Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

TVT operacija

Default avatar

TVT

Stara sem 40 let. Pred mesecem sem imela TVT operacijo. Še vedno čutim bolečine, katere se pojavijo po sprehodih. Tudi mehur se mi izprazni zelo počasi. Bolniški stalež sem zaključila in bom začela z delom. Skrbi me, zakaj še vdeno čutim bolečine. Moje delo fizično ni naporno, imam pa veliko hoje, predvsem po stopnicah.

Začutila sem tudi brazgotine (kot neki trši izrastek) na začetku nožnice, ne da bi s prstom šla v nožnico. Zaradi tega me je zdravnik še 1x pregledal (10 dni po operaciji) in povedal da so to šivi in trak. Do sedaj se stanje ni nič izboljšalo. Zanima me, kdaj bo brazgotina izginila oz. ali bo tako ostalo.

Ima še veliko vprašanj in sem zelo zaskrbljena. Predvsem zaradi tega ker začenjam z delom, pregled pri zdravniku pa imam šele čez 3 tedne. Sama operacija kot kaže je bila uspešna, spremlja me le bolečina in sprememna v nožnici. Je to normalno po tej operaciji?

Hvala za odgovor!
Default avatar

Lorena Meglič

Pozdravljeni!

Bolečin kot jih navajate en mesec po operaciji TVT ne bi več smelo biti, zato vam svetujem, da preden greste v službo, še enkrat obiščete ginekologa, najbolje operaterja. Predlagam tudi, da mu zastavite vsa vprašanja, ki se vam porajajo, saj bi bilo prav, da nanje dobite odgovore.

Če želite me lahko v času uradnih ur prihodnji teden pokličete po telefonu na eno izmed naših telefonskih številk, kajti tudi jaz bi vam želela glede vaše situacije zastaviti še kakšno vprašanje.

Z lepimi pozdravi,

Lorena Megič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar

so-asas

Prosim za vase mnenje glee operacije rektokele ki jo imam cez par dni pa sem prav pod stresom ker je to moja prva operacija. Pri meni je napovedana le lokalna anestezija od pasu dol. ob tej operaciji bo mogoce izvrsena tudi odstranitev maternice odvisno ce je ta dovolj povesena. Tezava je se v tem da mi je se menstruacija zatajila in niha tudi za 10 dni. Imam 47 let in 3 otroke z normalnimi porOdi brez zapletov. Koliko casa traja taka operacija? In kaksno je okrevanje, nekaj sem sicer izvedela pa ne toliko da bi bila pomirjena. Hvala se za vase mnenje in lepo pozdravljeni.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni ga. so-asas!
TVT operacija, ki se izvaja v regionalni anesteziji, je namenjena zdravljenju stresne urinske inkontinence. Z nenapetostnim trakom podprejo sečnico in bazo mehurja, da vam urin ne bi več uhajal med telesno aktivnostjo. Operacija ni namenjena zdravljenju cistokele, še manj pa rektokele (diagnoza, ki ste mi jo napisali). Rektokela se s TVT operacijo ne bo spremenila.
Možno je, da vas bodo operirali klasično. To pomeni, da vam bodo popravili rektokelo z operacijo nožnice. S prečnimi šivi vam bodo utrdili zadnjo nožnično steno.
Če gre za popoln zdrs maternice, se to da ugotoviti s pregledom. Ne vidim razloga, zakaj bi se za odstranitev poponoma povešene maternice odločali šele na operacijski mizi. Kaj in kako vas bodo operirali morate biti seznanjeni pred posegom, na razumljiv način in vi se morate s posegom strinjati. Predvsem pa se morate počutiti v rokah zdravnika, ki vas bo operiral dovolj varni.
Lep pozdrav, Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

racka65

Bila sem na operaciji tvt ,sedaj je minilo 14 dni ,in naj bi zaključila bolniško ,vendar me zanima ali se lahko kopam v morju ,kolesarim in grem na motor ,v službi imam težko delo ,hvala vam in lep dan
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Operacija TVT zahteva nekoliko daljšo abstinenco od fizičnih aktivnosti. Praviloma velja, da en mesec do 6 tednov ne smete vzdigovati bremen težjih od 5 kg, in da se izognete večjim fizičnim naporom. Če so rane zaceljene in vam vaš zdravnik to potrdi pa ne vidim razloga proti kopanju v morju in plavanju.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

babi2

Pozdravljeni.
Po praznikih grem na operacijo tvt zaradi inkontinence. Sedaj ko malo berem forume, vidim da mi je veliko reči še ne jasno in nisem zastavila vprašanj fizioteraprevtki. Zato bi vas prosila za določene odgovore. Kako izvedejo operacijo, ali je res da ti naredijo "špago" nog med operacijo, ali ti noge raztegnejo tako kot pri ginekološkem pregledu. Ali bom po operaciji ( po 3 mesecih) lahko zopet normalno športno aktivna (tek, odbojka, kolesarjenje, planinarjenje, delo na vrtu, čiščenje snega in košnja trave...). Kaj se zgodi,če se slučajno preteram, ali se lahko trak strga in poškoduje mehur.
Hvala za odgovore in vas lepo pozdravljam.
babi
Default avatar

sabinasencar

Spoštovani!
Verjetno dolgujem še del odgovora, ki ga nisem odgovorila v prejšnjem pismu.
Vedno znova me preseneti, koliko skrbi in dvomov ostane nerazrešenih, preden vas operirajo. Jaz sem taka, da si še nohtov ne dam postrič, če se prej ne pozanimam, kako in na kakšen način se bo poseg dogajal. Predvsem pa me vedno zanima, kakšni so možni zapleti.
TVT trak se zaradi nadaljnih fizičnih aktivnosti ne bo strgal. Po operaciji so možni tako takojšnji zapleti, kot vrsta kasnih zapletov. Zapleti vezani na samo operacijo so krvavitev ali okužba, kasni zapleti pa so vse od zastoja urina, pa tudi redko, a vendar, da trakec poškoduje sosednja rahla tkiva (zelo redko trakec pogleda preko nožnice, še redkeje poškoduje mehur). Operater se bo vedno potrudil, da bo izid operacije najboljši in da stranskih neželenih zapletov ne bo.
Operacija je namenjena izboljšanju kvalitete vašega življenja, brez uhajanja urina. Mnogim so že pomagali s to operacijo. Zelo pomembno je, da se pred posegom pogovorite z zdravnikom, ki vas bo operiral.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Nananina

Pozdravljeni, 'TVT'.

Tudi jaz po 10ih dnevih po TVT operaciji na začetku nožnice čutim brazgotinasto izboklino. Ko sem šla s prstom čez, sta mi v roki ostala dva kosa nitke - očitno šivi. Po posegu sicer ne čutim kakšnih bolečin, tudi z odvajanjem vode nimam nikakršnih težav. Fizičnih aktivnosti se seveda še izogibam, pri kihanju in kašljanju pa mi voda ne uhaja več.

Zanima me, kako je bilo pri vas z brazgotino v nožnici in ali mislite, da bi bilo potrebno to brazgotinasto izboklino pokazati operaterju? Mogoče pa je še prezgodaj in je to od reza (upam:). Kako pa je sicer z učinkom TVT po tolikih letih?

Hvala za odgovore že vnaprej.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Nananina!
Po operaciji so tkiva še otekla. Šivi se začnejo raztaplati po enem tednu in počasi se bodo vsi izločili.
Brazgotina se bo formirala še pol leta. Vi jo boste čutili vse manj. Brazgotina je čvrstejše tkivo z veliko kolagena. Tako čvrsto tkivo bo še dodatno pripomoglo k boljši opori sečnice, zato je strah pred brazgotino pod sečnico odveč.
Na pregled k operaterju bi vam svetovala le v primeru bolečin, krvavitve, povišane telesne temperature ali zastoja urina.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič