Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

povišan aldosteron

Default avatar
Lep pozdrav

Imela bi eno vprašanje, že dalj časa cca. 8 mesecev mi zastaja voda v telesu, imela sem številne preiskave, ki pa zastajanja vode niso pojasnila. Ugotovljen je bil povišan aldosteron, kalij v serumu v mejah normale, več pa se ga izloča z urinom, natrij bp. Tudi ostali hormoni, ki vplivajo na uravnavanje telesnih tekočin bp. Izključen je bil primarni aldosteroizem. Sedaj pa me zanima v kakšnih primerih je aldosteron povišan in kako vpliva na telo oz. na organe. Nekje sem prebrala, da je povišan če je slaba pretočnost ledvic?

Hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovani!

Zvišane vrednosti aldosterona so verjetno posledica in ne vzrok za zastajanje vode v telesu (edeme). Gre za t.i. sekundarni hiperaldosteronizem, ki je posledica aktivacije reninskega sistema. Povečano izločanje renina je lahko posledica ishemije, oziroma zmanjšanega pretoka skozi ledvice.Vsekakor bi bilo potrebno skušati opredeliti kaj je vzrok za zastajanje vode v telesu? Sicer aldosteron zveča izločanje kalija in zmajša izločanje natrija v ledvicah.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Povišan aldosteron je lahko tudi vzrok za celice na nadledvični žlezi ali ne ? Jaz sem imel povečan aldosteron, zmanjšan kalij in povečan krvni pritisk. Odstranili so mi nadledvično žlezo leta 2009. Sedaj pa so mi zopet ugotovili povečan aldosteron. Ali je možno, da so se mi celice na nadledvični žlezi zopet pojavile?
Default avatar
Spoštovani!

Pri primarnem hiperaldosteronizmu (prekomernemu izločanju aldosterona iz nadledvičnice) se bolezen lahko ponovi in je potrebna ponovna operacija. Odločitev glede tega je vsekakor v rokah vašega endokrinologa.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P