Malancani – kakšen recept?
prereži ga po dolgem na pol, sredico izdolbeš, s tem da pustiš 1 cm okoli roba.
iz izdolbenega dela narediš maso za polnjenje:
v posodi zmešaš: nasekljan česen, peteršilj in izdolbeno sredico melancana.
dodaš malo krušnih drobtin, ščepec majarona, malo olivnega olja, malo soli, poper, parmezan.
S tem zvrhano napolniš prej izdolbene melancane, daš peči v pečico za 30 min.
no ja, slovensko se tej zelenjavi ne reče ne malancani, ne melancane, ampak jajčevci.
Je pa pod pojmi
melancani
melancana
melancan
vseeno objavljeno na internetu kar dosti receptov.
Malancanina musaka
Jajčevce narežeš na kolobarje, soliš in pustiš, da “spustijo” vodo.
V pekač naložiš plast na rezine narezanega kropmpirja, začiniš, položiš jajčevce, začinjene s tržaško, čeznje naložiš narezan tofu, nazadnje pa zaljučiš s plastjo na rezine narezanega paradižnika. Vse skupaj preliješ z nekoliko tekočine.
ps: lahko pa namesto tofuja uporabiš sir, oz. sestavine lahko spreminjaš glede na okus.
Meni je omenjena poslastica večkrat v poletnem času pričakala za kosilo, ker je res odliiična.
no ja, slovensko se tej zelenjavi ne reče ne malancani, ne melancane, ampak jajčevci.
Je pa pod pojmi
melancani
melancana
melancan
vseeno objavljeno na internetu kar dosti receptov.
http://www.delo.si/clanek/65224%5B/quote%5D
Po slovensko se reče jajčevec ali melancana. Torej? Oboje je prav. Ni pa prav malancan.
Mi jih imamo najraje tako:
Melancane olupim, po dolžini narežem na 1 cm debele ploskve. Jih nasolim in pustim, da spustijo grenčino.
Potem jih poplaknem, obrišem in popečem v ponvi z obeh strani.
Ko so mehki, jih dam na pekač, na vsakega najprej naložim malo paradižnikove salse ali drobno nasekljan paradižnik, posujem z origanom in prekrijem z rezino sira.
To potem opečem v pečici, da sir steče.
Mi jajčevce jemo na dva načina: pri prvem jajčevce najprej narežem na čisto tanke rezine, malo posujem z Vegeto in pustim, da odstojijo. Potem jih zložim na pomaščen pekač, premažem z drobtinicami, popraženimi na maslu, in spečem v pečici (cca 20 minut pri 180 stopinj). Nato vzamem ven, prelijem s paradižnikovo omako in potresem z naribanim sirom in še malo zapečem. Zraven jemo pire krompir.
Drugo varianto smo pa ravno nedavno preizkusili in je tudi odlična:
Zraven smo jedli polento.
RECEPT KOPIRAN IZ STRANI NA INTERNETU!!! sem si ga spravila, da ga tudi jaz poskusim, ker mi deluje božansko, egzotično, še ime je egzotiq!
Babaganush (Krema iz jajčevcev)
Sestavine za 4 osebe:
2 jajčevca, 2 žlici tahinija, 1 strok česna, 2 žlici limoninega ali limetinega soka
* fino mleta sol
Priprava:
1. Jajčevca operite in večkrat preluknjajte z vilicami, nato ju vstavite v pečico za 25 minut (medtem ju pogosto obrnite) ali popecite na ognju oziroma žaru.
2. V skledico dajte limonin ali limetin sok. Jajčevca vzemite iz peči, razrežite na pol in izluščite sredico; to dodajte limoninemu soku skupaj z zelo drobno sesekljanim česnom. Nato dodajte žlici tahinija, sol in dolgo mešajte, dokler ne dobite zelo gladke kreme.
3. Prestavite jo v čašico in jo postrezite hladno, skupaj s tankimi rezinami opečenega kruha. Za tiste, ki imate radi močnejše okuse, turška različica poleg česna vključuje tudi čebulo, poper in peteršilj, vse skupaj zamešano z ekstra deviškim oljčnim oljem, ki ga dodajate zelo počasi, kot bi delali majonezo. V sirijski babaghannuch po drugi strani poleg čebule in peteršilja dodajo orehe, paradižnik, paprike in sok granatnega jabolka.
kuhinja_mediterana.jpg
no ja, slovensko se tej zelenjavi ne reče ne malancani, ne melancane, ampak jajčevci.
Je pa pod pojmi
melancani
melancana
melancan
vseeno objavljeno na internetu kar dosti receptov.
http://www.delo.si/clanek/65224%5B/quote%5D
Po slovensko se reče jajčevec ali melancana. Torej? Oboje je prav. Ni pa prav malancan.[/quote]
Če je prav “melancan” je prav tudi “malancan”. Oboje je popolnoma enakovredno. Drgač je pa jačevc, ja. Za prjatle.