Limfom in levkemija

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Vnetje - bulice pod pazduho

Default avatar
Pozdravljeni,

zadnja dva tedna se mi pod pazduho pojavljajo bule, večje in manjše, ki dajejo neprijeten občutek. Ne spominjajo na akne, ampak na podkožne mozolje. Ko dvignem roke nad glavo, me kože veže, kot neprijeten občutek. Zadnja dva dni imam tudi občutek, da je cela pazduha otečena, kot da so vnete bezgavke. Na splošno pa sem zadnji teden dni zelo utrujena, bolijo me mišice, kot da bom zbolela za angino, vendar nimam v grlu nobenega vnetja. Vročine si nisem merila, me je pa v zadnjih dneh bilo kar vroče, da sem hodila okoli v kratkih rokavih.

Naročena sem pri osebnem zdravniku, vendar me vseeno skrbi, kaj bi to lahko bilo.
Default avatar
Najboje bo, da resnično počakaš na osebnega zdranika, ki te bo pregledal. Dal te bo verjetno na krvne preiskave, s katerimi bo ugotavljal, če imaš kakšno vnetje. Vsaka povečana bezgavka seveda še ne pomeni limfoma. PPoleg tega je pri limfomu tako, da bezgavke pravilom ne bolijo, med tem, ko pri vnetju bolijo.

Kar pogumno počakaj na zdravnika. Če boš še naprej negotova pa se javi z izvidi in bomo povprašali za mnenje še naše strokovnjake.

Drži se!
Default avatar
Zdravnik pravi, da ni vnetje bezgavke, saj se v krvnih testih ne vidi nobena okužba. Tudi nisem dobila nobenega zdravila. Kri je tudi OK.
Zdaj imam pod levo pazduho že dve buli, pod desno pa tri. Na otip so velike kot lešnik.

Vročino imam nad 37,5, včeraj 38. Boli pa me celo telo, kot bi imela kakšno gripo ali podobnega. Tega je že dva tedna, vendar se ni ne razvije dalje (prehlad, kašljanje, vneto grlo ali kaj podobnega).

Malo bom še počakala in če stanje ne bo boljše (recimo po dveh, treh tednih), bi ponovno obiskala zdravnika.

Kaj vi svetujete?
Default avatar
Če ti vročina ne bo padla v nekaj dneh, kar pojdi nazaj. Če je dolgotrajna vročina 37,5 - 38°C normalno stanje za tvojega zdravnika, potem ga zamenjaj. Nič te ne strašim, le včasih zdravniki preveč z lahkoto gledajo na težave mladih ljudi. Pa ne mislim, da moraš biti kaj panična, verjetno ni nič nevarnega, ampak potrebno je biti pozoren in z morebitnimi dodatnimi pregledi ugotoviti, kaj je na stvari.
Default avatar
pozdravljeni! pred 2-3 dnevi sem opazil da imam pod levo pazduho bulico ki je na dotik malo boleca zato me je kar zelo strah ali bi mi lahko vi kaj glede tega svetovali lep pozdrav !
Default avatar
ubistvo pred enim dbevom malo sem se zmotil
Default avatar
Pozdravljeni,
pod levo roko se mi je pred dvema dnevoma pojavila podkožna boleča bulica na pritisk, sicer pa je bolela v začetku cela roka, danes sem opazila še eno bulico. Desna pazduha je bp. Zjutraj sem bila pri zdravniku, pa me ni poslal na nobene teste, svetoval le opazovanje in če v 1 mesecu ne bo ok, naj pridem nazaj. Pri mojih letih (30) namreč naj ne bi bilo to nič resnega.
Kaj vi mislite / svetujete?
Default avatar
Živa,

glede na to, da je bulica boleča in glede na nasvet zdravnika, tudi sama mislim, da je najbolje, da opazuješ in če v roku 1 meseca ne bo bolje oz. ok, odideš na preiskave. Značilno pri limfomu je, da so povečane bezgavke NEboleče, ves čas le rastejo in rastejo. Tako, da glede na to, da te je bolela roka in bulici, gre verjetno le za kakšno vnetje. Amapak kot je rekel zdravnik... opazuj in če ne bo hitro bolje, pojdi nazaj.

Pozdravček!
Default avatar
Lepo pozdravljeni

meni se je pred tednom dni tudi pojavila bulica pod levo pazduho, je pa bila bulica v velikosti lesnika, ampak danes ze zgleda kot mali mozoljcek oz kot koscica od jabolka. sem pa bil pri zdravniku in me je poslal na UZ citolosko vodeno punkcijo ampak se bojim tega da do pregleda bo bulica izginla. me pa zanima kaj naj bi bilo to bezgavka ali pa pac samo vnetje. drugace pa bulica ne boli in nic je samo motoce ker je na takem mestu.

hvala
Default avatar
Gorazf, glede na to, da ti je bulica že skoraj zginila, verjetno ni nič takega in vprašanje, če ti bo sploh potrebno opraviti punkcijo. Sporoči, kako so se odločili zdravniki. :)
Default avatar
Pod levo pazduho boli:

Že več kot mesec dni me boli leva roka. Začelo se je pod pazduho. Mislim, da sem otipala zatečeno bezgavko ali pa bulo, ne vem, kaj je. Najprej me je bolelo samo pod pazduho, zdaj pa me boli že cela roka in proti levi dojki. Tudi v predelu trebuha me vsake toliko časa ob samo majčkeno večjem naporu uščipne tako, da mi jemlje dih in nekaj časa traja, da težko diham, nato pa se umiri, če se usedem oz. umirim jaz.

Prosim vaše mnenje.
Default avatar
Ina, priporocam ti, da se obrnes na splosnega zdravnika. Znaki, ki jih opisujes, so lahko povsem splosni in so lahko posledica kaksnega vnetja ali cesa podobnega. pri limfomih ali levkemijah navadno ne slisim, da bi imel kdo taksne znake.
Morda se obrni na forum Druzinska medicina.
Pozdrav,
Default avatar
Pozdravljeni!

Od lanskega poletja se mi pod roko pojavljajo boleče bulice. Prvič mi je zdravnik dal antibiotik in je kmalu izginila. Vsak teden se mi pojavi nova bulica ali celo več, pod levo roko včasih tudi pod desno. Dajem si hladne obkladke in pomaga, da bulice izginejo. Zanima me, zakaj se pojavljajo vedno nove, če je to vnetje in ali lahko traja vnetje tako dolgo.
Default avatar
Nataša, svetujem ti, da se o tem pogovoris s splošnim zdravnikom. Pri limfomu navadno bezgavke samo rastejo in rastejo in se ne manjsajo ali izginejo same od sebe. Za veliko primerov sem ze slisala, ki so imeli podobne tezave kot ti pa je bilo ugotovljeno, da je šlo za reaktivne bezgavke, kar pa ni nevarno a je prav, da zadevi prides do dna. Morda bi opravila tudi uz bezgavk? Odličen ultrazvočist za bezgavke je dr. Franc Guna, ki dela na napotnico ali samoplačniško v Femina centru in Siagnosticnemu centru Rožna dolina v Lj.

Pozdrav,
Default avatar
Spoštovana!
Tudi sam sem danes prvič otipal precejšno bulico pod levo pazduho, ki me ob pritisku nanjo oz. ob premiku roke boli, se pa zadnje dni ponoči tudi bolj izrazito potim. Imam pa zadnje dobre pol leta precejšnje težave z zdravjem, bojda podobne tistim anksiozne narave (pogosta redka prebava, tesnobnost, napetost, precej povečan konstaten srčni utrip, bolečine v prsih, težko dihanje,). Ob tem naj omenim, da se je zadnji teden stanje po dolgem času, kar se anksioznih simptomov tiče, precejizboljšalo. Zanima me, ali menite, da obstaja med omenjenimi pojavi kakšna korelacija.
Iskrena hvala za odgovor!
Default avatar
pred priblizno desetimi dnevi se mi je pod levo pazduho pojavila podkozna bula v velikosti lesnika.Po stirih dneh sem sel k dezurnemu zdravniku, ki mi je rekel, da je to najverjetneje vneta znojnica in mi jo je kirursko odstranil.danes teden dni kasneje pa se mi je kaksna dva cm stran pojavla nova bula v isti velikost in enako boleca. Res sem prestrasen in zaskrbljen za svoje zdravje ,saj se mi rana od prejsnjic se sploh ni dokonca zacelila.Ce ima kdo kaksne podobne izkusnje bi ga prosil za nasvet.
Default avatar
Sved,

glede na to, da so ti površinsko bulico odstranili in to ni bila bezgavka in glede na to, da se ti je pojavila spet enaka težava, bi ti svetovala, da morda za mnenje povprašaš na forumu Urgentna medicina ali družinska medicina. Pri limfomu ali levkemijah se lahko povečajo bezgavke v pazduhi, ti pa govoriš o podkožnih bulicah. Vsekakor pa pojdi pokazat osebnemu zdravniku, ki bo ocenil, ali je težava enaka in kaj storiti.

Vse dobro želim.
Default avatar
ga. Kristina,
imate kak nasvet kam naj se obrnem za samoplačniški pregled perifernih bezgavk.V kir. sanatoriju v rožni dolini pravijo da teh preiskav ne opravljajo več,dr Guna trenutno ne dela za njih.

Sem mlad moški že več tednov me skelijo in srbijo bezgavke pod pazduho proti prsnim mišicam,pod kožo se čuti kot majhni grozdi.Tudi v dimljah me občasno skeli,čeprav nobena bezgavka ni velika (največ kake 0,6 cm). Na splošno počutje ni isto,ponoči se zbujam.Osebna zdravnica mi je dala napačno diagnozo mononukleoze,kasneje se je izkazalo da sem jo prebolel že davno.Ker me je že sita bi rad odšel na samoplačniški pregled.Hvala za odgovor
Default avatar
Pozdravljeni! Po tuširanju sem na desni podpazduhi opazila majhno rdečo podkožno bulico.Ob dotiku me bulica zaboli.Če premikam celo desno roko imam občutek na podpazduhi kot da bi me ugriznila osa.Stara sem 13 let in po telsu na intimnih predelih imam že dlake...začela sem se briti in na obeh podpazduhah se mi po britju pojavljajo rdeče lise koža,me začne srbeti skratka predvidevam da se nepravilno brijem...za nekaj časa bom britje opustila.Včasih sem uporabljala deodorante zdaj pa jih sploh ne uporabljam več,če pa jih pa si jih nikoli ne"namažem" na kožo ampak si jih dam na kak kos oblačila (majica)Hvala že vnaprej.

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic