Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

TSH, nosečnost

Default avatar

arar

Spoštovani,


Imam hipotirozo po terapevtski dozi radiojoda v letu 2007 (ko je bila moja diagnoza bezedovka). Na zadnjem pregledu v ambulanti za bolezni ščitnice Klinike za nuklearno medicino KC na polikliniki sem bila 8.3.2010, kjer je bil moj izvid TSH 1,308, T4 18,8 in T3 4,82 ter TSI 25. Po tem sem ostala na isti dozi Euthyroxa in sicer 175mcg.

V juniju sem zanosila. Po pregledu TSH v začetku septembra je moja osebna zdravnica ugotovila, da imam TSH povečan na 9,28. Zvišala mi je odmerek Euthyroxa na 200mcg in po 14 dnevih naj bi odmerek še povečala na 225 mcg.

TSH mi prej ni pregledala, ker naj bi bilo v prvem trimesečju nosečnosti vse v redu in tega ni potrebno. Sedaj se bojim, ker je bil pregled TSH tako pozen in ker mi je v prvih treh mesecih TSH tako narasel, da bi bilo karkoli narobe.

Ali menite, da je ta odmerek Euthyroxa zadosten?

Na kaj moram še paziti?

Ali mora dojenček po porodu na pregled za bolezni ščitnice?

Hvala za vaš odgovor
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

predvidevam, da se je vaša zdravnica glede dviga odmerka posvetovala s tirologom. Vsekakor bi priporočala ponovno kotrolo TSH približno 6 tednov po dvigu odmerka zdravila ter dodatno prilagoditev, če izvid ne bi bil v redu. Glede na to, da je bil TSH malo pred zanositvijo popolnoma normalen ter po prvem tromesečju le blago višji, so zaenkrat skrbi odveč. Dojenček ima v 2. in 3. trimestru že svojo ščitnico, vi pa morate z rednimi kontrolami TSH in prilagoditvemi Euthyroxa poskrbeti, da bodo vaši hormoni čim bolj v mejah normale. Vsak dojenček v Sloveniji ima 3. dan po rojstvu v porodnišnici odvzem kvi za TSH, če je ta izvid normalen, dodatni pregledi niso potrebni.

lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
Default avatar

manuela85

SPOŠTOVANI!
Pred enim letom sem bila pri Vas na prvem pregledu zaradi povečanega TSH ( vrednost je bila nekaj več kot 17 ). Od takrat ( od oktobra 2009 ) jemljem Euthyrox 50 mcg na dan. Sedaj pa sem v 10. tednu nosečnosti. Pred tremi tedni ( 7.9.2010 ) sem zopet imela pregled krvi, vrednost TSH pa je bila v mejah normale ( 2.583 ). Zanima me, na koliko časa bo potrebna kontrola krvi za TSH ( saj mi osebni zdravnik ne zna nič povedati glede tega ) in ali je potreben pregled pri tirologu?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!!

Manuela
Default avatar

Katja Zaletel

Spoštovani,

izvid je normalen in terapija ustrezna. Svetovala bi kontrolo TSH še v zadnjem trimestru, nato pa 4 - 5 mesecev po porodu in 1 leto po porodu. Med nosečnostjo običajno ni pričakovati večjih sprememb, nekaj mesecev po porodu pa običajno delovanje ščitnice zaniha, zato bodite pozorni na počutje in opravite določitev TSH tudi, če bi zaznali težave.

Lep pozdrav
******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.