Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Kako naredite dobrega pečenega zajca?

Default avatar

eowin

Speči bi želela domačega zajca, pa nimam pojma kako. Baje se ga marinira itn. Ali bi bile tako prijazne in mi zaupale kako ga ve pripravite? In kje ga nabavite? Dosedaj sem ga jedla le na obiskih pri neki teti in to je praktično edina vrsta mesa, ki je enotno navdušila celo familijo.

(se že vnaprej opravičujem vsem ljubiteljem teh živali, sori, sori, a tako pri nas pač je)
Default avatar

baby girl 27

Kaj se opravičuješ ko pa tole ne bo nič pomagalo temu zajčku ki ga boste "požrli"

Rajši ga spusti na travo da pobegne, ti boš že preživela brez zajčjega mesa....
Default avatar

pelargonija

tudi mene zanima recept. zajec je pa že v zamrzovalniku, tako da ga nima smisla spuščat na travo
Default avatar

eowin

Bentiš, še nikoli nisem prosila na MONu za kakšen recept, evo, prvič res nekaj rabim. Sem hotela pač info od koga iz prve roke.

Sej je vseeno.


(kako naj ga spustim na travo, če mislim nabavit zadevo za pečt?!?!? Kaj, a se bomo sedaj delali, da se po mesnicah ne prodajajo kunci al kaj....?)
Default avatar

eowin

pelargonija je napisal/a:
tudi mene zanima recept. zajec je pa že v zamrzovalniku, tako da ga nima smisla spuščat na travo
Kako ga misliš naredit? Razmišljam o temle receptu z marinado (spodaj), ker vem da ga tista teta nekaj marinira. Našla pa sem tudi bolj simpel recept, ko kunca premažeš le s 4 žlicami gorčice in daš pečt.

1 zajec, težak 1 ½ kg
sol
olje za pečenje

Sestavine za dišavno marinado:
sok pol limone
limonina lupinica
4 žlice olja
4 stroki česna
lovorov list
rožmarin
timijan
muškatni orešček
ingver (TEGA SIGURNO NE BOM DALA)
sol
poper

Potek:
Zajca pod tekočo vodo oplaknite, ga obrišite in narežite na porcije. Pri hrbtnih kosih flam (prsi) spnite z zobotrebci.
Kose mesa osolite, natrite z dišavno marinado in jih tesno položite v skledo. Pokrijte z alufolijo in postavite v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.
Pred pečenjem dajte meso na cedilo, da se osuši. Odcejeno marinado prihranite.
Kose mesa nato na vročem olju krog in krog rumeno popecite in jih položite v pekač. Prilijte sok od pečenja in ostanek marinade.
Meso pecite 50-60 minut pri 200°C. Čas pečenja je odvisen od starosti živali.
Za dišavno marinado vse sestavine zmešajte v skodelici.
Default avatar

kuhrca

meso dobim pri mami, zaklanega zajca namaka v vodi z rožmarinom, česnom in čebulo, jaz ga dodatno ne mariniram

čebulo zarumenim, česen, dodam meso, ki ga prej posolim, dobro popečem, dodam velikoooo korenja na palčke narezanega, začimbe: rožmarin, timjan, šetraj; dušim in dolivam vodo -kakšno uro, potem več kot polovico korenja pretlačim, če je potreba še malo pomokam, vendar je dovolj gosta omaka že od korenja

zraven so najboljši domači rezanci

najboljši je pri moji mami, ker ga pripravi na zakurjeni peči na drva
Default avatar

bags bani.

Ma pust ti te kvazi živaloljubce. :)

Js ga (zajca) najraje naredim v obari...podobno kot piščanca. Ko sem ga 1x pekla v pečici, je bil zelo suh, tako da je fajn met kakšno omakco zraven...najbrž je fajn da ga prej mariniraš, al pa ga med peko zalivaš...

Drgač jih pa tudi rada pobožam...zajce namreč.

Pa da se boste še bolj zgražale, pri nas doma jemo skoraj izključno samo ovčetino, ki jo dobimo pri kmetu, in ja, zakoljemo sami. Prav tako zajce, in piščance. Govedina je na meniju redkeje, svinjine ne jamo. Mesa sploh ne kupujemo v trgovini, - razen morskih rib...sladkovodne ulovimo sami.

Hvala bogu, da mož obvlada te stvari, ker ko vidim, kako poteka masovna proizvodnja mesa in mesnih izdelkov me kr strese.
Default avatar

eowin

kuhrca je napisal/a:
meso dobim pri mami, zaklanega zajca namaka v vodi z rožmarinom, česnom in čebulo, jaz ga dodatno ne mariniram

čebulo zarumenim, česen, dodam meso, ki ga prej posolim, dobro popečem, dodam velikoooo korenja na palčke narezanega, začimbe: rožmarin, timjan, šetraj; dušim in dolivam vodo -kakšno uro, potem več kot polovico korenja pretlačim, če je potreba še malo pomokam, vendar je dovolj gosta omaka že od korenja

zraven so najboljši domači rezanci

najboljši je pri moji mami, ker ga pripravi na zakurjeni peči na drva
Hvala!
Default avatar

o groza

grozno!!!
RAJŠI se ne sprašujem kakšni ljudje ste tukaj za računalnikom da tako hladnokrvno in s takim UŽITKOM govorite kako koljete zajce,ovce,...
No ja saj vsi vemo kakšni ste a ne?

Boljše da zaključite debato ker ne boste nikamor prišli,primitivci so pač primitivci in njim ni pomoči!!!!
Default avatar

Magaja

Za Kuharco

A tvoja mama zajca namaka samo v vodi z dodatkom zelišč, ali doda še kaj kisa?

Pa še nekaj bi vprašala vse tiste, ki se vam gabimo, zato ker pač jemo zajčje meso.

Kaj storiti, ko imaš v kletki samca in samico ločena, in je samec tako p.... da pregrize kletko (v eni noč) in jo ...... Po xx dneh se skoti deset mladičev, eden premine, ostali ostanejo. Prostora ni dovolj za toliko živali, tudi hrane ne. Kaj storiti??? Poleti, ko se lahko prosto pasejo zunaj gre, sedaj pa žal ne.

Prejšnji nam je namreč od starosti poginil, sedaj se jih pa je toliko namnožilo, da je bil potreben poseg.

Aja pa še ta " oče toliko otrok" ne trpi kletke in se sprehaja naokoli, prikličemo ga z žvižganjejm. Radi ga imamo, za v lonec ga ne damo, samo kaj ko jih imaš devet.....
Default avatar

eowin

o groza je napisal/a:
grozno!!!
RAJŠI se ne sprašujem kakšni ljudje ste tukaj za računalnikom da tako hladnokrvno in s takim UŽITKOM govorite kako koljete zajce,ovce,...
No ja saj vsi vemo kakšni ste a ne?

Boljše da zaključite debato ker ne boste nikamor prišli,primitivci so pač primitivci in njim ni pomoči!!!!
Še enkrat - debata je o pripravi zajca (peka), če se ne najdeš v tej temi, potem se res sprašujem, zakaj sodeluješ tu?
Default avatar

kkkooo

Mi obožujemo pečenega zajca. Zraven paše cel kuhan krompir in zelena solata.

Razkosanega zajca pečem 2 uri na 200 stopinj.
Vsak kos seveda posolim, popram, dodam zmečkan lovorjev list, veliko sesekljane čebule in česna;tako se znebiš slabega vonja. Kakih 15 minut pred poncem pa zajca polijem še z malo belega vina. Tako pripravljen je odličen, za prste polizat!
Zajca večkrat med pečenjem obrnem in polivam z vodo.

LP
Default avatar

eowin

kkkooo je napisal/a:
Mi obožujemo pečenega zajca. Zraven paše cel kuhan krompir in zelena solata.

Razkosanega zajca pečem 2 uri na 200 stopinj.
Vsak kos seveda posolim, popram, dodam zmečkan lovorjev list, veliko sesekljane čebule in česna;tako se znebiš slabega vonja. Kakih 15 minut pred poncem pa zajca polijem še z malo belega vina. Tako pripravljen je odličen, za prste polizat!
Zajca večkrat med pečenjem obrnem in polivam z vodo.

LP
Te lahko vprašam:
1. a kose prej kej popečeš?
2. pečeš stalno odkrito?
3. nič ne mariniraš prej?

hvala, lp!
Default avatar

kkkkkoooo

Oj!

Nič posebne marinade, nič predpečenja in ne pokrito.
Zajca najraje pripravljam, ker ob tem sploh ni kaj dosti za delat!
Default avatar

eowin

kkkkkoooo je napisal/a:
Oj!

Nič posebne marinade, nič predpečenja in ne pokrito.
Zajca najraje pripravljam, ker ob tem sploh ni kaj dosti za delat!
Tole se pa sliši obetavno :-))) Jaz sem namreč poslušala da je veliiiiiiiiiiko dela, da je kar umetnost, da ti uspe itn itn. Očitno nekdo v moji žlahti fino obvlada samopromocijo :-))
Default avatar

Jure**

eowin je napisal/a:
kkkkkoooo je napisal/a:
Oj!

Nič posebne marinade, nič predpečenja in ne pokrito.
Zajca najraje pripravljam, ker ob tem sploh ni kaj dosti za delat!
Tole se pa sliši obetavno :-))) Jaz sem namreč poslušala da je veliiiiiiiiiiko dela, da je kar umetnost, da ti uspe itn itn. Očitno nekdo v moji žlahti fino obvlada samopromocijo :-))
A ni treba nič posebej delat? A daš kar živega not? Ma groza res!
Default avatar

Qtyzw Ftrajxn

kkkkkoooo je napisal/a:
Oj!

Nič posebne marinade, nič predpečenja in ne pokrito.
Zajca najraje pripravljam, ker ob tem sploh ni kaj dosti za delat!
Tudi jaz podobno. Zajca razkosam in operem, v Jena pladenj nalijem 0,5 cm vode in jo (kar krepko) posolim, notri zložim kose. Včasih dodam še nekaj celih olupljenih čebul, ne zato, da bi imel zajec kaj boljši okus, itak je super, ampak ker so take pečene čebule odlična priloga. Ko so kosi na eni strani dobro zapečeni (približno po eni uri do eni uri in pol) jih obrnem (samo enkrat). Ne zalivam nič, tista voda pa do takrat, ko je zajec pečen (cca 2 uri in pol) izpari. Pečem na 200[sup]o[/sup]C.
Default avatar

kkkooo

Eh, probaj ta način, meni je super. Vse kar moraš je, da na 15 minut malo pogledaš, poliješ z tistim sokom,ki nastaja, če ga ni, uporabiš vodo. Na pol ure pa kose obrni. To je vs,e na kar ne smeš pozabit.
Default avatar

++++

SVINJE
Default avatar

Qtyzw Ftrajxn

++++ je napisal/a:
SVINJE
Imam raje meso divjih svinj, nikakršne podobnosti z gojenimi pujsi, nasploh je divjačina odlična pa še najbolj zdrava!