Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

refluks ezofagitisa

Default avatar
Prosim če mi odgovorite na moje vprašanje.Ta teden sem bila na gastroskopiji in so mi ugotovili distalni del požiralnika spremenjen v smislu refluks ezofagitisa in sicer sta dve jezikasti leziji sluznice na desnem delu. Ali mi lahko kaj več razložite glede tega. ali je možno da se da pozdraviti.Jemljem tablete 40 mg contraloc ampak ni nič boljše. bojim se da se ne bi razvilo v rakasto obolenje.Bolečine imam v prsih in v žlički zelo se mi spahuje ali jem ali ne stalno se mi spahuje.Sem zelo nervozna in živčna .Občasno čutim grenko v grlu.zelo me skrbi glede moje diagnoze.Sluznica želodca, dvanajstnika in piloričnega kanala je popolnoma vredu. Lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani!

Refluksni ezofagitis je bolezen, ki se lahko povsem pozdravi. Redno jemljite zdravila proti kislini, ker se težave umirijo šele po nekem času, ko se sluznica požiralnika dovolj zaceli. Ne sekirajte se toliko, skušajte se čim bolj umiriti, ker to res pomaga.Če kadite, prenehajte!
Ne jemljite Aspirina, zdravil proti bolečinam iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, ne drugih zdravil, ki bi lahko stanje povzročila ali samo vzdrževala.

Lep pozdrav! M.Štefančič Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Spoštovana!
Minilo je že en mesec od kar sem dobila vaš odgovor a moje težave z refluksom so še zmeraj iste.
Stara sem 48 let in sem nekadilka. Res da sem bolj živčnega značaja ker hitro vzkipim in me vsaka stvar prizadene .Za vsako stvar ki me prizadene si ženem k srcu in jokam.Verjetno je vse to povezano z menopavzo.Ginekolog mi je dal hormonske tablete a se ne jih ne upam vzeti zaradi refluksa. Kaj mi svetujete vi ! Tablete jemljem redno vsak dan. za pomiritev vzamem eno tableto helexa.Lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Pri svojem delu opažam, da se precej žensk v perimenopavzi poslužuje pomirjeval zaradi podobnih težav, kot jih imate vi. Rešitev je hitra, ni pa sprejemljiva dolgoročno. Kot sama čutite, tudi ni povsem ustrezna. Svetujem vam, da začnete jemati hormonski preparat, ker je vzrok težavam prav v padcu ravni hormonov in nihanju njihove koncentracije. Ženske postanemo občutljive, razdražljive, depresivne, jokave, nemirne, nekatere imajo oblive vročine in napade potenja. Hormoni to zelo omilijo, če že ne odpravijo. Refluks zaradi hormonov ne bo nič hujši, lahko se celo omili ali mine. Če ne bo boljše, se izplača narediti dihalni test za prisotnost bakterije HP, ki tudi prinese določen delež k težavam. Navedli ste, da ste dobila zdravilo Controloc. Če vam to ne pomaga, je indicirano predpisati drugo zdravilo iz iste skupine zaviralcev protonske črpalke, ker se med seboj malo razlikujejo in enim pacientom bolje pomaga eno zdravilo, drugim pa drugo. Vsekakor pa se poslužite drugih načinov za psihično sproščanje, ne jemati redno anksiolitika!

Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Pozdravljeni,

dovolite, da se 'priklopim' še jaz na tole temo, ker sem se v njej kar nekoliko prepoznala.

Stara sem 32 in imam težave zaradi želodčne kisline že vsaj 6 let. Najprej naj omenim, da sem človek, ki je že vse življneje nagnjen k pretirani zaskrbljenosti in psihosomatskim težavam, dejstvo pa je, da sem imela tudi dolga leta bulimijo. Težave sem najprej opazila prav v povezavi s tem - napadi tiščanja v želodcu, ko sem bruhala, sočasno s paničnimi napadi, ker sem mislila da umiram in da me napada srce ... Panični napadi so bili tudi odziv na nekaj zelo stresnih situacij v povezavi z boleznimi bližnjih, še posebeja na eno, ki je bila sploh travmatična (huda bolezen in smrt v družini). Leta 2007 sem bila prvič na gastroskopiji. Diagnoza: kronični erozivni gastritis. Imela naj bi nekaj manjših ranic na sluznici ter veliko kislino, vse ostalo pa je bilo takrat še b.p. (torej požirlanik, zapiralka, dvanajstnik ...). Bakterije HP nimam - preverjeno že 3x.

V teh letih sem jemala že praktično vse zaviralce protonske črpalke, vmes pa - zaradi tesnobnih napadov, ki niso minili po naravni poti - tudi dve leti in pol antidepresive. So mi zelo pomagali, tudi želodčnih težav je bilo občutno manj - minili so tedni in meseci, ko sem bila povsem brez njih.

Zdaj pa sem že tri mesece brez antidepresivov. Odtegnitev sem dobro prestala, tesnobe ni več, sem pa morda spet nekoliko bolj dovzetna za 'nemir' in napetost. To opazim predvsem v manj kvalitetnem spanju (včasih vzamem še kak anksiolitik samo zaradi tega), se je pa precej poslabšalo z želodcem spet. Čutim, da imam spet ogromno kisline, vsake toliko me tudi napade bolečina v točno določeni točki želodca.
A še pred tem poslabšanjem - konec septembra - sem bila na (kontrolni) gastroskopiji (en mesec po prenehanju jemanja AD, zdravil za želodec pa nisem jemala že nekaj časa), kjer sem dobila 'novo' diagnozo: GERB A, manjšo hiatlano kilo, refluksni ezofagitis, pordelu sluznico v zgornjem loku. Odtlej jem controloc, najprej sem jemala 20 mg, zdaj pa, ker se je stanje slabšalo, že dva tedna jemlejm 40 mg. žal opažam, da ne pomaga dosti. Naročena sem bila sicer na kontroni pregled po dveh mesecih, a nisem šla. Ne vidim smisla v v vnovičnem mučnem pregledu po tako krtakem času, če že sama čutim, da ni bolje. In ker bi pač zgolj znova dobila recept za controloc.

Kar se tiče diete, sem zelo pridna, sploh pri hrani, saj mi je zmerna, nemastna in nezačinjena hrana tudi sicer najljiubša. Zandji oorok imam običjano še pred 19. uro, skrbim za redno zmerno telesno aktivnost, imam idelano težo, ne kadim, ukvarjam se z jogo, tudi meditiram ... In se izogubam stresu, kolikor se le da. Edini 'greh' sta dve kavi na dan (nikoli na prazen želodec) in nekaj piv na teden (a ne vsak dan). Ker moje težave pridejo in grejo, pač sklepam, da to dvoje neposredno ne vpliva toliko na mojo protonsko črpalko, da bi se morala odreči še temu. Kot rečeno, so dnevi in tedni, ko imam povsem mir. Zadnje tedne pa moram denimo poleg controloca jesti kak dan še rupurut, tudi do 8 dnevno, da imam mir (ta res pomaga!). Kupila sem si tudi sladki kroen, in sklenila, da poskusim še s tem - ko pojem vse tablete. Brala sem, da pri enih dela čudeže ... Včasih res upam samo še na to :)

December je sicer mesec, ko smo imeli pred tremi leti doma tisto tragedijo, mogoče podzavestno še vedno podoživljam tisto, čeprav sem travmatično izkušnjo predelala tudi s psihologovo pomočjo.
Pa še nekaj je - povezano s hormoni, kar omenja tudi gospa - moje hormonsko ravnovesje verjetno ni povsem ok. Sem namreč ena tistih, ki ima že vse življenje neredno menstruacijo, še posebej letos sem imela cikluse nenormalno dolge (eden je bil recimo 67 dni). Ginekologinja ni opazila nič nenavadnega, me je pa poslala na pregled krvi za neke hormone in ravno čakamo izvide. Zanimivo mi je ravno, kar ste odgovorili gospej zgoraj - da je možno torej, da je tudi to dvoje povezano.
Ne zamerite, ker tako na dolgo in široko razlagam, a sem namenoma navedla vse, kar utegne biti povezano z mojimi težavami.

Zanima me torej:
- bi morda lahko kontracepcijske tablete omilile tudi to težavo, če se izkaže, da imam h. ravnovesje nekoliko porušeno? (Zdaj ne jemljem nič).
- kaj menite o zamenjavi zdravil za želodec (kateri so po vaših izkušnjah najboljši?) in o mojih 'grehih'?
- ali se morda kljub vsemu preveč obremenjujem - naj enostavno sprejmem stanje, ki se v določenih mesecih pač poslabša, potrpim, pojem kako tableto več in grem naprej?
- in še na koliko časa je gastroskopija vseeno smiselna?

Zelo hvaležna za odgovore oz. mnenje in nasvet - ker prav pri gastroenterologu pa še nisem bila (samo v ambulanti za abdominalno kirurgijo te rpri osebni zdravnici).

Hvala vam že vnaprej!!!
Default avatar
Da se še jaz malo navežem na zgornji post, poleti sem imela težave z želodcem, zdravnica mi je predpisala Lanzul, želodec me je nehal boleti, me je pa začel konstantno peči jezik in to je trajalo kar par mesecev,šla sem nazaj k zdravnici zamenjala mi je tablete dobila sem Ultop, ki se mi zdi malo boljši, sva se pa zmenile tudi za gastroskopijo vendar ker ni nujno, bom verjetno na vrsti šele nekje konec februarja.Sem pa tudi pomislila tudi na menopavzo, glede na to da sem stara 45 let in glede na šok,(moževa smrt pred dvemi leti) ostala sem sama z dvema malima otrokoma.Tako sem prebrala vse mogoče in ugotovila da sem v obupnem stresu, kolikor bolj se razburim me začne peči jezik, v lekarni sem si nabavila eno novo zadevo, ki se ji reče Olenobiol Femme45+ in pa Olenobioldesstresant, in sem ugotovila da mi pomaga, ni več tako hudo, kot je bilo,sem bolj umirjena in nisem več tako vzkipljiva.Z ginekologom sva sicer govorila o hormonih vendar sem se odločila da zaenkrat še nebi , ker glede na to da imam Mireno itak nimam menstruacije, tako da niti ne vem ali je to že mena ali ne.
kar nas ne ubije, nas naredi močnejše!
Default avatar
Pozdravljeni!

V vsakodnevnem življenju v različnih situacijah doživljamo psihosomatske reakcije, ki so normalen odziv telesa na stresno situacijo npr. izguba teka in bolečine v želodcu ob izgubi ljubljene osebe, ipd. Simptomi navadno izginejo, ko se umiri okoliščina, ki je sprožila dražljaje in jo lahko doživi kdorkoli.Stopnjevanje psihosomatske reakcije vpliva na celotno posameznikovo delovanje in se lahko razvije v psihosomatsko motnjo (številne težave na različnih organih,vzroka s preiskavami pa ne najdemo).K razvoju psihosomatske motnje pomembno vpliva tudi hitri način življenja, premalo časa za primerno prehrano, poseganje po zdravilih za lajšanje obremenitev in dolgotrajen stres.
Dolgotrajen stres neugodno vpliva na vegetativno živčevje, ki uravnava delovanje življenjsko pomembnih funkcij, kot so srčni utrip, dihanje, krvni tlak in presnova ter slabi imunski sistem. Tudi hormonske motnje so lahko posledica hudega stresa, lahko pa je hormonsko neravnovesje razlog za težave, ki jih opisujete, ni pa razlog za refluksni ezofagitis. Vendar pri 32 letih še ne sme nastopiti menopavza!!!!!
Za zdravljenje refluksne bolezni so najučinkovitejši zaviralci protonske črpalke- vsi zavirajo izločanje želodčne kisline.Včasih pri nekaterih osebah pomaga zamenjava zdravila npr pantoprazol (Controloc) za esomeprazol (Nilar, Nexium, Emozul). Včasih pomaga tudi dodatek H2 blokatorja Ranitala. Kontrolne gastroskopije ponavadi opravljamo v primeru sumljivih lezij, v primeru razjede na želodcu (za oceno uspešnosti zdravljenja),za sledenje prekarcinomskih lezij. V vašem primeru ne vidim razloga za kontrolno gastroskopijo.


Lp,Nataša Smrekar
Default avatar
Spoštovani,

hvala vam!!

Bom še malo vztrajala pri controlocu in če res ne bo bolje, bom zamenjala za eno od zdravil, ki jih svetujete. Sočasno bom bolj intenzivno delala tudi na svoji psihični občutljivosti (z naravnimi tehnikami).
V skrajni sili pa, sem razmišljala, bi si dala enkrat pogledat kri - za hormon gastrin, mogoče bi lahko kljub vsemu šla nazaj na AD še za kako leto ali dve ...

Hvala še posebej za mnenje, da mi ni treba na kontrolno gastroskopijo :)))

Lepe praznike in vse dobro,

T
Default avatar
Spoštovana!
Rada vas bi vprašala katere tablete bi mi vi priporočala za umiritev mojih refluksnih težav. Jemala pa sem že razen controloca še ultop,nexium in gasec.Kljub temu ni nič boljše.Kaj menite gled
hormonske terapije kaj je boljše tablete ali obližiAli mi poveste kakšen drug način sproščanja?
Kaj menite o zeljnem soku ali res preprečuje izločanje želodčne kisline.Ne vem zakaj mi niso vzeli vzorec za bakterijo ko sem imela gastroskopijo.Ali je dihalni test na napotnico?

Lep pozdrav in lepe praznike.
Default avatar
Spoštovani!

Pojdiva po vrsti.
Naslov vam moram popraviti. Doslej sem ga izgleda prebrala površno. Ne more biti rebluks bolezni, verjetno so naslov mislili refluksni ezofagitis.
Svetovala bi vam najprej nefarmakološke ukrepe, ki so: uživanje 4 do 5 majhnih obrokov hrane dnevno, zadnji ob 18.uri, pitje 2 litra pijače, ki ni z mehurčki in ne vsebuje umetnih barvil, konzervansov...Najboljša je voda. Donat lahko, pustite ga stati, da čimveč mehurčkov izhlapi. Ne ležati po jedi in s polnim želodcem. Ne jesti prepečene, ocvrte, močno začinjene hrane, tudi pogrevanje ni priporočljivo. Skratka, jejte malo in zdravo. Gibajte se redno, pol do 1 uro dnevno. Vzdržujte normalno telesno težo. Če vas peče zgaga, poližite antacid, ki se ga kupi v lekarni, na primer Rupurut, Rutacid ipd.
Vzorec za prisotnost HP se pri gastroskopiji vzame, če so makroskopski znaki bolezni, pri normalnem izvidu ne.
Urea dihalni test je na napotnico, naročimo ga za preverjanje uspešnosti eradikacije HP in ne za njegovo dokazovanje.
Kaj menim o zeljnem soku kot zdravilu? Da ste to našli med alternativnimi metodami zdravljenja, ki jih ne uporabljam in s tem nimam izkušenj. Ne poznam tudi nobene študije, ki bi dokazovala njegovo učinkovitost. Morate vprašati alternativne zdravilce in ne zdravnikov.
Glede hormonskega nadomestnega zdravljenja pa naslednje, To ni metoda sproščanja. Uporablja se za zdravljenje perimenopavznih težav. Tableta ali obliž je samo različna oblika zdravila, določa način aplikacije. Za vsako bolnico se ginekolog odloči individualno glede na bolničine značilnosti in potrebe, po strokovnih medicinskih smernicah.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Spoštovana!
Oglašam se vam ponovno ker se moje stanje ni izboljšalo , imam še zmeraj bolečine v zgornjem delu trebuha in me tišči v žlički.Še vedno se mi spahuje ni važno če jem ali ne.Zjutraj ko izpljunem slino imam rjavo ali včasih tudi svežo kri v slini.Zelo me skrbi da ni to iz požiralnika ,zaradi kisline.Jemljem tablete NEXIUM.Gastro kirurg mi je svetoval naj rengentsko slikam požiralnik in želodec in se pomenim glede operacije.Kaj menite vi glede tega.Vi mi svetujete naj naredim dihalni test.Ampak pravijo da ne smeš jemati tablet za želodec en mesec prej.Ali je to res.Še vedno me peče v grlu vendar ne vedno.
Lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani!

Urea dihalni test se uporablja za preverjanje, če smo z eradikacijo res uspešno odstranili bakterijo HP iz želodca. Nič ne pove o tem, kako izgleda sluznica zgornjih prebavil in če je anatomsko kaj narobe. Predvsem pa ni preiskava, ki bi bila potrebna za pregled požiralnika. Tudi jaz vam svetujem narediti rtg slikanje požiralnika.
Rjava slina ali celo kri v njej dostikrat izvira iz ustne votline. Nisem še srečala bolnika, ki bi zaradi zgage pljuval in izkašljeval kri. Lahko je izmeček tudi iz dihalne poti. Če zakrvavi razjeda želodca ali dvanajstnika, pa je to precej dramatično stanje, ne krvavi tako po malem.
Med inhibitorji protonske črpalke velja esomeprazol za najmočnejšega. To so preparati Nexiun, Nilar in Emozul. Dejansko je, če zdravilo jemljete, dihalni test na HP lahko negativen, čeprav je bakterija prisotna.
Naj zaključim takole. Če vas peče jezi, v žlički, če imate boleče požiranje, če požirate težko, vam svetujem preiskavo rtg slikanje požiralnika.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
pozdravljeni

bila sem na pregledu gastroskopiji in sem dobila sledeče mnenje. prosila bi vas če mi ga lahko malo obrazložite. zanima pa me še ali se to da čistto pozdraviti
najlepša hvala vam za odgovor

Endoskopsko ugotavljamo znake neerozivnega najverjetnejše refluksnega ezofagitisa in
Blagega kroničnega HP negativnega gastritisa. Zdi se, da so občasne bolečine epigastrija vezane na opisovano refluksno patologijo. Uvedeno ima že terapijo z ZPČ-jem(Nolpaza 40 mg, ki naj jo prejema še prihodnji mesec, nato ukinitev.
Ob refluksnih bolečinah naj vzame Rupurut 500mg.
Okvorno splošni ukrepi ob GERB, izločitev dražečih hranil, prehrana v več manjših obrokih, pridvignjeno vzglavje ponoči, izogibanje priklanjanja in dvigovanje težjih bremen.
Default avatar
Spoštovani!

Moj komentar je, da upoštevajte navodila specialista gastroenterologa. Sami se odločite, če boste to tudi naredili. To je vaša pravica. Uspešno zdravljenje vam želim!

LP, Marija Š. Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar
Spoštovani!Lepo vas prosim za nasvet oz.mnenje.Že 3,5 mesecev me neprestano žge in peče v ustih.Imam kiselkast in grenak okus,včasih se mi spahuje,zadnji teden nimam teka(,verjetno tudi zaradi strahu,kaj bodo preiskave pokazale.)Skratka je neznosno kljub temu ,da imam dieto ,zdravila EMOZUL že jemljem 2 meseca ,sedaj mi je zdravnica predpisala še ranital(eno zvečer) pa nič ne pomaga.imam občutek ,da je vsak dan slabše.Pri zadnjem pregledu (2 dni nazaj) mi je pogledala v usta in je bila naravnost .presenečena nad hudim vnetjem,.Dobila sem napotnico pod HITRo za ORL in GAsTROSKOPIJO,na vse preglede pa je kljub temu treba čakati cirka 2 meseca.ORL 1m.KAJ NAJ STORIM ? Mene tako žge in peče neprestano ,podnevi in ponoči(tudi če celi dan nič ne jem ,le spijam kak kozarec vode je isto).Ponoči sedim in skoraj sede, tu pa tam zadremam,.Tudi požiravnik mi je začelo(,zatikati) stiskati,tako da občasno težko požiram,tudi tekočino.boli me ne.Občasno me napihuje in grem zadnje dni težje na blato.bojim se raka želodca ali požiravnika ,ker imamo to v družini(oče),pa tudi kadilka sem bila 15 cig/dan kar 27 let ,kar močno obžalujem.Stara sem 49 let in sem pojedla pred leti veliko antirevmatičnih zdravil,sedaj zadnje 3 leta nič več ,ker se zdravim z injekcijami humira
.(boleham za ankilozantni spondilitis)Če bi imela samo GERB bi mi morali tableti že zdavnaj pomagati.TOrej za kakšno drugo bolezen še lahko gre in kako naprej ???,če zdravila ne bodo pomagala?.OBSTAJAJO POLEG EMOZULA Še močnejše in boljše zdravilo.TOLE čakanje na preiskave me bo dobesedno uničilo.SAMOPLAČNIŠKO si ne morem privoščiti ,ker sem inv ,upokojena in imam komaj za preživetje.oprostite ,da sem se na dolgo razpisala ,drugače ni šlo.HVALA VAM ZA ODGOVOR IN LEPO PROSIM ;ČE MORETE čimprej.hvala in lp.
Default avatar
Pozdravljeni!

Sicer ne vem, kakšno dozo Emozula imate-v vašem primeru, ga lahko jemljete 2x dnevno vsaj 40 mg. Močnejših zdravil sicer ni. Možno je, da določena vrsta zaviralcev protonske črpalke ne prime in ga zato zamenjamo za drugega. Včasih je možno, da gre za refluks žolča (grenek okus) in zato ta zdravila ne primejo najbolje. Lahko si pomagate še z Rupurutom. Največkrat ljudje z rakom požiralnika ali želodca nimajo takih težav kot jih opisujete. Možna je tudi okužba sHelicobacter pylori in zato zdravila ne pomagajo najbolje. Žal bo potrebno počakati na preiskave, da se lahko dokončno poda neko mnenje.

Lp,Nataša Smrekar

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija