Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

Možni hemeroidi?

Default avatar

Janez55

Spoštovani

Star sem 40 let, nekadilec. V družini imamo hemeroide, tudi sam sem imel zunanje že 2x (trombozirane), je zelo bolelo. Drugič je bilo to nekako 5 let nazaj, ko sem bil pri proktologu, ki mi je po proktoskopiji predpisal mazilo Modolex, ki je zadevo izboljšalo v kakšnem tednu.

Zadnje leto dni me večkrat peče v zadnjiku, ponavadi po odvajanju, ne pa vedno. Včasih odvajam in čez 30 minut me začne peči in včasih me peče ves dan. To traja on in off že leto dni. Ko sem se mazal s kremo sem na koncu prsta zatipal kot bi bile 1-3 male bunkice, tam kjer se analni kanal obrne nazaj (3-4 cm v anusu), po shemi sodeči je to anorektalna linija kjer je tudi notranja mišica zapiralka. Zdi se mi da je bilo tam. Naj omenim še, da že več let opažam, da se mi nekaj premika v zadnjiku in sicer navzven ni videti ničesar. Po veliki potrebi, ko mišico potegnem nazaj se čuti kot bi nekaj skočilo nazaj. Kadar imam hudo zaprtje me pri odvajanju tudi zaboli, ko gre blato tam čez. Vsaj po občutku sodeč bi lahko rekel, da je to povezano s temi nekaj bunkicami.

Zdaj zadnjih 10 dni je pa slabše, ker se mi ves čas zdi kot da imam nekaj v zadnjiku, na zunaj ni nič vidno. Zato me tudi bolj pogosto tišči na potrebo. Ko sem se mazal z olivnim oljem pred potrebo (se je pa priprvljalo), sem z grozo ugotovil, da te bunkice niso le dve ali tri, ampak cel grozd (pač prst prekratek, ne vem do kje sežejo, pa tudi črevo se zasuka). Gledano iz svoje glave so na zadnji steni, ravno na ovinku. Zelo sem se ustrašil da gre za analnega raka ki je v 10 dneh se tako povečal. Po odvajanju sem se kot ponavadi te dni umival z mrzlo vodo in ko sem se pol ure kasneje namazal, bunkic nisem več čutil! Sumim da so se potegnile višje in pred potrebo se premaknejo nižje, zato tudi občutek kot da imam nekaj notri, ker so ravno tam kjer je notranja mišica ki zapira. S tem da me zdaj neprekinjeno ves čas boli, no, bolj peče. Pač moteče je in nadležno in še slabe misli dobivam zraven (analni rak).

Kakorkoli, čakalna doba če ni urgentno je 2-3 tedne. Mene pa skrbi, bi lahko to bili notranji hemeroidi? Samo kot sem bral ti ne pečejo niti ne bolijo! Mene pa peče, moti in boli. Za zunanje so pa verjetno pregloboko.

Včeraj sem pa šel na potrebo in imel sem mehko, ne trdo blato in me je ostro zabolelo, ko sem mišico potegnil nazaj, da sem kar skočil :-( Me je že tako zabolelo v življenju, ampak ko sem imel hudo zaprtje. In od takrat je slabše, kot bi imel vse nekaj vneto. Tako da zdaj si pa res ne znam razlagati kaj bi to bilo in kaj so taki grozdi bunkic, ali je to tipično za tumor?

Kot pravim, te bunkice in premikanje med odvajanjem ni od včeraj, ampak že leta, me pa zadnje leto res večkrat in dalj peče po potrebi, zadnjih 10 dni je pa sploh slabše kot prej in zdi se kot da so bunkcije večje oz. jih je več in so nižje, pa spet ne vedno.

Maziva nič ne pomagajo. Hujšam ne (če ne pazim kaj jem se redim), krvi nisem zasledil vsaj nikjer, blato je glede na to da imam že več let tudi nervozno črevesje pač primerno temu, večkrat driska kot zaprtje, ampak nekako normalne debeline (vsaj ko nisem v obdobju driske), le to me teži in skrbi.

Če k temu dodam še da me je skoraj hkrati začelo boleti v modih oz. pod modi, je strah res prerasel že v paniko. Namreč mene je 8 let nazaj 2 leti bolelo v modih, sem bil na vseh preizkavah in niso ničesar odkrili. Imam sicer eno 1cm cisto in varikokelo, samo 8 let sem imel mir, zdaj pa je začelo skoraj hkrati s tem v zadnjici. Nikjer nisem pa zasledil da bi oboje bilo lahko povezano. Niti ne gre za bolečino samo v modih, ampak v predelu med modi in zadnjico, kot bi me v prostati ves čas na neprijetno dražilo, sicer imam zaradi tega draženja dobro erekcijo, samo ni najbolj prijetna. Enako kot 8 let nazaj! Takrat so dejali da gre lahko za nebakteijski prostatistis. Morda je le naključje in ni povezano s tem v zadnjici.

Zanima me, medtem ko čakam na pregled, samo vaše cenjeno mnenje. Vem da na daljavo in brez pregleda lahko le teoritiziramo, vseeno pa me zanima, na kaj vam vse tole (ali posebej) vleče. Bolj me skrbi zadnjik kot moda. Ne bi rad padel v paniko zaradi raka, zato me najbolj zanima, ali se rak anusa ponavadi manifestira na tak način z bunkicami v grozdu, bolečinami in premikanjem gor in dol...

Hvala in pozdrav

Janez
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Lahko gre za za prolaps (zdrs) notranjih hemoroidov, lahko tipate le kožne gube, možne so analne bradavice, ki lahko zrastejo medseboj in dajejo videz tumorske formacije. Manj verjetno gre za karcinom, seveda pa ga ni možno izključiti. Vsekakor je potrebno spremembe videt, zato bo potrebno počakati na pregled pri proktologu.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

Janez55

Bom počakal, ni druge.

Zdaj sem opazil še nekaj, ker se zadnje dni mažem z olivnim oljem pred odvajanjem, nekje sem prebral, da to lahko koristi. Pred odvajanjem so te bulice nižje (zdaj sem otipal da je ena večja in mislim da več manjših), so čvrste ampak ne trde. Po odvajanju jih pa ne tipam več, kot kaže se premaknejo navzgor. Mislim da je to tisti občutek, ko napnem mišico po odvajanju, da "zleze spet gor".

Vseeno me zanima, ali je ponavadi karcinom na takšnem mestu, ali je sploh mogoč hemeroid 3-4cm v globini tam pri notranji mišici, ko se črevesje obrne navznoter? Ker do pred 14 dnevi sem dve minimalni bunkici občasno tipal na tem mestu (očitno takrat ko sta zdrsnili dol), kakšnih težav pa nisem imel. Ali lahko karcinom, hemeroid ali analne bradavice tako hitro zrastejo (iz nemoteče majhne v ogromno v 10 dneh)?

No tudi če bi bil hemeroid, samo na boljše ne bo šlo verjetno?

Torej je napotnica za proktologa prava stvar, tu (zaenkrat) ne kaže da bi bila potrebna koloskopija? Mislim, če tipam s konico prsta, je dovolj proktološki pregled.

Najlepša hvala za pomoč

Janez
Default avatar

Janez55

Samo še nekaj, pekoč občutek v zadnjiku pa ne kaže na nič konkretnega sam po sebi? Ko se mažem čutim, da me prve 3 cm zadnjika peče. Zadnje leto se mi to pogosto dogaja, zadnjih 10 dni pa konstantno. Niti karcinom niti hemeroidi ne morejo biti povezani s pekočim občutkov črevesja?

Zadnje dni me tudi bolj pogosto tišči in to kar nekaj časa preden grem na WC, kot bi tista reč v anusu motila iztrebljanje in prezgodaj dala signal. Ampak kakšna stvar lahko v 10 dneh se tako poveča? Ni to samo lastnost karcinoma?

Janez
Default avatar

coldrex

Spoštovani dr.,
javljam se vam zaradi težav, ki me nekoliko srkbijo.

Že nekaj mesecev nazaj sem se vam javil, ker sem ime težave z odvajanjem in na koncu sva prišla do nekega virtualnega zaključka, da naj bi imel t.i. iritabilni kolon (vetrovi, vsakično napenjanje ob odvajanju manjših količin blata, zaprtje, občasne driske itd.). Nikoli doslej nisem opazil krvi v blatu, NIKOLI.
Danes pa sem ponovno odšel na wc, seveda s pomočjo donata, ker če ne ne gre (občutek tudi imam, sploh ne čutim "stolic" oz. potrebe po odvajanju, če ne vzamem donata, po njem pa odvajam kar precej, kolikor pač gre, kot bi mi črevesje dajalo lažne informacije o napolnjenosti zadnjega dela črevesja, tako, da sem ostal nekako obseden s tem, da moram vsak dan vsaj 2x na veliko potrebo).
Nato sem šel hodit, 3 km skupno, in proti koncu me je začelo zelo srbeti v zadn. odprt. in rahlo tudi peči. In imel sem občutek, kot bi imel nekaj "mastnega, sluzastega". Zdelo se mi je čudno, ker se vedno po opravljeni potrebi obrišem in umijem z vodo še.

Vzel sem wc papir, se obrisal in zagledal veliko krvi, svetlejše barve upam, ne znam razlikovati med res svetlo in temno :) In občutek imam, kot da me nekaj skeli.

Ponavljam, blata danes nisem imel krvavega, kot še nikoli doslej, kri pa sem opazil na wc papirju kasneje.
Sicer pa že kak teden pijem deci do dva refoška po kosilu. Najbolj bi bil zadovoljen, če bi ugotovil, da je razlog vino, vendar vem, da ni.

