Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med., spec. pediater

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater

LiliKC

ultrazvok kolkov

Default avatar

duhica04

Najprej en lep pozdrav.Na Vas se obračam z vprašanjem glede mojega fantka.Trenutno je star en mesec.Pri starosti treh dni so mu napravili ultrazvok kolkov,kakor pri vsakem novorojenčku in izvid je bil naslednji:
KOŠČENO PREKRITJE DESNI IN LEVI KOLK DOBRO,
ROB ACETABULA DESNI KOLK PRAVOKOTEN IN LEVI KOLK ZAOBLJEN,
ROB HRUSTANCA DESNI IN LEVI KOLK ZAŠILJEN,
JEDRO GLAVICE DESNI IN LEVI KOLK MANJKA,
SONOGRAFSKA OCENA STABILNO,
ALFA KOT 67/40 stopinj(desni kolk) IN BETA KOT 57/37 stopinj(levi kolk).
KATEGORIZACIJA DESNI KOLK Ia0 in LEVI KOLK IIa0.
Kontrola čez 6 tednov.

Prosila bi,če mi lahko razložite ali je to zelo hud problem in ali bo z mojim fantkom in njegovimi kolki vse vredu.
Hvala za Vaš odgovor
Default avatar

LiliKC

Spčoštovana,

izvid UZ pregleda je natančno zapisan, a le opisuje tim. še nezrele kolke (še ni jasno vidnih zakostenitvenih jeder, zaobljena čašica). To velja predvsem za levi kolk, ki ima oceno po Grafu IIa.

Predvideva se, da bodo čez 6-8 tednov (ko boste imeli kontrolo) kolki zreli in jih (vsaj z UZ) kasneje ne bo več potrebno nadzorovati. Do tedaj vam ni treba skrbeti ali kako drugače ravnati z otročkom (oz. ga široko ali kako drugače povijati).

Takih "lažno pozitivnih" izvidov je ob presejanju v porodnišnicah veliko in so izključno posledica še nezrelih kolkov. Zaradi zbujanja občutkov zaskrbljenosti pri starših, pa tudi zaradi velikega deleža ponovnih UZ pregledov čez 6-8 tednov, je trenutno v postopku posodobljen predlog za presejalne UZ preglede kolkov, ki se ne bodo več izvajali v porodnišnici, ampak v starosti otroka 6-8 tednov pri izbranem pediatru. V porodnišnicah pa bomo z UZ pregledali le novorojenčke s povečanim tveganjem za prirojeni izpah kolkov (o tem sem že pisala v eni od tem na forumu).

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

duhica04

Hvala Vam za Vaš odgovor.Z njim sem vsaj delno pomirjena in me ne skrbi več tako zelo.
Lep pozdrav
Default avatar

tia405

Spoštovani,

imam eno vprašanje, ali je pri dojenčkih potrebno kontrolno slikanje kolkov?
Namreč, rodila sem v Ljubljani 22.6.2010, kjer so mojemu sinu ob rojstvu slikali kolke (izvid L 1A in D 1A). Potem pa so mi v prijateljice (sem iz Kranja) rekle, da so njim, ki so rodile v Kranju v porosnišnici dali datum ponovnega slikanja. Jaz sem o tem opozorila našo pediatrinjo, ta mi je napisala napotnico za kontrolno slikanje kolkov a je rekla, da naj grem na Jesenice, ker v Kranju to delajo samo za otroke rojene v Kranju. Nato sem klicala na Jesenice, kjer so mi rekli, da sem prepozna, da oni to delajo do 3.meseca. Potem kličem v Ljubljano, kjer pa mi rečejo, da ta preiskava v drugo ni potrebna in da v LJ ni praksa ponovno slikati kolkov, le v primeru da je bil 1.izvid slab. Sedaj pa me zanima, kaj je prav ali je potrebno slikanje ali ne in ali se lahko stanje od rojstva poslabša, če je 1.izvid L1A D1A? In še, zakaj take razlike, med kraji pri obravnavi malih pacientov?
Glede na zgoraj prebrano je torej možno, da je bil izvid ob rojstvu lahko "lažen". Kaj mi svetujete ali naj UZ sedaj opravim samoplačniško?

