ARHIV - zdravstvo

Kakšni so znaki - povišan holesterol

Default avatar
Zanima me, če obstajajo kakšni zunanji znaki s katerimi lahko ugotovimo, ali imamo povišan holesterol. Kaj poleg hrane še lahko spodbudno vpliva na zmanjšanje holesterola?
Default avatar
Pozdravljeni,

poznamo tudi zunanje znake povisanega holesterola. Govorimo o ksantomih, pri katerih gre za kopicenje mascob pod kozo, predvsem ob sklepih. Ce jih opazimo na vekah, govorimo o ksantelazmah. Opazimo lahko tudi bele depozite na robu rozenice ali pa celo obroc - arcus senilis. Ti znaki so prisotni predvsem pri bolnikih z druzinsko hiperholesterolemijo.

Pomembna je telesna aktivnost, upostevanje nacel zdravega zivljenjskega sloga in kontrola drugih dejavnikov tveganja za razvoj hiperholesterolemije. Ce s t.i. nefarmakoloskimi ukrepi nismo ucinkoviti, moramo predpisati zdravila.

Lep pozdrav,
Mitja.
Default avatar
Spoštovani; mene pa zanima sledeče: katere so mejne vrednosti holesterola in ali so ženske bolj ogrožene kot moški? Hvala.
Default avatar
Pozdravljeni,

mejne vrednosti holesterola so odvisne od sočasnih bolezni in tudi spola (HDL holesterol). V klinični praksi nam je v pomoč pripomoček 5-3-2-1, ki pomeni, da so ciljne vrednosti naslednje:
celokupni holesterol pod 5
LDL holesterol pod 3
Trigliceridi pod 2
HDL holesterol nad 1

Pri bolnikih s koronarno boleznijo so vrednosti nižje. V osnovi velja, da imajo bolniki z nižjimi koncentracijami holesterola boljšo prognozo.

Lep pozdrav,
MItja.
Default avatar
Spoštovani,

Imam povečan holesterol. Do pred enega leta je bil v mejah normale. Pred letom dni je v družini nenadoma prišlo do nenadne tragične smrti.
Sledile so hude psihične travme.
Je možno, da je do povečanega holesterola prišlo zaradi hudih stresov?
Default avatar
Pozdravljeni,

direktne povezave med stresom in holesterolom načeloma ni. Ljudje, ki so pod hudim stresom, imajo lahko popolnoma normalen holesterol in obratno.

Če je oseba izpostavljena dolgotrajnemu stresu, sicer lahk pirde do povišanja holesterola, vendar je to prej posledica spremembe navad (recimo prehranskih) kot pa direktnega vpliva stresa.

Lep pozdrav,
Mitja.
Default avatar
Pozdravljeni

Tudi jaz imam eno vprašanje in sicer v zvezi z zgornjim odgovorom.

Pred dvema mesecema in pol so mi na zdravniškem pregledu ugotovili povišan holesterol v skupni vrednosti 7,8. Zdravnica mi je rekla, da je moj holesterol izključno od stresa. Ko sem jo povprašala koliko lahko pripomorem s prehrano mi je svetovala spremenjen način življenja in izogibanje stresu. S spremenjeno prehrano ga verjetno ne bom preveč znižala - po njenem. S športom sem se ukvarjala že prej - rekreativno, sedaj sem to še povečala. Vseeno sem se začela izogibati hrane, ki vsebuje holesterol. To je povzročilo tudi izgubo telesne teže za cca 9 kg. Imam sicer previsoko telesno težo sedaj 77/170 prej 86/170. Na pregled grem v novembru, ko bo minilo 3 mesece od prvega pregleda.

Res je, da imam zelo naporno in stresno delo v službi, pred leti pa smo v naši družini preživljali hujšo bolezen starejše hčere (trajalo cca dve leti). Vendar pa se mi vaša zgornja trditev ne ujema s trditvijo moje zdravnice in sem sedaj malo zmedena. Mi lahko napišete kaj več o tem?

Vnaprej hvala za odgovor
Default avatar
Pozdravljeni!

Bila sem na preiskavi in sem dobila naslednje izvede:
S-GGT 0.80
S-holesterol 5.8
S-trigliceridi 1.2

Ali mi lahko razložite, kaj bi naj to pomenilo? Drugače se ne ukvarjam z športom, ker se ne morem, zaradi nedavne poškodbe kolena, krvni tlak imam nizki , stara pa bom 22 let.

Hvala za odgovor!