Kaj pravite?
Star sem 26 let.
Hvala
Default avatar

gigabyte

Spoštovani, javljam se vam ob 4. zjutraj, ker sem nekoliko prestrašen.
Zbudil me je vse bolj pekoč občutek okrog anusa ali pa v rectumu, občutek imam, kot bi imel zelo povišano temperaturo tam. Čutim še občasna pretakanja, grenko kisel okus v ustih, kar nakazuje na refluks, ter rahlo salbost.
Pekoča bolečina poteka v valovih in se je prvič pojavila sredi noči.

Upam, da ste prejeli sporočilo o krvavenju.
starost, 25 let
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Mislim, da gre vseeno le za hemoroide. Za pregled analnega kanala je najboljša preiskava rektoskopija, pri kolonoskopiji tega predela ne vidimo tako dobro.
Analni kanal si lahko mažete z mazili, lahko olivnim oljem, nekateri svetujejo maslo. Pekoč občutek je lahko tudi posledica preagresivnega umivanja tega predela. P.S. karcinomi ponavadi krvavijo, ker gre za krhko tkivo.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Hemoroidalni vozliči ali zlata žila so varice hemoroidalnih ven. Poznamo notranje in zunanje hemoroidalne vozliče. Meja med njima je zobata črta. Notranji hemoroidi ne delajo težav dokler ne zakrvavijo in prolabirajo. Kri pri krvavitvi iz notranjih vozličev je svetlo rdeča, običajno na koncu iztrebljanja, ponavadi v lisah ali kapljicah-kri na toaletnem papirju!!!!!. Kadar pride do prolapsa (zdrsa) jih je potrebno operirati. Notranji hemoroidalni vozliči so najpogostejši razlog za krvavitev iz anusa. Zunanji hemoroidi so največkrat posledica kroničnega zaprtja, sedečega dela in neustrezne prehrane.
Zdravljenje: potrebna je skrb za redno odvajanje, blato mora biti mehko. Mazila in svečke, ki vsebujejo anestetike in kortikosteroide, ne zdravijo bolezni ampak le lajšajo težave. Za daljšo uporabo jih odsvetujemo, ker povzročajo atrofijo kože in srbež. Sicer hemoroide oskrbi proktolog-bodisi opravi sklerozacijo ali ligaturo teh vozlov, včasih je potreben op. poseg.
Analna tromboza (strdek v vozliču) je pogosti zaplet hemoroidov. Tromboza se lahko pojavi na enem ali več mestih na vhodu v analni kanal v predelu zunanjih vozlov. Vzrok zanjo je poškodba, ki je posledica napenjanja in težkega iztrebljanja. Bolniki ponavadi občutijo pekočo in zmerno bolečino v anusu, ki se v nekaj dneh umiri. Kadar je zajetega tkiva več, opazimo na vhodu v anus modrikasto oteklino, ki je omejena, trša in lahko boleča.
Iz hemoroidov se ne razvije rakasto obolenje. Poleg tega so raki anusa ponavadi bolezen starejših oseb, v starosti 25 let so velika redkost. Zaradi težav, ki jih vsi navajate, bo potreben obisk pri proktologu!!!!.
Default avatar

Janez55

Hvala za odgovor. Na pregled sem že naročen.

Samo še zadnje vprašanje. Kako se sicer kaže kri iz črevesja? Mislim svetlo rdečo razumem, ki kaplja v školjko ali ostane na papirju, kaj pa tisto ki je zmešana z blatom? Redno se mi dogaja, da je isto blato različnih barv, ponavadi dveh, temne in svetle rjave. Skratka je neenakomerne konsistence, temno je trše. Pa sem pomislil, ali bi bilo mogoče da gre za strjeno kri? Ali pa sem od skrbi samo zdaj bolj pozoren. Kako je sploh lahko različne konsistence, če grem vsak dan 1-2x na veliko potrebo. Trenutno so moje edine težave to kar sem napisal: prehitro me tišči in ponavadi me najprej neprijeten občutek daje šele čez pol ure moram na potrebo in peče me konstantno v anusu notri. Le blato je tako čudno zamešano kot da ne bi nastajalo sočasno. In sem malo panično pomislil kaj če se kje izliva kri in se tam bolj strdi in je neenakomerno potem.

Sicer vas ne bom več obremenjeval, bom počakal da pridem na vrsto.

Janez
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Barva blata je odvisna od hrane, ki jo zaužijemo. Kot veste hrana vsebuje naravna barvila, zato je blato temnejše, če uživate borovnice, črno vino, špinačo... Konsistenca blata je odvisna od vnosa tekočine in zaužitja balastnih snovi. Kadar je blatu primešana kri, ki prihaja iz zg. prebavil, potem je blato črno kot katran. Če gre za krvavitev iz nižjih predelov je blato pomešano s krvjo in ni čvrste konsistence ampak tekoče.


Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

Janez55

To o barvah vem. Skrbi me ker v istem odvajanju imam mešano temno in svetlo rjavo blato oz. trše in mehkejše blato, ki je različnih svetlosti. Kot da bi bilo zmešano iz dveh delov. Ampak ne razumem kako je lahko del blata "starejši" od drugega dela, je to lahko sploh normalno?

Janez
Default avatar

coldrex

Spoštovana dr. Smrekar,

tudi jaz vam postavljam še zadnje vprašanje.

Torej, kot napisano (starost 25 let) imam t.i. iritab. colon, ki je zna bit kar huda nadloga.
Zasledil sem, da je zapeka lahko tudi spremljevalec sindroma irit. kolona. Pogostokrat, predvsem, kadar je blato trše in se moram napenjati, imam občutek zapeke (razdraženosti) v predelu rectuma oz. nižje, včasih zna biti sila neprijetno.
Tudi v fazi mirovanja, recimo med vožnjo avtomobila se mi včasih zgodi, da začutim kot nek toplotni val v rectumu, ki izgine, pa se pojavi itd.
Pred dvema dnevoma sem kot skoraj vsakič potrebo opravil z napenjanjem in občutkom neizpraznjenega črevesja. Nato sem šel hodit in v zadnjem proti koncu me je začelo zadaj hudičevo srbeti, kot redkokdaj do sedaj.
Ker sem čutil nek čuden občutek, sem se obrisal in na wc papirju zagledal kar precej krvi. Nato isto noč me je prbudil že omenjeni pekoči občutek (toplotni val) v zadnjiku, ki pa je bil neznosen in nikakor ni ponehal, pekoč občutek se je še povečal , ko sem šel urinirat in naslednji dan nekje do popoldneva. Zanimivo pri tem je, da kljub tistemu krvavnju, en danes, ne včeraj ponovno kot vedno nisem opazil sledi krvi.

Zanima me, ali je tisto res bila kri ali je lahko bilo zaradi rdečega vina, ki sem ga popil 2 dcl tisti dan? (refošk)
Lahko je tisti občutek znak kakega vnetja prostate? Ker me sicer večkrat zaskeli v območju rectuma in tudi pod modi oz. pod korenom penisa, istočasno.

Kakorkoli, najleša hvala za odgovor in lep dan naprej,
Default avatar

nsmrekar

Spoštovani Janez!

Z vašim blatom in prebavo je vse OK.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

nsmrekar

Pozdravljeni!

Žal vas moram razočarati, vendar refoška ne morete izločiti v obliki tekočine, zaradi njega bi bilo blato le temnejše barve. Tisto, kar opisujete je kri in zato vam svetujem pregled pri proktologu tudi zaradi ostalih težav, ki jih opisujete.

Pri 25-letih so težave s prostato redke. V primeru bolečin v presredku je potreben pregled pri urologu.


Lp,Nataša Smrekar
Default avatar

Janez55

Spoštovana

Bil sem pri proktologu, ki mi je odkril samo rahlo povečane notranje hemeroide. Glavni simptomi, ki jih imam zdaj pa so:

1. Pekoč občutek v rektumu. Ponoči ga ni! Zjutraj ga ponavadi takoj ni, po odvajanju se pojavi ali pa tudi brez odvajanja. In potem peče cel dan, kot bi imel notri rano. S tem da lahko točno napišem kaj poslabša in kaj pomaga. Poslabša sedenje, ko sedim na ritnicah (čeprav peče notri ne zunaj), izboljša pa tek, hoja, savna, vroča kopel.

2. Namesto da bi me normalno zatiščalo in bi šel, me moti in je čuden občutek že ko se "pripravlja" na potrebo in to lahko traja tudi 30 minut ali več. Kot bi, ko se rektum polni, nekaj me napol dražilo na odvajanje, čeprav še ni čas za to. Ko grem je potem bolje oz. dobro. S tem da me zaradi tega tudi prej zatišči tako da hodim zdaj 2x na dan prej sem hodil pa 1x na dan.

To dvoje je edino. Blato je lahko kot sem že pisal, enkat mehko, popoldne bolj trdo, vse kombinacije iritabilnega kolona (to imam že 6 let), s tem da ni sledov krvi (niti črne, niti maronaste niti svetlo rdeče). Po potrebi ko me peče si včasih mislim da bo školjka krvava ampak ni. Kot sem napisal, hodim 1-2x na dan na blato.

Podobne simptome s tem da me je peklo in da sem imel občutek kot da imam neko kroglico notri ki se premika in me je tiščalo predolgo sem imel že lansko leto, letos februarja in maja, pa je potem izgnilo oz. se omejilo na to, da me malo peče po odvajanju recimo 5 minut. Včasih celo nič. Res pa je da tokratni napad je nekoliko hujši ker še ni nehal, bolelo me je tudi v modih (zdaj me manj).

Proktolog je dejal, da preiskava ne more pojasniti teh simptomov. Seveda se pojavi vprašanje ali je potrebna koloskopija ali ne. Zdaj če mene peče 4cm v zadnjiku ko se s prstom namažem in pregled ne pokaže vnetja, verjetno dogajanje zgoraj v črevesju ne more narediti da te na koncu peče. Kako pa je s tem občutkom da te tišči in te ne? Je to na tistem delu ki ga prokološki pregled vidi ali ne? Ker jaz imam tako kot da me boli ta mišica zapiralka, tudi če zadnjično mišico stisnem, me zaboli ponavadi ko me peče. Je možno, da bi bilo višje gor kaj kar bi vplivalo na te občutke? Pri koloskopiji se verjetno išče polipe, tumor in vnetno črevesno bolezen. Ali kaj od tega povzroča tak občutek kot da imaš nekaj notri pri mišici notranji itd. Ali tam kjer zavesno "stiskamo rit" je to tam kjer je hemeroidno področje? Verjetno smo različno občutljivi in lahko nekoliko povečani hemeroidi tudi dajejo take občutke. Pri tumorju se verjetno ne zdi, da ga čutiš kako ti leze dol po anusu, ali je pač tudi možno? Ker tumor ali polip ali vnetje višje gor bi verjetno ali kdaj zakrvavelo oz. bi moral malo večkrat na potrebo kot 2x na dan? Sklepam da tudi to, da sem imel morda milejše simptome so bili pa zelo podobni in trajali 14 dni večkrat že do maja potem pa so odšli, ne kaže na tumor ali polip (sklepam da nikamor ne odideta ti dve tvorbi).

Seveda če je indic da sem pri 41 v življenjski nevarnosti je vredno narediti še tako neprijetno preiskavo, ki me lahko še dodatno vzdraži črevesje, konkretnega indica glede na simptome pa ne vem če je. Problem je tudi ta ker se čaka dolgo (vsaj če ni simptomov kot je krvavitev) in pri moji psihi to pomeni spet hud stres, ki ga preživljam pred vsako tovrstno preiskavo in me bolj izmuči kot sama preiskava. Ker imam občutek da 8 let ne delam drugega kot hodim po preiskavah, videli pa (saj bom rekel na srečo vseeno) niso še nič. Ko sem zaradi gastroskopije in bolečin v želodcu skoraj padel s postelje en dan pred pregledom (tako me je bolelo in peklo) in so odkrili da nimam niti, niti rane niti vnetja, nič, od takrat tudi verjamem da lahko stvari bolijo tudi če se nič ne vidi.

Tako da... glede na oba simptoma ki sem ju opisal... da zadnjik težko peče zaradi debelega črevesa mi je nekako jasno (morda se motim), do kje pa mi čutimo "mišico zapiralko" in bolečine v zvezi s tem, pa ne vem prav dobro. Je to do hemeroidnega pletišča notranjega (do tam sem pregledan), ali lahko težave iz višje gor povzročajo bolečine v tej mišici in nelagodje preden grem na veliko potrebo?

Prav lepa hvala za odgovor (če še vztrajate z branjem do sem)

Vaš Janez
Default avatar

Janez55

Se opravičujem, ker vam spet pišem, res sem obupan. Odkar sem imel proktološki pregled 2 dni nazaj je samo slabše (ne pravim da zaradi pregleda, sploh ne). Tisti pekoči občutek v zadnjiku se je spremenil v bolečino, kot bi me nekdo s kolom zapičil notri :-( Tudi v topli kopeli in med tekom ne neha. Slabše je preden odvajam, ker me kot sem že omenil tišči pol ure za nič oz. za en košček. Na tistem koščku sem opazil tudi malo bele sluzi, danes morda tudi kri. Res ne vem, malo slabše vidim rdečo zaradi dedne napake, čeprav rdečo kri razločim od rjave. Tudi ni bilo tekoče, kot da bi bilo zmešano s sluzjo, malo se mi je zdelo na rdečo na določenih delčkih blata, in ni bilo od hrane kakšen košček, ker se je lepo razmazal potem med ostalo. Ne trdim, da je bila kri. Ne morem pa reči, da ni bila, zdelo se je da bi lahko bila, če me razumete. Na školjki pa je ni bilo tudi na papirju ne, če je bila je bila na blatu in to malo.

Od takrat se počutim, kot da imam pri 41 letih na glavi napis, da sem obsojen na smrt. Glede na to da me kar pošteno boli in vsak dan bolj, kar mi tudi ne kaže na nič dobrega, ne vem kaj naj naredim. Seveda vem da moram na koloskopijo, čeprav je verjetno zame že prepozno, če bi šlo za rektalnega raka, kot sem bral ima take simptome kot jaz :-((( Rektalnega mislim tega karcinoma ki napade rektum, tam kjer se nabira blato, ki potem sproži potrebo. Tam se mi zdi namreč da me boli in pritiska kot da imam otečeno (s prstom seveda ne morem do tja). Ker karcinom v zgodnji fazi nima simptomov, bi bil v tem primeru v zelo pozni fazi. Kot sem bral se pri raku zelo hitro poslabša stanje :-( Res me je peklo že pred pol leta in enim letom, a ne pol tako hudo. Imel sem tudi to tiščanje prezgodnje za premalo (tenezmi?), ampak ni bilo tako hudo kot je zdaj. Pol leta vmes je bilo pa ok, včasih me je malo zapeklo ko sem šel na WC. Hemeroidi so le nekoliko povečani in težko verjamem da bi imeli take simptome. Edino kar sem v obupu (danes je petek, nihče ne dela več) še našel kot možnost je proktitis, tudi za to imam vse znake. Morda še kakšnega več kot za raka. Samo ne razumem, ali lahko proktitis napade le rektum brez zadnjice (anusa)? Ker anus mi je proktolog pregledal in je bil ok. S proktoskopom pa rektuma ne more videti kot sem ga razumel.

