Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

odpeljati otroka v tujino

Default avatar
pozdravljeni....
s partnerjem sva živela v skupnem gospodinjstvu 7 let...imava 5 letno hčerko...ko sem odhajala nisem zahtevela ničesar,čeprav sem ogromno vložila v hišo...preselila sem se nazaj k staršem,ker v zvezi pač ni bilo več ljubezni...
spoznala sem moškega,ki živi in dela v tujini...načrtujeva poroko...torej bi se selila v tujino in seveda vzela hčerko s seboj...
zanima me,kako je to pravno urejeno v sloveniji?? oče otroka se sigurno nebi strinjal...čeprav nebi onemogočala stikov...počitnice vsako leto v sloveniji,telefonske stike...tudi kakšne kratke počitnice med letom....
za kakršen koli nasvet se vnaprej zahvaljujem....
lp
Default avatar
Na forumu Enostarševske družine imaš nekaj tem o tem, če se ti ljubi malo pobrskat.

Načeloma ne moreš v tujino brez dogovora z očetom.
Default avatar
Otroka brez vednosti drugega starša ne moreš kar odpeljati.Pravno pri nas je to tako urejeno, da če se bo bivši strinjal s tvojim odhodom, bosta šla na sodišče in spremenila sedanje stike. Če se pa on nebo strinjal, da želi imeti takšne stike kot jih izvaja sedaj, potem pa ti ne ostane kaj dosti, ker ima on vso pravico,da te stike, ki ste jih določili tudi izvaja. Če pa boš želela vseeno, se ti pa bodo reči zelo zakomplicirale (če on ne bo pustil otroka zraven tebe). Lahko na sodišču sproži postopek za odvzem skrbništva, oz. da on postane skrbnik, oz. da je njenu zaupam otrok v vzgojo in varstvo in potem imaš ti določene stike z njim. Morda je pa bolje, da otrok ostane tukaj(pri očetu), ti se pa preseliš sama v tujino. To zadnje ne vem, to veš ti sama, koliko sta otrok in oče povezana. Če sta zelo navezana drug na drugega, in bivši stike sedaj redno izvaja in želi imeti s sinom redne kontakte-morda da še kaj več kot pa po sodnem, verjamem, da ti sina ne bo kar tako "prepustil". Je pa sedaj kontra vprašanje za tebe. Ali si ti pripravljena sina "pustiti" pri bivšemu, in sama oditi v tujini, pa ti izvajati stike pa tel., pogovore, malo premisli, kako bi se počutila. Pa se probaj, samo probaj postaviti v njegovo kožo, kako mu bo. Verjamem, da me ne bo lahko, ker to so težke reči.
Default avatar
Svetujem, da pokličeš na CSD in povprašaš o tem.
Default avatar
Zanimivo je to, kako mati sedaj ne sme ziveti dalje srecno, da se oceta otroka prosi za dovoljenje za selitev z otrokom, med tem ko se otroka ali njegove matere ne rabi vprasat, ce gre v tujino tisti stars pri katerem otrok ne zivi in ima zaradi zivljenja v tujini pac nikakrsne stike.

Res zanimivi zakoni. Oce ima pravico do otroka - cetudi temu ni, otrok pa ne do oceta - ce temu ni.

Upam da ti bo uspelo.
Default avatar
NoNi, vidi se, da imajo še vedno moški večji vpliv na zakone pri nas in da so le ti pisani bolj njim na kožo. Kakorkoli obrnemo, moški imajo še vedno več pravic kot jih imamo ženske, tko pač je in še nekaj časa bo. Se pa ženske vedno bolj zavedamo tega, posledica je vedno več enostarševskih družin.
Tali08, držim pesti, da ti bo kakorkoli že uspelo! Zaslužiš si srečo, ti in tudi tvoj sonček!
Default avatar
se strinjam je napisal/a:
Čakaj, to je pa malo čuden zaključek.

To da želi mati oz. starš s katerim živi otrok v tujino je tako naneslo... saj če bi živel pri očetu in bi le ta hotel v tujino bi bilo isto - a takrat bi bil pa argument, da "kakorkoli obrnemo imajo ženske več pravic". Po mojem ni čisto tako.
Default avatar
Sploh se ne gre za pravice muško-ženske, enostavno za staršega ki želi odpeljati otroka daleč od drugega starša, tačneje iz otrokovega poznatega okolja (šola, hiša, sosedi, sošolci)! Pravkar meni grozi žena da bo odpeljala sina v tujino (Pred ločitvijo smo, nevem če se bom sploh ločil zaradi te grožnje, lahko da bom raje trpeo teror do konca življenja ali pa dokler se otrok ne bo polnoleten). 1000 km daleč. Koliko bi lahko jaz prispeval vzgoji otroka ali bi pa ga kdaj sploh videl !? Samo finančno! Nevem zakaj nekatere žene misle da imajo večje pravice do otrok od moških? Prvo se dajte v kožo očeta ki svojega otroka ima rad in ga želi videti čim več kot jaz (Konstatacija velja samo za pojedine žene ki misle da so edini lasniki svojih otrok).
Default avatar
Spostovani tudi jaz iscem odgovor na to vprasanje.S partnerjem nisva bila porocena,vendar sva skupaj zivela 10 let.V tem casu sva tudi zgradila hiso. Naneslo je,da sva sla narazen in ne ziviva skupaj.Otroci(3) so trenutno vsake 14 dni pri enemu. Sedaj pa sem tudi jaz po dolgem casu spoznala nekoga,s katerim zelim zaziveti.Najboljsa resitev nama je,da se tudi jaz odselim k njemu v tujino,vendar brez otrok ne morem iti.Rada bi jih vzela s seboj,a sem prepricana,da mi jih njihov oce ne bo dovolil vzeti,ceprav bi oni tudi radi sli.Imeli bi stike z njim,kot so pocitnice ,telefonski klici in po moznosti kaksen obisk vec.
Zanima me,kaksen postopek lahko sledi,ce otroke brez ,da povem ocetu vzamem v tujino,..in mu sporocim,ko smo ze enkrat tam??!!!Kaksne zakone imajo npr. v Franciji glede tega,ce bi jih on zacel pravno iskati,ces da sem jih vzela brez dogovora z njim??
hvala
Tanja
Default avatar
Tanja 34 je napisal/a:
Seveda te lahko prijavi zaradi protipravnega odvzema mladoletne osebe in izda se mednarodna tiralica - v EU policija tesno sodeluje med seboj in te hitro najdejo. Si res tega želiš? Se ti zdi tako prav? Pogovorita se. Koliko so stari otroci?
Drugače pa to, da se ti preseliš v tujino, seveda ni najboljša rešitev. To je najbolj ugodna rešitev zate, torej najbolj sebična. Najboljša bi bila, če bi se tvoj novi partner preselil v Slovenijo.
Default avatar
[hr]
Tanja34,
Tudi jaz sem na podobnem kot ti. Veliko je pozitivnih in tudi negativnih stvari. Meni prevaga dodatno to, da se z bivsim ne moreva nic dogovoriti in da se mi mascuje preko otrok. Selitev v tujino vidim kot resitev, saj tako naprej ne morem vec. Seveda vem, da mi on ne bi nikoli podpisal, kaj mi torej preostane.. Tvegati in dai na sodisc? Gllede na popularnost ockov sploh ne vem koliko moznosti imam da gredo otroci z mano in jih ne predodelijo ocetu. Vse informacije bodo dobrodosle.
Default avatar
Če se ne morete dogovoriti sami, bo namesto vas odločilo sodišče in izvedenci.

Ampak čisto iskreno, punci. Pravita, da se z bivšim ne da nič dogovorit. Tudi z vama se ne da. Verjetno za vaju osebno popolnoma odpade varianta, da bi otroci ostali pri očetu. Torej sta popolnoma enaki kot bivša partnerja. Seveda lahko razumem, da otrok ne moreš kar zapustiti, zato razumem tudi vajina bivša, da se temu upirata. Jaz bi se tudi, z vsemi silami, če bi bi mi bilo vsaj malo mar za otroke.
Poskusita se vživeti v njuno kožo.
Jaz brez otrok ne bi šla nikamor. Glede na to, da sta ločeni, vesta, da se ljubezen lahko tudi grdo konča in nobenega jamstva ni, da bo z novim partnerjem kaj drugače. Saj si na začetku tudi nista mogli niti v sanjah predstavljati, da se bosta nekoč ločili in ostali sami z otroki.
Default avatar
Mezinčica,

Niso ravno vse stvari črne in bele. nekateri očetje imajo res radi svoje otroke, pri drugih pa je samo prizadet ego in zato vsem nasprotujejo. Sem se želela preseliti iz ljubljane cc 40 km, bi imela precej cenejše stanovanje, bližje do službe, blžje do staršev, pa mi ni dovolil prepisati otroke v drugo šolo... za stanovanje v Lj ne morem dobiti kredita (so predraga) plačujem visoko najemnino za premajhno stanovanje... Skratka po ločitvi sem še bolj odvisna od svojega bivšega kot pa prej v zakonu... Ko me je varal verjetno ni mislil kako rad ima otroke...pa sedaj ko jih čez ves vikend da v varstvo mami tudi ne, ko pa se želim odseliti malo stran pa jih ima najrajši in ne more brez njih.
Najbolj pa mi je grozno grožnja, da bodo pa otroci kar pri očetu ostali. Na žalost poznam zelo malo očkov, ki bi vsaj približno lahko nadomestili eno povprečno mamo... Tako da ploskanje tistim očetom, ki so si uspeli priboriti na grd način skrbništvo ravno ne podpiram. Treba je poznati celotno ozadnje in verjamem da v redkih primerih je otrokom res bolje pri očetu, v večini primerih pa ne...
Default avatar
Špela, zakaj pa se za tisto selitev nisi potrudila do konca in šla magari na sodišče, če ni dovolil prepisa na drugo šolo?
Ne gre za to, kje se ima otrok bolje, ali pri očetu ali mami, pomembno je, da se ima dovolj dobro. Stavim, da bi tvojemu otroku bilo pri marsikateri mami bolje kot pri tebi, pa ti zaradi tega otroka niso odvzeli a ne.

Če je tako, kot praviš, otroka itak ne bodo dodelili očetu, poleg tega sta očitno že dovolj stara, da bi ju vprašali za mnenje. Proti njuni volji je skoraj nemogoče, da bi ju dali očetu.
Default avatar
Res neverjetno kaj vse tukaj ne preberes. Da so zakoni napisani za moske in podobne budalscine. Vsaka vam cast res.
Zdaj pa tako, ce predpostavljamo da so ti oceti dokaj normalni, a se ve sploh zavedate kaj hocete narediti? Otroku odvzeti oceta, ker ste ve spoznale enega jebacha 3000km dalec? Pa ste sigurne da ste pri polni zavesti, ko to pisete? Noben normalen oce vam tega ne bo dovolil in hvala bogu da ima se vsaj to moc, ker drugace je itak vse v rokah mater. Taki zakoni so obrambni mehanizem proti egoisticnim materam, ko jim hormoni malo ponorijo in bi otroka zvlekle na drugi konec evrope.
Drugace pa obrnimo stvar, pustite otroka tukaj in idite magari na antartiko. Zmenjeno?
Default avatar
Samo upam, da bodo bivši od tehle dam tole prebrali in nesli s seboj na sodišče. Takim je potrebno otroke odvzet, ne pa da bi jih še v tujino s seboj vlačile in to še celo zato, da nebodigatreba bivši želi imeti kaj z otroci. Bolano do konca.
Default avatar
JA DRAGI MICK1 IN PFIST....ZA VAJU JE OCITNO VARANJE NORMALNO.STA TUDI VIDVA TAKA IN ZATO TAKO PISETA??ENKRATNO JE OTROKE PUSTITI PRI TAKEMU OCETU,ENKRATEN VZGLED OTROKU.KAKO MORES BRANITI NEKOGA,ZA KATEREGA SPLOH NE VES NICESAR O NJEM IN KAJ JE BILO??KAJ PAJ JE ZATE NORMALEN OCE??TA,KI VARA???OCITNO SO TEBI PONORELI HORMONI,KER TI JE NEKDO NA ZULJ STOPIL.NE OBSOJAJ ZA KAR NIMAS POJMA.CE JE TO FORUM NASVETOV,SMO SE ME PRAVILNO OBRNILE,VIDVA PA MORATA NA OPRAH .
Default avatar
Lepo te prosim. Kaj zaboga ima varanje z otrokom? POPOLNOMA NIČ! Bogi tvoj tanovi, ker je več kot očitno, da pojmos s tastarim nimaš rešenih. Najbrž jih tudi nikdar ne boš imela, ker če se po toliko letih s takimi čustvi spopadaš...Hm, morda kaka strokovna pomoč še pomaga?!
Naj jaz za bivšo rečem, da je slaba mama, ker me je nagnala? Najraje bi, vsak dan, večkrat na dan. Je ravno ta njena odločitev zelo zaj* otroku life. Realnost je pa malo drugačne, se ti ne zdi?
Default avatar
OOhh zdaj saj vemo ,zakaj si tako nastrojen proti zenskam...ocitno je tvoja bivsa naredila prav,da te je nagnala...mislim,da bi strokovna pomoc tebi prisla zelo prav.
Default avatar
Tanja 34 je napisal/a:
No lepo da si se oglasila, kot solski primer hormonsko nestabilne osebe, zaradi katerih so hvala bogu zakoni napisani kot so.
Draga Tanja, od kje si ti zdaj varanje potegnila? Vec kot ocitno iz bogatih lastnih izkusenj. Jaz pa sem svoj spis zacel z "ob predpostavki da je oce normalen". In vsak psihicno uravnovesen clovek ve, da varanje ne spada pod "normalno".
Ce pa se imas kaksno vprasanje, pa samo vprasaj

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus