Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

srbenje spolovila

Default avatar
pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme, samo nevem točno kje. Smešno! Imam blage hemoroide od drugega poroda. Ko so težave (sedaj redko) se namažem z bepanthenom. Se pa od takrat naprej pojavlja srbečica povsod, zelo močno tudi okoli sramnih ustnic in ob vhodu v nožnico. To je tak pekoče-srbeč občutek. Opažam, da je to ponavadi med menstruacijo in pomislila sem tudi na kakšno alergijo zaradi vložkov. Tamponov pa ne uporabljam. Med spolnim odnosom so zato pogoste težave, ker boli. Včasih pa je vse ok. Ne uporabljam intimnih mil, pa tudi z navadnimi se ne umivam po sluznici. Spiranje z vodo in še to ne "notri". G me je odpravila na hitro, kar po telefonu, češ naj uporabljam intimno milo pa bo bolje.
A je možno, da sem si z bepanthenom uničila naravno floro? Sicer se nisem nikoli mazala po sluznici okoli sramnih ustnic ampak samo okoli hemoroidov...
Zelo zoprno postaja vse skupaj saj traja že kakšno leto.

hvala za odg.
Default avatar
Spoštovani,

opisujete le pekoče-srbeč občutek, zato predvidevam, da na koži nimate vidnih sprememb (npr. rdečina, luščenje ipd.). Z Bepanthenom se kožne flore ne da uničiti, brez skrbi. Tudi če bi naravno floro uničili, se to ne bi kazalo s težavami, kot so vaše.

Kot ste posumili že sami, je alergija dejansko pogost vzrok srbeža kjer koli na koži. Pri težavah, kot so vaše, bi lahko šlo za kontaktno alergijo – tj. alergijo na snovi, ki pridejo v stik s kožo na prizadetem mestu. Zato bodite pozorni na morebitne sprožilce. Možna je kontaktna alergija na katero koli kremo (Bepanthen sicer zelo redko, ni pa izključeno), material v vložkih in celo na barvo v toaletnem papirju.

Kontaktno alergijo se lahko ugotavlja s kožnim testiranjem, hitreje in tudi zanesljiveje pa boste stvari prišli do dna sami. Za najmanj štiri tedne na prizadetem področju popolnoma prenehajte uporabljati vse kreme (če morda za nego ali zaradi hemoroidov uporabljate še kakšno drugo kremo ali svečke) in mila ter morebitne robčke za higieno. Uporabljajte le bel toaletni papir in bombažno, neobarvano perilo, ki ga operite brez mehčalca in dvakrat izplaknite, ter bombažne vložke – tiste "iz vate", npr. Vir 80. Ti vložki so sicer bistveno manj vpojni in bolj nerodni za uporabo od svojih modernejših sorodnikov, vendar ne povzročajo alergij. Če je vzrok vašim težavam kontaktna alergija, se bodo težave na tak način prenehale.

Opozarjam pa, da je kontaktna alergija počasne vrste in težave ne izginejo takoj po prenehanju stika z alergenom, ampak je do izboljšanja potrebnih več tednov. Če boste imeli v tem času težave s srbenjem in pečenjem, si jih lahko lajšate z obkladki: bombažen zloženec ali manjšo čisto brisačko, oprano brez mehčalca in dobro izprano, namočite v hladno vodo, nato pa temeljito ožmite. Obkladek dajte na prizadeto področje za 5-10 minut, lahko večkrat dnevno. Obkladek mora biti obvezno dobro ožet, z njega ne sme kapljati!

Obstajajo še številne druge bolezni, ki lahko povzročijo podobne težave, so pa bistveno redkejše. Če z ginekologinjo vašim težavam ne boste prišli do dna, svetujem še pregled pri dermatologu.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
Tudi jaz sem imela srbečico, pekoči občutek, razpoke,....nakar sem raje obiskala dermatologa. Uporabljala sem kremo, ki so mi jo na njegovo recepturo mešali v lekarni. Moram povedati, da mi je edino to pomagalo; nobena druga krema. Po končani terapiji pa sem uporabljala bepanten kremo za prsi, dojenčkovo ritko,...in občasno še potem, ko sem začutila, da mi hoče koža zopet nagajati. Uporabljam čisti bombaž (hlačke), skrbim da je koža suha, uporabljam sensitive-bombažne vložke, ter multi-gyn milo in ne nosim več tesnih hlač, ampak gledam da lahko koža diha, oz. da je pretočnost zraka.

P.S. Zadeva se je uredila, sam je pa trajalo nekje 2 leti (z presledki) da se je popolnoma uredilo.
Default avatar
Spoštovani,

hvala za vaš komentar. Zagotovo je v redu in prav, da si ljudje pri manjših zdravstvenih težavah poskušamo najprej pomagati sami. Če ne gre, se je treba obrniti na zdravnika. Na področju spolovila se lahko pojavljajo povsem enake bolezni kot kjer koli drugje na koži, včasih celo samo na spolovilu. Marsikdaj je potrebno sodelovanje ginekologa in dermatologa, da stvarem pridemo do dna in pacientki ustrezno pomagamo.

Upam, da mi ne zamerite, toda iz vašega sporočila sem odstranila podatke, pri katerem dermatologu ste bili. Ne želim, da bi forum postal reklama za katerega koli zdravnika, ki načeloma delamo po isti doktrini. Krema, ki so vam jo zmešali v lekarni, je zanesljivo vsebovala kortikosteroide, protivnetna zdravila, in bi vam jo lahko predpisal kateri koli dermatolog ali drug zdravnik - posebna receptura, ki bi se jo dobilo le na enem kraju v Sloveniji, ne obstaja in niti ni potrebna.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
Spoštovani!
Prosila bi vas za nasvet. Že več kot mesec dni imam težave s spolovilom. Srbi me kožica ki prekriva klitoris, oziroma ta kožna guba ob klitorisu, vrh- začetek malih sramnih ustnic. Včasih je malo pekoče in zateče, če preveč dotikam, imam tudi majhne ranice, razjede- rdeče. Mislila sem, da srbenje povzročajo glivice, in sem si predel mazala s canesten kremo kakšen teden, vendar ni bilo bolje, prej se mi je stanje poslabšalo, sluznica je postala belkasta in dobila sem še par drobnih ranic- rdeče. Z nožnico nimam težav, ne peče, ne srbi, nimam izcedka. Vnaprej hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

vzroki za težave, ki jih navajate, so lahko številni. Sluznica je lahko vneta, srbeča in razdražena zaradi:
• drgnjenja (ob intenzivni spolni dejavnosti, zaradi ozkega, zlasti sintetičnega perila ali zelo tesnih hlač, brisanja z grobim toaletnim papirjem, po določenih športih, npr. kolesarjenju ali jahanju),
• negovalnih pripravkov (krem, lubrikantov, mil, penečih kopeli), vložkov,
• okužb (glivičnih, bakterijskih, virusnih),
• obilnega izcedka iz nožnice,
• alergije - v sklopu atopijskega dermatitisa (alergije npr. na cvetni prah ali pršico v hišnem prahu) ali zaradi kontaktne alergije na npr. barvo ali dišavo v toaletnem papirju, sestavine negovalnih pripravkov ali vložkov, lateks v kondomih,
• v sklopu drugih, redkejših bolezni kože in sluznic,
• vse naštete težave se marsikdaj med sabo tudi kombinirajo.

Razmislite, kaj od naštetega bi lahko bilo vzrok vašim težavam. Če je Canesten sluznico razdražil, ga prenehajte uporabljati. Poskusite čim bolj odstraniti vse opisane zunanje vzroke težav. Na spremembe si lahko večkrat na dan za 5-10 minut dajete obkladke s hladno vodo ali fiziološko raztopino, dobro naj bodo ožeti. Spremembe lahko večkrat na dan namažete z negovalno kremo, npr. Bepanthen mazilom. Če si na tak način ne boste mogli pomagati, bo treba k zdravniku.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
Pozdravljeni!
Sem nosečnica v visoki nosečnosti in imam težave z zunanjim spolovilom(smo zunanji del,nožnica je v redu).Že nekaj let pred nosečnostjo sem opazila ,da mi nekateri toaletni papirji ,vložki(predvsem Allways in celo drugi ),mehčalci in pralni praški ne ustrezajo,predvsem zaradi reakcije ki sem jo dobila skoraj takoj po uporabi(to govorim predvsem za vložke in toaletni papir).Srbenje na zunanjem spolovilu bi ratalo takoooj neznosno in bi trajalo še nekaj časa.Tudi vse možne izdelke za intimno nego sem preizkusila pred nosečnostjo in zdaj v nosečnosti(Lactacid,Hygeia,Multi Gyn,Chilly -vse zvrsti, otroško milo, navadna voda) in nič ni pomagalo.Ker se mi je flora zdaj v nosečnosti spremenila ,sem mogla začeti uporabljati dnevne vložke..in nobena znamka mi ne ustreza,razen Vir femina dnevni vložki,a so žal, meni konkretno ,premajhni(bilo bi super če bi začeli izdelovati extra dolge dnevne vložke-verjamem ,da to ne moti samo mene ) in zelooo dragi ter po dveh urah takoj razpadejo in se koščki vložka "razletijo",spodnje perilo pa kot da ne bi imela dnevni vložek.Zdaj sem pristala na Vir 80 ,to je moja zadnja varijanta,ker drugih ni..Občutek pa je ..saj veste..debeli so in imam občutek ,da koža sploh ne diha..Simptomi pa isti-srbečica na zunanjem spolovilu.
Moram povedati,da sem povedala mojemu ginekologu o mojih težavah in mi je na zadnje pripisal Canesten kremo in Kuterid mazilo (skupaj premešati)..ma,nič boljše.Jaz nimam glivic!!!..Edino,kaj mi je pomagalo in takoj olajšalo težave je krema od Justa -Tea tree..Vprašala sem gospo ,ki mi na vsake toliko časa prinese kakšen izdelek,če jo lahko uporabljam tudi v nosečnosti in je rekla ,da sploh ni dileme in ,da mi bo takoj boljše..In res je..olajšanje...Srbenja in nelagodnega občutka ni več ,že po 10 minutah..

Verjamem,da me moje telo obvešča o morebitnih škodljivih snovi v izdelkih in me pred tem varuje.Vse to je ok,a je meni v teh trenutkih prav teško v situacijah ,ko sem na obisku pri prijateljih in nimajo drugega WC papirja kot Zewa z vonjem breskve ali kamilice,ali aloe vera in podobno..to je zame popolna katastrofa ,ker takoj dobim reakcijo takoj se UŽARIM(se opravičujem )...in potem vedno imam s sabo robčke,ker se samo tako izognem nelagodnemu počutju...
Skratka-uporabljam samo eno zvrst mehčaleca(ne preveč),samo en toaletni papir,en pralni prašek...Vse sem že preizkusila in na te moje izbrane izdelke nimam nobenih reakcij..potem ko dam dnevni vložek-po domače povedano ŠTALA!!!Ko uporabljam katerikoli izdelek za intimno nego ŠTALA!!!l
Zanima me ali ima še kdo take podobne težave???Upam ,da nisem edina .Premalo se o tem govori in res je ,da nekatere ženske imamo težave in jih želimo rešiti..
Imam nekaj vprašanj za Vas,dr.Tlaker Žunter.
Bom neizmerno hvaležna za vse Vaše nasvete...
Ali mi priporočate naj grem na pregled k dermatologu?
Kaj bi mi on priporočal in kako naj bi Vi rešila moj problem?
Resnično si želim končno rešiti ta moj probem,ker me blazno moti in vsak dan poskušam nekaj novega,zapravljam denar na izdelke za intimno nego ki me znova in znova razočarajo..enako tudi vložki.(moram povedati ,da so mi Libresse night bili super in sem jih med ciklusom vedno uporabljala)!!
Ali obstaja kakšna krema ali kaj podobnega,da jo vi srčno priporočate?
In še nekaj-ali bi se ta moj problem lahko dokončno rešil?
Hvala Vam za vse Vaše odgovore...
Default avatar
Spoštovani,

glede na težave, ki jih navajate, je zelo verjetno, da imate kontaktno alergijo, skoraj gotovo na dišave, verjetno pa na več različnih alergenov. Značilnost kontaktne alergije je hud srbež in vnetje kože ali sluznice na mestu stika z alergenom.

Najpogostejša kontaktna alergija nasploh je alergija na nikelj (ljudje ponavadi rečejo, da so alergični "na kovino"). Na mestu stika s kovinskimi predmeti, ki vsebujejo nikelj (npr. nakit, gumbi, kovinske zaponke pasu ali ure), se razvije močno srbeče vnetje kože. Zaradi razširjenosti tovrstne alergije je sicer večina bižuterije, pa tudi drugih kovinskih predmetov, ki pridejo v stik s kožo, zdaj brez niklja, včasih pa so imeli ljudje s tem ogromno težav. Drugi najpogostejši kontaktni alergen so dišave in tovrstni bolniki so v dermatološki praksi zelo pogosti. Ob stiku s koncentrirano dišavo, na katero je bolnik alergičen (npr. če se nahaja v parfumu), se na mestu nanašanja te dišave pojavi vnetje, lahko samo z rdečino, v hujših primerih tudi z mehurčki, in hud srbež. Ob uporabi razredčenih dišav, kot so npr. v kozmetičnih proizvodih, se lahko pojavi samo srbež brez izrazitega vnetja. Težave so izrazitejše tam, kjer je koža tanjša in skoznjo pronica več alergena (npr. na očesnih vekah, spolovilu, na sluznicah) kot tam, kjer je koža debela (dlani, podplati).

Pogrešam sicer podatek, ali ste imeli kdaj tudi težave s srbežem in/ali vnetjem kože drugje na telesu po uporabi kakšnih kozmetičnih oz. negovalnih pripravkov, kar bi bilo pri vas tudi možno oz. pričakovano. Je pa dišav ogromno različnih vrst in se vse ne nahajajo kar v vseh odišavljenih izdelkih po vrsti, poleg tega je reakcija odvisna od količine alergena in od debeline zgornjega roženega sloja kože. Poleg že omenjenega niklja in dišav pa je možna tudi kontaktna alergija na celo vrsto snovi, ki se nahajajo v našem okolju, tudi na številne druge spojine v negovalnih izdelkih. Vsekakor pa ni možna kontaktna alergija na vodo! Stik z vodo lahko povzroči pekoč, neprijeten občutek, če je koža vneta ali razdražena zaradi drugih vzrokov, sicer pa voda ni alergena.

Pri kontaktni alergiji nikakor ne gre za "opozarjanje telesa na škodljive snovi iz okolja". Alergija pomeni iztirjen, prekomeren imunski odziv telesa na sicer neškodljive snovi, ki jih telo iz neznanega razloga začne prepoznavati kot nezaželene in se proti njim boriti z vnetjem, ki ga spremlja srbenje.

Kako bi vam pri vaših težavah lahko pomagal dermatolog? Vsekakor je pri vas treba najprej opraviti epikutano testiranje - to je test kontaktne alergije. Testiranje poteka tako, da vam na kožo na hrbtu prilepijo obliže s testnimi alergeni, ki jih morate nositi dva dni. Po dveh dneh obliže odstranijo in odčitajo reakcijo, nato se reakcija ponovno odčita še čez 24 ur (torej morate za testiranje priti v laboratorij trikrat, se pravi npr. v ponedeljek, sredo in četrtek). V alergoloških laboratorijih imajo pripravljene standardne serije najpogostejših alergenov, na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani se uporablja serija 28 alergenov. Ker vseh možnih učinkovin v tej seriji seveda ni, se lahko paciente dodatno usmerjeno testira - npr. na izdelke, ki jih uporabljajo sami in jih lahko za testiranje prinesejo s seboj. Korist testiranja za vas bi bila ta, da bi vam poleg potrditve preobčutljivosti na določene alergene, ki se jih morate izogibati, tudi negativen rezultat pomaga pri svetovanju, katere proizvode lahko uporabljate. Sicer je past testiranja v tem, da zelo blago izražene alergije včasih ne zaznamo in je rezultat lažno negativen. Poleg tega je raznoraznih snovi v kozmetičnih spojinah na stotine in vseh ne moremo testirati, tako da na koncu vendarle morate sami ugotoviti, ali vam nek izdelek povzroča težave ali ne. Na podlagi testiranja vam lahko precej z gotovostjo povemo vnaprej, s katerimi izdelki boste gotovo imeli težave, nihče pa vam ne more 100 % zagotoviti, da s katerim (komercialnim) kozmetičnim proizvodom ne boste imeli težav, ker je notri preprosto preveč učinkovin.

Skratka, pregled pri dermatologu, predvsem pa epikutano testiranje, bi vam gotovo koristila (o tej možnosti se pozanimajte pri naročanju, ker tega ne delajo vsi dermatologi), ker imate glede na opisano verjetno kontaktno alergijo na več različnih alergenov. Po testiranju boste lahko vnaprej vedeli, katere stvari vam bodo gotovo škodovale, da se jih boste lahko izogibali. Najbrž pa ne bo mogoče zagotovo vedeti, s čim ne boste imeli težav, tako da boste morda še vedno morali sami preizkušati negovalne izdelke. Dermatolog pa vam tudi lahko predpiše negovalno kremo, ki ne bo vsebovala nobene od učinkovin, na katere ste (morda) alergični. Brez testiranja pa vam takšne kreme ne morem svetovati. Morate pa vedeti, da je kontaktna alregija trajna težava in mine zelo redko, večinoma po 10 letih ali več, če v tem času ni prav nobenega stika z alergenom. Težave boste lahko krotili z izogibanjem alergenom, kar počnete že zdaj, po potrebi pa z občasno uporabo zdravil za lajšanje težav, ki vam jih prav tako predpiše dermatolog.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
Zdravo! Jaz imam pa drugačen vzrok za srbenje spolovila (domnevam). S fantom že kakšne 3 mesece prakticirava spolne odnose brez zaščite, z izlivom v nožnico, ker si želiva otroka. Žal še nisem zanosila, upam, da bom kmalu! :)
Težavo pa imam po spolnem odnosu, ko se mi čez noč počasi izceja sperma iz nožnice. Takoj po odnosu se sicer oba obriševa z brisačo, pod tuš se pa nama res ne da vsakič. Tako ponavadi zaspim z brisačo med nogama ali pa nekje ob sebi, ker me ponoči zbudi neprijeten moker občutek in včasih tudi kar močno srbenje spolovila. Domnevam, da srbi zaradi iztekle sperme. Potem se pač spet in spet ponoči brišem z brisačo in tako včasih napol v spanju še bolj razdražim srbeče mesto.
Je to normalen občutek ali je pač moje spolovilo bolj občutljivo ali je morda v spermi kaj takega, da me draži?
Naj povem še to, da sem imela oz. imam občasno težave z glivicami, ki jih odpravljam s canesten kremo, blažje oblike pa kar s tamponom, namočenim v navadni jogurt (pomaga!).
Hvala za odgovor!
Default avatar
Spoštovani,

da, iztekanje sperme je možen vzrok za srbenje spolovila. Na podoben način lahko spolovilo srbi zaradi obilnega izcedka iz nožnice, tudi če je ta sicer normalen (tj. če ni okužbe) in le količinsko večji. Pri tem ne gre za alergijo, pač pa le za draženje. Čeprav se sliši neverjetno, pa je opisana tudi prava alergija na spermo partnerja, kar je izjemno redek pojav. Če ob odnosih uporabljate lubrikant, je tudi ta lahko vzrok srbeža, v poštev pride tudi alergija na negovalne pripravke, ki jih uporablja partner (milo, krema ipd.). Ker se v spermi v majhnih količinah izločajo tudi nekatere snovi, ki jih partner zaužije (sestavine hrane, zdravil), bi bil pri ženski z alergijo možen vzrok srbenja tudi na tak način vnešen alergen.

Drugega možnega preprečevalnega ukrepa kot izogibanje stiku s spermo žal ni ... Morda pa si lahko poskusite po odnosu vstaviti običajni tampon, ki bo vpil odvečno tekočino in vam prihranil sitnosti s srbenjem. Če ne že zdaj, pa vsaj potem, ko bo vaš starševski projekt uspel, če si boste še želeli odnosov z izlivom v nožnico. Drgnjenje z brisačo in s tem dodatno draženje vam gotovo ne koristi, bolje bi bilo, če bi zunanje spolovilo umili in namazali z negovalno kremo, ki deloma omili srbež in zaščiti sluznico pred dražečim delovanjem izločka. Teoretično bi se najbolje obneslo zaščitno mazilo s cinkom, če se vam zdi, da bo s tem preveč packarije, pa lahko poskusite npr. Bepanthen mazilo.

Sicer je pa starševstvo najlepša in največ vredna stvar na svetu - čestitam vam za vašo odločitev in želim vse dobro.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
Pozdravljeni,

prosila bi vas za nasvet...pred leti sem imela že težave s tem, vendar je Cenasten to začasno ustavil (2x sem imela terapijo s Cenastenom, bilo je dobro po parih mesecih se je ponovilo. Spolovilo me srbi, peče, je rdeče in vroče....včasih imam izcedek kot beli tok, včasih smrdi po ribah in je zelo neprijetno...tudi pri uriniranju me občasno peče. Kontracepcijske tabletke jemljem že več kot 10 let, nisem še mati in tudi noseča še nisem....zanima me, zakaj do tega pride in kako zdraviti? Sem pod stresom. Rada bi prenehala z jemanjem kontracepcije in počasi zanosila...zato me zanima kako naj ravnam, saj ne bi rada imela težave z zanositvijo glede tega. Stara sem 30 let. Imam stalnega partnerja že 10 let, sem nekadilka, rekreativno se ukvarjam s športom.
Hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

vonj po ribah je precej značilen za bakterijsko vaginozo, o kateri si lahko več preberete na tejle povezavi. Pečenje pri uriniranju je lahko posledica vnetja sečnice, ki je drug problem, lahko pa da peče tudi vneta in razdražena koža spolovila.

Na daljavo ne morem zanesljivo reči, da so vaše težave zgolj posledica bakterijske vaginoze, lahko da je težav več, gotovo pa je neuravnovešena nožnična flora del vašega problema. Sami si lahko poskušate pomagati s katerim od pripravkov za uravnavanje nožničnega pH, ki se dobijo brez recepta, npr. Floragyn, Vagisan, GynOphilus ipd. Če v tednu ali dveh ne bo bolje, bo treba na posvet k zdravniku, da najprej postavi točno diagnozo in potem predpiše ustrezna zdravila.

Niti bakterijska vaginoza niti glivično vnetje ne vplivata na možnost zanositve, je pa seveda dobro težave razrešiti pred načrtovano nosečnostjo - čeprav ni izključeno, da se v nosečnosti ne bi mogle ponoviti.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
Danes sem šla po recept za Cenasten, tokrat tudi po kremo....torej tabletke in krema....pred menstruacijo je blo neznosno, med menstrucijo ok, sedaj pa spet....je rekla sestra pri ginekologinji, da če ne bo ok naj potem spet pridem.....
Default avatar
Spoštovani,


tudi jaz imam težave s srbečim spolovilom. Težava traja že več kot pol leta, s tem, da je včasih boljše in včasih se spet poslabša. Sem bila že dvakrat pri ginekologinji, ki pa mi ni mogla kaj veliko pomagati. Pravi namreč, da gre za neke viruse in da lahko traja od 2 do 5 let, da se zadeva uredi. Kadar so težave si mažem s praško pasto ali z Bepantenom in mi takrat trenutno zadevo umiri, vendar se potem spet pojavi. Nosim samo bombažne hlačke, res pa opažam, da kadaj imam kakšne hlače,ki se ne prilegajo lepo, takoj začutim spet srbeč občutek. g. mi je še rekla, naj delam čim več na tem, da okrepim imunost.

Zanima me, kaj vi mislite o tem in še kako sem tak virus sploh dobila? kaj mi vi priporočate? Kako je s prenosom teh virusov pri spolnih odnosih?

hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovani,

edini virus, za katerega vem, da lahko povzroča dolgotrajno oz. ponavljajoče se srbenje na spolovilu, je herpes - ta poteka v zagonih, podobno kot herpes na ustnicah, ampak običajno mnogo huje. Glede na vaš opis težav pa dvomim, da bi imeli vi težave z genitalnim herpesom, saj bi jih verjetno opisali precej drugače. Tako da kakšen virus je imela v mislih vaša zdravnica, ne vem, bi jo pa veljalo še enkrat vprašati, ker se mi še najbolj zdi, da gre za nek nesporazum. Če sta z ginekologinjo izčrpali diagnostične in terapevtske možnosti, bi vam morda koristil pregled pri dermatologu. Nekatere kožne bolezni se namreč lahko kažejo tudi samo v področju spolovila.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
hvala za odgovor.

Ali moram imeti za deramtologa napotnico od moje g. ali od osebnega zdravnika?

G. mi je sicer rekla, da me lahko pošlje naprej na ginekološko kliniko, kjer pa dvomi, da se bodo poglobili v moj probrem, ker se tam ukvarjajo pretežno z operacijami. Zato res ne vem, na koga naj se še obrnem, Zadeva je zoprna in me zelo moti, vendar moja g. pravi, da mi nima več kaj narediti. Lahko mi bi sicer predpisala kremo s kostikosteroidi ali nekaj podobnega, kar pa naj bi povzočalo blazno srebenje, tega pa tudi nočem, če me že itak srbi, samo da je sedaj vsaj znosno.

Občutek imam, kot, da imam samo jaz tak problem, ker zgleda ni neke znana prakse kako zadevo pozdraviti.

hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovani,

srbenje brez vidnih sprememb na koži ali sluznicah, bodisi omejeno na nek določen del telesa kot pri vas bodisi razširjeno, ni niti najmanj redek problem. Je pa pogosto trd oreh, ki ga ni mogoče razrešiti na hitro, in zahteva potrpljenje tako od bolnika kot tudi od zdravnika. Zlato pravilo je, da je treba najprej postaviti diagnozo in se šele potem lotiti zdravljenja. Kadar je diagnostika zahtevnejša in dolgotrajna, poskušamo bolniku v čas do diagnoze in usmerjenega zdravljenja težave olajšati, kolikor se le da.

Pogostejši vzrok srbenja brez kožnih oz. sluzničnih sprememb v področju spolovila je nealergijsko draženje, npr. zaradi obilnejšega izcedka, neprimernega perila (sintetičnega, pretesnega, tangic), negovalnih pripravkov (peneče kopeli, mila, zlasti odišavljeni pripravki), vložkov iz umetnih materialov, obarvanega in/ali odišavljenega toaletnega papirja, pa tudi mehansko draženje, npr. pri nekaterih športih, kot sta kolesarjenje ali jahanje. Možne so tudi alergije, bodisi kontaktne alergije na katero koli snov, ki pride v stik s sluznico in kožo na tem predelu (milo, lubrikant, lateks v kondomih), lahko pa je srbež spolovila tudi edina manifestacija atopije, tj. preobčutljivosti na vdihane ali prehranske alergene. S trdovratnim srbenjem se včasih začne tudi kakšna kožna bolezen, ki se šele čez mesece ali leta pokaže v svoji pravi obliki, ko jo lahko tudi klinično diagnosticiramo. Med okužbami srbenje v področju spolovila najpogosteje povzroča glivično vnetje, možen pa je srbež, običajno v kombinaciji s spremenjenim izcedkom, tudi pri nekaterih drugih okužbah. Srbež lahko povzročajo tudi nekatere presnovne bolezni, npr. sladkorna bolezen ter bolezni jeter in ledvic, čeprav je v teh primerih običajno bolj razširjen in ni omejen le na manjše področje.

Za pregled pri dermatologu potrebujete napotnico, ki jo lahko izda osebni zdravnik ali ginekolog. Ker bi bilo poleg pregleda in posveta pri vas verjetno smiselno opraviti tudi alergološko testiranje, se naročajte pri dermatologu, ki ima možnost kožnega vbodnega testiranja in epikutanega testiranja, za katerega se bo morda odločil po pregledu. Do takrat pa poskušajte čim bolj omejiti zgoraj naštete možne vzroke oz. poslabševalce. Če vam praška pasta in Bepanthen pomagata, ju mirno uporabljajte naprej. Lahko poskusite tudi z gelom Alkagin.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
rdečka, meni se je podobno dogajalo med nosečnostjo. Izcedek, včasih kar celi kosi, kot skuta (tako se je moj fant izrazil), da sem morala vedno nosit vložke, če nisem hotela imeti vedno mokrih hlačk. Nekaj časa sem mazala s canestenom, pa ni pomagalo oz. je pomagalo do naslednjega spolnega odnosa, ko je šlo spet na slabše. Pomagal mi je edino multi gyn gel, ki sem si ga vbrizgavala v nožnico, dokončno pa so se težave prenehale šele po koncu nosečnosti. Me pa (vsaj proti koncu nosečnosti) ni nič srbelo, samo skute je bilo veliko :)

imam pa zdaj podoben problem kot anamarija22-spodaj me vse srbi, očitno imam ranice od spodnjic oz. hlač in vožnje s kolesom. Sem po enem letu namreč spet v službi, pa se je nožnica v tem času 'razvadila'. Verjetno predstavlja problem tudi to, da sem navajena sedeti s prekrižanimi nogami-temu se probam zdaj izogibat, bomo videli, kako bo.

A recimo sudocreme (ki ga imam sicer za malčka, ima pa notri cink) bi lahko tudi jaz uporabljala za te ranice v nožnici? Ali je bolje z bepanthenom mazati?
lp, inge
Default avatar
Spoštovani,

za dokončno olajšanje vaših težav je najbolj optimalno odpraviti vzrok, če ga že poznate. Za nego in zaščito lahko uporabljate tudi sudokremo. Katera krema vam bo najbolj ustrezala, je zelo težko napovedati celo ob pregledu, kaj šele takole na daljavo. S poskušanjem boste sami najlaže našli optimalno rešitev.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
Spoštovani,

glede na moje težave, ki sem jih opisala zgoraj, me še zanima ali je možno, da bi imela kandido? Kako se kažejo te znaki? Ali ti g. lahko naredi test glede tega?

hvala za odgovor

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak