Med.Over.Net

Kajenje

Odgovarjajo: dr. Tomaž Čakš, dr. med.

Kaj povzroča kajenje? Kaditi ali ne kaditi? Kako lajšati težave ali kako prenehati? Poiščite pomoč pri odvajanju in pogovorite se s strokovnjakom.

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Tomaž Čakš

Prebava :(

Default avatar

(ne)kadilka

Pozdravljeni!
Saj zdaj bi lahko v bistvu sebe poimenovala že kar nekadilka, ker se resnično tako počutim, kot da nikoli v življenju ne bi kadila, pa sem z nepopisnim užitkom vlekla skoraj 20 let. Rada bi vsem povedala, da nehati kaditi ni noben baubau in če sem zmogla jaz, ki sem vsak cigaret najprej objela in poljubila ter šele potem prižgala, zmore resnično vsak.
Torej kar zadeva cigarete, nimam težav. Imam pa težave s prebavo. Grozno!
Prej sem zjutraj spila kavo, pokadila 2-3 cigarete, pa je šlo vse lepo brez problemov. Zdaj te vzpodbude ni več in je cel križ. Prvi mesec ne vem, če sem šla 5x na wc, v drugem mesecu se je toliko zboljšalo, da hodim najmanj 3x tedensko, ampak to ni podobno praznenju kakršnega sem bila navajena, gre le toliko, da napetost popusti. Skratka kriza.
Posledica zamrznjene prebave so seveda kilogrami, ki se lepijo kar čez noč!

Zdaj pa, ves čas se že trudim z veliko tekočine, vlaknine, sadje in zelenjava in podobno, kakšni čaji, donat, slive, jogurti... Skratka poskusila sem 100 stvari, pa nič. In v bistvu niti ne bi rada, da se zdaj spet navadim na nekaj, da me vzpodbudi. Hočem lepo zdravo hrano in to je to. Ampak zi se, da to ne bo šlo in da potrebujem nekaj dodatka.
Kako ste vi reševali te težave? Kaj je najbolj učinkovito? Naj vzamem kakšne tablete in se sčistim 1x tedensko ali naj vztrajam, pa se prebava potem sama uredi?

Hvala :)
Default avatar

Petrusha*

No tudi jaz sem imela na začetku takšne težave, prav tako s prehranjevanjem. Stanje se mi je popravilo v nekaj mesecih. Pomagala sem si z Lacteconom-peroralno raztopino, kasneje z Verolax tabletami. Slednje jemlješ za kratkotrajno lajšanje težav zaprtja, okoli teden dni. Če upoštevaš navodila, potem se telo na zdravilo ne more navaditi. Sicer nisem strokovnjak na tem področju, pa vendarle mi je čudno, da imate še vedno tako hude težave (zaprtosti, kakor navajte) kljub res dobri prehrani. A kavo še pijete zjutraj? Če ne, potem lahko razumete situacijo, kaj to pomeni za vaš organizem. Na splošno je kava z mlekom, znana kot zelo dobro odvajalo. Se mi zdi, da je ta še močnejša spodbuda za telo, kot cigareti. V kolikor vam nebi pomagalo niti gibanje, lanena semena v jogurtu, namočene slive v vodi, donat, bela kava, na žalost tudi kakšno odvajalo itd. Potem bi se na vašem mestu oglasila do osebnega zdravnika. Lp
Default avatar

(ne)kadilka

Ugotovila sem, da mi zjutraj pomaga edino da popijem prvo čaj in potem še kavo. Odvajanje ni boleče ali težko, je pa malo. Pa še ta čaj in kava ne dasta vedno rezultata. Mogoče če probam najprej kavo in potem čaj :)
Default avatar

ne(kadilka)

Poročam:
5 mesecev brez cigaret
+ 15kg
prebava končno deluje!

Zdaj še kile dol spravit in sem zmagala :)

Moderatorji

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Tomaž Čakš