Med.Over.Net

Psihiater odgovarja

halucinacije/blodnje

Default avatar

tina k.

pozdravljeni!

spet se vam oglasam; rada bi vas vprasala kaksna je razlika med halucinacijami in blodnjami - LAHKO NAPISETE PRIMER OSEBE X GLEDE DOJEMANJA?

namrec teoreticno vem, da so h. motnje zaznavanja, brez povezave z resnicno in obstojecimi obcutki ali predmeti, b. pa so motnje misljenja oz. nastajajo v mozganih kot miselne konstrukcije s hudo izkrivljenostjo resnicnosti,....

prosim, ponazorite mi primer, kako to dojema oseba H in kako oseba B., kako razmisljata oz. vidita in kje so njune razlike. upam da razumete.

lep dan. tina
Default avatar

Vanja Rejec

Halucinacija pomeni motnjo zaznavanja, torej motnjo, ki na področju enega izmed 6 čutov izkrivlja percepcijo ali jo brez podlage ustvarja npr.: prisluhi, prividi, motnje otipa, vonjalne zaznave, zaznave drže telesa.
Blodnja je motnja prepričanja, se pravi logične povezave dogodkov in njihove razlage, npr: preganjalne blodnje, erotične blodnje, veličavske blodnje, ukratitvene blodnje, depresivne - samoobtoževalne blodnje. Npr nekdo je prepričan o svojem pomembnem poreklu (kraljevskem ali božjem) in se v skladu s tem prepričanjem tudi vede.