Preventivni pregled dojk

Odgovarjajo: Andreja Rajh, ing. radiologije specialist BreastScan diagnostike, refleksoterapevtka

vnetni rak dojke?

Default avatar
Spoštovani!

Moja mama je stara 52 let in 10 mesecev jemlje hormonsko nadomestno terapijo Novofem (1 tbl/dan). Menstruacijo je izgubila pri 48 letih. Po 6 mesecih jemanja nadomestne terapije so ji začele prsi otekati (kot včasih pred menstruacijo) vendar je oteklina ponavadi izginila ko je dobila menstruacijo. Zadnji mesec pa oteklina in bolečina v desni dojki ne izgine, celo obratno, dojka je še bolj otekla, boleča, pojavil se je tudi pekoč in srbeč občutek. Včeraj se ji je pod kolobarjem bradavice pojavil majhen rdeč "flek" (rdeča lisa, izgleda kot podkožna krvavitev) velikosti 1x1 cm. Leva dojka je ok. Drugih kožnih sprememb ni opazila (v obliki nagrbančenosti kože). Tudi prsna bradavica je taka kot običajno.

Naredila je tudi test S-CA15-3, ki kaže vrednost 30,51 (orientacijska vrednost do 25 U/mL). Hemogram, diferencialna krvna slika, CRP in sedimentacija so vse v mejah normale.

Zanima me, ali pri njej lahko gre za obliko raka na dojki, ki ga imenujejo tudi vnetni rak dojke (angl. IBC - Inflammatory breast cancer)? Kaj ji svetujete, ali se lahko naredijo kakšne preiskave, ki bi zagotovo potrdile/ovrgle to skrb. Preiskave smo pripravljeni tudi plačati, saj nas zelo skrbi kaj je narobe.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas pozdravljam!
Default avatar
Nič ne omenjate, ali je mama že opravila tudi mamografijo ali katero od drugih diagnostičnih metod. Vsako tipno, vidno spremembo, izcedek ali več časa trajajočo bolečino - za vsako spremembo, ki jo opazimo na novo, se je potrebno posvetovati z zdravnikom. Ali gre v tem primeru za vnetni rak dojke oz. Pagetovo bolezen, naj presodi zdravnik. Tudi glede opravljenih testov, se posvetujte z zdravnikom oz. specialistom za dojke. Ni nujno, da gre za rakavo obolenje, lahko da gre za vnetje dojke oz. mastitis. Ta se lahko pojavi tudi v obdobju menopavze, ob hormonskih nihanjih, a tudi v tem primeru je potrebno to potrditi pri specialistu. Več metod med sabo kombiniramo, večja je natančnost in hkrati varnost. Kot dopolnilo, priporočam tudi metodo BreastScan.
Andreja Rajh, ing. radiologije/refleksoterapevtka
specialistka BreastScan diagnostike

Informacije o preventivnih pregledih z metodo BreastScan lahko dobite na:
https://pregledidojk.si/
[email protected]

Moderatorji

Andreja Rajh , ing. radiologije specialist BreastScan diagnostike, refleksoterapevtka
Andreja Rajh