Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

otroci iz prejšnjega zakona

Default avatar

še nekaj o prejšnjih temah

Vem, da je v Sloveniji, vsaj mislim da je tako, da npr. če umre moja žena, da imajo nek dedni delež na najino skupno nepremičnino tudi njeni otroci iz prejšnjega zakona. Ali obstaja pri nas že predporočna pogodba, da bi npr. preden grem v zakon oziroma skupno življenje, napisali, da njeni otroci nimajo nobenih takih pravic?
Default avatar

nujn delež

Ženini otroci lahko po zakonu zahtevajo NUJNI DELEŽ ne glede na to kaj bo tvoja žena napisala v predporočni pogodbi. Po njeni smrti bodo dedovali za njo tudi premoženje ki si ga je pridobila v času zakona s teboj, saj gre za NJENO premoženje in ga dedujejo NJENI otroci. Tudi če napiše oporoko v kateri jim nič ne bi zapustila lahko vedno zahtevajo nujni delež in ga bodo tudi dobili.
Če ti otroci tvoje nove žene niso všeč potem tudi njihove matere - svoje žene - ne spoštuješ in ne ljubiš dovolj če kaj takega zahtevaš od nje. Upam da bo to sprevidela še pravočasno on šla s kom ki je bo vreden.
Default avatar

Ta prava Monica

ti pa si faca,poisci si samsko brez otrok,kaj si delate ljude tezave tam kjer jih ni treba..
seveda imajo pravico dedovati po svoji materi,mislim kje imas logiko moski??
Default avatar

njeni otroci

če umre žena, ste vsi njeni otroci in ti kot mož enakopravni dediči premoženja. kar pomeni v praksi

recimo, da ima žena enega otroka od prej, enega ima s tabo, v zakonu sta sezidala hišo

predpostavlja se, da je polovica hiše njena. ta polovica se enakopravno razdeli med vas tri dediče, vsak eno tretjino, nima veze, da ti enemu nisi oče.

ne moreš pa otrok razdedinit! v vsakem primeru bodo upravičeni vsaj do nujnega dediča. lahko pa dedujejo tisto premoženje, ki ga je imela žena pred vstopom v vajin zakon, če te moti, da bi dedovali to, kar sta vidva ustvarila.
Default avatar

nujni dedič

napaka

v vsakem primeru bodo upravičeni do nujnega deleža, ne dediča.
Default avatar

metulka

En dober razlog, zakaj bi ona svoj delež poklonila tebi oz. tvojim otrokom, namesto da po njej NJENO premoženje dedujejo njeni otroci?
In vprašanje: bi ti naredil enako? Podpisal predporočno pogodbo, po kateri tvoji potomci ne bi nič dedovali po tebi?
Default avatar

otroci iz prejšnjih zakonov

metulka je napisal/a:
ja, če govorimo o otrocih iz prejšnjega zakona, cel kup moških naredi kaj takega. pa ne s pogodbo, ampak kar prepišejo premoženje na ženo.
Default avatar

še nekaj o prejšnjih temah

Če ona pride brez kakršnegakoli premoženja k meni, jaz kupim stanovanje za katerega najamem kredit, ne vidim logike, da bodo potem njeni otroci podedovali moje stanovanje oz. najino, za katerega bom samo jaz plačeval. Torej bom najprej odplačeval kredit in nato še najemal kredit da bom izplačal otroke. Kako je možno da se to ne da kako določiti?
Default avatar

še nekaj o prejšnjih temah

metulka je napisal/a:

Zato ker pravzaprav ni njeno premoženje, ona bo živela v mojem stanovanju ki ga bom jaz sam kupil in odplačeval dvajset let.
Default avatar

ResidentEvilX

imaš tudi primere, ko bivše svoje otroke nahujskajo proti očetom, onemogočijo stike, zahtevajo pa seveda preživnino.

Tip se recimo potem poroči, ima ženo in nove otroke. V zakonu si z novo ženo skupaj zgradita hišo.
Otroci iz prvega zakona zrastejo in ne želijo z očetom nič (jih je mama dobro nahujskala)...preživnino dobivajo redno nakazano.

Ata se postara, zboli, žena skrbi zanj, zanj skrbijo njuni "zakonski" otroci, ata umre in se otroci z bivšega zakona spomnijo, da bi bilo pa fajn nekaj dedovati.

Ponavadi potem dedujejo kak delež na hiši in zemljišču.
Ponavadi v tej hiši še živi očetova vdova.
In potem veselo zahtevajo od (po možnosti upokojene vdove), da jih izplača (seveda po tržni ljubljanski ceni) ali pa bodo pač zahtevali prodajo nepremičnine preko sodišča in razdelitev €.
Default avatar

ResidentEvilX

še nekaj o prejšnjih temah je napisal/a:
no pa smo spet pri tem kdo plačuje kredit za stanovanje in kdo za stroške.

Če ti plačuješ kredit za stanovanje, ona pa (tudi tvoje položnice) in hrano, potem je stanovanje od OBEH, ker oba v skupno življenje vložita enako (recimo ti 500€ kredita, ona 500€ položnice in hrana)

Če pa hočeš da je tvoje, pa ti plačuješ kredit za stanovanje in polovico stroškov položnic in hrane.
Default avatar

hja, no

še nekaj o prejšnjih temah je napisal/a:
Ja, ampak kredit za stanovanje boš odplačeval v času vajinega skupnega življenja, ne?
Torej se smatra, da je stanovanje vajino - ker sta ga pridobila (ga "odplačala") v času trajanja zakonske zveze in kot tako šteje kot skupno premoženje (torej tudi ženino in zato po njeni smrti del stanovanja pripada njenim otrokom).

Kaj lahko narediš, da bi se temu izgonil?
Hja, bolj malo.
Lahko npr. trdiš/dokazuješ, da so ti denar za stanovanje podarili tvoji starši in je torej stanovanje darilo ter s tem tvoje ločeno premoženje - v tem primeru ženini otroci ne morejo dedovati.
Default avatar

sodišče gleda na to drugače

še nekaj o prejšnjih temah je napisal/a:
kot prvo, sodišče gleda na to drugače. če ti odplačuješ kredit za stanovanje, živiš pa skupaj z ženo, je tudi njena plača vir financ. siceer ne gre iz njene plače kredit, pač pa drugi stroški.

sicer pa, kje pa piše, da mora biti žena uradno lastnica stanovanja, ki ga boš ti kupil?
bodi edini lastnik v zemljiški knjigi, pa potem, če te bodo njeni otroci tožili dokazuj, da ona ni prispevala k nakupu stanovanja.
Default avatar

zakon je enak za vse

ResidentEvilX je napisal/a:
dedovanje nima nobene veze s tem, kak odnos si imel s pokojnim, kolikokrat si ga šel obiskat, ti pa daje možnost, da koga tudi razdediniš, če obstajajo vzroki za to.

in otroci iz prejšnjih zakonov se dajo krasno zaobit, brez skrbi bodi.
Default avatar

ResidentEvilX

je pa res, da če je stanovanje pisano samo na njega potem ne gre v njeno dedno maso (če ona umre pred njim).

Če pa je v ZK kot lastnik v celoti on in on nima nobenih otrok in umre prvi, potem deduje vse žena (ali tudi starši in bratje hmmmm). Ko umre žena pa njeni otroci. Kako je pa če nista poročena?
Default avatar

kar ena...

Tudi moj mož ima otroke z bivšo ženo in v izogib težavam je sedaj vse, kar ustvariva, napisano name. Zdaj pa pljuvajte! Njegovi otroci bodo dedovali hišo, ki jo je ustvaril z bivšo ženo -pravzaprav so jo že dobili z darilno pogodbo. Najini otroci bodo dobili hišo, ki sva jo ustvarila midva. S tem se sicer mož izpostavlja določenemu tveganju - kaj bo v primeru, če se ločiva, ampak je to tveganje pač sprejel. Če umrem pred njim, pričakujem, da se bo svojemu deležu opovedal v dobro otrok.
Default avatar

ResidentEvilX

kar ena... je napisal/a:
Kaj pa če oba pišeta z oporoko vse vajinim otrokom? Pa ata menda ne bo zahteval nujnega deleža od njih?
Default avatar

če človek nima otrok

ResidentEvilX je napisal/a:
če sta živela skupaj nima veze, ali sta bila poročena, ali ne.
če pa nimata otrok, pa po njem deduje polovico žena, drugo polovico pa starši, oziroma dediči po starših.
Default avatar

se strinjam

ResidentEvilX je napisal/a:
se strinjam
napiši oporoko in vse zapusti vajinim otrokom, mož pa ima pravico do dosmrtne uporabe nepremičnine. je bolje, kot da nekaj pričakuješ, pa se mogoče ne izpolni, za otroke iz prejšnjega zakona pa je bilo tudi fer poskrbljeno.
Default avatar

ja itak

ResidentEvilX je napisal/a:
Ja jasno. Če je on vpisan v ZK kot lastnik stanovanja, njeni otroci od prej nimajo od tega stanovanja kaj podedovat. Ker se stanovanje v primeru njene smrti ne bo dedovalo. Razen če gre on pred njo na un svet, pol bo pa dedovala ona (+ njegovi otroci oziroma drugi dediči) in šele potem lahko kaj dedujejo njeni taprvi otroci.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic