Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Končno

Default avatar
Končno je odprt tudi ta forum.Precej časa berem forume s podobno vsebino v Nemčiji.Pri nas pa kot da ženske težav sploh nimajo.

Sedaj pa bi rada konkretne nasvete kako se s tem problemom ubadate druge ženske.
Sama sem stara 46 let in imam že več let težave kot so :živčnost ,nespečnost.razbijanje srca ,panika , depresija in to po dvoletnem beleženju simptomov od 11 dneva ciklusa dalje .Najhuje je 17.-19. dan.Ker sem dobesedno obležala in me ni nihče resno jemal (niti ginekolog,niti osebni zdravnik),sem zamenjala ginekologa.Končno mi je nekdo prisluhnil.Začela sem s Climaro,ki me je za en mesec postavila na noge,potem pa je bilo še slabše.Pojavili so se glavoboli,mravljinčenje....
Ginekologinja je potem poskusila z KT Jarina ,ki jih sedaj jemljem 2 leti.Po dveh tednih jemanja so vsi znaki izginili,imam ogromno energije,ostali so samo glavoboli med menstruacijo,ki izginejo po zaužitju prve tablete.KT se menda lahko jemlje le do 50.leta.,zato me že sedaj skrbi kaj bo potem.
V knjigi,ki jo omenjate je veliko govora o naravnem progesteronu (krema),ki menda zelo pomaga.Pri nas v lekarnah nimajo pojma o tem,na spletu pa se pojavljajo tudi ponaredki - krema iz divjega jama,ki ni učinkovita.Ali ima kdo kakšne podatke o tem???
Default avatar
12ana12!

Pozdravljena in dobrodošla na forumu. Iz malega raste veliko, počasi se pa daleč pride. Kote sem že prejšnjimk sogovornicam dejal, konkretnega odgovora ali nasveta nimam, sem pa pristaš samo-iskanja, samo-izpraševanja in samo-zdravljenja. Pravijo namreč, da je človek sam sebi najboljši zdravnik. Iz tvojega pisanja sledi, da iščeš. Počasi se sprašuješ, kaj bo čez štiri leta, ko naj bi nehala jemati sredstvo, ki ti trenutno pomaga. Torej, časa je dovolj, a to ne pomeni, da lahko pre-spiš kakšno leto ali dve. Pot dolga nekaj kilometrov se pač začne s prvim korakom. In tvoje razmišljanje in samo-izpraševanje je lep uvod v to pot.

Sogovornica Mrka, ki se je ravno tako oglasila na tem orumu je stopila na pot sprememb zelo premišljeno in zavestno. Sam pravim: sto ljudi-sto poti. Vsak mora v samem sebi najti to, kar išče, saj se to nahaja v njem samem. Kadar zaidemo od poti, se telo oglasi in nas na nek način opozori, da nekaj preprosto ne štima.

Se še spomniš pubertete in adolescence? Takrat se pojavi ogromno alergijskih in drugih bolezni, saj nas moderno življenje začenja oddaljevati od nas samih in to ravno v hormonsko izredno občutljivem času. Tako kot sta obdobji pubertete in adolescence čas samoizpraševanja: "Kdo sem, kaj sem in kaj bi sploh počel na tem svetu," je tudi klimakterij obdobje, ko se ponovno začenja samo-izpraševanje in samo-spreminanje. Le da smo tu bolj zreli (vsaj bili naj bi), nekaj vemo v življenju in ko nas spremembe, ki nas tu doletijo, jemljemo kot so-naravno spremembo, dojamemo, da ni rešitev v vnašanje takše in drugačne kemije, pa naj gre za hormone ali kaj drugega, temveč nekaj, kar je veliko, veliko več.

Včasih se zgodi, da si človek zlomi nogo in nato ko doma leži, "veselo" premleva to in ono ter ugotovi, da si jo je "sam" zlomil in sicer zato, da nekaj pod svojo kapo počisti in odvrže. Včasih konča človek celo v bolnici ter tam šele dojame določeno zgrešenost lastnega čutenja in delovanja. In tako nas klimakterij, tako moške kot ženske začenja opozarjati na določene stvari, na določene prihajajoče spremembe, ki jih bo naš "organizem" zahteval od nas samih, da bi se uresničilo tisto, za kar smo na svetu? Vsak namreč na svet prinese nekaj edinstvenega. Pa ne zato, da bi to zatajil, temveč obratno, da bi to uresničil. Nekaterim to uspe prej, drugim pozneje, tretjim nikoli. A vsi imamo v sebi šepetalca, "suflerja", ki nam stalno prišepetava, kaj in kako. In če ga ne slišimo, postaja vse glasnejši, dokler morebiti, če smo preveč trmasti, ne poseže po rigoroznih prijemih.

Sprašuješ po kremi, ki baje zelo pomaga. Ne znam povedati. Spomnim se pa razgovora s svojim homeopatom, ki mi je razložil, da se zna zgoditi, da dvema pacientoma za isti simptom, pri istem vzroku predpiše drugo zdravilo, saj sta karakterno drugačna. So-naravna medicina namreč zelo upošteva ne le čustva, ki jih moderna-kemična medicina zanemarja, temveč sklop karakternih lastnosti pacenta, ki je zelo celovita osebnost. Osebnost v razvoju. Zato izvaja redne kontrole in ko opazi, da se je pacient spremenil-osebnostno, zamenja zdravilo, saj prejšnje ne bi več delovalo. Zakaj sem to omenil? Kako pa naj kdo ve, ali ti bo ta krema lahko pomagala? To lahko zveš le ti sama, če jo preizkusiš. V katerih lekarnah si spraševala? Državnih? Si poizkusila v kakšni z asebni ? So tudi lekarne, ki imajo so-naravna zdravila. Mogoče bi tam poizkusila. Kolikor mi je znano, homeopatija in t.im. "Bachova cvetna terapija" dosegata zavidljive učinke tudi vklimakteriju, saj tovrstna zdravila nimajo stranskih učinkov, delujejo pa celostno. Sam to omenjam, saj ti dve veji poznam, ostale ne, kar pa ne pomeni, da niso relevantna. Če ti je to tuje, je mogoče obisk splošne knjižniice lahko naslednji tvorni korak. Danes je dosegljive veliko strokovne literature s teh področij, ki pa so seveda napisane dovolj poljubno.

Seveda vse te knjige na dajejo konkretnega odgovora, te le usmerjajo in med prebiranjem se lahko (vsaj pri meni je tako) v tebi naredli klik, za katerega ne veš od kod je prišel in že ti je jasen naslednji korak.

Sem pa na internetu zasledil čudovito stvar, magistersko nalogo naše rojakinje, Slovenke na temo menopavze. Magistra Maja Šimaga-Saje je to problematiko čudovito vse-stransko obelala in pokazala, da se lahko tega problema lotimo popolnoma drugače, kot nam to dopovedujejo zdravniki, farmacevti in reklame po TV in internetu. Dosegljiva je na naslednjem linku:

http://dk.fdv.uni-lj.si/magistrska/pdfs ... e-Maja.PDF

Meni, kot moškemu je pomagala, saj sem spoznal, da nisem edini ki menim, da biti pri 60-ih tak kot pri 20-ih in preteči maraton še zdaleč ne pomeni biti moški, kaj šele srečati modrost. Pa srečno pot 12ana12.
Default avatar
Me veseli, da je končno nekdo načel temo naravne progesteronske kreme in njene vloge pri ženskih težavah. Že pred nekaj leti, v mojem 44.letu sem se začela boriti s težavami predmeno pauze. Brala sem veliko o škodlivosti nadomestnega zdravljenja s hormoni, pa sem vendar podlegla kemiji, ki mi jo je špredpisala moja ginekologinja. Po nekaj mesecih jemanja teh nadomestkov sem dobila napade povišanega krvnega tlaka, zaradi česar sem nekajkrat končala na urgenci, grozno sem se zredila, težave pa niso izginile. Prenehala se z jemanjem in začela iskati alternativo. Prve informacije o naravni progesteronski kremi sem dobila na hrvaškem forumu in, ker so me uporabnice prepričale v njeno učinkovitost, sem jo tudi sama začela uporabljati. Pred tem sem prebrala vse živo o tem, prebrskala splet in se oborožila z znanjem o tej temi.
Eden najbolj znanih raziskovalcev, znansvenikov na področju naravne progesteronske kreme je zdravnik dr.John Lee(umrl je l.2003). Preko 30 let se je ukvarjal z raziskovanjem učinkov naravne prog.kreme na svojih pacientkah. Svoje izsledke je objavil v knjigah "What your doctor may not tell you about premenopause" , "What your doctor may not tell you about menopause" in " Hormone balance made simple". Vse knjige sem si na Amazonu naročila in jih na dah prebrala. Odprla so se mi nova obzorja v zvezi s pomembnostjo progesterona pri hormonskem neravnovesju ženske, o škodljivosti jemanja nadomestnih(umetnih) hormonov.
Naravni progesteron se pridobiva iz divjega Jama, ki raste v Ameriki in vsebuje kemijski element diosgenin. S konzumiranjem te rastline ne moremo dobiti v telo progesteron, pač pa ga predelajo v laboratoriju. Potrebo je paziti, da pri nakupu kreme, ki se lahko dobi edino v tujini, ne kupimo izdelka, na katerem piše, da vsebuje divji jam, ker na ta način ne bomo dobili v telo naravni progesteron.Obvezno mora na etiketi pisati vsebnost USP progesteron, in sicer ga mora biti od 400 mg USP v kremi, da je dovolj učinkovita.
Sama kremo naročam na angleški spletni strani .http://www.vitasunn.co.uk/index.cfm?Cat ... Method=ASC in plačujem s plačilno kartico preko pay pala. Do sedaj nisem imela nobenih problemov. Mažem se 5 mesecev. Bila sem na hormonskih testih v Ljubljani, ker že dve leti nisem imela menstruacije in sicer pri mojih 48 letih. Testi so pokazali, da sem v meni. Vse skupaj sem pokazala moji ginekologinji, katera je tudi potrdila, da gre za meno. Vprašala sem jo za mnenje glede naravne progesteronske kreme. Je ne pozna, glede uporabe pa je komentirala, da sicer dvomi v njeno učinkovitost, hkrati pa škoditi ne more. No tako sem začela z njeno uporabo. Rezultat:izginilo,depresivno razpoloženje, izginile bolečine v sklepih, povrnila se je želja po spolnosti, povečala vlažnost nožnice, prejšnji mesec pa sem zopet dobila menstruacijo. Tako da vam iz prve roke povem, da deluje. Sama naročam kremo iz Anglije, ker je to podjetje na seznamu od dr.Leeja, katerim je za zaupati.
Če koga še kaj zanima,me kontaktirajte, lahko tudi na zasebno sporočilo.


LP JERNEJA
Default avatar
Jerneja!

Lep pozdrav in dobrodošlica tudi tebi. Lepo, da si natančno opisala kaj in kako z iskano kremo. Prepričanesem, da nisi pomagala le 12ana12 in Mrki, temveč (pre)mnogim so-trpinkam. In kaj naj kot moški sploh še dodam?

Bravo moje dame!

Kot moški, ki sem načel to, skoraj tabu temo sem upal, da bom uspel pridobiti v diskusijo tudi kakšnega so-trpina, a kot vse kaže, ste ženske pogumnejše. Nič ne de. Morda pa se kak kranjski Janez le opogumi in prizna, da je tudi on krvav pod kožo.

Torej, asm sem malo pobrskal po knjižnici med novostmi in danes naše kar nekaj od iskanega:
a) najprej knjiga, ki je še posebej razveseljujoča, saj je plod domače pameti:
Franc Smrdel: Za vsako bolezen rožca raste- tnek platnice A5 format
stran 35 - hormonske motnje
stran 60 - menopavza

b) Readers Digest (zbornik): Naravna zdravila- trde platnice-A4 format
- stran 289- Menopavza
- in kaj mi je pri tej knjigi všeč? Še posebej všeč? Po vsakem nasvetu piše dodatni nasvet, ki je zelo drugačenm od tistega, ki ga poslaušamo po reklamah: "O težavah..bla bla...ali farmacevtom". Tu piše čisto drugače: "Posvetujte se z zdravnikom ali terapevtom naravnega zdravljenja"

c) Walter Pedrotti: Zeliščni prirpavki za boljše življenje - mehke platnice-A5 format Tu avtor ne govori posebej o menopavzi, a če pogledamo kazalo se mi zdi,da se glede na težae da najti marsikateri nasvet za lajšanje ob uporabi zelišč, ki jih imamo več ali manj vsi doma.

Vse tri knjige so glanc nove, še tople od tiskanja. Prijetno branje, upam, da kaj najdete zase.
Default avatar
Pozdravljeni...

Končno,končno,končno! Jerneja, tudi meni se je dogajalo....isti simptomi, kot jih opisuješ. Dopolnila sem 48 let. Kljub rednim menstruacijam(!) sem imela težave že pred dvema letoma, najhuje je bilo lani. In ob neprespanih nočeh, nihanju razpoloženja, "umrlem"libidu....mi res ni bilo jasno, kako naj delam dobro, izgledam dobro... in zrem v prihodnost z optimizmom!
Tudi jaz sem vprašala za mnenje ginekologa...in dobila podoben odgovor kot Jerneja. Tako sem začela sama iskati rešitve.
In našla sem dr.Sanjo Toljan, polikliniko Orlando v Zagrebu... in njen holistični pristop k človeku...od februarja dalje uporabljam bioidentične hormone - bioidentično estrogensko kremo in bioidentični progesteron, ki pa je v kapsulah. Doziram jih na podlagi izvidov...oziroma mojega hormonskega statusa (preiskave iz krvi) in hormoni so "izbalansirani" individualno, glede na moje potrebe. Za sebe lahko brez pretiravanja povem, da bi brez dr.Toljanove in bioidentičnih hormonov verjetno "pristala" na antidepresivih...no...ali pa vsaj na 100 rožcah za spanje itd...bla, bla,bla...
Default avatar
Stana62!

Pozdravljena na forumu in lepo, da si se oglasila tudi ti. Trdno sem prepričan, da bo tudi tvoj podatek marsikateri obiskovalki foruma še kako prišel prav. Kar tako naprej, saj več ljidi, več ve.
Default avatar
Poznam spletno stran, tudi sama sem oklevala z nakupom. Vsebovla naj bi pravo količino naravnega progesterona, kot jo priporoča dr.Lee. Je iz ZDA, sama sem se odločila za nakup iz GB. Kaj pomeni KT?


lp Jerneja
Default avatar
KT = kontracepcijske tablete
Default avatar
Ojla!

Hvala Jerneji in Stani, da delita z nami svoje izkušnje. To je velika spodbuda za nas, ki še razmišljamo, kako si pomagat.

O kliniki Orlando piše zadnja številka misterijev, kopijo članka prilagam - jo najdete na spletni strani pozitivke.

Zdravnika Thiery Hertogha poznam po knjigi Hormon solution, vendar se takrat (tri leta nazaj) nisem odločila za zdravljenje, ker je bilo treba iti v Bruselj, kar je povezano z visokimi stroški. No, zdaj pa imamo zdravnike v Zagrebu (klinika orlando), tako da so stroški znosni.

Članek iz Misterijev:

V STAROST BREZ ZDRAVIL

Piše: Ariana Vetrovec v novih Misterijih www.misteriji.si


Vse več je zdravnikov, ki »škodujejo« farmaciji in ljudi ohranjajo zdrave
Je mogoče umreti star in zdrav? Imeti osemdeset in več let ter biti telesno in umsko mladostno prožen, brez telesnih in umskih bolezni? In morda doživeti globoko, globoko, stoletno zdravo starost? Ali res moramo soglašati z mnenjem svojega zdravnika, da smo za svoja petdeseta, šestdeseta leta kar v redu, da je povsem normalno, da nas kaj boli, da nam spomin peša, da nam srce popušča, lasje izpadajo, koža vene in nam ostaja le spomin na mišice … Moramo goltati vse sodobnejša zdravila, ki nas počasi ubijajo?

Ni treba! Na svetu je iz dneva v dan več zdravnikov, ki so se zapisali preventivni medicini in povzročajo »škodo« farmaciji. Ljudi ohranjajo zdrave. Ena najpomembnejših terapij, ki obeta zdravo starost, je vzpostavitev hormonskega ravnovesja z bioidentičnimi hormoni – hormoni, ki so do zadnje molekule podobni tistim v telesu in za katerimi ni laboratorijev farmacevtskih gigantov in težav s stranskimi učinki.

V Sloveniji žal nismo našli zdravnika, ki bi o tem kaj vedel. Prvi zdravnik, ki je nam na dosegu, je zdravnica Sanja Toljan, ki vodi polikliniko Orlando* v Zagrebu. Z njo se je o zdravem staranju, načinu življenja brez zdravil in bioidentičnih hormonih pogovarjala Ariana Vetrovec.

Kot anesteziologinja se ukvarjate s preventivno, »antiaging« medicino. Kaj zdravite in kako?
Po specializaciji iz anesteziologije in intenzivnega zdravljenja si nisem predstavljala, da bom nekega dne odprla kliniko za preventivno medicino. V to me je napeljalo zdravljenje akutnih in kroničnih bolečin; za številne degenerativne bolezni nimamo zdravil in tako sem bolnike učila, kako naj živijo z boleznijo in bolečino.

Danes učim, kako živeti, da se bolezen in bolečina sploh ne pojavita. Izkušnje, pa seveda znanje anesteziologije so mi dali širok, holistični pogled na zdravje. Človek je pred mano kot celota, kot človek, ne kot posamezni organ ali celo ena sama bolezen. Ob zdravljenju ljudi s težkimi obolenji, ki jim medicina ne more prav veliko pomagati, sem spoznavala, da o zdravem življenju ozaveščeni ljudje lahko sami umirijo bolezen in se hkrati psihofizično okrepijo.

To me je napeljalo na dodatno specializacijo iz »antiaging« in preventivne medicine, ki jo vodi svetovno priznani strokovnjak dr. Thierry Hertoghe v Bruslju, kjer znanstveno in strokovno proučujemo probleme degenerativnih bolezni (parkinsonova bolezen, multipla skleroza, demenca …) in načine, kako jih preprečiti. Terapija je zdrava prehrana, jemanje prehranskih dopolnil ter uravnoteženje delovanja hormonov in nevrotransimiterjev. Na kratko: organizem vračamo v ravnovesje.

Sodi vaše delo v alternativno medicino ali v nekakšno novo vejo medicine, ki je naprednejša, vidi dlje in s težavo prodira v zavest doktorjev in bolnikov?
V prvi vrsti sem zdravnik in prakticiram medicino, ki je za mene prava, ki pelje k ozdravitvi, k zdravju. To medicino sem študirala v začetku osemdesetih; učili so nas razmišljati in iskati vzrok bolezni. Tedaj tržišče še ni bilo zasuto s farmacevtskimi izdelki in smo morali zdravniki uporabljati znanje in izkušnje, da smo uspešno pomagali.

Upam si reči, da današnja medicina večinoma zdravi simptome. Ne ukvarja se z vzroki. To ne vodi do dobrih rezultatov. Ljudje po neuspešnem zdravljenju vse pogosteje iščejo pomoč v kitajski tradicionalni medicini, ajurvedi, homeopatiji … Včasih tudi uspejo; vsem tem načinom zdravljenja je skupno, da gledajo človeka kot celoto. Holistično.

Čeprav večina ljudi žal še vedno od zdravnika pričakujejo le nekaj tabletk, se v svetu vedno bolj širi zavest, da je za zdravje potrebno skrbeti predvsem preventivno. In da veliko tega lahko storimo sami. Pri tem je »antiaging« medicina novost, ki pa ne preprečuje staranja, kot si nekateri napačno razlagajo, temveč skrbi za kakovostno staranje. V praksi to pomeni starostnike brez osteoporoze, demence, krvnožilnih bolezni, brez vseh teh tipičnih starostnih bolezni. Dedki in babice niso več obsojeni na počasno umiranje v domovih za ostarele.

Pri tem so bioidentični hormoni nepogrešljivi?
V preventivni medicini so hormoni učinkovito orodje. Na primer inzulin. Brez njega zagotovo umrete. In to precej hitro. Enako velja za ščitnični hormon. Rešitev je, da do konca življenja jemljete hormone. Enako velja tudi za spolne hormone, kortizon in druge manj poznane hormone – njihovo pomanjkanje prav tako pripelje do bolezni in smrti. Danes je jasno, da se začnemo starati zaradi manjše prisotnosti hormonov. In zakaj jih ne bi dodajali? Seveda takšne, ki so povsem identični našim lastnim.

Tako kot dodajamo bioidentični inzulin. Žal pa zdravniki predpisujejo nebioidentične, torej sintetične hormone, farmacevtske izdelke, katerih formula je sicer podobna človeškim hormonom, a ni identična. Posledica so seveda stranski učinki. Bioidentičnih hormonov pa ne ustvarjajo sintetično in se imenujejo testosteron, estradiol, progesteron …

Sintetični hormoni nikoli nimajo enakih imen kot hormoni; sintetični progesteron se denimo imenuje progestin, progestagen in podobno. Prav progestagen, ki se uporablja pri lajšanju simptomov menopavze, je kot sintetični izdelek nevaren za zdravje zaradi cele vrste stranskih učinkov.

Kako hormoni, oziroma njihovo neravnovesje, vplivajo na zdravje?
Hormonsko neravnovesje, pojavi se lahko v katerem koli obdobju življenja, od rojstva pa do starosti, ima različne vplive. Klinična slika je odvisna od vrste pomanjkanja. Za vse pa je enotno, da se v svojem telesu ne počutite več dobro, nekaj vam preprečuje, da bi uživali življenje.

Da so vzrok hormoni, vemo, kadar naš organizem zahteva več sladkega ali slanega, preveč vode, kadar smo prepirljivi, jezljivi, slabovoljni, depresivni, se redimo … Domala vsaka bolezenska slika, sestavljena iz skupine značilnih znakov, ima lahko vzrok v hormonskem neravnovesju. Da ugotovimo, ali so vzrok hormoni in kateri, potrebujemo veliko znanje zdravnika in natančne laboratorijske teste.

Denimo …
Na primer pogost pojav izpadanja las. V večini primerov gre za hormonsko neravnovesje. Treba ga je najti in zdraviti. Stres. Pogosta beseda. In njen vzrok je hormonsko neravnovesje. Preveč ali premalo nekega hormona.

Zakaj večina medicine molči o pomembnosti bioidentičnih hormonov, če so ti tako pomembni za naše zdravje?
Lahko bi vam postavila enako vprašanje: zakaj vas vaš zdravnik nikoli ne vpraša, kaj jeste, kakšno vodo pijete, koliko se rekreirate, ali preveč uporabljate mobilni telefon, kako spite? To so zelo pomembna vprašanja, brez katerih zdravnik ne bi smel niti začeti pogovora z bolnikom. Seveda bi potem pogovor trajal tri četrt ure ali uro in ne predpisanih deset minut, ki jih trenutno predvideva zdravstveno zavarovanje.

Takšen je sistem. Ljudje pridejo k zdravniku, ta naredi preiskave, postavi diagnozo in predpiše terapijo. V večini primerov recept. Za nespečnost tablete za spanje, za stres pomirjevala, za brezvoljnost antidepresive … Če bolniku tablete ne pomagajo, gre drugam. Naredijo nove preiskave in tako v nedogled. Mislim, da danes poceni in enostavnega zdravljenja ne cenijo ne zdravniki ne bolniki.

Pomanjkanje hormonov se najpogosteje zdravi šele takrat, ko je bolezen že kritična. Ljudi, ki so na meji življenja, pa prepustijo, da se zdravijo sami. Tipičen primer so izčrpane nadledvične žleze (adrenalna utrujenost), stanje, ko ni dovolj kortizola za srečno življenje, a bolezen ni smrtna.

Hodite od zdravnika do zdravnika s celim kupom sindromov, a je za povrnitev sreče potreben le kanček hormonov. In to dobesedno. Ker vaša raven hormona kortizola ni pod neko referenčno vrednostjo, vas ocenjujejo za zdrave. Tukaj leži največji problem. Težko je posameznika strpati v referenčne številke, človeka je potrebno obravnavati v celoti.

Lahko po pomembnosti bioidentične hormone primerjamo s penicilinom ali aspirinom?
Terapija je stara že skoraj sto let, ko so ljudi reševali s presajanjem živalskih žlez in živalskimi hormonskimi izvlečki. Izvlečki. Penicilin in aspirin sta snovi, ki ju je bilo potrebno izumiti. Hormoni pa so organizmu lastni in jih je potrebno samo uravnotežiti in nadoknaditi. V tem je skrivnost kakovosti življenja.

Kakšna je povezava med staranjem organizma in stanjem hormonov?
Primerjava hormonske slike v mladosti in starosti pove, da je v starosti vse v pomanjkanju. Postavlja se vprašanje: se staramo zaradi vse manj hormonov ali zaradi staranja izgubljamo hormone? Vzemimo mlado žensko, ki zaradi bolezni izgubi jajčnike. Po enem letu bi njen videz, misli in obnašanje pripisali starki.

Z druge stani ženske po menopavzi, ki jemljejo bioidentične hormone, ohranijo elan, moč in vitalnost in se starajo počasneje. Hormoni so zadolženi za vzdrževanje dobrega zdravja. Oni regulirajo metabolizem. V starosti prevladujejo katabolni hormoni, ki telo razgrajujejo, tako da nam propadajo kosti, mišice, živci. Izgubljamo anabolne hormone, ki so gradniki. In to so spolni hormoni. Zaradi tega imamo vse manj mišic, boleče sklepe in osteoporozo.

Kakšna bi morala biti hormonska slika ženske v menopavzi? Ali obstaja razlika med »normalno« ravnjo hormonov pri antiaging zdravniku in pri endokrinologu, ginekologu, splošnem zdravniku?
Menopavza je stanje, ko ženska izgubi moč reprodukcije. V tem obdobju ima nekaj hormonov, ki se ustvarjajo v nadledvičnih žlezah in maščobnem tkivu. Zato se z izgubo hormonov pojavlja tudi debelost, saj organizem v pomanjkanju estrogena kopiči maščobno tkivo, kjer ga proizvaja.

Ti hormoni niso stabilni. Padajo in rastejo, kar se kaže v klasičnih tegobah, kot so navali vročine in znojenje. Ginekologi zato predpisujejo preparat estrogena (sintetičnega) in gestagena, ki včasih pripomore k izboljšanju stanja. Jaz pa to gledam skozi celotno hormonsko sliko in ugotavljam, koliko je ostalih hormonov, kortizola, ščitničnega hormona, rastnega hormona, oziroma kakšno je razmerje med anabolnimi in katabolnimi hormoni.

Če želimo stanje hormonov in funkcije telesa povrniti v aktivno stanje zdravega človeka, je potrebno vzeti širšo sliko in korigirati vse hormone hkrati. Za popoln učinek je potrebno jemati različne tabletke oziroma se mazati s kremami – nekateri bioidentični hormoni so v obliki gela in skozi kožo direktno prodrejo v kri, kar zahteva veliko pozornosti.

Hormonsko sliko je potrebno narediti vsakih nekaj mesecev, da je hormonsko uravnovešanje povsem usklajeno s potrebami bolnika. Za učinkovito zdravljenje so poleg hormonov pomembni tudi prehrana, dodatki, gibanje, sproščanje in spanje.

Torej antiaging medicina kot normalno stanje jemlje povsem druge vrednosti?
Žal ginekologi predpisujejo hormone brez predhodnih testov. V antiaging terapiji z bioidentičnimi hormoni pa predpisujemo, natančno kateri hormoni in koliko le teh je potrebno za zdravljenje določenega človeka. Pri tem pazimo, da se pacient počuti že nekaj dni po terapiji dobro in nima neželenih učinkov.

Pazimo, da je raven hormonov tako visoka, kot je pri zdravem človeku v tridesetih letih. Takšna terapija lahko traja vrsto let ali vse življenje in nima nikakršnih stranskih učinkov, medtem ko pri sintetični nadomestni terapiji ni priporočljivo jemati hormonov več kot nekaj let.

Namen antiaging medicine je …
Predvsem da upočasnimo propadanje, ki z leti zajame celo telo. Danes je življenje polno možnosti in izzivov. Česar nismo uspeli, ko smo bili mladi, lahko nadoknadimo, ko nam otroci zrastejo in odidejo od doma. Fizično in emocionalno smo močnejši. Hormoni nam omogočajo, da ljubimo in smo ljubljeni, da se ne počutimo staro in brez vrednosti. Končno je starost dobila pravo vrednost in jo lahko živimo s polno močjo. Ni nam treba več čakati na smrt in se vdati v usodo počasnega in bolečega umiranja.

Kaj se dogaja, če preprosto pustimo, da hormoni z leti usahnejo?
Veliko je odvisno od genov in stila življenja. Obstajajo srečni stoletniki, ki niso nikoli jemali hormonov, vendar je tu ključni dejavnik genetika in zdrave življenjske navade. Največ ljudi umre od srčnožilnih bolezni in tumorjev, podlaga teh bolezni pa so, kot kažejo zadnje raziskave, kronični vnetni procesi. Bilo bi pretirano reči, da so vnetja hormonsko neravnovesje, vendar pa vsak zdravnik dobro ve, da je kortizol zelo pomemben pri preprečevanju vnetij in da lahko njegovo neravnovesje privede do težkih bolezni.

Katera je najnevarnejša bolezen pri ljudeh srednjih let, če govorimo o hormonih?
Spet smo pri kortizolu, ki je sicer nekako potisnjen v ozadje. O njem se redko govori. Delovanje kortizola kaže reakcija organizma »beg ali boj«! On nas brani pred sovražnikom. Vzemimo človeka, ki je stalno pod pritiskom šefa, partnerja, otroci zahtevajo svoje, borba za življenje postaja vse bolj kruta … Njegov kortizol je ogromen, ne more več spati in stalno je v pogonu.

Tako živi veliko ljudi in so celo prepričani, da je to za današnji življenjski slog normalno. Telo je nenehno pripravljeno na napad: vso hrano pretvori v rezerve sladkorja in maščobe. V telesu vlada vojno stanje, mi pa se debelimo in dobimo sladkorno bolezen. In ko izčrpamo zaloge kortizola in nam nadledvične žleze rečejo stop, imunski sistem ne deluje več tako kot bi moral, zato postanemo dovzetni za kronična vnetja in infekcije.

Ker je kortizol porabljen, adrenalin postane glavni hormon, ki ga proizvajajo nadledvične žleze. Adrenalinsko obnašanje kaj hitro prepoznate: napeti živci, hitra jeza, netolerantnost. Posledice takšnega neravnovesja hormonov so ogromne in se zelo pogosto končajo s srčno ali možgansko kapjo.

Ali se pri ženskah v menopavzi depresija pojavlja zaradi pomanjkanja hormonov?
Depresija je simptom pomanjkanja estrogena, seveda pa moramo najprej izključiti vse ostale dejavnike. Velikokrat se pojavi pri ženskah, ki so zaradi bolezni kmalu ostale brez jajčnikov. Zelo pogosto pa se pojavlja depresija in slabo razpoloženje tudi zaradi pomanjkanja kortizola in ščitničnega hormona. Z bioidentičnimi hormoni se stanje hitro izboljša in simptomi izginejo.

Kakšne preiskave mora opraviti vaš pacient?
Potrebujem povsem običajno hormonsko sliko, ki jo naredi vsak laboratorij. Edini problem je kortizol, ki ga realno vidimo samo v 24-urnem urinu ali iz sline, medtem ko krvna preiskava ne kaže točnih podatkov. V Sloveniji je za to prav dobro usposobljen Adria lab (Tu imajo naročniki na revijo Misteriji tudi 10 % popusta, op. ured.).
Kaj sledi?

Glede na rezultat hormonskih analiz naročim manjkajoče hormone. V posebej usposobljeni lekarni v Nemčiji po receptu za vsakega pacienta posebej pripravijo bioidentične hormone in jih pošljejo na bolnikov naslov.

In to je vse?
Ne, brez zdrave prehrane in zdravega načina življenja ne gre. Naravni hormoni niso dovolj močni, da popravijo škodo, ki jo naredimo s slabo prehrano in kroničnim pomanjkanjem spanja. Hormoni morajo priti v disciplinirano telo. Pri nekaterih je rezultat viden že v tednu dni, pri drugih je potrebno počakati nekaj mesecev in stanje sproti regulirati. Veliko je odvisno od posameznika, ki mora sam budno spremljati vse spremembe počutja.

Kaj moramo storiti, da imamo disciplinirano telo?
Jemo hrano, ki so jo jedli praljudje, gremo spat tri ure po sončnem zahodu, zbujamo se s soncem, smo fizično aktivni in preganjamo stres z meditacijo ali športom, kot nam narekuje naš temperament. In ne najmanj pomembno je dajanje in sprejemanje ljubezni, ki je nepogrešljiv del zdravega načina življenja.

Jemljemo bioidentične hormone vse življenje?
Jemljemo jih lahko tudi vse življenje brez stranskih učinkov, saj je hormon lasten organizmu in tako ne vnašamo neke umetne snovi. Nevarno je le predoziranje, kar pa je ob spremljanju kvalificiranega zdravnika skoraj nemogoče. Vsekakor ne priporočam, da se ljudje sami zdravijo in jemljejo na primer testosteron na lastno pest. Prav zaradi zlorab imajo ljudje napačno sliko o hormonih, saj jih nekateri športniki jemljejo v stokrat prekoračenih količinah.

Koliko nas v povprečju stanejo bioidentični hormoni?
Ker niso sintetični ter za njimi ni farmacevtske industrije in stremljenja za kopičenjem denarja, je zdravljenje sorazmerno poceni. Za ženske stanejo od 20 do 50 evrov mesečno in za moške od 40 do 50 evrov.

Koliko stane posvet z vami?
Zdravniški pregled stane 50 evrov.

Koliko stanejo analize hormonov?
V Ljubljani so veliko cenejše kot v Zagrebu. Za nekatere hormone je cena deset evrov, za nekatere več. V povprečju stane analiza vseh potrebnih hormonov manj kot sto evrov.

Kaj pa nakup prek spleta?
Bioidentični hormoni niso vitamini! Nikoli jih ne jemljemo na lastno pest! Pravilna odmera in vzajemno usklajevanje je izredno pomembno in vredno je zaupati izbrani lekarni, da jih pripravi za nas. Ne rečem, da v spletnih trgovinah z zdravili ni mogoče najti tudi zelo dobrih izdelkov, ampak jaz naročim hormone v lekarni.

Komu je namenjena vaša klinika Orlando?
Preventivna medicina je namenjena vsem, ki želijo ohraniti ali izboljšati svoje zdravje, ali pa so bolni in verjamejo v naravne metode, s katerimi bi obvladovali svoje težave. Moji bolniki so ljudje, ki se ne počutijo dobro, a jim klasični laboratorijski testi pravijo, da so zdravi. Jaz človeka poslušam in njegove subjektivne težave so pogosto pomembnejše od krvnih preiskav.

Kaj je pri preiskavah sporno? Hormoni v krvi nihajo, njihova vrednost se nenehno menja, veliko jih je vezanih na proteine, torej so neaktivni. S krvno preiskavo ujamemo samo dan trenutek in ne vemo, kakšna bi bila čez pet minut. Zato jih upoštevam z malo rezerve.

Idealen bi bil pregled hormonov iz sline ali 24-urnega urina. Vendar pa, kot vem, v Sloveniji testa hormonov v 24-urnem urinu ne dela noben laboratorij, testi iz sline v tujini pa so za naše razmere predragi.

Kako opisujete preventivno medicino?
To je enostavna medicina. Za razliko od nekaterih drugih specializacij ne potrebuje drage tehnologije. Torej ne gre za neko vrhunsko sodobno tehnologijo, temveč je tu pomemben predvsem način razmišljanja. Uporablja vsa medicinska znanja in izkušnje. Življenje posameznika želimo podaljšati, pri čemer je predvsem pomembna kakovost življenja. Dolgo in polno življenje brez zdravil niso več sanje, je povsem realno.

Ko govorimo o zdravem načinu življenja, se človeštvo razvija v napačno smer. Žal se medicina v glavnem ukvarja z zdravljenjem. Popravlja pokvarjeno, ob tem pa se opira na vrsto zdravil s katastrofalnimi stranskimi učinki. Medicina matičnih celic nam daje veliko upanja, a preden bo postala splošno razširjena, bo minilo še veliko časa, političnih in lobističnih interesov.

Ariana Vetrovec

* www.poliklinika-orlando.hr; tel. 00385 1 4826 175
Default avatar
Mija!

Pozdravljena in dobrodošla na forumu. Vesel sem tega prispevka, saj je izredno poglobljen in argumentirano daje upanje vsem, ki si žele trajnostnega pristopa k hormonskemu ravnotežju.

Me pa ob koncu prispevka bega ena stvar in sicer, t.im. "medicina matičnih celic." Ali te lahko prosim, da v slučaju, da o tem kaj veš (vem, da si ta dober prispevek le prenesla), napišeš kaj več, še posebej, kaj ta pristop obeta na poročju, o katerem teče diskusija na tem forumu? Če sama ne znaš odogovoriti ali nas lahko usmeriš, kje lahko o tem izvemo kaj več? Hvala in lp.
Default avatar
Pozdravljena Jerneja62!

Zanima me ali je to ta prava krema : Emerita Pro-Gest Paraben-Free Progesterone Cream 56ml (2oz.) tube na spletni strani www.vitasunn.co.uk
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Vesna.
Default avatar
Še eno vprašanje za Jernejo!

Jaz sem naredila hormonske teste s slino, ki so pokazali, da sem v meni. Imam namreč premalo estrogena.Sem razdražljiva, rahlo depresivna, nespečna, brez libida, imam suho nožnico. Menstruacija je zelo slaba čeprav traja 5 dni.
ESTRADIOL: 1,2 pmol/l
PROGESTERON : 70 pmol/l
Jerneja mogoče veste ali bi tudi meni pomagala progesteronska krema tako kot pomaga vam. Kje v Ljubljani delajo hormonske teste, je to Adrialab.
Hvala za odgovor in lep pozdrav. Vesna.
Default avatar
Jerneja rada bi kontaktirala z vami tudi preko zasebnega sporočila kot ste napisala. Vam pustim moj email vesna.ovckaafnahotmail.com

LP Vesna.
Default avatar
Ne mešajte preverjanje hormonov iz sline in iz krvi ali urina.

Hormoni v krvi nihajo, njihova vrednost se nenehno menja, veliko jih je vezanih na proteine, torej so neaktivni.

Idealen je pregled hormonov iz sline.

Moje težave so bile preveč kilogramov, slabo razpoloženje, suha nožnica, koža, lasje, nezanimanje za različne stvari, Skoraj nič več nisem jedla vendar nikakor nisem mogla shujšati. S prijateljico, ki je imela vročične napade, menjajoče razpoloženje, nič energije...Zdravniki nama niso pomagali oz. le z hormonsko terapijo, ki pa je nisva želeli. Rekli so mena in to je to.

Preko znanke iz Novega mesta sem stopila v stik s holistično zdravilko iz Ljubljane, ki nama je pomagala, da sva si iz sline analizirali spolne hormone. Vzorec sline pošlje v angleški laboratorij, kjer na podlagi izvidov pripravijo določeno bioidentično hormonsko kremo. Kreme pripravljajo po recepturi svetovno znanega zdravnika dr. Leeja.

Po mesecu mazanja sem dobila željo po osvajanju naših hribov, moje razpoloženje se je izboljšalo, lasje, koža in nožnica niso bili več tako suhi kot prej. Do danes sem shujšala že več kot 10 kg. Ker sem imela preveč estrogena preprosto nisem mogla.
Prijateljica nima več oblivov in je s kremo prav tako zelo zadovoljna, saj ji je vrnila voljo do življenja.

Mislim, da imajo na FB-ju svojo stran (Zavod za prehrano) ali pa mi pišite za njen tel.

Veliko zdravja vam želim v letu 2011.

Jaz sem srečna in zelo hvaležna, da sem si ga končno povrnila.

Urša
Default avatar
Pozdravljena Urša!

A je to mogoče Holistični center v Ljubljani, na Celovški 142. A mogoče veste če se pri njih dobi tudi estrogensko kremo. jaz imam namreč premalo estradiola, progesteron pa je na spodnji meji. A tudi kortizol, ščitnico in DHEA preverijo v slini ali samo spolne hormone (estrogen in progesteron.

Srečno pa veliko zdravja tudi vam v letu 2011.

Vesna.
Default avatar
stana62 je napisal/a:

Zelo me zanima kaj več o tvoji izkušnji z dr.Sanjo Toljan. Ali si šla najprej na obisk in ti je ona svetovala katere hormone izmeriti ali pa si šla že k njej z izmerjenimi hormoniP? Kako izgleda prvi obisk pri njej?LP Jerneja
Default avatar
Oprosti za pozen odgovor.

K Dr. Toljanovi sem šla z izvidi - izmerjenimi hormoni iz krvi. Pred pregledom sem bila tudi na mamografiji dojk in tudi ta izvid sem imela zraven. Za pregled sem se z Dr. Toljanovo dogovorila preko maila in tudi sedaj z njo kontaktiram preko maila.
Sedaj moram ponovno izmeriti hormone in ko bom imela izvid se bom ponovno naročila pri njej, saj bom mogoče potrebovala nekoliko višje doze teh hormonov.

Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljena Stana62!

Jaz tudi nameravam na pregled k dr. Toljanovi samo prej si moram izmeriti hormone.
Mi lahko mogoče napišeš kako se pride do te Poliklinike?

LP Vesna.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič