Starševski čvek

Aktivnosti ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni

Default avatar
Preberite seznam aktivnosti, ki so pripravljene v počastitev svetovnega dne sladkorne bolezni

Osrednja proslava

Osrednja republiška prireditev bo v soboto, 13. novembra 2010, ob 10.00 uri v športni dvorani Kočevje, vabljen je Minister za zdravje Dorjan Marušič, dr.med.

Pohodi ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni

Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni, bodo društva diabetikov organizirala pohode, predavanja, proslave, razstave in druge aktivnosti v domačih krajih. Tudi letos bo pohod v podporo resoluciji o diabetesu, ki so jo sprejeli v Združenih narodih. Pohode spodbuja tudi podjetje Novo Nordisk.

Veleblagovnica Nama

V sredo 10.11.10, od 9.00 do 14.00 ure bomo skupaj z Veleblagovnica Nama in podjetje MSD pripravila dogodek Stop diabetes, na katerem bodo potekale razne aktivnosti: meritve krvnega sladkorja, pritiska, degustacije zdrave hrane.

Ob 13.00 uri, bo v hotelu Slon, v prvem nadstropju, brezplačno predavanje diabetologa doc. dr. Andreja Janeža. Predstavil bo dejavnike tveganja pri sladkorni bolezni in kako ravnati ob diagnozi.Simbolično pa smo veleblagovnico Nama ovili v modri trak v obliki modrega krog, ki je znak podpore sladkornim bolnikom.

Meritve v Državnem zboru
V četrtek 11.11.10 bomo ob 10.00 uri merili krvni sladkor poslancem in uslužbencem Državnega zbora.

CityParku v Ljubljani
V soboto, 13. novembra bo v CityParku Ljubljana brezplačno merjenje sladkorja v krvi. Na voljo bodo tudi svetovalci za prehrano in telesno aktivnost. Program pripravlja podjetje Novo Nordisk.

Osvetlitev objektov z modro barvo v počastitev svetovnega dneva sladkorne bolezni
Tudi letos bodo z modro barvo, ki je značilna za svetovni dan sladkorne bolezni osvetljeni naslednji objekti: ljubljanski, mariborski, ptujski in velenjski grad, dvorec Coronini v Novi Gorici, Goriški grad v Gorici (Italija), kulturni dom v Slovenj Gradcu, gimnazija v Kranju, Mestna knjižnica Grosuplje, Dom upokojencev Kamnik, cerkev sv. Urbana na Grabrovcu nad Metliko, cerkev Sv. Ožbolta v Čarni na Koroškem.

Tekmovalni avtomobil škoda

Tekmovalni avtomobil škoda tekmuje na relijih z našim modrim krogom po Sloveniji.

Plakat ob svetovnem dnevu

Pripravili smo posebni plakat s katerim bomo obveščali javnost o 14. novembru svetovnem dnevu sladkorne bolezni. Razposlani bodo naslove javnih ustanov z namenom, da jih ti izobesijo.
Geslo plakata in letošnjega dne je: Prevzemite nadzor nad sladkorno boleznijo. Ukrepajte takoj!

Podnaslov pa: Prepoznajte znake in simptome sladkorne bolezni. Zgodnje odkrivanje rešuje življenja.

Test z modrim metrom

Cilj je, da ljudi, ki imajo prekomerno telesno težo izmerimo obseg pasu in opozorimo, da jim grozi tudi sladkorna bolezen tipa 2 in jih spodbudimo, da takoj prevzamejo nadzor nad svojim zdravjem in spremenijo življenjski slog.
Prevelik obseg pasu je povezan s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, hipertenzijo in srčno-žilne bolezni. Če imate maščobe predvsem okoli pasu, je bolj verjetno, da se razvijejo zdravstvene težave, kot če imate maščobe v glavnem na vaših bokih in stegnih. http://www.worlddiabetesday.org/bluecircletest

Radioamaterji
Že enajsto leto organiziramo skupaj z Zvezo radioamaterjev Slovenije akcijo v počastitev Svetovnega dneva sladkorne bolezni s posebnim znakom S55T in S50G, z namenom izboljšanja življenja ljudi s sladkorno boleznijo in povečanja zanimanja javnosti za ta problem.
V preteklih devetih letih so radioamaterji vzpostavili preko 17.000 stikov s skoraj vsemi »radioamaterskimi aktivnimi« državami sveta.
Prenos po celem svetu se bo vršil od petka, 12. novembra, 18.00 GMT, do nedelje, 14. novembra 2009, 14.00 GMT, na vseh kratkovalovnih in ultra kratkovalovnih radioamaterskih valovih. V kolikor bodo operaterji zainteresirani, se lahko prenosi vrše tudi na drugih frekvencah (1,8 MHz, 144 MHz, 50 MHz in WARC frekvencah).

Najpomembnejša lokacija bo na gori Slivna (850 m nadmorske višine) blizu Geometrijskega središča Slovenije.

Več informacij preberite na http://www.diabetes-zveza.si/
Default avatar
Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja.

Obiščite spletni forum: Sladkorna bolezen in povprašajte za strokovni nasvet ali mnenje.
[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)