Skratka, ne vem ali sem za urgenco da me odprejo, ali kaj lahko naredim, če sploh kaj. Priznam, da sem tudi psihično čisto na tleh, bolečina v rektumu pa mi ne dovoliti da bi mislil, da bo kaj bolje. Imam svečke doloproct s katerimi sem včeraj začel, pa ni nič bolje. Če bi bil proktitis bi verjetno bilo, pri karcinomu pa ne. Ali sploh lahko naredijo koloskopijo, če je nekaj tako narobe tam zadaj?

Vem da mi na daljavo ne morete pomagati, bom pa vesel vsakršnjega mnenja. Občutek, ko misliš da imaš pri 41 verjetno še mesec ali dva je strašen. Morda se vse skupaj motim, izgleda mi pa zelo črno.

Hvala lepa in lep pozdrav!

Janez
Default avatar

Janez55

Joj se opravičujem, sem pozabil napisati. Vzrok mora bit nekje blizu te mišice zapiralke notranje, ker ko stisnem to mišico me tudi zaboli. In tam imam tak občutek kot bi imel nekaj notri, torej ali ogromen tumor ali pa vse zatečeno :-(((

Janez
Default avatar

MarijaS

Spoštovani!

Opisujete simptome, ki bi lahko pomenili vnetje prostate, tako da vam predlagam, da ponovno obiščete osebnega zdravnika. Bolečina pri vnetju je lokalizirana v presredek, lahko rektum, lahko je odvajanje blata boleče. Vsekakor je potrebno to razčistiti.Naj vam še povem, da se z rektoskopijo pregleda ves rektum in analni kanal, to je približno končnih 25 cm debelega črevesa, koloskopija pa je pregled celega debelega črevesa.

Lep pozdrav! M.Š.Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine
Default avatar

Janez55

Spoštovana

Najprej lepa hvala za potrpljenje z menoj.

Malo sem umiril misli. Najbolj me skrbi rak rektuma (ne anusa, rektuma). Ker na koloskopijo ne prideš takoj ampak moram čakati, je strah moj sovražnik. Zato vas lepo prosim če vam lahko še enkrat na čim krajše povem te čudne stvari, ali so tipične za raka ali niso (vem da tudi če niso ga lahko imam).

Do 6 let nazaj sem bil vedno zaprt. Mislim težave sem imel zaprtjem, ko sem kam šel sem potreboval odvajalne svečke. Potem se je nekaj zgodilo, kar sicer ni neposredno povezano s tem kar imam zdaj pa vseeno... Od takrat imam stalno neke težave s prebavo. 5 let nazaj je bilo kot bi imel vnet želodec, a niso nič našli. Od takrat imam menjavanje driske in zaprtja, včasih je tudi normalno blato. Za zadnje leto se spomnim pač, da imam vedno drisko (v smislu kašastega blata, kar sodi med driske) takoj ko se zbudim (early morning diahrroea). V glavnem je bilo zdaj pol leta bolje, edino to je bilo. Ko smo imeli dopoldanski turnus sem imel takoj ko sem vstal tako drisko. Včasih se zbudim že ure prej, preden bi se moral, ampak driske nimam potem takoj, vedno okrog 7 ure. Včasih imam zjutraj drisko in popoldne zaprtje (torej blato bolj v bobkih), lahko imam v enem odvajanju najprej bolj trdo in potem kašasto. Skratka, da ne opisujem preveč podrobno, v tem spektru. Ker je bilo zadnjih pol leta bolje, sem si pač rekel da imam razdražljivo prebavo. In ker se je to zgodilo 1-2x na dan, ponavadi 1x (zjutraj), ni bilo tako da bi tekal od WC na WC ves dan.

V zadnjih 12 mesecih sem imel že večkrat tako, da me je peklo v zadnjiku. Ne znam bolj natančno opisati, taka neprijetna bolečina, in vedno me je zraven tudi bolelo v modih oz. pod modi. Hkrati sem odvajal večkrat na dan, bolj urgentno in po malem. Ko sem odvedel je bilo bolje a včasih lahko za kratek čas. Preden sem pa odvedel me je pa včasih dalj časa tiščalo na pol, pa nisem mogel iti. In ker imam toliko teh težav da ne hodim za vsako takoj k zdravniku sem pač počakal in je minilo. Občasno se je pojavljalo, da me je peklo v zadnjiku, ampak le kratek čas po odvajanju, morda 10 minut. Tako da v tem nisem videl zdravstvenega problema. Torej od maja do 1. novembra je bilo tako. Blato je bilo ponavadi kašasto, lahko dvobarvno, vsake toliko me zvečer začne napenjati (kar pogosto) in ko ležem k počitku slišim kako se mi pretaka po črevesju, včasih uro ali dve. Požene me ne, pretaka se občasno kaj zaboli enkrat tam, drugič drugje.

Zdaj od prvega novembra se je pa tako začelo kot prejšnjikrat, ni me peklo samo po odvajanju ampak ves dan in seveda me je bolelo v/pod modi. Nekaj dni je bilo tako kot sem imel pred leti, ko sem v stanju neke čudne vzburjenosti, vse se mi zdi nekam napol oteklo, bolj pogosto me je tiščalo na vodo. Hkrati sem pa spet dobil te težave s pekočim rektumom. In tudi "mišica zapiralk", ta zunanja, ki jo kontroliram z voljo, ko stisnem "rit" me zaboli, občuti se kot zatečena, po odvajanju se zdi ne kot da je nekaj notri, ampak kot da je zatečena, da ni tako kot prej.

Ker sem sumil notranje hemeroide sem šel k proktologu. Seveda ni proktološki pregled nič kriv, ampak od takrat se mi je življenje čisto podrlo (7 dni nazaj). Opravil ga je z otroškim proktoskopom, ker sem povedal, da sem zelo občutljiv in me je pred leti zelo bolelo. Ne vem koliko cm je videl, zelo se bojim da 25cm nikakor, ker mi je na skici kazal da tak pregled pokaže do konca notranje hemeroidne linije samo.

Tisti dan ko sem imel pregled, me je v modih manj bolelo oz. ta vzdraženost je ponehavala, tudi peklo me je manj, bolj se je pojavljala topa bolečina v rektumu nekje in pa ta boleča zapiralka ali kako naj rečem. Sklepam pa da zapiralka ta voljna leži tako blizu da je bila gotovo pregledana.

Ker pred 2 tedni je bilo parkrat ko sem šel na WC tako, da ko sem odvajal in potem stisnil zapiralko mi je bilo dvakrat kot da me je nekje popraskal smirkov papir, bil sem prepričan da je hemeroid (samo blato je bilo mehko to je bilo čudno).

Skratka, našel ne nekoliko povečane int. hemeroide in nič drugega. Imam tudi svečke doloproct, ki naj bi pomirile, če bi bilo kakšno vnetje (videti ni bilo, samo sem trdil da se mi zdi kot da je otečeno). Ker ni nič našel konkretnega kar bi lahko bil vzrok takih težav, me je začelo bolj skrbeti. Naslednji dan sem imel bolečine in občutek, kot da imam v zadnjiku tenis žogo. Ko sem stisnil "ritno mišico" ni prijetno.

Po proktoskopiji se je pojavilo tudi to, da me je v spodnjem delu trebuha bolelo najprej cel dan, potem zvečer, včeraj je bilo bolje, ne vem kako bo naprej.

Kot sem napisal že v prejšnjih pismih, sem morda opazil kri na blatu. Morda pravim zato, ker resnici na ljubo ne vem. Če bi bila kri v školjki, na školjki, na papirju, to bi videl in vedel. Ker sem pa zaradi sluzi na blatu zadnje čase bolj opazoval blato, se mi je pač zazdelo da je na njemu na nekaterih delih nekaj kar bi lahko bila kri, ker je bilo enake konsistence kot ostalo blato. Bilo je pa tako malo, da to ali je bilo rdeče ali ne, ker sem delno barvno slep za rdečo, pri taki količini in bolj temno je bilo (a ni bil del hrane), enostavno ne morem oceniti. Če bi moral pošteno povedati je morda bila in če je bila je bila čisto povrhu blata in to 2 mm, ko sem skušal dobiti na palčko z vato je vse skupaj izginilo oz. se pomešalo in je bilo vse rjavo. Skratka, ne vem. Vem da na papirju in na školjki krvi ni bilo, to tudi sicer vedno pogledam že leta in vem da je to alarmantni simptom, nisem pa prej ravno tako podrobno pregledoval. Sem pred 5 leti a to nikoli ne prinese duševnega miru in kakšnega zanesljivega dokaza.

Kakorkoli, od proktološkega pregleda naprej imam težave s sedenjem. Zdaj me bolj boli kot peče, čeprav se danes spet vrača pekoč občutek z nekoliko bolečimi modi, ne vem kaj bo naprej. Najhuje je sedeti, pa ne vem zakaj. Absolutno najhuje je pa v avtu! Nekaj dni nazaj me je v avtu bolelo in me je kar začelo tiščati, pa doma ni bilo nič :-( Torej sedenje v avtu mi lahko lažni napad na potrebo povzroči, ponavadi je pa le zelo neugodno. Zdaj se bojim sedeti, zdaj bojim iti na WC, ker se mi zdi da bom zdaj zdaj videl kaj hudega v školjki.

Verjetno je vse odvisno ali je v blatu kri ali je ni. Če je ni je verjetno lahko več možnih razlogov, a žal ne najdem pametnega pa sem obrnil ves internet. Če je pa kri, sem nekako videl da je lahko vnetje ali pa rak rektuma. S tem da če bi bilo vnetje rektuma bi te svečke pomagale :-(

Zdaj sem se pa tako zasekiral da bom kmalu umrl, da to prav gotovo ni dobro. "Burning rectum pain" in "early morning diahhroea" prineseta same zadetke raka rektuma (torej dela med debelim črevom in zadnjikom, mislim da Slovenci nimamo izraza za to, pa tudi navaden človek loči le zadnjik od črevesa, čeprav je vmes rektum, ki naj bi bil skladišče za blato, ko te tišči).

Zdaj naj povem to, da blato ni kakšne debeline svinčnika res. Ko je kašasto je tako kašasto, prav zaprtja pa zadnje tedne nimam, ampak ko sem imel pred kakšnim mesecem kdaj bolj debelo blato je bilo konkretno. Zdj pa če si dam svečko notri in potegnem da gre gor, me na koncu zaboli (ne vem kako globoko sicer taka stvar gre, ali je bil ta del preiskan ali ne).

Ponoči skoraj nimam težav. Iz spanja me včasih zbudijo vetrovi, kot že mnoga leta. Bolečine in v modih in v rektumu pa izginejo. Tudi zjutraj ko se zbudim in "napnem zapiralko", se zdi skoraj normalna. Ponavadi je slabše po prvem odvajanju v dnevu, ki pa se zadnje čase zgodi takoj ko se zbudim (nikoli me ne zbudi to).

Seveda če človek misli da bo umrl pri 41 letih ima neke druge simptome še, da sem težko na mestu, moram ven, ker se notri ne morem sprostiti, začel sem teči po 10-14km na dan, da si odženem slabe misli... Med tekom načelno nimam kakšnih problemov, tudi vroča kopel ponavadi vsaj začasno pomaga.

Najbolj me je prizadelo to, da komaj sedim v avtu. Vem da so zunanji hemeroidi nek tak razlog, ki pa jih nimam, notranjih pa tudi ne čutim več ko se mažem (zgleda da so svečke in neke tablete za kapilare detralex pomagale). Mislim, ali je sploh lahko kaj drugega kot rak še to? Ker piše, da ko te boli ko sediš pri raku, takrat ni več v zgodnji fazi :-((( Saj si poskušam dopovedati, da potem morda ne bi več pretekel 14km, samo ne vem, nimam izkušenj s takimi bolniki.

Koloskopijo čakam, splošna zdravnica je na bolniški... Meni se pa zdi da ne bo tole nikoli bolje, samo slabše, ker tudi to da je zdaj slabše kot je bilo maja in februarja ko sem imel malo podobno kaže meni na raka, pravijo da je slabše. Saj niti ne vem kaj v sedenju pri avtu je tako moteče, sem si kupil obroč pa ni nič bolje :-(

Psiha sama pa kakor je mogočna pa če predpostavim za trenutek da nisem videl krvi, tudi ne more delati občutij, da imaš zapiralko otečeno in da se ne moreš peljati v avtu, oz. nekaj hudega verjetno mora biti.

Hvala za vsak nasvet
Default avatar

MarijaS

Spoštovani!

Najprej se vam moram opravičiti, ker ste tako dolgo čakal na odgovor. Tudi zdravniki smo samo ljudje in ne vsemogočni ali celo čarovniki, pa se nam zgodi, da zbolimo ali smo odsotni iz službe iz kakega drugega razloga.

Lotiva se vaših težav! Kar opisujete, ni rak rektuma! Če bi bolelo, bi imeli veliko srečo, da bi raka lahko odkrili v zgodnji fazi. Bolijo druge bolezni. Res bi bilo dobro pregledati tudi prostato. Pojdite na ultrazvočni pregled trebuha in prostate. Če bi radi ugotovili, če je v blatu kri, se naredi test. Lahko ga greste delat v laboratorij tudi sam, da ne boste čakal, da se osebna zdravnica vrne. Prisotnost krvi v blatu je tudi razlog za prednostno koloskopijo, zato je test tudi potrebno opraviti.
Skušajte se čimbolj sprostiti. Če vam fizična aktivnost pomaga, je to eden najboljših načinov, da sprostitev dosežete. Aktivno se tudi izogibajte tuhtanju in negativnim mislim!

Lep pozdrav! Marija Š.Gašperšič
****************************************
Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija