Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

nevropatska bolečina

Default avatar
Spoštovani,
imam vprašanje...
lani junija so mi operirali hrbtenico čez trebušno votlino,menjali so mi tretje ledveno vretence in naredili fiksacijo L2-L4,pri operaciji so mi poškodovali živc in imam parezo leve noge.
Vse od operacije naprej imam hude bolečine,dobila sem zdravila Lyrico 75mg,poleg sem pila še tramal..to sem dobro prenašala do pred dveh tednov.Pojavile so se mi halucinacije,slišala in videla sem tisto kar ni...po nasvetu splošne dr sem takoj prekinila s tramalom in začela jemat nalgesin 500mg,vse to mi niti za pikico ne ublaži bolečine.Imam problem,ker sem alergik in ne prenašam zdravil s skupine NSAR.Pred pol leta sem dobila tudi antidepresiv amizol,ki ga nisem prenašala.
Kaj mi svetujete...
Hvala in pozdrav
Stanka
Default avatar
Pozdravljeni,
komentiral bom tako kot bi diagnoza bila iz naslova torej nevropatska bolečina.Ta se razvije pri poškodbi/okvari živca ali živčnega sistema kar se lahko zgodi po mehanični,termični,električni,kemični ...poškodbi ali po kakšni bolezni kot so možganska kap ali sladkorna bolezen z zapletom na perifernih živcih.Običajno je bolniki opisujejo kot zbadanje ,pečenje,vlečenje,trganje,pritiskanje...Vi ste že na zdravilih , ki jih v prvi vrsti uporabljamo za lajšanje nevropatske bolečine.Koliko so učinkoviti opredeljujemo z vprašalnikom v katerem je pomembno ocenjevanje jakosti bolečine.Kakšno oceno bi vi določila za vašo najmočnejšo bolečino na lestvici od 0-10?Kako spite,ali ste zjutraj dovolj spočita?Ali zdravila , ki jih zdaj uživate kaj lajšajo bolečino?V kolikor bi skupaj z vami ocenili , da stanje ni zadovoljivo bi mogoče postopoma zvišali dnevno dozo Lyrica-e na 300 mg/dan in eventuelno dodali še Cymbalto , s katero pogosto nekoliko olajšamo nevropatsko bolečino.Zdravila niso edino sredtsvo , ki ga lahko uporabimo in med temi drugimi ukrepi se najbolje obnese elektroterapija in sicer predvsem TENS terapija.
Upam , da vam je takšen nekoliko posplošen odgovor v pomoč.
Lep pozdrav,
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog
Default avatar
Kako se ob nevropatski bolečini obnese zdravilo Neurontin? Po enem tednu jemanja ne opažam, da bi bile bolečine kaj manjše, edino sem zelo omotična, imam občutek odrevenelih ličnic, težko se pogovarjam, kot da del pogovora kar preslišim in potem padem noter v temo, katera je že pred 3 minutami mimo. In jasno, da me potem vsi čudno gledajo. Ali so to normalni str. učinki, ki bodo izzveneli?
Ali je možno, da je urgentni CR, z velikimi zapleti med operacijo, posledično odstranitev maternice, še vedno obilne krvavitve, prevezav arterij hipogastrik....sprožil nevropatsko bolečino?
Očitno je bil poškodovan tudi nek živec, saj imam parezo na levem stegnu.
Čeprav je od takrat minilo celih pet let, stvari gredo samo na slabše, izboljšanja ni nobenega.
Default avatar
Pozdravljeni,
verjetno govorite o bolečinah po levem stegnu , ki so se pojavile po operativnem porodu oz. carskem rezu.Recimo , da so po značilnostih to res nevropatske bolečine potem je tudi zdravilo pravilno izbrano.Vendarle so stranski učinki , ki jih opisujete previsoka cena in sicer verjetno tudi v primeru , da Nevrontin blaži vaše bolečine.Težko , da bodo izzveneli in svetujem , da prenehate jemati to zdravilo oz. svetujem čimprejšnji posvet z vašim zdravnikom.So še druga zdravila proti nevropatski bolečini , denimo Lyrica,Cymbalta ...lahko bi poizkusili kakšno blokado in celo akupunktura včasih pomaga.Ne vem kaj ste že poizkusila do sedaj vendarle menim , da je dobro , da veste , da so tudi druge možnosti.
Lep pozdrav,
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj