Starševski čvek

očala - službeni pripomoček?

Default avatar
Zanima me, ali kje obstaja pravilnik, da te mora delodajalec vsake 5 let poslati na pregled. Ali je verjetno, da če za svoje delo nujno potrebujem očala, da mi na nekaj let sofinancirajo vsaj stekla (stanejo me vsak 400 EUR - 7 pa stanjšana, pa astigmatizem).

Kako je to v privat podjetju? Kako pa v javni upravi? Nekje sem brala, da zaposlenim v EU institucijah omogočajo nakup zdravstvenih pripomočkov iz proračuna EU?

lp
Jana
Default avatar
Oprosti, ali je v opisu tvojega dela navedeno, da MORAŠ /NUJNO POTREBUJEŠ očala, ali je to tvoja osebna potreba zaradi že sicer slabšega vida?
Default avatar
??
Obstaja delo, pri katerem dober vid ni nujen?

Ker gre za tvojo okvaro, dvomim, da ti bi stroške zakonsko določeno vrnil delodajalec.
Pri -7 bi človek nekako dejal, da jih ne potrebuješ le v službi, temveč ne moreš nikamor brez njih, ne?
Default avatar
ja seveda
očala so službeni pripomoček, v zasebnem življenju namreč oči ne potrebuješ.

kvečjemu obratno je. če pri svojem delu nujno rabiš dober vid in tega nimaš, te lahko delodajalec razglasi za nesposobno za delo in odpusti.
Default avatar
nebi rekel, da so lih službeni pripomoček...

@ nisi normalna...

glede na to, da je zmer več dela za računalniki, bo kmal ogromna masa folka k bodo zarad tega ker slabše vidijo "nesposobni"
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar
Gunnar je napisal/a:
ne morejo biti nesposobni, če uporabljajo očala. če pa zavračaš uporabo očal, oziroma pričakuješ, da ti jih bo plačal delodajalec, je pa nekaj čisto drugega.
Default avatar
Seveda obstaja kup Zakonov in pravilnikov, tule poglej http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_i ... _predpisi/

Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev
http://www.uradni-list.si/1/content?id=38952

Pravilnik o varnosti in zdravju pri uporabi delovne opreme
http://www.uradni-list.si/1/content?id=51217

Pravilnik o varnosti in zdravju pri delu s slikovnim zaslonom
http://www.uradni-list.si/1/content?id=24735

In ja, če zaradi posebnih zahtev delovnega mesta s svojimi očali ne moreš delati dobro, ti jih je dolžan zagotoviti delodajalec. Ni pa ti jih dolžan nabaviti, če jih rabiš tudi za normalno življenje.
Default avatar
jana123 je napisal/a:
Mene pa zanima kakšna očala so to??? Sama imam dioptrijo - 6,75 in na obeh očesih astigmatizem. Pred pol leta sem kupila nova očala, stekla in okvirje. Vzela sem stanjšana stekla, antirefleksna. Okvir sam je stal 180 €. Za vse skupaj sem dala 210 €. Seveda sem nekaj dobila tudi od zavarovalnice, ker si novih očal pred tem nisem kupila več let.
Ampak vseeno, na 400 € za eno steklo, mi ni jasno, kako prideš.
Default avatar
Barca je napisal/a:

Če se ob pregledu oči in vida ugotovi, da z uporabo običajnih korekcijskih pripomočkov ni moč odpraviti težav z očmi in vidom, ki jih ima delavec pri delu pri delu na delovnem mestu, mu je delodajalec dolžan zagotoviti posebne korekcijske pripomočke

očala niso posebni korekcijski pripomočki, ampak običajni korekcijski pripomočki.
pod posebne korekcijske pripomočke pa potem spadajo razne lupe in povečevala.
Default avatar
jana123 je napisal/a:
V privat podjetju (kjer sem zaposlena) živega krsta ne briga, ali potrebujem očala, ali sem zdrava, če moram k zdravniku, moram za to dat ure ali bolniško (tudi če gre npr. za specialista, ki dela le dopoldan). Tko je to verjamem da v mnogih privat podjetjih, tud če obstajajo ne vem kakšni pravilniki in zakoni.

Aja, jaz tud nujno potrebujem očala pri svojem delu, ker sicer kaj dosti ne vidim.
Default avatar
Titi* je napisal/a:
okvirji armani, pa prideš na tako cifro.
tam zgoraj je pa itak typo
verjetno je mislila, da jo stanejo vsaj 400 EUR, ne vsak 400 EUR

jaz imam namreč tudi stanjšana in astigmatizem, pa tudi težko pridem na kaj takega.
Default avatar
Za 400 eur mora met pa hudičevo dizajnerske špegle. Mam jaz armanijev okvir, stanjšana stekla in nevem kaj vse še, pa sem dala dobrih 200 eur.
Default avatar
Če lahko dokažeš, da je tvoj astigmatizem in slab vid posledica obremenitev na delovnem mestu, ter da pred zaposlitvijo pri tem delodajalcu nisi imela težav z vidom, potem ti mora delodajalec plačati pripomočke za boljši vid ter poskrbeti za boljše delovne pogoje, da ne bi prišlo do poslabšanja. S tem, da mora tvojo okvaro prijaviti na urad za varstvo pri delu. Hkrati lahko sprožiš postopek za priznanje invalidnosti zaradi dela in pridobiš status delovnega invalida.
Default avatar
Pozdravljeni,

Nova ponudba tudi v Sloveniji za vse,ki preživijo veliko časa pred racunalnikom na delovnem mestu(oz. povsot kjer se uporabljajo lcd zasloni). Nevem kako je z slovenskimi zakoni, sem pa siguren, da naprimer na Poljskem mora delodajalec subvencionirati 50% nakupa antirefleksnih očal če uporabljate računalnik več kot 3 ure dnevno v službi. Poglejtesi tukaj> gunnars.si . Trenutno so tudi v popusti na uradni strani shop.gunnars.si

Gunnars Slovenija