Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

gestacijska vrečka ja, rumenjakov mehurček ne :(

Default avatar

silwia

Pozdrvaljeni!

Zelo zelo sem prestrašena.
V torek dne 19.10 sem bila na pregledu, gestacijske vrečke ni bilo videti, sumili so na 2 mm, vendar so ultrazvok ponovili v čet. kjer se je gestacijska vrečka vidla 4mm. Bila sem v bolnici ker so sumili na izven maternično nosečnost.
Meni se zdi da sem še čisto na začetku, čeprav sem imela zadnjo men. 3.9......torej bi sedaj že mogla bit noseča 9 tednov, ampak ne.
Danes sem imela kontrolo pri moji gin., videla je gestacijsko vrečko 10mm, ni pa videla rumenjakovega mehurčka, zelo me je prestaršila, saj je rekla da to ni nekaj vredu. V sredo imam ponovno kontrolo. Bojim se da ima gospa doktor prav in je gest. vrečka prazna. Je možno da se bo rumenjakov mehurček še pojavil, kdaj bi se že sploh mogel :(

hvala za odgovor. zelo sem žalostna
Default avatar

Stanko Pušenjak

spoštovani,

očitno GV raste, vendar se ne gre vznemirjati, dokler ne zraste preko premera 22 mm. Takrat se mora v GV zagotovo videti tako RM kot plodov srčni utrip in če se ne, bomo šele lahko rekli, da nosečnost ni v redu.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

silwia

Pozdrvaljeni!

Najlepša hvala za odgvor.
Torej bo treba še dosti časa potrpeti, ker lahko da se tudi v sredo ne bo še nič videlo :(
Upam da ne bo moja gin. obupala in mi o kakšnem čiščenju........... :/

Zanima me...koliko sem po vašem izračunu noseča, če je gest. 10mm...ker tam sploh nisem spraševala, ker sem bila tako na tirih in v šoku da mi sploh ni prišlo na misel da bi vprašala.

najlepša hvala za odgovor.

lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

pri premeru GV cca. 10 mm ste noseči cca. 6 tednov, morda celo dan ali dva manj, kar pomeni, da bi morali zanositi pred 4 tedni ali dan ali dva kasneje.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

silwia

Pozdravljeni gospod Pušenjak

Zanima me, ali imam lahko kljub vsemu spolne odnose?

hvala za odgovor.

lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

v bistvu tako zgodaj in pri dvomih, ki jih imamo pri vas, spolni odnosi niso prepovedani.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

silwia

Pozdravljeni!

Zopet se vam oglašam.
Danes sem bila na kontroli, gestacijska vrečka je velika 17 mm v njej pa še vedno ničesar.
Imam pa res ful prijazno ginekologinjo, non stop govori da za njene pojme ni to normalna nosečnost, da izvenmaternična nosečnost še ni izključena, da lahko materinsko knjižico že kr pospravim, ter uporabim za drugo nosečnost, poslala me je že skor v bolnico, ne morem verjet da me je celo vprašala če bi še počakala.
Jaz bom počakala, mogoče še je kaj upanja, ne morem pa verjti da imam takšno ginekologinjo zelo nečloveško, sej ne da bi kaj čez njo ampak za moje pojme bi lahko malo bol drugače govorila. Ponovno kontrolo imam 10.11.
Njaraje bi šla na samoplačniški ultrazvok, se mi splača to?

lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

žal vam kaj posebnega še ne morem reči, kajti od 29.10. je minilo manj kot teden dni, GV pa je tudi zrasla na manj kot 22 mm, zato zarodka z utripi še ni nujno treba videti. ne vem, če vam bo samoplačniški UZ koristil, saj je problem v tem, da v tako kratko obdobje ni mogoče "stlačiti" pričakovanih sprememb. Med prvim opažanjem GV in pričakovanimi srčnimi utripi mora preteči več kot 1 teden oziroma mora biti GV večja od 22 mm, da lahko z gotovostjo rečemo, da utripov ni in jih tudi ne bo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

silwia

Tolažim se s tem da bo pa mogoče 10.11 le kaj videti. ampak kolk js berem na forumih se more najprej pojaviti rumenjakov mehurček, pri meni še tega ni.
Ne vem kaj naj si mislim.Glede na g.opažanje in njenih mnenj človek zgubi upanje.Sploh pa to da me že kar hoče poslat v bolnico. Še dobro da nisem takšna tumpika in kr privolila.
Gospod Pušenjak jaz upam, srčno upam da se bo kaj pokazalo. Torej če se bo GV še naprej večala naj bi bla velika 10.11. tam nekje 24-25mm, tu se potem že mora videti in rumenjakov mehurček in plod in srčni utrip. Vendar če tega ne bo...sledi..... :((( Drugače pa še imam kr boleče prsi, ali to kaj pove?

lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

žal so znaki nosečnosti posledica hormonskih sprememb, ki niso znak prisotnosti ploda temveč je zanje odgovorno tkivo posteljice (trofoblast) in ta je lahko prisoten tudi brez zarodka.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

silwia

Ponovno pozdravljeni gospod Pušenjak!

Imam eno vprašanje in namreč, zakaj me ne da ginekologinja na pregled krvi, pomoje se tudi tam vidi, če se kaj dogaja ali ne???
Default avatar

Stanko Pušenjak

zakaj vam ginekologinja ne naroči preiskave krvi res ne bi vedel ima pa popolno svobodo v tem, vsaj dokler to bistveno ne prispeva k informaciji, ki jo rabimo za odločitve. V vašem primeru ta informacija res ni bistvena ampak bo vse jasno, ko mine ustrezen čas, ki ga ni mogoče premostiti drugače.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

silwia

Pozdravljen gospod Pušenjak!!

Včeraj sem imela zopet kontrolo, vednar v gestacijski vrečki ni bilo videti ploda, zato me je gin. poslala naprej.
Na ultrazvoku so ugotovili da mi je plodek odmru, zato so mi danes naredili abrazijo. Danes so tudi videli da je hormon beta hcg narasel na 32000, kaj to pomeni?
Zanima me, ker danes ne krvavim, samo ko se obrišem opažam na papirju krvav flekec, je to normalno da prvi dan ne krvavim???

lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

ßhCG 32.000 še ne pomeni kaj izjemnega, saj je tkivo posteljice tisto, ki skrbi za ta "signal" in ne plod. Nosečnost brez ploda ima neredko nekoliko višje vrednosti ßhCG, kar nekateri ocenjujejo ko molo hidatidozo (grozdasto snet), čeprav bi rekel, da diagnozo brez tipične histološke slike pogosto postavljamo prezgodaj. Počakajte na izvid histopatologa. Nosečnost je vsekakor primerno odstraniti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

MEDEJKA

lep pozdraljeni !!
Obračam se na Vas v zvezi z mojimi vprašanji.. Trenutno sem v 7 tednu nosečnosti- sodeč po izračunu moje ginekologinje. Prvi pregled sem imela 14.12.2010 in mi je rekla da sem v 5T in 3/7 noseča.. Torej rekla je da je vse ok, gestacijsko vrečko izmerila 0.69cm in me ponovno naročila konec januarja čez 6 tednov.. No sedaj pa sem včeraj po spolnem odnosu opazila na papirju pikico krvi, ker sem se prestrašila sem šla k dežurnemu na pregled.. Tam pa so me zelo prestrašili.. Ginekologinja mi je rekla, da sem po njihovem izračunu v 7 tednu in da se vidi samo gestacijska vrečka brez mehurčka in ploda.. Napotila me je takoj k svoji ginekologinji na pregled ker je rekla da to ni ok.. In da se v tednu dni mora videti plodek in mehurček.. Takoj danes zjutraj sem letela k svoji ginekologinji in ker ni delala, me je sprejel nadomestni.. Ta zdravnik mi ni opravil UZ in mi rekel da ta nosečnost najverjetneje ni ok, na podlagi včrajšnjega mnenja in mi napisal napotnico za pregled krvi zraven pa še napotnico kar za splav :((((( joooj kako nečloveško.. še preden so bilokaj rekli za ziher on meni že napiše napotnico za splav.. rečte mi kakšne so možnosti, da se še plodek pojavi ? naj povem, vrečka je trenutno velika 13x10... počutim se drugače super, brez krvavitve in krčov.. kaj mi svetujete ?? hvala za odgovor.. lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

žal je zelo verjetno res tako, kot je ocenil nadomestni zdravnik, čeprav vas ni pregledal po vseh merilih stroke. zakaj? Gestacijska vrečka, ki je bila vidna že 14.12. bi v 12 dneh morala zrasti več kot na 22 mm premera in v njej bi se moral že videti zarodek s srčnimi utripi. Če se ni, je bodisi odmrl ali pa se sploh ni pojavil. Če želite, seveda lahko še počakate teden dni (zaradi tega se ne bo nič zgodilo), če bi se pojavil utrip pa bi to bil bolj kot ne čudež.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

MEDEJKA

lep pozdrav še enkrat..

torej ni več možnosti za pojavo plodka tudi če sem recimo noseča manj časa? :(( sem še bila danes na odvzemu krvi in so mi namerili tega hormona HCG 10039 !! kaj to pomeni ? rečite mi po kolikem času lahko probam spet zanositi ? res ne morem verjeti, da se mi je to zgodilo.. tako sem razočarana, da groza.. zakaj sploh do tega pride ?
Default avatar

Stanko Pušenjak

spoštovani,

pri ßhCG 10.000 bi se moralo videti zarodek in PSU. Zelo verjetno gre za tako imenovano "grozdasto snet" (molo hidatidozo), vendar v zelo zgodnji obliki, pri kateri zadostuje odstranitev nosečnosti ter morebiti še 2x ali 3x kontrola ßhCG. Če se takšno nosečnost predolgo pusti v maternici, lahko postane agresivna mola, kar je lahko neprijetno, saj je po takšni nosečnosti včasih potrebno čakati z novo zanositvijo tudi leto dni. Do takšne mole pride običajno zato, ker jajčno celico po naključju uspeta oploditi dva spermija hkrati (to povzroči triplodidijo), kar se sicer zgodi redko. Nesrečna igra narave.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

MEDEJKA

lep pozdrav !!!

kaj to pomeni, da lahko imam zdaj zaradi tega probleme z naslednjo zanositvijo ?
jaz imam jutri pregled pri svoji ginekologinji in bom ji kar rekla naj mi to čimprej odstranijo..
joj da ni ki to da nebom mogla več zaradi tega imeti otrok ? samo to ne rečite.. :(
zakaj se pa potem še ta HCG še preveri ?
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

panika zaradi tega res ni potrebna, pa tudi z odstranitvijo se ne mudi tako zelo, da bi se čas merilo v urah. Dovolj bo, če se nosečnost odstrani ta teden. Kontrole ßhCG se pri moli dela zato, ker včasih ta vrednost dalj časa ne upade oziroma dalj časa vztraja nad pozitivnimi vrednostmi in vsaj tako dolgo ni modro ponovno poskušati z zanositvijo. Z zanositvijo verjetno ne bo težav, le odsvetuje se, dokler situacija z molo ni razčiščena. Sicer pa še ni rečeno, da gre zagotovo za molo in bo to pokazala šele histološka preiskava po odstranitvi nosečnosti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak