločila, da vam pišem. Prebrala sem že nešteto člankov in forumov na temo dojenja, zdi se mi, da potrebujem le kakšno spodbudno besedo ali luč na koncu tunela.

8. 1. sem s carskim rezom (anestezija, sredstva proti bolečinam) rodila krasnega fantka. Dolg je bil 52 cm, obseg glavice 36 cm, teža 3650 g. V porodnišnici sem se trudila pristavljati, vendar sem morala vseeno tudi nekaj dodati. Odpustna teža (12. 1., tudi najnižja teža) je bila 3410 g.
Doma sva se prva dva tedna dojila z nastavki, nato nam je uspelo brez. Po nasvetu patronažne dojim na obeh straneh, približno 15 - 20 minut na vsaki strani. Od tega mali 5 min intenzivno požira, nato 5 min malo manj, kasneje samo še tu in tam, skratka, se bolj crklja - takrat ga prestavim na drugo stran. Zadnja 2 tedna imava sicer naporne dopoldneve, ko bi se kar naprej dojil in sem ob prihodu partnerja iz službe že čisto izmučena. A sem ga vseeno pristavljala, v upanju, da sploh kaj dobi, pa tudi zaradi stimulacije.
Sinko je v prvih treh tednih zelo dobro pridobival težo:
- 16. 1. 3540 g
- 20. 1. 3600 g
- 24. 1. 3760 g
- 1. 2. 3940 g
- 10. 2. 3970 g !
V zadnjih 10 dneh je pridobil le 30 g - sem bila čisto šokirana. Patronažna mi je svetovala adaptirano mleko po vsakem obroku, da bo otrok čim prej pridobil težo. Sicer sem mu že prej tu pa tam dodajala - po občutku, ko sem videla, da je še lačen (cca. 3x tedensko, max 60 ml na dan). Sicer pa je moja velika želja, da bi otroka le dojila - in se v tej smeri tudi zelo trudim.

Kaj bi lahko bil vzrok, da otrok v zadnjih dneh ni pridobival teže? Sama sem imela namreč zelo dober občutek glede dojenja, imava cca. 10 podojev dnevno, pleničke so 4x dnevno pokakane, otrok je aktiven, ima zdrav videz (koža, "zalite" nogice - po besedah patronažne).
Zna biti občasno obilno polivanje razlog? Namreč, v podiranju kupčkov še nisva "izvežbana", vendar tudi, ko nama uspe, v postelji še kaj pljune ven (četudi ima malo dvignjeno vzglavje).
Zna zamašen nosek vplivati na uspešnost hranjenja? Otrok ni prehlajen, vendar ima občasno, sploh ponoči, zamašen nosek - čistimo ga s fiziološko.
Morda je kriva moja slaba prehrana ali premalo počitka? Tekom dneva imam namreč občutek, da se nenehno dojiva, med tistimi kratkimi dremeži imam čas le za kakšen jogurt, kos kruha, kakšen sadež, čas za kvaliteten obrok imam šele v poznem popoldanskem času, ko otroka malo "prevzame" partner; o kakšnem dnevnem počitku pa lahko le sanjam. Med dojenjem :)
Naj povem, da dete ne dobiva nobenih čajčkov, za tolažbo pa ima dudo, ki je sicer nima najraje, vendar ga včasih pomiri. Je zelo zaspan jedec, tako da ga moram med dojenjem, sploh proti koncu, predramiti (nežno stiskanje stopal, masiranje po hrbtu, žgečkanje pod bradico), pomagam mu tudi s kompresijo. Ponoči spi po 4, 5, tudi 7 ur skupaj; takrat si mleko izbrizgam in ga ponudim v dopoldanskem času, ko ima večjo potrebo po hranjenju.

Upam, da se iz napisanega kaj znajdete. Vem, da ni najbolj povezano, vendar sem vam želela natrositi čim več uporabnih informacij. Neskončno si želim le dojiti. Če ne bo šlo drugače, bom seveda dodajala adaptirano mleko. Konec koncev sem lahko srečna, da obstaja ta elegantna rešitev. Prosim, usmerite me. Nimam pojma, kje ga lomim. Za vsak nasvet vam bom zelo hvaležna.

Lep pozdrav
Default avatar
mojca270, blato je tekoče, to je normalno, pazljivi smo na barvo. Kako vemo, da dojenček pije prednje in zadnje mleko:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1985789

Ostali znaki., ki ste jih verjetno že našli. Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Spoštovana obupana mati, opravičejem se vam za pozen odgovor v upanju, da ste bolje. Povsem razumem vašo stisko, tukaj smo zato, da mamice podpiramo.

