ARHIV - zdravstvo

Prehrana/dieta pri nosečniški sladkorni

Default avatar
Pozdravljeni!

V 22. tednu nosečnosti so mi odkrili z 100g OGTT nosečniško sladkorno. Trenutno sem na dieti. Rada bi Vas vprašala za mnenje, ker imam obisk pri diabetologinji šele 18. junija. Rezultati meritev z merilnikom:

pred zajtrkom po zajtrku pred kosilom po kosilu pred večerjo po večerji

1.dan 4,8 9,4 4,1 7,0 3,8 7,6
2.dan 5,6 6,7 4,2 10,3 5,6 6,9
3.dan 4,6 9,6 5,5 8,9 7,7 9,0
4.dan 4,4 9,3 6,8 7,4 6,2 8,0
5.dan 4,8 8,4 4,6 7,9
6.dan 5,1 11,7 4,4 12,1 9,6 6,3
7.dan 5,3 8,8 6,3 8,6 5,7 9,2

Kaj mislite vi o navedenih rezultatih?

Hvala za razumevanje in odgovor.


Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni,

nosečnica z gestacijskim diabetesom ima povišane vrednosti krvnega sladkorja po jedi. Pred jedjo in na tešče so običajno v mejah normalnega. Zato se meritve vršijo po obroku, pri nas običajno 1 uro in pol po obroku. Pred jedjo se ne meri. Enkrat do dvakrat tedensko si krvni sladkor pomerite tudi na tešče. Praviloma vam pripadajo 3 testni lističi na dan. Sklepam, da so vaše meritve merjene pred in po jedi. Krvni sladkor pri sladkorni bolezni v nosečnosti 1 uro in pol po obroku naj ne bi presegel 6,5 mmol/l. Vaše vrednosti so previsoke, saj veliko meritev presega te vrednosti. Vprašanje je, ali vas je diabetolog poslal k dietetiku ali medicinski sestri, katera vam je razložila prehrano pri sladkorni bolezni v nosečnosti. Vprašanje je tudi, ali so vas opozorili na pomen telesne dejavnosti, če seveda s strani drugih zapletov nosečnosti ta ni kontraindicirana.
Za uravnavanje krvnega sladkorja pri nosečnici je namreč zelo pomembna sladkorna dieta. Pomembni so tudi redni sprehodi (dvakrat dnevno), če nosečnica nima ginekoloških težav, ki bi jih prepovedovale. V kolikor je ob upoštevanju omenjenih priporočil krvni sladkor še vedno previsok, je potrebna uvedba insulina. Tudi ob uvedbi insulina je nujno potrebno upoštevati načelo diete in telesne dejavnosti. Včasih ljudje na to pozabijo in mislijo, da če so na insulinu, lahko vse jedo.

Moje pacientke večinoma pridejo do poroda s sladkorno dieto in telesno dejavnostjo. Posebno če je telesna teža previsoka. Tiste z normalno ali nizko telesno težo pa pogosto rabijo insulin.

Seveda pa mora nosečnica pojesti dovolj pravilne prehrane, telesna teža ne sme padati, v urinu ne smejo biti pozitivni ketoni.

Svetujem vam, da si merite krvni sladkor 1 uro in pol po jedi. Pišite si dnevniki prehrane. Tako boste sami videli, katera hrana vam dviga krvni sladkor. Absolutno ne smete jesti ali piti nič, kjer je dodan katerikoli sladkor (beli, rjavi, med..), jedi iz bele moke. Na internetu si najdite tabelo z oglikovimi hidrati, razporejenimi po glikemičnem indeksu. Višji je glikemični indeks, večji bo porast krvnega sladkorja. Uživajte pestro prehrano, vključite vse skupine živil, predvsem pa čimveč zelenjave, stročnic, otrobov in polnozrnatih izdelkov, pri sadju bodite previdni (po en sadež ali pest češenj, jagod.., lahko večkrat na dan, ne pa večjo količino naenkrat), uživajte pusto meso, ribe, tudi mleko in mlečne izdelke, testenine izberite temne, graham, skuhane al dente, krompir jejte samo v koščkih.... Dieto držite za svojega otroka. Ne pozabite na sprehode. V kolikor se krvni sladkor ne bo znižal, bo potreben insulin. Vse glede insulina vas bodo naučili v diabetološki ambulanti, aplikacije so neboleče, tako da pred njim ni potrebno imeti nobenega strahu.
V kolikor vse že izvajate, pokličite svojega diabetologa, ki vas bo sigurno sprejel prej.

Lep pozdrav,
Karmen Janša
Default avatar
Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Trenutno sem na dieti, čeprav mi sladkor v krvi narašča različno po isti jedi (npr. enkrat imam 6,4 spet drugič 9,1). Zanima me kako to nihanje vpliva na otroka v trebuščku? Oziroma kako povečane vrednosti (okrog 9) vplivajo na plod?

Hvala za vaš trud.


Lep pozdrav! :-)
Default avatar
Pozdravljeni,

Jutri imam OGTT -100 g. Sem v 36. tednu nosečnsti. Sladkorno so mi odkrili prejšnji teden. Maja sem bila na kontroli, vendar je bil sladkor v mejah normale.

Kdaj je sladkorna najbolj nevarna za otroka? Kaj pomeni zanj, če se pojavi zadnji mesec nosečnosti?
Default avatar
Pozdravljeni,

vrednosti krvnega sladkorja po jedi, kot jih navajate so previsoke in najverjetneje se bo vaš diabetolog odločil za insulin.
Povišane vrednosti v krajšem obdobju (govorim o gestacijskem diabetesu, ugotovljenem v zadnjem trimesečju nosečnosti) ne vplivajo bistveno na otroka, če pa so povečane daljši čas, pa povzročajo povečano rast ploda (povzroča ga povečano sproščanje otrokovega insulina ob povišanem krvnem sladkorju, ki ga prejema od matere). Zaradi tega je otrok velik, porod je težji, obporodne poškodbe so pogostejše, tako otroka kot tudi matere, lahko pride do prezgodnjega poroda in nezrelosti plodu, predvsem pljuč.

Pri gestacijskem diabetesu, ki nastane v zadnjem trimesečju nosečnosti, genetske nepravilnosti niso pogostejše, ker organogeneza (razvoj organov otroka) poteka v prvih mesecih nosečnosti.

Urejen krvni sladkor je pomemben do poroda. V kolikor je visok zadnje dni pred porodom, otrok sprošča veliko insulina ob materinem pritoku krvnega sladkorja in zato ob porodu, ko se prekine dovod materine krvi, ob otrokovem visokem insulinu, pride lahko do hujših padcev krvnega sladkorja (hipoglikemije) pri otroku.

Zato je potrebno urejati krvni sladkor do poroda. V glavnem so mamice pridne, se držijo diete, ker gre za njihovega malčka in zato so tudi porodne teže otrok primerne in so brez večjih težav.

Upam, da sem odgovorila obema.

Lep dan in veselo pričakovanje rojstva vašega otroka,
Karmen Janša
Default avatar
Pozdravljeni!


Diabetičarka mi je na podlagi spodnjih merjenj predpisala inzulin Novorapid FlexPen 2-4 enote. Ker sem imela ob zajtrku sladkorja v krvi vedno okrog 9 sem si najprej dajala 4 enote nato 6 enot. Ker imam še vedno 1,5h po obroku sladkorja okrog 8 me zanima ali lahko povečam enote na 8 ali je to preveč oziroma ali škodi otroku? Tudi pri kosilu si dajem kar 5 ali 6 enot pri večerji pa nekje 3 do 4 E. Je to OK?

Koliko stran od popka (levo in desno) minimalno si lahko injiciram inzulin. Me je strah, da nebi preblizu otroka v trebuščku.

Hvala za razumevanje in odgovor.

Lep pozdrav! :-)

Sound je napisal/a:
Default avatar
Pozdravljeni,

insulin otroku nič ne škodi, saj gre za hormon, ki se sprošča iz trebušne slinavke vsakega človeka, škodi pa mu vaš previsok krvni sladkor (preberite odgovore na zadnja vprašanja pred vašimi). Zato je potrebno poviševati insulin do vrednosti, ko je krvni sladkor 1,5 ure po jedi pod 6,6 mmol/l. Tudi sicer je zaradi hormonskega stanja v nosečnosti potrebno insulin do poroda ves čas poviševati.

Kratki insulin se praviloma daje v trebuh, približno 3-4 cm od popka. Pri vbodu si med palcem in kazalcem napravite kožno gubo, v katero si potem aplicirate insulin. Tako sigurno ne boste zadeli otroka, kot se bojite. Če pa vas dajanje v trebuh zelo skrbi, si ga lahko alternativno daste tudi v stegno. Iz stegna je absorbcija nekoliko počasnejša, zato vanj dajemo dolgi insulin, vendar pa razlika ni tako huda. Bistveno je, da je krvni sladkor lepo urejen.

Lep pozdrav
Karmen Janša
Default avatar
Pozdravljeni!

Danes se mi je na žalost zgodilo, da sem nekam šla in sem pozabila doma nastavek injekcijo, da bi si lahko vbrizgala inzulin. Ker sem vseeno morala nekaj pojesti, se mi je sladkor po 1,5 uri zvišal na 12,5. Zdaj sem cela panična, da nisem škodila s tem svojemu otroku? Sicer se mi ne dogaja, da bi bila tako pozabljiva, tako da ne vem kaj mi je bilo, da sem pozabila.
Prosim, recite, da s tem nisem škodila otroku.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljena,

enkratna vrednost ne bo škodila, vendar pa to ne sme biti večkrat. Morate se vzeti v roke, zaupati sebi in insulinu. Napisana vrednost je jasen dokaz, da ga potrebujete. Ne vem sicer, kaj ste jedli, vendar če se vam zgodi še kdaj kaj podobnega, jejte zelenjavo, malo pustega mesa in po obroku pojdite na sprehod. Še bolje, če svojega moža pošljete po insulin. Toda, to se vam ne bo več dogodilo, kajne. Spodbudite moža, da vas tudi on spomni, če imate vse potrebno s seboj.

Lep dan,
Karmen Janša
Default avatar
Pozdravljeni!

Spet jaz. Zanima še me ali res povišan sladkor v krvi mamice tako škodi plodu, da ta lahko odmre? Malo oziroma fejst sem se prestrašila, ko sem brala o tem na internetu.

Tako, da me je kar zajela panika, ker še nimam čisto urejenega krvnega sladkorja, ker še vedno ne vem točno koliko si moram pri vsaki jedi vbrizgati insulina in mi občasno nihajo vrednosti.

Še enkrat hvala za vse.

Lep pozdrav! :-)
Default avatar
Pozdravljeni!

Se opravičujem za toliko vprašanj. Imam samo še eno vprašanje.

Dober mesec je od tega kar imam povišan KS. Na začetku sem bila 14 dni na dieti, ker pa ni pomagalosaj sem imela po zajtrku vedno rezultat KS okrog 9 in tudi po ostalih obrokih povprečno 8. Tudi potem, ko sem dobila insulin se že 14 dni "iščem" v pravih enotah insulina, saj imam 1,5h po obroku KS še vedno med 7 in 8 (no, so tudi dnevi, ko je po določenme obroku okrog 6,7 ali manj). Moram še reči, da ponavadi po obroku nisem popravljala KS z dodatnimi enotami insulina, saj mi cca. 2 uri ali 2,5 ure po jedi sladkor pade vedno na vrednosti med 4,2 in 5. Kaj vi mislite o vsem tem?

Rezultat HbA1c sem imela v začetku, ko so mi odkrili povišan krvni sladkor 5,6% po enem mesecu pa mislim, da so rekli, da malo pod 5%. Je to vredu?

Bi me moralo skrbeti, ker že tako dolgo uravnavam krvni sladkor? Zdaj sicer še povečujem enote insulina in močno upam, da bom čimprej ugotovila koliko je prav.

Hvala za razumevanje. :-)


Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni,

to sta zadnja odgovora do naslednjega vikenda, ker bom odsotna - grem namreč na dopust.

najprej prvi: Otrok ne odmre zaradi visokega sladkorja v zadnjem tromesečju nosečnosti, kot je vaša. Je pa lahko plod velik in nezrel za svojo velikost. Zaradi velikega ploda je nevarnost poškodbe otroka in matere ob porodu. Zato se potrudite in uravnavajte krvni sladkor: zelo pomembni sta dieta in telesna dejavnost, ki zelo vplivata na krvni sladkor. Zato ne delajte prekrškov in pojdite vsaj dvakrat na dan na sprehod. In seveda insulin, ki ga morate dvigovati, da dosežete ciljni krvni sladkor. Koliko enot imate, ni pomembno, pomemben je krvni sladkor.

in drugi: Vaš HbA1c 5% je zelo v redu. Če imate višji krvni sladkor 1,5 ure po jedi in po 2 urah povsem v redu, si morate insulin vbrizgati 10 do 15 minut prej kot sicer. Očitno je pri vas absorbcija bolj počasna in zato insulin deluje nekoliko zakasnjeno. Tako, da je vse v redu in se nič ne bojte, ker je Hba1c zelo lep.

Če imate še kakšno vprašanje, bom odgovorila drugi vikend. Če bo kaj nujnega, pokličita svojega diabetologa.

Lep pozdrav,

Lep dan,
Karmen Janša
Default avatar
Pozdravljeni!

Hvala vam za vse odgovore in razumevanje.

Vmes sem bila že pri diabetologinji in smo se zmenile, da si očitno moram dajati večje enote pred obroki cca.12 enot. Še vedno pa mi ni jasno nekaj. Ko imam sladkor npr. med 4 in 5 in si dam 12 ali 14 enot insulina pred zajtrkom ali kosilom mi sladkor pade na cca. 7,5 pa do 8. Ko pa imam sladkor pred kosilom okrog 6 in si dam enako insulina med 12 in 14 pa mi sladkor običajno pade na 7,3 ali pod 7. Kje je tu "fora"?

Včeraj sem npr. imela pred večerjo 9 sladkorja v krvi (sem jedla lubenico) in sem si dala 9 enot insulina in mi je po večerji (črni rženi kruh, šunka in zelenjava) padel sladkor samo na 8,8. Zato sem si dodala še 3 enote. Po eni uri mi je sladkor padel na 6,3.

Dejanko pri meni ne pomaga štetje ogljikovih hidratov saj bi potem že pri zajtrku ali večerji moralo biti dovolj 6-7 enot insulina. Pa žal ni. Jaz moram dajati insulina kar 1x več. Kako to? Pri diabteloginji so mi rekli, da če imam po jedi nekaj čez 7 ne rabim dajati popravkov, saj mi že po pol ure pade na normalno vrednost. Je to OK?

Res si želim zaradi otroka in sebe, da bi imela urejen sladkor in se držim pri prehrani. Sem mislila, da bo to bolj enostavno, da si daš insulin, paziš pri prehrani in je to potem rezultat vredu sladkor.

Sem se malo razpisala, kajne.

Še enkrat hvala za vse.


Lep pozdrav! :-)
Default avatar
Pozdravljeni,

prav ste ugotovili, da je vodenje sladkorne bolezni bolj kompleksno, kot se zdi na prvi pogled. Na nivo krvnega sladkorja vpliva veliko dejavnikov, od prehrane do telesne aktivnosti do stresnih situacij in še kaj..Zelo pomembna je vsebnost ogljikovih hidratov v prehrani in tudi glikemični indeks hrane, ki jo zaužijete. Tudi absorbcija insulina iz podkožja ni vedno enaka, vplivajo telesna dejavnost, temperatura, mesto aplikacije...Pa naj vas to ne spravi v slabo voljo. Bolj se sprostite, poglejte kaj jeste, kakšne so vrednosti insulina 1 uro in pol do 2 uri po jedi in ne ozirajte se na majhna nihanja krvnega sladkorja, kakršna se dogajajo pri vas. Pri stopnji urejenosti sladkorne bolezni je pomemben tudi HbA1c, ki pa je pri vas idealen.

Lubenica praktično pri vseh zelo zviša krvni sladkor in čeprav v teh vročih dneh zelo prija, se ji raje odpovejte, oziroma prilagodite količino.

Količino insulina, ki se ga da ob obroku ob določeni količini ogljikovih hidratov - OH se izračuna za vsakega posameznika posebej in se pri nosečnici, ki rabi vedno več insulina, stalno povečuje. Zato za isto količino OH rabite vedno več insulina.

Na vrednost vpliva tudi krivulja krvnega sladkorja, ali se viša (na primer po lubenici pred kosilom, brez kritja z insulinom) ali pa pada (po telesni dejavnosti ali po aplikaciji insulina, kot vam je rekla vaša diabetologinja). Zato je tudi vrednost krvnega sladkorja po obroku lahko višja ali nižja, glede na izhodiščno vrednost.

Lep dan vam želim
Karmen Janša
Default avatar
Pozdravljeni!

Včerja sem bila pri diabetologinji in smo primerjale moj aparat za merjenje sladkorja v krvi z njihovim aparatom in tisto večjo napravo, ki jo imajo za merjenje sladkorja. Moj aparat je 1,5h po zajtrku pokazal 8,1 njihov pa 6,3 in 6,0. Zdaj so mi dali drug aparat Contour, prej pa sem imela Optium exceed. Sedanji aparat mi kaže manjše (pravilne) vrednosti sladkorja ob enakih ali manjših enotah insulina pred obroki.

Najbolj sem razočarana nad temi aparati, ker sem se verjetno po nepotrebnem obremenjevala glede visokih vrednosti sladkorja in mi včasih že ni bilo nič jasno, na koncu pa sem imela verjetno po obrokih čisto OK sladkor.

Zanima me samo še nekaj. Ali bi me moralo kaj skrbeti, ker sem si zaradi meritev, ki mi jih je kazal prejšnji aparat dajala preveč insulina?

Hvala za razumevanje in odgovor.Sound je napisal/a:
Default avatar
Pozdravljena,

naj vas nič ne skrbi zaradi kot pravite preveč danega insulina. Če bi ga bilo res zelo preveč, bi imeli znake hipoglikemije, katere pa ob vašem navedenem krvnem sladkorju niste imeli. Vrednosti okrog 6, kot jih navajate so idealne. Vaš KS je bil krasno urejen, škoda je bilo le vaših živcev. Zelo dobro, da sta kontrolirali aparat.

Glukometri naj ne bi imeli višji procent napake kot 10%.

Kdaj imate termin poroda? Če rabite prej, sicer se oglasite po rojstvu otroka

Lep dan,
Karmen Janša
Default avatar
Pozdravljeni,

prejšnji teden sem bila na obremenilnem testu z glukozo (100g) in ker je ena od vrednosti povišana, sem začela z dietno prehrano. Malce se še ubadam s sestavo jedilnikov, imam pa že kar takoj vprašanje - ali se lahko količine hrane zmanjšajo? Že pred dieto sem jedla 5 obrokov na dan, vendar manjše količine (predvsem me "muči" količina zelenjave ob kosilu in večerji - 3 enote, prav tako škrob ob vsakem obroku). Prav tako me zanima, ali moram res jesti na 3 ure - saj po 3 urah sploh še ne čutim lakote oz. sem čisto sita. Imam občutek, da se bom od te diete še zredila :)

Hvala za vaš odgovor!
Default avatar
Pozdravljeni,

v diabetoloških ambulantah imamo dietetike ali posebej izobražene medicinske sestre, ki zelo dobro poznajo prehrano in svetujejo po načelih zdrave prehrane. Pri tem lahko upoštevajo merjeno prehrano ali načela prehranske piramide in zdravega krožnika.
Na dan naj bi zaužili 5 obrokov, katerih število pravite, da ste zaužili že doslej. Nosečnice z gestacijskim diabetesom, to se pravi sladkorno boleznijo, ki se je pojavila med nosečnostjo, imajo najvišje vrednosti krvnega sladkorja v jutranjih urah, zato ob zajtrku število ogljikovih hidratov nekoliko omejijo, dodajo pa večerni poobedek. Če zaužijete 5 obrokov, je čas med obroki 3 do 4 ure. Ne vem, kakšna je bila do sedaj sestava vaših obrokov, toda količina zelenjave, ki naj bi jo zaužili ob kosilu, ne bo vplivala na vašo telesno težo. Vpliv na telesno težo ima kalorična vrednost obrokov. Na krvni sladkor pa predvsem vrsta ogljikovih hidratov (OH). Enostavni OH zelo hitro pridejo v kri in hitro dvignejo krvni sladkor. Zato se jih moramo izogibati, tako zdravi, še bolj pa sladkorni bolniki oz. nosečnice z gestacijskim diabetesom. Zelenjava in stročnice pa imajo najnižji glikemični indeks in veliko vlaknin in zato zelo počasi dvignejo krvni sladkor.
V zdravi prehrani je potrebno zaužiti 3 do 5 enot zelenjave, kar ne pomeni 3 ob kosilu in tri ob večerji, temveč 3 do 5 v celotnem dnevu. Ena enota zelenjave predstavlja skledo solate, jogurtov lonček do jogurtni lonček in pol (odvisno od vrste zelenjave), narezane ali kuhane zelenjave. Na primer: če bi želeli ob kosilu pojesti 3 enote zelenjave, lahko pojemo zelenjavno juho, skledo solate in zelenjavno prilogo. Za večerjo pa na primer večjo solato – za 2 enoti zelenjave zadostuje sestavljena solata, na primer ena enota zelene solate in/ali radiča in/ali kitajskega zelja (20 dag) ter ena enota iz enega paradižnika in ene paprike. Zraven lahko dodate še kuhano lečo, čečeriko ali fižol (to so že dodatne enote) in na primer eno od kuhanih kaš (ajdova, ovsena..) ter malo na koščke narezanega sira ali puste šunke. Ali pa napravite mešano zelenjavno juho?
Pa poglejva še krožnik: na njem naj bi bilo 2/5 zelenjavne priloge, 2/5 priloge (sestavljeni OH) in 1/5 mesa oz. nadomestkov za meso. Pa še skleda solate.

Kaj pravite? Saj ni tako težko, pa še dobro je. Jaz sem postala kar lačna.

Količino oz. kalorično vrednost prilagodite gibanju telesne teže. Pa ne pozabite na redne sprehode.

Lep dan
Karmen Janša
Default avatar
Drage moje!

Tudi jaz bi se vam želela pridružiti. To je moja druga nosečnost in v 29-tem tednu so mi odkrili MTG (moteno toleranco glukoze). Po 14 dnevnem merjenju vrednosti sladkorja (tešče+3x po glavnih obrokih) so mi predpisali insulin, dodali diagnozo gestracijski diabetes, ker mi je sladkor kr nihal so mi dodelili tistega po jedi, kot popravek.


Imam pa eno vrašanje za vse vas....

A ste ve dobile kakšno dieto (mislim prav ono na omejevanje in predpisane količine hrane) ali samo upoštevate načela zdrave prehrane?


No pri meni ni bilo nič drugega kot "zdrav prehrana", me pa vsi sprašujejo, kako to da mi preden so mi predpisali insulin niso predpisali kakšne diete. Zdej pa res ne vem, ker sem danes imela ponovno kontrolo..prvo z oddajo krvi po zajtrku in sem imela KS po 90 min 4,52, fruktozamin pa 178., pa vendar mi je diabetologinja predpisala insulin pred obroki, ga povečala iz 2E na 4E?!

MENI NI NIČ VEČ JASNO....

Hvala za vaše odgovore...
Default avatar
Pozdravljeni KaOs,

najprej sem združila nekaj tem o prehrani pri gestacijskem diabetesu.

Nosečnico, ki ji ugotovimo nosečnostno sladkorno bolezen, najprej poučimo o osnovah zdrave prehrane in pomena telesne dejavnosti, opozorimo jo na posebnosti, na katere mora biti pozorna v nosečnosti. Dobi tudi glukometer, da si spremlja krvni sladkor. Svojim pacientkam naročim, da si merijo krvni sladkor 1 uro in pol po obroku, vrednosti naj ne bi presegale 6,5 mmol/l. Enkrat mesečno merimo tudi glikirani hemoglobin - HbA1c.

V kolikor z dieto ne uspemo regulirati krvnega sladkorja in so vrednosti stalno nad ciljnimi (6,5 mmol/l) in je povišan tudi glikirani hemoglobin, nosečnici uvedemo insulin. Ob uvedbi insulina se ponovno sreča z našo dietetičarko (ali za prehrano posebej izobraženo medicinsko sestro), ki ji prehrano razloži bolj podrobno, s poudarkom na vsebnosti ogljikovih hidratov v prehrani in njihovem vplivu na doziranje insulina. V nekaterih centrih pa že na začetku nosečnici razložijo merjeno sladkorno dieto. Pri nosečnici potreba po insulinu postopoma narašča in je potrebno stalno poviševati insulin, zato nosečnico poučim, kdaj in za koliko si sama glede na meritve dviga in prilagaja insulin.

Zanimivo se mi zdi, da vam ne določajo HbA1c za dolgoročno urejenost sladkorne bolezni, temveč fruktozamin. Resda je HbA1c pri nosečnicah nekoliko nižji (približno 20%), obrat rdečih krvničk nekoliko hitrejši, toda kljub vsemu ostaja HbA1c standard. Zanima me, v katero diabetološko ambulanto hodite.

Lep dan
Karmen Janša