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Tia405
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,

se povsem strinjam z vami, da je na področju pregledovanja kolkov novorojenčkov in dojenčkov prava zmeda. In močno upam, da se bomo zdravniki (tako pediatri kot ortopedi) v kratkem poenotili.

Kot sem se že razpisala v drugi temi s tega foruma ("Široko povijanje"), obstaja razkorak med mednarodnimi priporočili stroke in vsakdanjim delom slovenskih pediatrov v porodnišnicah.

Mednarodna priporočila ter izkušnje slovenskih ortopedov so namreč jasni -
1. s presejalnim testom v porodnišnici (2. dan), ko pregledamo vse otroke, zaradi še premalo zrelih kostnih in hrustančnih struktur ugotovimo veliko "lažno" nepravilnih kolkov, kar je povezano z nepotrebnimi ponavljanji preiskave, celo ukrepi (kot je bilo včasih "široko povijanje"), poleg tega povečujemo zaskrbljenost staršev;
2. če presejalni test "premaknemo" v starost 6-8 tednov, kolki že dozorijo in ni več lažno nepravilnih kolkov;
3. pri novorojenčkih, ki imajo dejavnike tveganja za prirojene nepravilnosti kolka (torej prirojeni izpah kolkov v družini, predvsem pri starši ali sorojencih; rojstvo v medenični vstavi; odsotnost plodovnice - oligohidramnij ter položajne nepravilnosti stopala) ali pri katerih ob pregledu ugotovimo nepravilnosti (znake za izpahljivost), je treba opraviti pregled z UZ že v porodnišnici - in v redkih primerih resnejše nepravilnosti otroka napotiti k ortopedu;
4. z UZ pregledom ne moremo napačno preceniti zrelosti ali pravilnosti kolkov: če meritve kažejo na tip kolkov Ia, so kolki normalni. Možno pa je, da jih lažno ocenimo kot slabše...;
5. pri zdravem dojenčku (torej brez resnejših nevroloških ali mišičnih bolezni) se kolki ne morejo "pokvariti", zato je vsak kontrolni pregled ob "Ia" kolkih nepotreben in odveč.

Zakaj ga torej nekateri izvajajo? Zanesljivo jih ne vodijo strokovna priporočila, pač pa "tradicija" (=navajenost na utečen protokol), pripomore pa tudi dejstvo, da dobijo ta pregled dodatno plačan s strani ZZZS. Če bi torej zavarovalnica ukinila plačevanje "nepotrebnih" UZ pregledov, bi večina izvajalcev močno razmislila o "kontrolnem" UZ pregledu.

Kaj svetujem v vašem primeru?
Če vas res zelo skrbi, lahko seveda naredimo kontrolni UZ pregled tudi v naši ambulanti (tel. 01 622 62 47 - z naslednjim mesecem nam je ZZZS itak odobrila dodaten program ambulantnega UZ pregledovanja kolkov, doslej smo jih očitno delali "gratis"), čeprav je starost 5 mesecev že skrajna za izvedbo pregleda (dojenčki ne "sodelujejo" več in se energično branijo neprijetnega položaja za pregled). Seveda bo ta pregled bolj namenjen vašemu notranjemu miru, saj ni pričakovati prav nobenih nepravilnosti. Če bi bilo namreč kaj narobe, bi to ugotovila že vaša pediatrinja ob pregledu vaše dojenčice v posvetovalnici.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

tia405

Najlepša hvala za izčrpen odgovor!
Na zgornjo številko sem klicala že pred vašim sporočilom in so mi povedali, da pregled ni smotern saj se kolki 1a ne morejo pokvariti, tako kot navajate tudi vi. Pa še, v družini nismo imeli nobenih nepravilnosti glede razvoja ali položaja kolkov pred, med in po porodu.

LP, Tia405
Default avatar

Katja82

Spoštovani!
Prosila bi Vas za pomoč.
Imam punčko, ki je bila rojena 3 tedne pred predvidenim terminom poroda. Na UZ kolkov v zdravstvenem domu pri 6. tednih so ocenili oba kolka z 2a, dobili sva napotnico za ortopeda. Zanima pa me, ali to da je deklica rojena 3 tedne prezgodaj pomeni, da bi pri njej v bistvu morali delati UZ 3 tedne kasneje, da bi bili primerljivi rezultati z otroci, ki so rojeni ob terminu. Prebrala sem, da naj bi se kolki najbolj razvijali v prvih 6 tednih ter potem v manjšem obsegu še do 12. tedna. Zato me zanima, ali to pomeni, da so pri njej te faze podaljšane za 3 tedne? Se pravi, da se bodo pri njej kolki intenzivneje razvijali do 9.tedna?
Če se lahko še navežem na to zgornje vprašanje, me zanima, ali bodo pri njej razvojne faze (vsaj v začetku) potekale z zamikom (fiksiranje z očmi, pasenje kravic) 3 tednov ali bodo potekale enako kot pri otrocih, ki so bili rojeni ob terminu na isti dan.
Najlepša hvala za Vaš odgovor in pomoč,
Lep dan Vam želim,
Katja
Default avatar

LiliKC

Draga Katja,

dozorevanje organov, pa tudi "umske" sposobnosti novorojenčkov so vezane na njihovo zrelost, kar pomeni, da otroci rojeni ob roku "obvladajo" določene stvari drugače kot tisti, ki so bili rojeni prezgodaj. Enako velja za zrelost organov, tudi sklepov kot je kolčni.

Za dozorevanje je potreben čas - in predčasna "izpostavljenost" samostojnemu življenju izven mame ne povzroči bistvene pospešitve naravnih procesov. V praksi to pomeni, da se vse stvari dogajajo z zamikom. Resda 3 tedne zamika ne pomeni veliko, ko je otrok star 1, 2 leti, so pa zelo pomembni v primeru mejnikov, kot je zrelost kolkov, pojav socialnega nasmeha, pasenje kravic, ki naj bi se "dogajali" v prvih mesecih življenja.

Da povzamem: pri vaši deklici morate dopustiti "zamudo" pri vseh dosežkih, ki ste jih opisali v sporočilu. In tudi kolki bodo potrebovali 3 tedne več za "zrelost" kot v primeru "40-tedenskih" vrstnic, ki so bile rojene na isti dan kot vaša hčerka.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Katja82

Iz srca hvala za Vaš izčrpen in prijazen odgovor.
Lep pozdrav in še veliko užitkov v vašem delu Vam želim,
Katja
Default avatar

mateja81

Lepo pozdravljeni,

Prosila bi vas za mnenje. Imam fantka starega 3 mesece,po porodu so mu delali uz kolkov in je imel oba 1a,vse normalno,tako da ni bilo treba široko povijanje,2 dni nazaj(po treh mesecih) pa sva imela ponovno kontrolo in so na uz ugotovili patološki izvid uz desnega kolka ter me napotili k ortopedu.
Tam so postavili diagnozo :Q65.6 dysplasia coxae dex.
Dali so mu opornico,ter kontrola čez 3 mesece.
Zanima me, ali so po rojstvu spregledali, ali je možno da se kasneje kolk ni vredu razvijal in so videli zdaj, pri ponovnem pregledu,(porod in nosečnost sta potekala normalno,tudi v družini brez posebnosti) ter v kolikšnem času se naj bi to popravilo, ker se mi zdi 3 mesece zelo dolga doba.
Prosila bi vas tud za obrazložitev njegovih ocen kolkov, ali je to huda ali bolj blaga oblika...
UZ KOLKOV: Desni: kot alfa 54 stopinj, kot beta 38 stopinj, tip 2b
Levi: kot alfa 78 stopinj, kot beta 27 stopinj, tip 1a

Se vam zahvaljujem za mnenje in odgovor,

Lp. Mateja
Default avatar

LiliKC

Spoštovani,

čeprav so nas vedno učili, da ob UZ ocenjevanju ni možno "predobro" oceniti kolkov, je seveda mogoče, da meritve kotov ob prvem pregledu niso bile narejene v idealni projekciji oziroma ravnine kotov niso bile nastavljene na pravih mestih. Kar pomeni, da je možno, da desni kolk že v porodnišnici ni bil pravilno okoten.

Druga (manj verjetna) razlaga je, da je bilo stanje kolka normalno in da je prišlo v času 3 mesecev do spreminjanja kolkov. Ta možnost se dogaja predvsem pri otrocih z živčno-mišičnimi boleznimi - po zapisanem sodim, da tega pri vašem otroku ni, torej lahko na to možnost "pozabimo".

Seveda je enako kot prva verjetna tudi tretja možnost - da kolk ob kontroli ni bil pravilno ocenjen (pa čeprav ga je preveril specialist ortoped). Znano je, da ob neidealni UZ sliki (ko se kostne strukture ne prikažejo natančno) lahko izmerimo takšne kote, ki kažejo na displazijo. Je pa ta možnost malo verjetna, če je bil ortoped, ki je opravil UZ pregled, specialist za dojenčkove kolke.

Ne glede na vzrok "poslabšanja izvida" vam sedaj preostane, da bodisi vztrajate v opornici (kar je zelo smiselno, če je pregled opravil izkušen ortoped) ali prosite za ponovni UZ in klinični pregled kolkov (kar je smiselno le v primeru, če je ortoped le povzel izvid tistega, ki je opravil pregled pri 3 mesecih ali če ortoped ni bil posebej specializiran na pregled otrok).

Predvsem pa si ni treba očitati, da je bilo kaj pomembnega zamujenega - tudi če bi kolke v porodnišnici ocenili z IIb, ne bi svetovali širokega povijanja, temveč le kontrolo v starosti 6-8 tednov. Če bi bil tudi v tej starosti kolk še nezrel, bi vas napotili k ortopedu, kamor bi prišli ravno okrog 3 meseca starosti.

Še nekaj o meritvah: z UZ poiščemo določene točke stegnenice in medenice ter umetno skozi te točke izrišemo črte (ravnine, seveda vse s pomočjo posebnega računalniškega programa v UZ aparatu). Koti, ki jih oklepajo te črte, kažejo odnose med glavico stegnenice in ponvico v medenici. Odprtost dveh kotov (alfa in beta, v stopinjah) pa nam pomaga določiti "tip" kolka (spet gre za računalniški program, ki izračunava ob našem pritisku na gumb). Ocene so od Ia do IV. Torej ocena IIb ne pomeni nobenega razloga za paniko.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

neptun

Spoštovani,

vljudno vas prosim za vaše mnenje. Danes sem ugotovila, da sem na ortopedskem pregledu svojega otroka ortopedu podala napačen podatek glede tega, kako sta bila ob rojstvu ocenjena njegova kolka. Ker sem v vsej zmedi napačno prebrala odpustno pismo iz bolnice, sem navedla oceno 2A, ki pa je veljala le za enega izmed kolkov, medtem ko je bil drugi 2G, zaradi česar je otrok prve tri tedne nosil celo opornico (v družini imamo nekaj primerov displazije kolkov).

Ortoped je po zelo kratkem pregledu oba kolka ocenil kot 1A in dejal, da opornica ni več potrebna (pred tem je komentiral, da pri oceni 2A opornica ne bi bila potrebna, na kar pa nisem bila pozorna, ker takrat še nisem vedela, da sem bila površna pri branju odpustnice), mene pa sedaj skrbi, ali bi navedba pravilnih podatkov lahko kaj vplivala na sam pregled in njegovo oceno (ali je možno, da se nezrel kolk z oceno 2G popravi v tako kratkem času)? Menite, da bi morala poklicati za ponovni pregled, ali pa lahko brez škode počakam do naslednje kontrole pri ortopedu čez dva meseca in takrat omenim svojo napako?

Za vaš odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,

seveda je možno (in zelo verjetno), da se je kolk iz 2G prelevil (= dozorel) v 1A. Zato ni bilo nič narobe, da ste ortopedu dali pomanjkljiv podatek glede izvida po rojstvu. Tudi, če bi ortoped vedel za "2G", ne bi kolkov zato "slabše" ocenil ali vas naročil na ponovno kontrolo.

Torej uživajte in lepo brcajte v "pamperskah".

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

mark2010

Se vam najlepše zahvaljujem za vaš izčrpen odgovor,

Lp, Mateja
Default avatar

Laly88

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede ultrazvoka kolkov. Zanima me ali se naroča na ultrazvok kolkov po treh tednih ali po treh mesecih. Nekateri pravijo tako, drugi spet drugače. Hvala za odgovor. Lp.
Default avatar

LiliKC

Spoštovani,

"idealen" čas za prvi (tim. presejalni) UZ pregled kolkov je v starosti 6 tednov.

V primeru, da je bil UZ pregled narejen v porodnišnici po rojstvu in je bil kolk ocenjen kot "nezrel" (ocena Ib), je svetovan ponovni pregled v starosti 3 mesecev. Če je okotenost kolka ocenjena kot IIa (ali več), sledi kontrola čez 3-6 tednov.

V primeru, ko je že v porodnišnici ocena kolka Ia, pa ni potrebna nobena kontrola več.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

Laly88

Aha, evo še navedem rezultate kolkov iz porodnišnice:

KOT PO GRAFU DESNI KOLK LEVI KOLK
ALFA 68,1 66,2
BETA 52,9 48,3
OCENA KOLKA 1a 1a

ter kontrola čez 2-3 mesece.

JE TO V REDU.
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,

izvid je več kot v redu - oziroma boljši ne bi mogel biti.

Ker pa glede na zapisane podatke ne prihajate iz ljubljanske regije (kjer se držimo sprejetih priporočil in ne podvajamo preiskav v primeru, ko so kolki že v porodnišnici normalni in zreli), so vas naročili še na en UZ pregled. Po domače - tako za vsak slučaj, ker je bila to v Sloveniji dolgoletna tradicija in glede na lastni občutek tistih, ki UZ preiskave opravljajo (nekateri rečejo "lastne izkušnje") in menijo, da je tako bolje (pa čeprav z dokazi podprta medicina trdi drugače).

Kontrola čez 2-3 mesece torej ni potrebna, a ker je preiskava za vas in otroka neškodljiva, jo seveda opravite.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

anic

Pozdravljeni!

Naša pikica je sedaj stara 3 mesece in je ob rojstvu imela izvid kolkov
DESNI KOLK kot alfa 55, kot beta 62; IIa
LEVI KOLK kot alfa 62, kot beta 52; Ib

svetovali so široko povijanje, ter kontrolo čez 6 tednov.

V tem času sem otroka striktno široko povijala in kontrola pri 6 tenih je bila
DESNI KOLK kot alfa 62, kot beta 56; Ib
LEVI KOLK kot alfa 64, kot beta 54;Ib

pediatrinja je rekla, da kolki niso zreli in naj še dalje široko povijamo, da pa ni za napotitev k ortopedu, ter kontrola pri 3 mesecih

Tudi v tem času sem otroka striktno široko povijala (pamperska, 2 tetra plenici in plenica za široko povijanje), sedaj pri 3 mesecih pa so koti naslednji:
DESNI KOLK kot alfa 60, kot beta 50
LEVI KOLK kot alfa 64, kot beta 54
pediatrinja ni označila kategorizacije kolka.
Sprva je rekla naj otroka še en mesec ponoči široko povijam, potem pa mi je dala napotnico za ortopeda in rekla, da bo ta predlagal najverjetneje kakšno strožjo terapijo.

Zanima me kako to, da je sedaj pri desnem kolku slabši kot, kot je bil pred 6 tedni in kaj to pomeni.

Hvala za odgovor.
Default avatar

LiliKC

Spoštovana,

očitno ste predhodna vprašanja in odgovore spregledali ali pa prebrali bolj na hitro.

Naj vam vseeno na kratko ponovim bistvo:

pregled z ultrazvokom in meritve niso "absolutne", ampak variirajo od preiskovalca do preiskovalca, včasih celo od dneva do dneva, ko isti preiskovalec opravi preiskavo na istem UZ aparatu pri istem otroku. To pomeni, da je vsako meritev treba vzeti malo z rezervo, takole plus / minus 5% meritve (to velja tudi za mnoga druga področja, celo za laboratorije, kjer določajo npr. število krvničk v vzorcu krvi). S to variacijo se da zlahka razložiti, zakaj za malenkost različne vrednosti meritev pri vaši 3-mesečnici.
Druga človeška lastnost (zlasti) slovenskih pediatrov je, da v dvomu rajši zabeležimo slabši kot predober rezultat. Tako v stilu "za vsak slučaj" bomo preiskavo ponovili, do tedaj za vsak slučaj še malo širokega povijanja (ki je v starosti vašega dojenčka že nepotrebno), pa za vsak slučaj boste šli še k ortopedu...

Na kakšno resnejšo stvar (=displazijo kolka) bi kazal predvsem kot alfa, ki bi bil manjši kot 50 stopinj.

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Moderatorji

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater
LiliKC