Nega, ličenje in style

Odgovarjajo: Anja CajhenLaura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s.

koliko so vam pomembne blagovne znamke oblačil in obutve?

Default avatar
Vam je vseeno, če nosite oblačila iz poceni trgovin, npr mana, h&m, ali raje nosite kaj iz esprita, in dražje znamke?
Koliko vam pove o človeku, ki nosi drage firme? Imate takoj boljše mnenje o njem, kot o nekom, ki pride oblečen v mano?
Obleka naredi človeka, se strinjate? Je potrebno biti zrihtan, da te ljudje resno jemljejo, da si več vreden?
Default avatar
H&M, Esprit, St.Oliver, benetton,...smatram pod eno in isto. To zame ni znamka.

Znamka je Gucci, Prada, Costume National, LV, Manolo itd...

Par kosov imam in ja, se vidi, da je to, to! Zdaj ne morem več kupovati dragih stvari, žal.

In definitivno obleka naredi človeka. Drage in dobre stvari se na človeku opazijo na 1 km. Esprit in osatlo se izgubi v povprečju.
Seveda govorim o zunanjem videzu. Notranje lepote, ti obleka in avto seveda ne moreta dati. To pa je že druga tema.
Default avatar
Nepomembno. Čisto.

In plehki ljudje, ki jim je to pomembno.
Default avatar
Priznam, da imam v omari vec Esprita kot Mane, ampak imam pa recimo krasen Manin plasc (tak dolg do tal), ki ga ne zamenjam za nic. Nosim ga ze 3-4 leta in je se vedno lep in topel.
Pri nakupu mi je pomemben predvsem vsecnost, potem kvaliteta (ocenjujem odvisno od namena nosenja - ce je za dalj casa, potem mora biti dobra, ce je pa modna muha, je pa lahko tudi manj dobra kvaliteta), cena in seveda dodelanost.
Konkretno pri Mani me moti, da imajo velikokrat stvari nedodelane ali pa so recimo kroji cudni, da ti recimo na hrbtu strli (pa kako ti lahko kaj na hrbtu strli???). Pa njihove pletenine so obupne, medtem ko H&M se kar obnesejo.
Pa da ne bo pomote, tudi Benetton in Esprit majcke so se mi ze razvlekle, pa kaksna drazja znamka tudi. Dobra stran teh je, da ti jih zamenjajo :)
Default avatar
bejbikaa je napisal/a:
No, meni je tudi Armani razred zase, ampak to mi je le za priboljsek, sploh ne stejem med nakupe :))
Je pa res, da se kakor je oblacilo drazje, bolje vidi dodelanost kroja in materiala. In ce znas se nosit...
Default avatar
Tist, ki kupuje obutev striktno v Transporterju, točno ve, na kaj napeljujem...

Pa sej pri večini oblačil sploh nima veze firma al nefirma...dejstvo je, da npr. v H&M tud slučajno ne dobiš kavbojk s pravim krojem...za razliko z Mega outlet..prideš tja, rečeš hočem vse kavbojke 34/36, klasičen pas, nizek pas, na korenček, ravne, na zvonc,itd...in prodajalka ti prinese vsaj 10-15 različnih kavbojk...evo, zakaj se splača dat 100 € in več za kavbojke...firma me niti ne zanima..važno mi je kako tje tista cota ukrojena...isto je s srajcami(Naracamicie brez konkurence), majice esprit, tom tailor,...pa spodnje perilo tud važno (spodnje majce Beti), spodnje gate Cavalli, itd..
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar
creativa nepr. je napisal/a:
Enako. Ponavad se morajo s firmami na riti dokazovat ljudje, ki se nimajo s čim drugim.
Default avatar
Meni so blagovne znamke še kako pomembne, in ne razumem ljudi, ki pravijo da je to izraz plehkosti značaja. TO je stvar le značaja posameznika in pomembnosti, ki jo pridaja oblačenju. Enim je dejansko vseeno kako so oblečeni, glavno da imajo pokrito telo. Meni pa ni vseeno, še zdaleč ne...

Blagovna znamka je dejansko izraz kakovosti - take in drugačne. Obstajajo blagovne znamke, ki imajo zelo nizke cene izdelkov, namenjene pač eni ciljni skupini porabnikov, obstajajo pa blagovne znamke, ki imajo zelo visoke cene izdelkov, ki so spet namenjeni drugi ciljni skupini porabnikov in cela paleta blagovnih znamk, ki so vmes med tema dvema skrajnostima.

Ker je meni zelo pomembno kako zgledam, so mi posledično zelo pomembne blagovne znamke, ker pa nisem (še) bogata, pa si kupujem približke, torej blagovne znamke, ki imitirajo visoko modo a to niso ali so le približek, z izjemo morda Nara camicie, ki je nekje vmes. Na primer veliko oblačil kupujem v Zari. Sledijo pa občasni, manjši nakupi v Mangu, Bati, Benettonu, tudi v H&M najdem kak kos in potem se počasi neha....

(DRR me je pozitivno presenetil, res je, Nara camicie je zame višje kakovostna skoraj vrhunska blagovna znamka, imam skoraj izključno le njihove bluze in bluzice...)
Default avatar
Znamka mi sploh ni pomebna, kupim, kar mi je všeč in mi dobro stoji.
Imam recimo kavbojke tudi iz Kika, ki so me blazno presenetile ( v poz. smislu), po drugi strani sem pa brez oklevanja kupila pregrešno drage balerinke T. Hilfiger, ker so mi bile ful všeč in sem take neuspešno iskala že dolgo po Deichmannu ipd.

V Mano pa ponavadi niti ne grem, tako da ne vem, kakšna je tam ponudba in kvaliteta.

Precej kupim v H&M, C&A, sem pa tja kakšne hlače v S.Oliverju, v Espritu pa tudi bolj malo, mi nekak povečini ne potegnejo njihove stvari.
Default avatar
pearl je napisal/a:
T.Hilfiger ne more biti pregrešno drag. Ne vem, nekateri ne razumete. Govorimo o znamkah, kar pa zgoraj omenjene niso.
Default avatar
Aha, in kje je meja med ZNAMKO in tistim, kar po vaše ni znamka?
Default avatar
meni so je napisal/a:
vsak po svoje. ampak tudi neka blagovna znamka ni zagotovilo, da bo izdelek kvaliteten v sorazmerju s ceno.

Meni je recimo 65 eur za majčko (desigual, pa ni to neka znamka) ogromno, sploh ker vem, da bo po par pranjih dobila luknjice in bodo te čudovite barve kar sprane.
medtem ko majčko za 9.90 iz hm nosim že tretje leto in ji tega ni videti.,

In to kar govoriš ti, bata, mango, zara...sploh niso nobene dražje znamke. no, so mogoče postale, ker so jim pretirano nabili cene....

ko pa boš dala ze en topek brez rokavov tisočaka....potem boš lahko govorila o znamkah.

pomembneje je, skombinirati malo enega in malo drugega, pa zgledati res dobro.

in še nekaj je pri celotni zadevi: če tega ne znaš nositi, maš na sebi lahko cunje v vrednosti 10.000 eur pa zgledaš kot klovn.
Default avatar
Vatta je napisal/a:
Znamka? Jah vse je lahko znamka. Samo mislim,da se tu govori o prestižnih znamkah, se pravi oblekah visokega cenovnega izbora.

Ko rečem znamka, mislim: Prada, Burberry, LV, Gucci, Manolo Blahnik, Boss, CN, itd...

Ostalo kar naštevate (HM, Esprit, Oliver, Zara, Mango...) so pač oblačila srednjega cenovnega razreda in bistveno ne odpstopajo ena od druge.
Default avatar
bejbikaa je napisal/a:
Ojoj, bejbika, se vidi, da si še baby..... Obleka naredi človeka??? ha ha ha ha ha
Obleka je obleka, človek je pa človek. Obleka ne more narediti človeka, pa če si oblečeš obleko iz zlata. Človek takšen kot je je, pa če je oblečen ali slečen.
Odrasti!
Default avatar
creativa nepr. je napisal/a:

Preberi dobro, preden komentiraš, napisala sem da NISEM bogata in da kupujem le približke dobrim blagovnim znamkam, ki so poceni. Kje pa sem napisala da je Zara kakovostna, draga? Napisala sem le, da imajo neke približke kot naprimer Nara camicie, ki so mi ok, glede na moj osebni proračun.

Namreč, zelo dobro vem, koliko stanejo recimo kak Chanel kostim, Burberry baloner, Max Marin plašč, Louboutinke, al Louis Vuitton torbica, MiuMIu čevlji, Hermes šal, ali Pradin kostim... ja? Ravno gledam v novi Grazii, hlače Chloe 1.879€, jaknica za zraven isto od Chloe 2.579€, ena lila oblekca (brez rokavov) Bottega Veneta 5.200€, Jakna Louis Vuitton: 1.600€ in tako naprej....

Vse kar naštevaš sicer glede kombiniranje dražjih kosov s cenejšimi mi je znano in tudi to, da nekdo z dragimi oblačili zgleda kot klovn, nekdo pa da nase pač karkoli in zgleda odlično. Stvar je v notranjem občutku. Meni osebno Desigual moda nikakor ni všeč, tipičen primer precenjene blagovne znamke. H&M pa je zgodba zase, tam najdeš pofl od pofla, pa tudi kak zanimiv kos za kombinacijo. Pri njih recimo vedno kupujem dodatke, kot so zapestnice, šali, pasovi, rutke, no tudi nogavičke in perilo. Majčke so zame pofl od pofla, in na kilometre vidim da gre za H&M majčko, saj so vse na isto foro všite....
Default avatar
V Mano in Kik grem le takrat, ko potrebujem kaj za pusta. Tam pa res nimaš kaj kupit. Za prestižne znamke nimam denarja. Kupujem srednje cenovne. Je pa treba znat skombinirat in se ravnat po pravilu less iz more. Drugače je za moške nekaj oblek Boss in srajc, če imajo takšno službo..., pa so urejeni tako kot se šika.
Default avatar
Vse zgoraj našteto je pod nivojem. Na nivoju je bila Mura, Labod,... Če želite nekaj pokazati, si privoščite krojača. Dobri so izredno redki, pa tudi veliko dražji kot vse zgoraj našteto. Ti kostimi so za moje pojme pojem, ki se na daleč opazi.
Default avatar
meni so je napisal/a:
Se bojim, da ti bogata tudi nikoli ne boš, če boš vse porabila za ime, ki si ga boš obesila na rit. :-)))))))))))))))))
Default avatar
Mislim, da malo pretiravate. Avtorica sprašuje o mani, kiku in podobnih naproti 'znamkam'. In sigurno ni imela v mislih Prade in Guccija. Realnost v Sloveniji je, da če nekdo kupi Esprit, T. Hilfinger, S. Oliver ali Benneton, je kupil 'znamko'.

Prestižni razred znamk si pa lahko mogoče privošči 0,00000001 procent Slovencev.

Ne pomeni pa to, da so znamke samo tisto, kar stane jurja evrov. Če bi bilo to res, ne bi tudi cenejše trgovine toliko vlagale v svoje 'znamke' in svoj renome.

In ja, zame je pomembno, da ima oblačilo etiketo z meni poznano znamko. Glede na to lahko pričakujem določen nivo kvalitete. In to mi je pomembno.
Sem imela tudi obdobje mane, kika in adesse (silom prilike) in sem ga z največjim veseljem pustila za sabo. Te znamke lahko hvalite, kolikor hočete, ampak z redkimi izjemami je to pofl. Tako z vidika materialov, kot z vidika barv in krojev. Se pa najdejo izjeme, seveda. Tudi če daš za neko oblačilo več denarja, se ti zna zgoditi, da ni za nikamor.
Default avatar
Sem ter tja nabavim kakšen komad znamke, predvsem za tiste zadeve, kjer mi je kakovost pomembna. Pa takrat niti ne gre toliko za znamko, pač pa kakovost - če je ni, ne kupim. Sem ter tja se pa tudi nategnem, to drži...

Drži pa tudi to, da "znamk" nikdar ne kupujem pri nas, pač pa tam kjer vem da ni kompromisov v kvaliteti.
Tako da kakšen plašč od Burberry's-a že pride prav, sploh če ga nosiš že leta - in ga boš še dolgo.

Je pa zdaj predvsem stvar v materialu in kroju in ne toliko v sami znamki - npr. niti ne opazim kakšne bistvene razlike med perilom od Cardina ali iz Hoferja (kadar je kroj OK) - razen v pogledih drugih.

Po drugi strani pa je tudi res, da imamo moški precej manj modno odvisnih zadev in več trajnih...

Moderatorji

Anja Cajhen
AnjaCajhen
Laura Sardinšek , mag. kozm., dipl. m. s.
Laura Sardinšek