Med.Over.Net

Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

Ob izbiri (resnega) partnerja bi morala biti misel o ustvarjanju družine postranska stvar

Default avatar

Boom

Se s tem strinjate, ali ne?
Default avatar

seli

a ni nekaj naravnega - če sta si dva enakovredna, potem je med njima dovolj prostora tudi za otročiče.

dobro je, če ne celo nujno, da predhodno (z)gradita trdno vez in jo kar naprej oblikujeta. da zares ostajata partner drug drugemu.
Default avatar

Rok-1

Načeloma se ne strinjam z začetno trditvijo. Absolutno ne.

Mogoče bi se pa strinjal pred 20 letom. Takrat to ni tako pomembno, čeprav malo razmišljanja tudi takrat ne škodi...
Default avatar

tralala...

Odvisno od starosti:). Dva 70-letnika ne razmišljata več o ustvarjanju družine:). Drugače pa....otroci, družina je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi v partnerstvu. Sad ljubezni. Zato....kaj naj bi bilo s tem narobe?
Default avatar

Bibita_Melita

Boom je napisal/a:
ja, se strinjam. ob izbiri.

kasneje pa seveda, če je izbira bila prava, pride na vrsto tudi misel o družini.
Default avatar

Paco Moralles

Ne!
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!
Default avatar

japkica

Strinjam se. Misel o družini pride kasneje.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti,
če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Default avatar

Psihologija

:))

Če beremo psihologijo ta trditev gotovo ne drži, saj podzavestno (to je pač vkodirano v nezavedno sfero našega delovanja in se je ne moremo znebit) izbiramo partnerje zaradi partnerstva samega, torej ustvarjanja skupnosti, zagotavljanja fizične in čustvene varnosti, medsebojnega izpolnjevanja potreb drug drugega. Potomstvo je logična posledica resnega partnerstva kot je tudi ekonomska skupnost. Vse ostalo je "neresno" oz. iskanje zadovoljevanja samo delnih osebnih potreb, ki pa z nekim pravim partnerstvom nimajo nič skupnega.

To da partnerstvo pomeni otroke in ekonomsko skupnost bi bilo potrebno naučiti otroke že od malega, ter jih opozoriti naj ne nasedajo filmom, reklamam in podobnemu o neki utopični ljubezni ali pa poveličevanju sexa, saj ravno ti dve kategoriji z nekim resnim partnrstvom nimata nič. Predvsem pa bi bilo potrebno naučiti otroke kako se POGOVARJATI o svojih potrebah. Če nekdo išče nekoga za preživljanje prostega časa in posteljne užitke brez kakršnegakoli namena upgradea v resno partnerstvo je to potrebno jasno povedat na začetku spoznavanja. Itak pa je potrebno poznat tudi faze gradnje in zorenja neke veze - šele veza, ki preide skozi faze spoznavanja, usklajevanja karakternih značilnosti, ugotavljanja zmožnosti sodelovanja in ostalega je na stopnji ko se začne lahko govoriti o možnosti partnerstva in posledično ustvarjanja družine (pokojni dr. Rugelj je jasno povedal naj pari živjio 3 leta najprej v skupnosti, da vidijo če to sploh gre in potem šele imajo otroke!). Do takrat pa tega ni (se strinjam z nekaterimi).

Torej, da povzamem: ko se zaljubljamo oz iščemo všečno osebo jo nedvoumno iščemo s podzavestnim namenom resnega partnerstva (pa če si to priznamo ali pa ne; nezrele osebe se pač ustrašijo, ko zadeva pride tolk daleč in se umaknejo), vendar mora iti spoznavanje čez mnogo faz (tudi zaljubljenosti in sexualnega življenja, ki ju to ne izključuje, vednar sex ne definira "resnega" partnerstva) preden je toliko preskušeno in usklajeno, da lahko začnemo preverjati ali obstajajo temelji za ustvarjanje družine.
Default avatar

A65

Partnerstvo povezujem z ljubeznijo, sožitjem, povezanostjo. Nekdo je lahko moj partner - a ne nujno tudi tisti, s katerim bi želela sobivati in z njim imeti otroke. Temelje doma ustvarita partnerja in v njunih otrocih je združeno tisto, kar je najboljše v njima. Otrok ne more razdreti trdnega, harmoničnega partnerstva - kvečjemu ga nadgradi.

Obstajajo kvalitetna partnerstva, kjer ni otrok oz. ni skupnih otrok. Obstajajo krasni ljudje, ki se zavestno odločijo, da ne bodo imeli otrok. Sklepanje partnerstev je del življenja, ki se ne konča s fertilno dobo. Zato se mi zdi bistveno, da pri izbiri resnega partnerja v prvi vrsti pomislimo, ali smo ga pripravljeni imeti radi, sprejeti prav takega, kot je.
Default avatar

tadej

Jaz se tudi malo nasmiham. Kako ste ženske padle na tem vprašanju celo strokovno gledano. Kako globoko zabredete emancipirane ženske, da vas niti stroka ne more več ubraniti, čeprav sama stroka celo zagovarja emancipacijo.

:)
Default avatar

floating

Psihologija.... in v čem je bila Boom-ova trditev drugačna od tvoje trditve???
Namreč jst sem to razumela prav tako kot pišeš ti, da je najprej težnja po ustvarjanju neke kvalitetne zveze, potem pa pride spontano želja po otroku, ko je prejšnji pogoj izpolnjen...
Ker obstajajo ljudje in teh ni malo, predvsem ženske so takšne, ki iščejo v prvi vrsti oplojevalca in ne partnerja... Moškega v bistvu prelišičijo s pretvezo, da z njim mislijo resno vse dokler ne opravi svoje naloge (jo oplodi), pol pa je nebodigatreba, ki pač je še tolk dober, kolikor poskrbi za finance.
******************* flo *********************
[img]http://shrani.si/f/2/12B/5r2DR1v/ezgifcom-resize.gif[/img]
Default avatar

japkica

ti se kar nasmihaj. daj povej tadej, če bi imel rad/ljubil žensko in bi čez čas ugotovila, da ne more imeti otrok, bi jo torej pustil in bi si poiskal takšno, ki ima lahko otroke?
zrel človek naj bi ločil med partnersko ljubeznijo in ljubeznijo do otrok. ti dve ljubezni pa se naj ne bi izključevali.

je pa velikokrat v praksi tako, da ko moški preneha ljubiti žensko (in gresta narazen) magično preneha 'ljubiti' svoje otroke (v tej 'ljubezni' je seveda mišljena tudi skrb za lastne otroke). torej očitno ja, vse je odvisno iz katerega zornega kota gledaš, da je le nekomu pogodu. zame je to odraz nezrelosti in preračunljivosti.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti,
če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Default avatar

tadej

Bistvo povedanega je da "partnerstvo" kot ga ženske "nestrokovno" razumete, torej vezo, nima veliko z ljubeznijo. To je poanta. Zato se nasmiham. :) Pa čeprav kislo.
Default avatar

obzorje

Misel o otrokih dvomim da je na začetku zveze. Če je z strani kateregakoli pa gre res za preračunljivost ki nima veze z ljubeznijo. Je pa kasneje v partnerstvu verjetno tudi sam vzrok imeti otroka velikokrat le misel na nezavedni ravni. Želiva si otroka ki naju bo še bolj povezal, ki bo mogoče zadržal partnerja, ki bo zapolnil našo hišo, ki bo spremenil moj odnos do partnerja itd. Če se za otroka odločamo na zavestni ravni se moramo vprašati le zakaj toliko ločitev in razdrtih družin.
Le zakaj se vse spreminja in je ubogi otrok kasneje vzrok prepirov.
Le misel.
Default avatar

Psihologija

floating je napisal/a:
Se strinjam s tabo. Hotela sem le poudariti, da gre pri iskanju osebe nasprotnega spola vseeno za podzavestno iskanje oplojevalca in maternice, ki je pač pri nezrelih osebkih izraženo z "goljufijo" kot to vidimo razumnejši. Tisti pač niso zmožni gradit veze po fazah in sledijo le svojemu nezavednemu programu. Razumnejši pripadniki človeštva iščejo všečne osebke, se mal zaljubijo, se spoznavajo, jih sprobajo, in potem ugotovijo ali je zaljubljenosti konec ali pa obstajajo potenciali za resno partnerstvo in se o teh potencialih tudi vzajemno pogovarjajo. Trdim pa da resno partnerstvo po nezavedno vkomponiranem programu čoveštva vedno vodi v otroke in ekonomsko skupnost. Razumni posamezniki, kjer pa razum popolnoma prevlada nad nagoni ali osebe z drugačnimi nagoni (?), pa se lahko odločajo tudi za partnerstva brez otrok kot to navaja A65 ali kakršnekoli druge oblike žilvjenja. Trdim, da to ne velja za nezrele osebke, ki bežijo iz ene veze v drugo, ker so nesposobni sprejemat odločitve.

Z osnovno trditvijo Booma pa se ne strinjam, ker je praviloma odločanje o družini povezano z resnim partnerstvom. Veze: zaljubljenosti, ljubezenske, seksualne, preskusi skupnega bivanja, fukfrendovstvo in ostale oblike niso resna partnerstva, lahko pa pomenijo začetno stopnjo in fazo, ki v resno partnerstvo vodi.

Pri kroničnem nerazumevanju med ljudmi pač igra ključno vlogo popolna nezmožnost pogovarjanja in izražanja lastnih potreb, namenov in načrtov. Vse to pa je stvar (ne)učenja v otroštvu/mladosti.
Default avatar

japkica

tadej je napisal/a:
o katerih ženskah ti to?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti,
če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Default avatar

tralala...

tadej je napisal/a:
Kdo bi razumel moške:)..

Seveda ima najpomembnejšo vlogo ljubezen..če tega ni, je garantiran propad:).
Default avatar

tadej

To tudi razlaga zakaj je tako splošno sranje na tem področju in toliko hrepenenja po nečem drugem.
Toda ne! Ženske veste vse! Po vaše je veza zakon! Glumite poročene žene. In zahtevate od moških da vam glumijo može. Od propada do propada naprej.
Dajmo prepovedat besedo ljubezen, ker očitno je to najbolj zlorabljena beseda.