Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Saj ne bi bilo mogoče, da je to že mena?

Default avatar

Premlada za te fore

Je mogoče, da mene že mena daje?!
Stara sem dobrih 37 let. Zadnjih mesecev imam nenormalno močne in dolge menstre. Vedno sem imela le 3-4 krvaveče dni, vse na izi, komaj porajtala, da je kaj drugače. Zdaj pa celi nalivi, pa vleče se nekje 8 dni. Med drugim doživljam čudne spremembe v psihičnem počutju, znam biti nenormalno zoprna, potem pa spet otožna... Tudi vroče mi postane iznenada, ponoči se včasih zbudim čisto prepotena, podplati mi "gorijo" (še vedno hodim v odprtih sandalih, tle pa folk že v škornjih)...
Sodelavka me straši, da lahko kljub mojim (res še nisem dovolj stara!) letom že prihajam v meno. Meni je to zastrašujoče. Res sem tudi prvo menstro dobila zelo zgodaj (pri devetih letih) in to je menda medsebojno kar odvisno, ne vem no...
Hec je, ker z možem malo razmišljava še o enem otroku (imava že dva), zdaj pa ne vem, a se ful mudi, al se ne, al je ta vlak že zdavnaj odpeljal..
Trenutno jemljem Jarina KT, kot že zadnjih 5 let, pa razmišljam, da bi jih opustila (iz teh in onih razlogov).
Kakšne izkušnje okrog takih zadev? Ne mi rečt, da je še katera prišla v meno pri 40- !
Default avatar

tudi to se zgodi

Meni je ginekologinja rekla pri 34, da gre morda za prezgodnjo meno, ko se mi je ciklus skrajšal na 24 dni, tako da ... Predlagam obisk pri ginekologu.
Default avatar

bumbama

Odgovora ne vem, zanima pa me, zakaj bi to bilo zastrašujoče ? Saj imaš že dva otroka.
Default avatar

malalorca

Tudi pri meni se je začela mena pri točno 37 letih, nisem imela kakšnih večjih težav, sedaj sem pa kar vesela, da nimam več menstruacije, v vsakem primeru pojdi do ginekologa, da opravi vse preiskave, dojke, štitnica, hormonska slika, UZ.....
Default avatar

Res ne vem

Ne mi zamerit vprašanja, ampak me res zanima - ali mena pomeni staranje? Hočem reči ali je telo takrat bolj postarano? Se pravi, če je ženska v meni pri 50-ih pomeni, da je bolj mladostna oziroma je njeno telo "manj staro" kot če si v meni pri 40-ih? Upam, da razumete, kaj hočem povedat.

Meni se 37 zdi kmalu, ni pa nemogoče. Meni se je tudi cikel skrajšal pri 33-ih. Samo to pa verjetno res še ni to madonca.

Sicer pa bit brez menstre sploh ni tko slabo, v končni fazi, a ne?
Default avatar

Premlada za te fore

Aha, hvala punce.
Bom kar pri ginekologu malo zatežila, imam itak čez nekaj mesecev pregled brisa in vse to.

Ma ne, saj ne bo konec sveta, četudi gre za meno : ) in da, dva otroka sta verjetno popolnoma dovolj.

Sam tako, malo zoprna misel, ker mena je vendarle malo povezana s staranjem, a ne : ) Npr: zadnjič berem v neki reviji, da neka ženska piše (astrologinji): "sem starejša tehtnica (38 let)..." In mi je bilo ful tisto `kva, a pri 38 letih je ženska že "starejša," pa ne me je...`

Pa lep dan (mlajšim in starejšim :)
Default avatar

malalorca

[quote=""Res ne vem""]
Ne mi zamerit vprašanja, ampak me res zanima - ali mena pomeni staranje? Hočem reči ali je telo takrat bolj postarano? Se pravi, če je ženska v meni pri 50-ih pomeni, da je bolj mladostna oziroma je njeno telo "manj staro" kot če si v meni pri 40-ih? Upam, da razumete, kaj hočem povedat.

Meni se 37 zdi kmalu, ni pa nemogoče. Meni se je tudi cikel skrajšal pri 33-ih. Samo to pa verjetno res še ni to madonca.

Sicer pa bit brez menstre sploh ni tko slabo, v končni fazi, a ne?[/quote]
brez zamere, ampak saj je telo z vsakim dnem starejše, temu ne moremo ubežati, um je tisti, ki nas drži v večni mladosti, z načinom življenja in da imaš sebe rad, pa se da marsikaj narediti

lep septemberski dan

http://www.youtube.com/watch?v=-c-S9fMZE7w
Default avatar

no-ja

Pojdi še na kakšen pregled za ščitnico.................zelo podobni simptomi so.
Default avatar

Res ne vem

Malalorca, hvala! Sicer mi je kristalno jasno, da je staranje in še vse drugo v glavi. Ampak kljub temu. Vem tudi, da si z vsakim dnem starejši. Mislila sem bolj tako - ali to pomeni, da je tvoje telo (ne glava) starejše oziroma toliko staro pri 38-ih kot pri drugi ženski pri 46 recimo. Ali je mena res znak staranja ali je pač zadeva različna od ženske do ženske in nima direktne povezave s staranjem. Tako kot je načeloma vseeno ali jo dobiš pri 10.ih letih ali pa pri 16-ih. Če jo dobiš pri 16-ih verjetno še ne pomeni, da je tvoje telo bolj mlado, ali pač?
Default avatar

prezgodnja

Najprej, tudi če je katera že v meni pred 40 ali po 40...... smo mar stare? Nekatere moje prijateljice so pričakale meno pri 42 letih....
Do menopavze imaš zelo negativen odnos . Menopavzo pa enačiš s starostjo. S tem imaš tudi negativen odnos do starosti.

Pri tebi gre verjetno prej za PMS, kakor za menopavzo.

Znaki menopavze oz. PMS so se pri tebi pričeli, to je res, vendar bo dolgo trajalo, da bo konec menstruacije.
Pri meni so se začele podobne težave že pri 43 letih in danes, skoraj 49-letnica imam še vedno menstruacijo. Težave trajajo skoraj 7 let, pa še ni menopavze.....

Če želiš otroka pohiti zaradi svojih let, da ne boš stara mama, ne pa zaradi prihajajoče menopavze, ki je ne bo še dolgo.....
Default avatar

tic tac toe

[quote=""Res ne vem""]
Malalorca, hvala! Sicer mi je kristalno jasno, da je staranje in še vse drugo v glavi. Ampak kljub temu. Vem tudi, da si z vsakim dnem starejši. Mislila sem bolj tako - ali to pomeni, da je tvoje telo (ne glava) starejše oziroma toliko staro pri 38-ih kot pri drugi ženski pri 46 recimo. Ali je mena res znak staranja ali je pač zadeva različna od ženske do ženske in nima direktne povezave s staranjem. Tako kot je načeloma vseeno ali jo dobiš pri 10.ih letih ali pa pri 16-ih. Če jo dobiš pri 16-ih verjetno še ne pomeni, da je tvoje telo bolj mlado, ali pač?[/quote]

Ne, to ni tako vzročno povezano, kot ti praviš. Menstruacija oz. vse glede rodnosti je dokaj kompleksen proces v telesu ženske. Začetek(pri deklicah) in konec(mena) menstruacije je povezan s kupom spremenljivk (hormoni, geni, kakšne bolezni, prehrana, itd.). Na primer, v nekih raziskavah postavili hipotezo, da se na dolžino rodne dobe pri ženski lahko bistveno vpliva s hrano. Manj mesa in ostalih živalskih proizvodov (mleko, sir, jajca), krajša je rodna doba. In obratno, dosti živalskih proteinov, daljša je rodna doba, prej nastopi prva menstruacija in kasneje nastopi mena.

Moje mnenje je, da krajša rodna doba niti ni tako slaba. Deklice kasneje dobijo "probleme" z menstruacijo (tudi ne morejo recimo tako hitro zanositi, kar je dost tvegana stvar pri najstnicah), odrasle ženske pa se jih prej rešijo.
Default avatar

malalorca

Mislila sem bolj tako - ali to pomeni, da je tvoje telo (ne glava) starejše oziroma toliko staro pri 38-ih kot pri drugi ženski pri 46 recimo. Ali je mena res znak staranja ali je pač zadeva različna od ženske do ženske in nima direktne povezave s staranjem.
Evo odgovora: če gledam sebe, stara sem 47, pred 10 leti, torej pri 37 sem padla v meno, ki ni dolgo trajala, pa nič posebnega mi ni prinesla, sedaj sem že brez menstruacije, stara? ja stara sem, ampak enako aktivna kot pri 37 letih, sem mama pubertetnika, mogoče mi tudi zaradi tega ocenijo manj let, kot jih imam v resnici, kakšna guba se najde, pa bolj počasna sem kot prej (mislim predvsem na čiščenje hiše, bolj lagodno živim, sem bolj umirjena...)
strokovno je:
Kaj lahko naredimo, da bo staranje le ena od razvojnih faz življenja?


Časovna opredelitev staranja ženske:

Menopavza
- primerljiva s puberteto
- niz hormonskih sprememb
- prehodno obdobje, ko se zmanjšuje
- traja od 40. do 60. letaKlimakterij
- primerljiva z menarho
- enkraten biološki dogodek
- prenehanje menstruacij delovanje jajčnikov
- običajno se zgodi med 48. in 52. letom

Klimakterij (meno) delimo na:
• PREDMENOPAVZO (to je dejansko obdobje od urejene menstruacije do mene). Sicer pa se običajno uporablja za obdobje po 40. letu, ko pri mnogih ženskah postanejo menstruacije neredne ali zelo močne.
• OBMENOPAVZO (to je obdobje, ki obsega več let na obeh straneh zadnje menstruacije). V tem obdobju se pojavljajo različni nerazločni simptomi, ki jih komaj kasneje povežete in razumete, zakaj so se pojavljali. Menstruacije postanejo neredne in lahko se začnejo navali vročine.
• MENOPAVZO (to je vaša zadnja menstruacija).
• POMENOPAVZO (obdobje, ki traja od vaše zadnje menstruacije do konca življenja).

PREZGODNJA MENA
Prezgodnja mena pa lahko nastopi tudi zaradi:
- kirurške odstranitve jajčnikov
- obsevanj
- odstranitve maternice
- mumpsa
- avtoimunih bolezni (bolezni veznega tkiva ali revmatoidnega artritisa)

POZNA MENA
Zakasnela ali pozna mena nastopi pri ženskah, ki imajo po 55. letu starosti še vedno menstruacijo. Običajna je pri ženskah z zelo povečano telesno težo in tistih z nadpovprečno količino estrogena.

URNIK SIMPTOMOV
Vsa od treh obdobij menopavze imajo svojo simptomatiko.

Simptomi v zgodnjem obdobju :
- navali vročine
- pozabljivost
- nočno potenje
- izguba samospoštovanja
- tesnoba
- glavoboli
- razdražljivost - suha nožnica
- izguba zanimanja za spolnost
- srbenje spolovil
- srbenje kože
- bolečine ob spolnem odnosu
- nespečnost
- spremenljivo razpoloženje
Najznačilnejša sta prva dva simptoma (navali vročine in nočno potenje).

Simptomi v srednjem obdobju.
Ti prizadenejo predvsem mehur in spolovilo in se pojavijo običajno potem, ko menstruacije ni več.
• Urogenitalno staranje (suha nožnica, bolečina ob spolnem odnosu, simptomi tanjšanja stene nožnice – srbenje, pogosta potreba po mokrenju, ki jo včasih spremlja pekoč občutek, izguba nadzora nad delovanjem mehurja)
• Splošne bolečine v mišicah
• Tanjšanje kože in las

Simptomi v poznem obdobju.
Te težave se pojavijo v po menopavzi zaradi zmanjšane količine estrogena (po 60. letu starosti).
• Visok krvni tlak (bolezni srca in ožilja)
• Bolečine po vsem telesu, otekli in slabo gibljivi sklepi, zlomi kosti (zaradi osteoporoze).
Default avatar

Res ne vem

malalorca, hvala še enkrat.

Zame je človek star toliko kot se počuti. Na žalost te družba gleda drugače. Sem fuuuuuuuuul vesela zate, da si pri 47 mladostna. Ja hvala bogu! Dokler je v tebi življenje, si mlad in živ. Če je kdo bral Kojca - njegova teza mi je blazno všeč, ko pravi, da dokler imaš načrte, želje si živ. Pa tudi če je to urejanje vrtička pri 80-ih. Ko pa nimaš več nobenih načrtov, želja, si pa mrtev, pa čeprav pri 25-ih. Pa še res je.

Jaz se pri 34 počutim fantastično, sem polna energije in blazno mi je lepo! Prepričana sem, da bo trajalo še vsaj 30 let in to želim tudi vam!
Default avatar

menka

izgubila sem pri 42 letih čez noč. Nikoli nisem jemala hormonskih tablet, tudi težav nisem imela razen precej depresije. Pri 60-tih ne izgledm slabo,
Default avatar

malalorca

za: Res ne vem

včasih so se mi smejali, ko sem govorila, jaz sem še mlada (tam pri 37 in nekaj) sodelavke v službi so se iz mene norca delale, vendar se ne dam, govorim, da sem še pripravnica tam do 50 leta, ko pa pride dragi abraham, bom pa začela živeti in imam plan do čimbljižje stotki. to želim tudi tebi! lep dan še naprej
Default avatar

nimam pojma o staranju

[quote=""Premlada za te fore""]
Aha, hvala punce.
Bom kar pri ginekologu malo zatežila, imam itak čez nekaj mesecev pregled brisa in vse to.

Ma ne, saj ne bo konec sveta, četudi gre za meno : ) in da, dva otroka sta verjetno popolnoma dovolj.

Sam tako, malo zoprna misel, ker mena je vendarle malo povezana s staranjem, a ne : ) Npr: zadnjič berem v neki reviji, da neka ženska piše (astrologinji): "sem starejša tehtnica (38 let)..." In mi je bilo ful tisto `kva, a pri 38 letih je ženska že "starejša," pa ne me je...`

Pa lep dan (mlajšim in starejšim :)[/quote]

jaz jih imam 38 in hodim na tehno partyje.

zgledam pa vsaj nekaj let manj :D

tudi mene dajejo podobne spremembe, zaradi katerih sem posumla na zgodnjo menopavzo; sama menopavza zveni dost zoprna reč.

ampak po drugi strani... ko prenehajo zoprni hormoni... ki te cel življenje silijo neumnosti delat, ki so krivi za željo po razplodu, gonitvi, itd..... bolj ko razmišljam o tem, ej hvala lepa.

kok sem neumnosti naredila zarad hormonov - skoz sem mislna na fante, namest na učenje (puberteta), bila sem besno ljubosumna (dvajseta), hotla sem vsazga položit ki je imel hlače (trideseta), zaljubljala sem se v kompletne idiote, resda telesno prekrasne, tudi izobražene, ampak čustvene prasce, da sam OJOJ! in vse to zarad prekletih hormonov.

ta usrana biologija nas sili delat stvari, ki jih trezni (ko hormonske jebe minejo) nikoli ne bi delali.

kakšen mir imam zdaj!!!! ne morš vrjet. istga partnerja že leta, lahko se mi tut brad pitt sprehaja pred nosom, pa bom sam mentalno pomislna - aha, ok, čeden tip, drgač pa nam MEZINCA dvignla zarad njega! kakšno OLAJŠANJE. uffffffff.

pa tut nč nam nesrečna, ko bo menstre konc. na rejve bom pa še zmer hodila tud pri 50-ih :-)))
Default avatar

Ketameta

Vseeno je kašen odnos imaš do staranja dejstvo je, da se s pričetkom mene začne telo bolj intenzivno starati. Seveda ne kar v nekaj mesecih toda ,ko preneha menstruacija postane koža bolj mlahava, lahko se poveča teža, prsi so bolj povešene... Nega naredi svoje in ženska je lahko še vedno tip top, ni da bi se sekiral za to ker je mena naravna stvar je pa na nek način konec mladosti. Meni osebno se ni zdela menstruacija nikoli nedležna prej nek dokaz ženskosti.Sama sem prišla v meno pri 50 letih vse kar bi bilo prej bi me šokiralo.
Default avatar

WildWind

se bo treba sprijaznit, da nas EMŠO lovi........
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
Default avatar

Suzana Babič

Pozdravljene!
Stara sem 46 let, do zdaj nisem imela nobenih problemov s temi stvarmi, naenkrat pa visok krvni pritisk, močno potenje nato mrzlica. Končala sem na urgenci, kjer so me zdravili zaradi tlaka, nato sem šla k osebni zdravnici. Dala mi je tablete za pritisk, čez tri tedne imam kontrolo in nato laboratorijske preiskave. Tudi zdravnica mi je rekla, da gre mogoče za meno.
Opravila sem sterilizacijo in me zanima, če to tudi vpliva na " prihod " mene?

Pozdravljene