Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Dojenje in služba

Default avatar

simonazarja

Pozdravljeni!

Moja hčerkica bo kmalu dopolnila 9. mesecev in bliža se čas vrnitve v službo, s tem pa se začnejo tudi težave. Namreč, še vedno večino njene prehrane predstavlja moje mleko, saj ostalo hrano zavrača oz. je poje zelo zelo malo. Na teži kljub temu lepo pridobiva-rojena v 41. tednu s 3600g in 56 cm, pri 8,5 mesecih 8600 g in 70 cm.
Glavni problem predstavlja moja služba, ki je od doma oddaljena več kot 70 km vožnje v eno smer, pa še to so sami ovinki, tako da porabim za vožnjo do službe in nazaj cca. 3 ure na dan. Skrbi me kako bo po koncu porodniške, saj ne je skoraj nič GH in imava še vedno kakšnih 7 podojev na dan. Poskušala sem že vse mogoče, hrano v takšni in drugačni obliki, od tipičnih dojenčkastih kašic (domačih, kupljenih..) do čisto navadne hrane odraslih (tudi soljene..), jogurte, skutke, marmelado...skratka vse, vendar poje največ žličko ali dve, nato začne prav kričati, če jo še naprej silim s hrano.
Skušala sem izpustiti kakšen podoj, vendar je bila tako nervozna, da je še bolj zavračala GH. Tudi če sem jo pustila svoji mami in odšla od doma za nekaj ur, je bilo enako, na koncu je jokala in spet je sledilo dojenje, takoj ko sem prišla domov. Poskusila sem jo hraniti na vse načine, pred podojem, po, s presledki, vsa družina pomaga in jo animiramo zraven z raznimi igračami, da poje vsaj kakšno žličko, vendar vse skupaj kar poje čez dan ne zadostuje niti za polovico enega obroka.
Ne vem več kaj naj storim. Pediatrinja nima posluha za moje težave in mi je celo rekla, da pri takšni službi pač naj neham dojit in da bo otrok že počasi jedel, a žal ni tako. Naj še povem,da na začetku nisem imela skoraj nič mleka in je punčka izgubila na teži več kot 10 %, zato so ji že v porodnišnici začeli dodajati umetno mleko, s čemer sem nadaljevala tudi sama kakšna dva meseca. Nato sem se po prebiranju vaših nasvetov odločila, da bo mleko že priteklo in sem enostavno zavrgla vse dodatke, jedla žgance vsak dan tudi po dvakrat in čez nekaj časa je mleko res pritekla. Potrebnega je bilo veliko truda, vendar se je splačalo!!

Razmišljala sem o podaljšanju porodniške, vendar so zakonski pogoji za to povsem drugje in ne verjamem, da bi mi podaljšali, saj je drugače z deklico vse več kot super, tako da ne vem kaj bom storila čez 2 meseca, v kolikor se stanje ne bo spremenilo.
Deklica je drugače zdrava, zelo živahna, krepka in močna, motorično se super razvija, postavlja se že na nogice in mislim, da bo kaj kmalu naredila prve korake. Ima že dva zobka, ostali še izraščajo. Cepljena ni bila, saj sva se s partnerjem po dolgem premisleku in prebiranju vse možne literature odločila tako.

Naj povem, da bi zelo rada dojila kolikor dolgo bi si ona želela, vendar imam tako službo, da ne vem kako bi to izvedla. Krajšega delovnega časa si finančno žal ne morem privoščiti, pa tudi če bi se odločila za to, bi mi skupaj z vožnjo vzelo več kot 6 ur...

Kaj mi predlagate? Mislite, da bi mi podaljšali porodniško? Ko pomislim, da bom morala v službo, mi je kar slabo, ponoči sanjam o tem, kar na jok mi gre..,saj ne morem otroka pustiti lačnega doma.

Prosim pomagajte!

Hvala in lepo pozdravljeni, Simona
Default avatar

tinkatonkabalonka

Po mojih izkušnjah, bo otrok pričel jesti, ko boš ti odšla v službo. Morda bo dva, tri dni problem, sicer pa otroci zelo hitro ugotovijo kdaj je dojka na voljo in kdaj ne. Moji trije otroci so bili vsi zelo neješči in so do prvega leta praktično živeli od mojega mleka. Starejša dva sta se navadila jesti ravno v vrtcu, mlajši je pa sam od sebe pričel jesti po prvem letu (ne hodi v vrtec), čeprav se še na veliko doji.
Sama sem imela podobne skrbi, ampak se vse uredi, tako da kar pogumno!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, Simona!

Vaša skoraj 9m deklica se pretežno še doji, goste hrane poje zelo malo, vendar lepo napreduje. Skrbi vas, kako bo, ko boste šli v službo, saj vam bo vožnja vzela še dodatne 3h dnevno.

V času, ko nisem mogla odgovarjati, ste morda že našli kaj uporabnega v iskalniku, v kolikor ne, poglejte prosim katero od teh povezav, kjer smo že odgovarjali na podobna vprašanja.
Odhod v službo:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=69&t=69 (služba)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982058 (9m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982331
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=962&t=962
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980252 (utrujenost, stres)
Dojenček/malček zavrača gosto hrano:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4932792 (8,5m, izkušnje mamic, skrbi pred službo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979890 (9m, poje zelo malo)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1136&t=1136 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981021 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978614 (10m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982347 (11m, gre v vrtec)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982299 (11m)

Seveda je vsaka situacija malo posebna. Imate v družini alergije? Je imela deklica kdaj kolike, morda sluzasto, zeleno blato, kakšne druge zdravstvene ali prebavne težave? Je bila nedavno kaj bolna, npr. prehlajena, glivice, afte, kaj drugega? Je morda hipotona (šibkejši mišični tonus)?

Kot opisujete, je vidteti, kot da vaša deklica še ni pripravljena ali kot da bi se s tem nezavedno varovala pred alergijami...

Kako se odzove, če vi jeste npr. sadež in jo imate v naročju? Jo zanima, seže, bi ga potisnila v usta ali se obrne stran? Nekateri otroci denimo zavračajo hranjenje, jedo le, kar samo spravijo v usta.

"Pediatrinja nima posluha za moje težave in mi je celo rekla, da pri takšni službi pač naj neham dojit in da bo otrok že počasi jedel, a žal ni tako."
***Ja, ne bo nujno tako. Se pa zgodi, da otrok v mesecu do dveh bistveno spremeni odnos do GH.

"Razmišljala sem o podaljšanju porodniške, vendar so zakonski pogoji za to povsem drugje in ne verjamem, da bi mi podaljšali, saj je drugače z deklico vse več kot super, tako da ne vem kaj bom storila čez 2 meseca, v kolikor se stanje ne bo spremenilo."
***Mlorda bi opravili kakšno testiranje na alergije? To bi morda lahko bil upravičen razlog za podaljšanje porodniške, če bi se pokazalo. Ni tako redko. Poglejte npr. te izkušnje.
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5942856 (enoletnik, alergije)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4165418 (12m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5090267 (12m, polno dojen, nikakor noče nič)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977589 (alergije, polno 13m)

"Naj povem, da bi zelo rada dojila kolikor dolgo bi si ona želela, vendar imam tako službo, da ne vem kako bi to izvedla. Krajšega delovnega časa si finančno žal ne morem privoščiti, pa tudi če bi se odločila za to, bi mi skupaj z vožnjo vzelo več kot 6 ur..."
***Dojili boste lahko, ko bosta skupaj. Mnoge mamice naredijo tako in deluje, npr. eni zgodaj zjutraj, eni ob prihodu domov, eni še zvečer, ponoči, odvisno od otrokovih potreb in možnosti, mnogi pojačajo ob vikendih, sploh če je slabo vreme in smo več doma. Razlika med 9 in 11m je pri uvajanju GH kar velika, mnogo stvari se lahko spremeni. Ne morem pa vam zagotoviti, da bo res tako.

Ena možnost je, da če 1m pred koncem porodniške ne bo napredka, ukrenete vse za podaljšanje porodniške, Dokazujete, ali gre za alergije, kaj drugega v tej smeri...

Ne vem, ali bi porodnipko lahko podalšali naknadno, da greste npr. v službo in poskusite en teden zvoziti, kar bo pa bo... vi bolje poznate situacijo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825