Vaš fantek je star mesec in pol, rodi se je s carskim rezom, v začetku je potreboval dohranjevanje in nastavek, nato pa ne več. Dojite 15-20 min na vsaki doji oz. na drugo dojko ga prestavite, ko vidno upočasni oz. ne požira več aktivno na prvi dojki. Fantek je imel, ko te pisali, dopoldne veliko potrebo po sesanju, čemur pravimo dojenje v skupkih/grozdih. Včasih ste dodali enkrat na dan prilagojeno mleko. Od najnižje teže 3.410 je fantek pridobil 560g, kar je manj od povprečja, toda kar nekaj nad spodnjo mejo 450g v prvem mesecu. Prvi teden je pridobil približno 130g, nato 220g, nato 180g, nato v 9d 30g.

Dobro vama je šlo? kaj se je zgodilo v tem zadnjem tednu, ki vas je skrbel? Je fantek spal vso noč, je bil prehlajen, kaj bolan, cepljenj, ste bili v družini ostali kaj bolni? Karkoli bi lahko vplivalo, ni pa verjetno, da bi se ob težkem, a po teži dobrem začetku, kaj spremenilo z materino tvorbo mleka. Razen če ste vi morda kaj zboleli, jemali kakšna zdravila, kontracepcijo, umetne prehranske dodatke ali zeliščne pripravke, ki jih prej niste?

Je bilo tudi v teh 9 dneh tako pogosto kakanje ali bistveno manj? Se je barva ali konsistenca blata kaj spremenila? Morda pa je tehtnica pokazala kaj čudnega, če se je fantek pred tehtanjem morda obilno polulal in pokakal? Vedno merimo isti del dneva enkrat na teden v istih okoliščinah. Je bil tehtan na drugi tehtnici? Te naprave včasih lahko zelo zagrenijo žviljenje, zato se je treba vedno vprašati, kaj kažejo pleničke? Čudno se mi zdi, ko prvite: "otrok je aktiven, ima zdrav videz (koža, "zalite" nogice - po besedah patronažne)"

Občasno polivanje verjetno ni vzrok, to je normalno.

"Zna zamašen nosek vplivati na uspešnost hranjenja? Otrok ni prehlajen, vendar ima občasno, sploh ponoči, zamašen nosek - čistimo ga s fiziološko."
***Če bi zaradi tega odklanjal dojenje, skrajševal podoje, se umikal, verjetno bi bil videti tudi nezadovoljen med podoji zaradi težav z dihanjem med podoji...

"Morda je kriva moja slaba prehrana ali premalo počitka? "
***Poskušajte si pripraviti kakšne polnomastne prigrizke, npr. sir, ki ga zavijete v velik list solate, sadje, zelenjavo, npr. operite si korenček ali avokado je super hrana za doječo mamico in ga lahko jemo kar samega, če bi vam prijal, namočite si kos kruha v olivno olje ali namažite z veliko masla, pojejte malo smetane ali žličko kokosovega olja, jogurte, stisnite si limono in vmešajte veliko žlico medu, ali vmešajte malo smetane in medu v skuto, dodajte cimet, rozine, kar vam prija, vse to je zelo kakovostno in hranljivo, narediti pa se da na hitrico in pogosto z eno roko, ni tako pomembno, če lahko morda samo enkrat na dan pojeste skrbno pripravljen in pozorno sestavljen obrok, če vmes najdete čas za takšne ppolnovredne rigrizke. Mnoge mamice grizljajo kar med dojenjem ali ko umirjajo, nosijo otroka, pa ga še ne morejo odložiti.

Počitek in hrana sta pomembna, vendar pa mislim, da to ne bi smelo tako radikalno vplivati, da bi otrok kar nehal napredovati.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni,

oglašam se vam po dolgem času. Zahvaljujem se vam za vaš izčrpen odgovor. Še vedno mislim, da je za tisto nesrečno tehtanje kriva tehtnica ali pa morda dejstvo, da je od zadnjega podoja minilo nekaj časa. Ne vem. Mislim, da v tistem tednu sicer ni bilo nobenih sprememb v zvezi z najinim dojenjem, ali pa ne vem zanje.
Kakorkoli že, sčasoma sem nekako sprejela dejstvo, da moram dodajati AM - malo sem si olajšala dušo s prebiranjem forumov in člankov, izvedela pa sem tudi, da tudi moja mama ni mogla polno dojiti, niti ne obe babici, tako da sem se nekako sprijaznila s situacijo. Na svetu smo pač tudi mame, ki nimamo dovolj mleka in hvala bogu, da obstaja AM, da nahranimo naše malčke.
Sin je kasneje odlično napredoval:
- 15. 2. 4340 g (med vikendom se je očitno z ne pretirano količino dodatka kar čudežno poredil - te številke so tudi razlog, zakaj sem tako skeptična glede tehtanja 10. 2.)
- 12. 3. 5420 g,
- 11. 4. 6730 g
Včeraj nama je pediatrinja "dovolila" ali skoraj že priporočila, da ne dodajam več, ampak samo dojim. Očitno se mi je količina mleka povečala, glavni razlog pripisujem dejstvu, da sem se vedno manj obremenjevala s tem, da moj sin pri meni ne dobi dovolj hrane.

Če to bere še kakšna mamica, ji svetujem, naj vztraja pri dojenju, če se le da, in naj se ne obremenjuje preveč s tem, če ne bo šlo.
Vam, gospa Mojca, pa iskrena hvala za vse nasvete in predvsem tople besede, ki smo jih negotove mamice še kako potrebne.

Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni!

Z dvomesečno hčerko se izključno dojiva. Njena porodna teža je 3110g, ob odpustu po treh dneh sva jo že presegli za 30g. Dojenje nama je odlično steklo že po prvem dnevu (njen minimum je bil 3070g), 10 dni po porodu je tehtala že 3390g in ri prvem mesecu 4100g (zrasla pa z začetnih 49 cm na 52,5 cm). V sredo, na drugem pregledu je tehtala le 4390g - ni dosegla niti minimuma (zrasla je do 55,7 cm) in čez dober teden imava kontrolo, da se pogovorimo o dodatkih, v primeru da se ne bo dovolj zredila. Sem študentka in že od njenega drugega tedna starosti hodim vsak dan za kakšno uro na fax, v tem času je hranjena z mojim izčrpanim mlekom, v zadnjih 3 tednih pa je količina mleka znatno manjša (prej sem si samo s črpalko izčrpala v času njenega obroka 90ml, tekom dneva pa po podojih še vsakokrat po 30ml - tako da je bila najprej hranjena po steklenički s 120ml, pri tem je veliko bruhala, zato smo ji zmanjšali količino na 110ml in je to bolje-vseeno je zadovoljna, manj poliva). Sicer imam za sabo precej napornih 14 dni, saj sem bila zaradi opravljanje prakse zdoma tudi po 10 ur, in prsi so na moje občutje odreagirale tako, da tvorijo veliko manj mleka - v času izpuščenega obroka sem izčrpala le 30-50ml, tudi otrok po dojenju ni zadovoljen, veliko joka in se pritožuje, če jo pristavim nazaj na prsi pa nekajkrat povleče in se ustavi, tako da v tem ne vidim smisla. Nevem kaj naj naredim, da bi mi uspelo v tem dobrem tednu do kontrole porediti deklico, da ne bi bilo treba začeti dodajati mleka. Mislim da problem ni v pristavljanju-ogromno uporabljam črpalko, deklica je bila dojena na dve do tri ure, po eni uri po dojenju pa sem črpala mleko še s črpalko. sedaj jo pristavljam več ampak to izgleda res tako, kot da ne zaužije dovolj mleka, saj se že med dojenjem začne pritoževati po parih minutah na posamezni dojki in potem mi ne preostane drugega kot da jo pri enem dojenju podojim na vsaki strani izmenično po dvakrat, pa tudi po tem ni zadovoljna in umirjena. Nevem ali je res čas, da se sprijaznim z nasveti, da ji bom pač začela dodajati formulo ali je smiselno še vztrajati in se skušati bolj sprostiti (v teh dveh mesecih smo se preselili, zaradi faxa sem se veliko presekirala, pa tudi s partnerjem sva se večkrat hudo sporekla), se potruditi zaužiti več tekočine in kvalitetne hrane, si privoščiti več počitka? Zanima me, kdaj je po vašemm mnenju najboljši čas za črpanje mleka - po vsakem podoju takoj, ali šele čez nekaj časa; tudi ponoči je v zadnjem tednu začela izpuščati obroke (prej se je zbujala na 3 ure in sva se dojili) - bi morala črpati tudi takrat?
Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za vaš odgovor in nasvete, da bi nama uspelo premostiti nastali problem in vas lepo pozdravljam ter želim prijeten vikend, kljub kislemu vremenu zunaj!
Pia
Default avatar
Pozdravljena, obupana mati!

Hvala za vaše oglašanje in informacije. Včasih je res najbolje, kot ste napisali, da situacijo umirimo in jo sprejmemo, kakršnakoli že je, kajti tudi kasneje se lahko stvari toliko spremenijo, da je dodatek mogoče opuščati, kot se je zgodilo pri vas. Verjemite, da bo zdaj vedno laže za celo družino, tudi če se bodo morda vmes še pojavile kakšne začasne krizice. Veselim se z vami.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni, Pia!

Žal sem bila odsotna v času, ko ste potrebovali pomoč na forumu. Upam, da je ne potrebujete več, če pa, pa se prosim ponovno oglasite z opisom sedanje situacije.

Tudi če deklico samo delno dojite, se splača, ko ste pač prisotni, kajti s tem dobiva vsaj nekaj popolnoma naravne idealne hrane in obilo protiteles, ki pomaga njenemu imunskemu sistemu. Dojenje ni vedno vse ali nič. Ko ste doma in ko je deklica zainteresirana, magari v dremežu ali ponoči sredi spanja, jo lahko pristavite večkrat, prav je, da menjavate dojki. Če je čas, si mleko seveda lahko iztiskate, sploh če deklica odklanja dojenje, ker je vzljubila stekleničko. To zna biti naporno, nekatere matere zato iztiskanje prej opustijo, druge pa vztrajajo še mesece, kolikor je pač v neki situaciji mogoče. Dojenje ali iztiskanje za vsako ceno, da je stiska, frustracija v celi družini, tega pa seveda ne bi mogla podpirati. Naredite, kar čutite, da je prav.

Najboljši čas je tedaj, ko je mati sproščena, včasih je to po podojih, posebej tedaj, ko je otrok miren, zaspi oz. ga ni treba umirjati, nositi,... Pomaga lahko sprej Syntocinon. Včasih je bolje tedaj, ko otrok odklanja dojko, ker je že sit in je umirjen, je kdo, ki ga lahko prevzame in nam pomaga, da se laže sprostimo. Ponoči se raje naspite, če sta dojki prenapeti in ni prehud stres, da vstanete, boste tedaj morda dobro iztiskali mleko v razmeroma kratkem času.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni nazaj v obilico vprašanj :)
Bi želela, da ne bi več potrebovala vaše pomoči, pa žal temu ni tako, resnično potrebujem vsaj še kakšno bilko upanja, ker ga imam iz dneva v dan manj. Torej, po drugem pregledu, ki sem ga nazadnje omenjala v zgornjem sporočilu, sva imeli z deklico kontrolo po 12 dneh pa se je zredila z 4390g na 4535, kar je še sodilo v meje minimuma in pediatrinja me je pustila v prepričanju da mi bo uspelo ponovno vzpostaviti dojenje (sicer brez kakšnh nasvetov, pa vendarle mi je pustila še nekaj časa za "generalko"). Nato sem deklico tehtala po enem tednu - v tem tednu sem se posvečala izključno otroku in je bila ves čas v moji prisotnosti (kar mi je svetovala tudi ena izmed svetovalk vaše organizacije), in žal se je zredila le za 25g, zato nisem več imela pomislekov in sem ji začela dodajati mleko. Postopoma, po parih dneh 2 obroka in nato v kakšnem tednu prišla že na polno količino dodanega mleka; kljub temu sem ji vedno pred hranjenjem ponudila tudi dojko, ki pa jo je večinoma zavrnila. Sedaj si redno črpam mleko na 3 ure in na žalost je količina le tega med 30 in 50 ml, tako da otroku vsaj enkrat dnevno ponudim izčrpano mleko preko stekleničke. Trudim se s pristavljanjem, želim si povečati količino mleka - zato sem si nekaj dni zapored črpala pogosteje in tudi deklico poskušala več pristavljati, pa ni bilo količinskega učinka. Prej očrnjen krivec za probleme z dojenjem, kolike, sem na trenutke zamenjala že z ekstenzijskim vzorcem, prebrala tudi o tem, preizkušala ukrepe - brez uspeha. Še vedno menim, da gre v prvi vrsti pri deklici za kolike - tudi blato je popolnoma zeleno, so se pa te v zadnjem mesecu v veliki meri umirile. Zanima me ali je možno, da so posledica hranjenja z mojim mlekom, saj jo pogosto krči zajamejo neposredno po dojenju (že po parih požirkih), tudi ko je hranjena z mojim mlekom po steklenički - je za njeno prebavo mogoče celo bolje prilagojeno mleko? Razmišljala sem tudi o omenjenem spreju, pa se v prihodnjih dneh najprej obračam na homeopatijo, nato šele na medicino. Ali vi vidite še kakšno možnost, ki bi se jo splačalo preizkusiti v upanju, da bi nama uspelo nazaj vzpostaviti dojenje? Z vašim stavkom: "Če sta dojki prenapeti...", ste mi na obraz priklicali kisel nasmešek, saj tega občutka že dolgo nisem občutila, pa si ga resnično želim :)
Še enkrat hvala za vaše nasvete in vzpodbudne besede,
Pia
Default avatar
Sploh ne najdem pravega ritma, da bi lahko odgovarjala ažurno... vesela sem, da ste se povezali s svetovalko po telefonu.

Vaša deklica, kot ste ugotovili šibko sesa in ne napeduje minimalno brez pomoči z dohranjevanjem.

Pravite, da deklica zavrača dojko, ko je zelo lačna. Ali bi jo morda sprejela kasneje, ko se že pomiri, delno nahrani? Bi jo morda lahko večkrat pristavili za umiritev, tolažbo, uspavanje? Bi delovalo, če ji dojko ponudite ob prvih znakih zbujanja, sploh če se je zdaj z dodatkom že malo okrepila? Morda se bo okrepila in bo dojenje lahko potekalo drugače, če bo seveda dojko lahko na neka način, v katerikoli situaciji neodvisno od lakote, lahko začela sprejemati večkrat na dan. Mislite, da bi lahko poskusili kaj takega?

Morda je deklica pila le prednje mleko, imela premalo maščob, ob tem bi bilo blato zeleno in napredovanje prenizko. Pomislila sem, da iz nekega razloga prešibko vleče. Jok, kolike oz. zeleno blato so lahko bolj posledica, ne nujno vzrok. V prednjem mleku je veliko laktoze in tako ob pomanjkanju maščob prebava ni uravnotežena, otroka lahko tudi zvija, torej vzrok ni v tem, da bi bilo z vašim mlekom nekaj narobe, ampak je lahko težava pri otroku.

Aha, še vedno opažate, da tudi po veliko popitega vašega mleka blato postane drugačno in deklico zvija? Lahko to povsem dobro razberete in ločite od vpliva dodatka? Jemljete kakšna zdravila, prehranske dodatke?

Možnost vidim predvsem v tem, da umirite situacijo, najprej vzpostavite hranjenje tako, da bo deklica zagotovo dobro napredovala in nadoknadila, če je treba kaj nadoknaditi. Ob tem pa bi poskušali jo dojenja učiti v nestresnih situacijah, ki sem vam jih opisala, predvsem tedaj, ko ni hudo lačna, jokava, lahko tudi namesto umirjanja z dudo. Tudi če bo sprva dojko zavračala, bi še poskušali, morda predvsem v polsnu. Otrok težko sprejema različne načine sesanja, toda ko se navadi na dojko, potem bo povečevanje števila podojev veliko laže, sprva pa morda le toliko, kot obe zmoreta, tudi če poskusite kdaj le enkrat na dan.

Prenapetost ni potrebna, ob tem se ne obremenjujte, pravzaprav je nezaželena.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni,

4. 6. sem postala mamica in še se učim umetnosti dojenja. Skrbi me pridobivanje teže. Moj malček je ob rojstvu tehtal 3650 g, ob odpustu iz porodnišnice pa 3550 g. Porod je potekal normalno, le plodovnice ni bilo več (verjetno mi je iztekala počasi, kar nisem opazila). Imela sem gestacijski dabetes, bila sem tudi na inzulinu, zato je prvi dan dojenček prejemal glukozo, zaradi nizke vrednosti sladkorja.
Danes, ko je star 11 dni je njegova teža 3610 g. Po prebiranju vseh informacij, bi moral sedaj pridobiti že več. Trudim se z dojenjem, k prsim ga pristavim vsakič, ko zajoka. Pleničke so vedno polulalne in skoraj vedno pokakane. Dojim ga na obeh dojkah, po najmanj pol ure. Le dopoldne, ko večkrat zajoka je na dojkah manj. Tudi zaspi večinoma le z dojko. Drugače tudi veliko joka.
Prosim za nasvet, kako dolgo naj se dojenček doji na obeh prsih?
Kdaj bi me moralo pričeti skrbeti glede pridobivanja teže, naj še počakam kakšen dan? Kako lahko sploh ukrepam, najprej s črpanjem mleka?
Koliko bi ob tej starosti moral pojesti na obrok? Kaj, če ne poje toliko?

Hvala Vam za vso pomoč.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar