Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

nočno potenje

Default avatar
Pozdravljeni
imam vprašanje in sicer me skrbi za moža. Namreč že kako leto se občasno poti ponoči, včasih samo malo (on niti ne ve, ker spi, opazim jst, ko se ga recimo dotaknem), včasih pa tudi tako močno, da ga zbudi, saj mu pride spodnja majica prav mokra. Je športnik, star 30let.Bil je tudi na pregledu krvi-vse ok, doktor mu je pretipal bezgavke, ki so ok, razen ena, ki je povečana v velikosti gozdne jagode, na vratu (na hrbtni strani)-to je opazil on sam, doktor te ni videl, je pa že kak mesec taka, torej ne raste, niti se ne manjša (naj omenim še to, da je za ušesom imel velik tur, takrat se mu je, vsaj mislim tako, pojavila ta bezgavka).
Naj omenim še to, da mu je zadnje čase mraz, še posebno prej ko greva spat, tel.temperaturo ima kar nisko 35,4, nato pa se ponoči spoti.Pa tudi shujšal ni.Torej kaj menite, na netu piše marsikaj o tem nočnem potenju, ugotovila sem, da ni ok, zato me zelo skrbi. Lahko pride do tega tudi zaradi stresa? Ali pa preveč nezdrave hrane, kot so sladkarije (s tem pretirava)...hvala za vaš odgovor
Default avatar
Spoštovani!

Težko pojasnim. Med neomenjenimi možnostmi bi bilo to, da bi šlo za kakšno inekcijsko bolezen - morda slikanje pljuč. Ali ščitnicva normalno deluje?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Ščitnico je kontroliral, je ok.Če recimo ščitnica ne deluje ok, ali je dovolj samo kontrola THS ali je potrebno tudi T3 in T4. Ker THS je bil v mejah normale, tistega pa ni kontroliral. Ima pa njegov oče ščitnico in trenutno čaka na jodiranje., Drugi izvidi krvi so bili ok. Pljuča so tudi ok.Trenutno ima temperaturo normalno, torej okoli 36. Takrat je imel tako nizko verjetno zato,ker ni bil naspan-nočno delo...
Default avatar
Pozdravljeni,

pred približno mesecem in pol,sem jemala Klimicin in od takrat so se začele težave. Na blato sem šla tudi po 10x na dan-ne driska,bila sem utrujena,bolelo me je v spodnjem predelu trebuha, smrdeči vetrovi,sem se znojila,laboratorijski izvidi so bili,predvsem jetrni encimi povišani,kreatinin v krvi in sečnina prav tako. No, po skoraj enem mesecu so preiskave krvi normalne,biokemijske prav tako,ultrazvok trebuha je bil skoraj bp,...diagnoza gerb in gastritis,ki se sedaj umirja,ker jemljem Ultop. Čakam na izvide dihalnega testa,glede bakterije. Sem tudi shujšala od straha verjetno, čeprav naj povem, da apetita nimam ravno največjega,saj se nekako bojim,da bi spet hodila po 10x na blato. Včasih mi gre na bruhanje.Sedaj grem na blato 2-3x...enkrat lepo mehko,drugič so na začetku dva-trije bobki,pa spet mehko blato. Me pa še velikokrat zelo boli v spodnjem delu trebuha...lažje mi je,ko spustim vetrove. Blato mi zelo smrdi, pa velikokrat imam neko žuborenje v trebuhu. Test iz Svita-je bil negativen.
Najbolj me skrbi pa sledeče,že nekaj dni se ponoči znojim in sicer v predelu vrata. Imam dolge lase...bi to lahko bilo vzrok?Vročine nimam ne podnevi,niti ponoči. Zbujam se ponoči in ne morem spati od veh skrbi, saj mislim,da je kaj hudo narobe z menoj. Sploh sem zadnje čase zelo čudna,nimam energije,niti volje.
Aja,sem pozabila omeniti,da sem brez menstruacije že deset let in sicer od 46 leta.

Vljudno se zahvaljujem za Vaš odgovor.
Test ščitnice je normalen.
Default avatar
Spoštovani!

Številni razlogi so za nočno potenje, v večini primerov pa ne odkrijemo nobenega. Pri vas bi bil na prvem mestu predvsem stres in s tem povzeana anksioznodepresivna motnja, ki lahko povzroča motnje spanja in ob tem potenje. Poskusite s sprostitvenimi tehnikami, sicer pa se pgovorite z zdravnico, da za kakšen dan psokusita s kakšnim pomirjevalom, ali kuro antidepresivov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani gospod doktor,

najlepša hvala za Vaš pomirjujoči odgovor. Bom stopila do zdravnice,sva že o tem govorili,pa sem mislila, da bom tako "močna",da bo šlo brez zdravil. Nima smisla, da se tako "mučim",če so za moje težave rešitve.
Bližajo se prazniki, zato bi Vam zaželela vse lepo ter se zahvalila za Vaše tako požrtvovalno delo,ki ga opravljate tudi tukaj na forumu.

Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani!

Hvala za lepe želje - enako tudi Vam in Vašim.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
lep pozdrav.

že približno 2 meseca se vsak dan ponoči zbudim tudi do 6x in si moram vedno preobleči pižamo,ker je ta čisto premočena od pota.sprva se nism tako potila,prebujala sem se 1-2x na noč,iz dneva v dan pa se je to potenje stopnjevalo.če grem spat podnevi se ne potim.ponoči pa je grozno.zbudim se čisto mokra,premražena,zebe me,odeja je tudi čisto mokra,prav tako vzglavnik.čez dan spijem normalne količine vode,res da sm zadnje čase opustila telovadbo,ker imam dovolj dela z šolo in ne najdem časa,prehranjujem se zdravo,veliko sadja,veliko zelenjave,vsak večer namesto večerje jem sadje,temperatura v hiši pa je 20 stopinj,kar je zame glih prava temperatura.ko grem spat mi je lepo toplo,glih prav,ponočin pa nastanejo prave muke,mešanica med mrazom in toploto.in seveda sm od tega potenja hladno-mrzlo zbolela(že tri dni imam 38,2 vročino). Zanima me če mi znate svetovati kaj bi lahko bil razlog za to prekomerno potenje?stara sm 25 let,brez bolezni,težka 50 kg.jemljem pa določena zdravila že nekaj časa in to so DEPAKINE CHRONO 500,MIRZATEN1/2 vsak 2.dan,ALVENTA 150 MG.

za odgovor se Vam zahvaljujem in Vas prav lepo pozdravljam.

mary
Default avatar
pozdravljena!
kolikor vem, se športniki dosti potijo ponoči..
Moj se ukvarja s fitnesom vsak dan in se ponoči tudi poti...sicer ne tako, da bi se moral preobleči, vedar jaz čutim...in če spim tik ob njem sem posledično potna še jaz...
Default avatar
Spoštovani mwowko!

Včasih je potenje tudi stranski učinek zdravil, namenjenih zdravljenju duševnih motenj. Težko z gotovostjo pojasnim.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozdravljeni!

Sin bo star 3 leta in takoj, ko zaspi, postane čisto moker/prepoten po lasišču,hrbtu oz. zgornjem delu telesa. V sobi nima prevroče (20stopinj ali manj), oblečen je v bombažno, tanko pižamo.

Sicer se ponoči ne zbuja, le "premetava" se in obrača svoj položaj spanja, tako da ima dostikrat noge, kjer bi morala biti glava.

POpoldan spi uro do dve v vrtcu, spat gre okoli 21.ure, zbuja pa se ob 7. uri. Čez dan je zelo živahen, venomer v gibanju, dobre volje.

Ali bi bilo smiselno narediti preiskave krve zaradi ščitnice in sladkorne?
Jaz sem namreč po porodu dobila hipertirozo, oz. poporodno vnetje ščitnice, sina pa sem taktrat dojila in se zdravila s Propiltiouracilom.

Hvala in LP!
Default avatar
Spoštovani!

Oprostite za pozen odgovor!

Težko bi rekel, da je potenje pri triletniku povezano z delovanjem ščitnice. Konkretnega odgovora pa tudi nimam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozdravljeni,

mene tudi skrbi nočno potenje. Sicer imam bolj oslabljen imunski sistem, ker imam še posebej v tem letnu času pogoste viroze. Tudi trenutno prebolevam virozo oz. neko bakterijsko okužbo, ki se vleče že en teden Včeraj sem dobila antibiotike summamed. Ponoči sem se morala dvakrat preobleči. Je pa res, da sem tudi pred menstruacijo in se ponavadi takrat še bolj potim. Potim se pa predvsem po vratu, prsih in včasih po hrbtu. To potenje se vleče že kakšna dva meseca, sicer se včasih spotim manj, včasih pa močno, kakšno noč tudi nič. Krvna slika je o.k., sem pa trenutno kar pod stresom, zato mi je zdravnica predpisala Helex (vzamem polovičko 0,25 mg zjutraj), zvečer pa vzamem Deprim. Sicer sem v zadnjem času tudi bolj utrujena in na splošno bolj šibka, imam napade slabosti in potem strah pred ponovnim napadom. Res me skrbi predvsem to nočno potenje, ali je to posledica anksioznosti oz. gre za kaj bolj resnega in ali že krvna slika pokaže stanje?

Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
Default avatar
Spoštovani!

Počakajte kakšne tri mesece. Če se boste še vedno vztrajno potili, potem se oglasite pri zdravniku, sicer pa je potenje pogosto povsem fiziološki pojav, saj nam ponoči telesna temperatura pade za cca. eno stopinjo in mora telo to doseči z oddajanjem toplote - in včasih ne gre drugače kot s potenjem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani,

zanima me še, če je nočno potenje možno zaradi Deprima, ki je naraven antidepresiv oz. ali je možno, da gre že za hormonske motnje (stara sem 42 let, menstruacijo imam sicer redno), ker me čez dan neprestano zebe, pred menstruacijo pa me obliva tudi čez dan. Sicer imam tudi nizek krvni tlak in Hashimoto (TSH pri zadnjem pregledu v mejah normale). Vse skupaj me res že pošteno utruja, nevem kaj naj še naredim.


Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani!

Glede na povedano bi to prej pripisal hormonskim motnjam kot pa učinku zdravil. Takega imajo največkrat le tramadol, in drugi analgetiki.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani,

stanje je še vedno isto, potenje ponoči, čez dan mrazenje. Bila sem pri zdravnici, pregledali sva ščitnico in je o.k. Imam pa nizko železo 5,6, hemoglobin 115. Nevem več kaj naj naredim, je zelo moteče, sem npr. zelo občutljiva tudi na mraz, če me nekaj časa zebe se potem cel dan zelo slabo počutim. Menite, da gre za stres oz,. je krivec nizko železo. Trenutno imam šestmesečno kuro s sirupom Legofer.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem
Default avatar
Spoštovani!

Trenutno nima dodatnih idej. Vrednosti hemoglobina in železa na potenje med počitkom ne vplivajo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
ah joj kaj tukaj bluzite, večina žensk ima valunge zaradi hormonov. Tu pa ni niti eden omenil, da bi bil to lahko vzrok, ki pa je skoraj verjeten!!??
Default avatar
Zdravo!
Ze cca. dva tedna se potim ponoci. Sicer jaz mislim da je slabo zracenje, ampak seveda, ko vtipkas v google karkoli dobis vedno isti rezultat-rak. No, ker me je zaskrbelo bi vas tako vprasal kaj menite.
Potenje ni tako mocno da bi bil cel prepoten in premocen, da bi si moral res vse zamenjat. Dolocen del zgornjega dela pizame je: prsa, malo hrbet in pregib rok. No, ampak spet ne toliko da bi celo pizamo premocilo. Vcasih je le vvlazno, vcasih pa malo bolj. Res pa je tudi, da imam zadnje case posteno zive sanje.
Na splosno je moje pocutje zelo dobro. Trenutno nimam in nisem imel nobene bolezni, apetit in s tem povezane stvari so brez tezav in fizicno se dobro pocutim.
Kaj bi lahko bilo? Kaksna je razlika med potenjem pri npr. limfomu in kaksna pri "normalnih" tezavah?

Hvala za odgovor in lep dan!

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj