Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kaj je priporočljivo med hujšanjem?

Default avatar
Mene pa nekaj zanima (ja, spet) in sicer kaj je bolj priporočljivo ''jesti'' med hujšanjem:
sladkor ali sladilo?
Ker sladkor ima res veliko več kalorij kot sladilo, ampak je tudi bolj zdrav, ali pa se motim? Kaj ima torej prednost, kalorije ali ostalo?

Jaz skoraj vsak dan jem puding iz vrečke kateremu bi naj dodal 4 žlice sladkorja ali 1 čajno žličko sladila. Včasih sem dala 3 čajne žličke sladkorja, sedaj pa sem preklopila na par kapljic sladila. V redu odločitev?

Naslednja stvar, ki me zanima: pred kratkim so se pojavili rezultati raziskave da meso redi (tukaj niso mišljene prekomerne količine hrane), do zdaj pa s(m)o verjeli da redijo ogljikovi hidrati. Kakšna pa so vaša mnenja, izkušnje?
Moje izkušnje: jaz večino ogljikovih hidratov sploh ne jem (in nisem jedla), meso pa sem jedla nekje 5x tedensko, sedaj pa ga jem nekje 1x tedensko, teža pa se ne spreminja.

To bi bilo to :)
Default avatar
nonimus je napisal/a:
Jaz nisem pretirani pristaš ne enega, ne drugega - pri obojem vidim namreč le slabo plat, pozitivne pa ne ;)
Tudi v pudingu kot takem, ne vidim nobene dobre sestavine, zato sem se mu odpovedala. A če si ga že delaš, si ga naredi s pravim sladkorjem, a morda nekoliko manjšo količino - ko sem ga jaz še delala, sem ga skuhala le z dvema žlicama sladkorja in je bil čisto ok.
nonimus je napisal/a:
Glej, nobena stvar sama zase ne redi - redimo se, če je SKUPEK vseh hranil, ki jih vnesemo v telo, večji kot poraba. Zato se meni zdijo debate o tem, da neko osnovno živilo redi, nesmiselne. Zdrava prehrana naj vsebuje tako meso (oz. beljakovine) in kompleksne ogljikove hidrate.

Raje se odpovej škrobu v pudingu, kot pa mesu ;)
Default avatar
uh, odpovedati se pudingu :) če mi uspe si zaslužim diplomo hehe

drugače pa mesu sem se odpovedala bolj zaradi okusa, kar naenkrat mi ne diši več, včasih pa sem ga imela tako rada
Default avatar
kater puding si pa skuhaš, mene moti skorja, ki se naredi na pudingu, se da to preprečit, koliko ga pa poješ? vsak dan?
Default avatar
skuham si tistega iz vrečke (znamka Tuš, se mi zdi, ker je najcenejši)

pojem pa celo vrečko (4 porcije, 1 porcija ima 50 kcal oz. 100, odvisno kakšno mleko uporabiš, moje mleko ima 35 kcal na 100 mL tako da pride 50 kcal skupaj)

ne jem ga zdaj res vsak dan, ampak tako nekje 4x na teden, včasih več, včasih manj :) je pa zelo praktičen ker me nasiti veliko bolj kot katerokoli drugo živilo.

za skorjo pa ne bi vedla, jaz ponavadi jem sveže toplega in ta (še) nima skorje
Default avatar
nonimus je napisal/a:
Ne vem, če bo to držalo - 100 gr pudinga ima cca 300 kcal, 500 g (toliko ga skuhaš iz ene vrečke, oz. še malo več) je torej energijska bomba.
Default avatar
ja, zadaj na vrečki piše da ima 1 porcija pripravljenega pudinga 98 - 105 kcal (torej 420 cela vreča) od tega je 320 kcal mleko, sladkor nekje 40-60 kcal, ostane ok. 40 kcal za prašek od pudinga, kar se ujema z podatki na internetu.
in če vzamemo teh recimo 40 kcal za prašek + 175 kcal za mleko (0,1 % maščobe) in sladilo, dobimo malo čez 200 kcal :)
Default avatar
nonimus je napisal/a:
podatek na embalaži se nanaša samo na prašek - glej, za orientacijo, tale nizkokalorični ima:

http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=7284
Default avatar
kdaj pa ga ješ, zvečer tudi? za obrok, namesto kosila, večerje?...200 kcal ni veliko za kosilo, tudi 300 je ok, če dodam sladkor in mleko 1,6 in če nasiti za dlje časa je res super.
Default avatar
nonimus je napisal/a:
Ja, ampak rekla si, da poješ celo vrečko - torej 4 porcije - po tvojih izračunih je to 800 kcal - veliko, za tako (s hranilnega stališča) brezvezno živilo ;)
Default avatar
včasih za malico (polovico celotnega), včasih pa celega namesto kosila ali namesto večerje. za večerjo je to kar precej OH, ampak po večerji vedno telovadim tako da ni takšne panike :D
Default avatar
nonimus je napisal/a:
Tvoj izračun se ne ujema s podatki na internetu. Na internetu so bistveno višje vrednosti - za 100 g navajajo (za NIZKOKALORIČNI PUDING) 365 kcal - (tvoja porcija pa je večja kot 100 g).

http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=7284
Default avatar
super, si ga naredim takoj jutri
Default avatar
aja, jaz sem sklepala da če že napišejo ''pripravljenega'' pudinga da tako tudi mislijo..
pa tudi če bi bilo 100 kcal na 1 porcijo praška, je to še vseeno samo 400 na 4 porcije + 175 kcal mleka, kar pa je še vedno malo :)
Default avatar
Draga Nonimus,

če bos zares želela shujšati, se boš za nekaj časa pač morala odreči pudingu, ki ni nič drugega kot zmes umetnih praškov...

Glede sladil pa si nabavi agavin sirup, dobiš ga v Dm-ju, je zdravo sladilo, ki ti ne skisa organizma...
Default avatar
Zakaj bi se pa morala odreči pudingu, če ji predstavlja "vir zadovoljstva" ob hranjenju?
Težava je v tem, ker so v pudingu res enostavni ogljikovi hidrati in zaradi tega kmalu postane lačna, ampak v osnovi je tudi med hujšanjem potrebno jesti OH.
Sploh pa nobena prepoved ni dobra.
Bolje, da za začetek zmanjšaš količino zaužitega pudinga, predvsem pa ga ne uživaš v večernih urah.
Default avatar
zakaj bi pa zmanjšala količino, potem bo pa še prej lačna,...........jaz jem na 3 ue, pa če jem bel kruh ali ržen, ista figa, tud po rogljičku sem enako hitro lačno kot po tako opevanih in zdravih ovsenih kosmičih,.....
Default avatar
hehe, sicer mi puding ne predstavlja ovire pri hujšanju ker le-to normalno poteka tudi če ga jem, prvotno vprašanje se je nanašalo na sladkor in sladilo, puding je bil samo tak za navedbo zraven da boste vedeli zakaj sprašujem :)

drugače pa sem tudi jaz ena izmed tistih, ki je lačna glede na uro/čas in ne glede na hrano oziroma je puding eno izmed redkih živil po katerem NISEM lačna (sem spada samo še jogurt) :D
Default avatar
mona3 je napisal/a:
Eni imamo pač drugačno filozofijo - in ne jemo samo zato, da se zasitimo, temveč razmišljamo tudi o tem, koliko dijetnih vlaknin, mineralov in vitaminov vnesem v telo. Sicer pa je že večkrat povedano, premleto, dokazano, da ni ista figa, kaj ješ...

Če nekdo očitno toliko razmišlja o zdravi prehrani, da postavi tukaj vprašanje, mu pač odgovoriš glede na DEJSTVA in ne zavračaš filozofije zdrave prehrane BREZ ARGUMENTOV.

Puding v takih količinah (iz cele vrečke) pač "no go" v koncept zdrave prehrane. Zato je predlog, naj raje zmanjša količino, povsem na mestu. Tako sladkorja, kot umetnih sladil in tudi pudinga ;)

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic