Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Vrtoglavice in omotice

Default avatar
Stara sem 45 let in že od l. 1996 imam občasne vrtoglavice in omotice. Začelo se je na morju po sončenju, nato ob večjih stresih in psihičnih naporih, včasih imam ob tem tudi zamegljeno desno oko. Izvid okulista je bil negativen, prav tako izvid ORL. Zaradi vrtoglavic so me poslali k nevrologu, ki je postavil dignozo sum na MS. Preiskava MR je pokazala le dve majhni hiperaktivni leziji, ki pa se po kontrastu nista obarvali, zato so MS izključili in napisali, da gre verjetno za ishemične lezije v okviru normalne variante. MR pa je dodatno pokazal hujše poškodbe vratne hrbtenice (hernia disci C5-C6 in C6-C7)) in pred menoj je operacija. Tudi izvidi VEP, SEP in APDM in nevrološki testi so bili normalni. Torej so do sedaj vsi izvidi na MS negativni, vendar nevrolog trdi, da od dveh vratnih hernij niso nujne vsakodnevne vrtoglavice/omotice in želi, da opravim še lumbalno punkcijo. Od novembra, ko sem začela s preiskavami sem stalno pod psihičnim pritiskom te diagnoze in se mi še bolj pogosto vrti, kot običajno. Pravzaprav gre bolj za občutek lebdenja in nesigurnosti in v glavi mi začne razbijati, včasih imam tudi zamegljeno desno oko, ki dodatno še trza-migota. Verjetno sem zelo živčna. Splošna zdravnica mi je predpisala tbl. Adumbran. Po njih se mi vrtoglavica začasno umiri. Vsak večer vzamem 1/2 tbl (5 mg), ob dnevih, ko imam vrtoglavice pa čez dan vzamem še 1/2 tbl., torej skupno 1 tbl/dan (10 mg), včasih še Lekadol ob hujšem razbijanju v glavi. Kakšni so izgledi,da postanem zasvojena z Adumbranom, saj je to zdaj edino zdravilo, ki mi pomaga premagovati vrtoglavice. Ali obstaja kakšno drugo zdravilo, ki bi umirilo moje podivjane možgane in ne bi povzročalo zasvojenosti. Lp Maja
Default avatar
Spoštovana Maja,
čudi me, da niste optravili otološkega pregleda ali merjenja pretoka vratnih arterij, kar bi lahko pokazalo še druge vzročne dejavnike za vrtoglavico.Adumbran, lahko že sam povzroča vrtoglavico, to bi lahko prebrali že v spremnem listku.Do razjasnitve vzrokov bi vam odsvetoval pomirjevala, vendar ste se v osmih letih nanjenverjetno že navadili.Ponekod po svetu uporablajo zoper vrtoglavico brez dokazanega vzroka amiltriptilin, na tega se sicer ne morete navaditi, je pa potrebna previdnost, če imate slabše srce.Zdravilo obstahja tudi pri nas.
Default avatar
ORL in UZ vratnih arterij sta bila b.p., prav tako vsi krvni izvidi, krvni tlak imam 120/80. Živim zelo zdravo, saj najmanj 3x tedensko prehodim 5-10 km, ne pijem in ne kadim. Moj indeks telesne teže je 21,8. Naredila sem tudi hormonske teste, vendar še ne gre za začetek menopavze. Moja edina težava je vrtoglavica, ki je zdaj, ko so mi postavili sum na MS in me čaka operacija vratne hrbtenice pogostejša, saj me je vsega tega strah. Zato tudi sumim, da je pri meni vrtoglavica živčnega izvora, saj se pojavi vedno ob stresih. Adumbrana ne jemljem stalno, le ob napadih vrtoglavice zadnjih 6 let in še to najmanjšo dozo (1 tbl/dan - 10 mg.). Verjetno imate prav, ko pravite, da sem se ga navadila, vendar mi umiri vrtenje in omogoča, da tudi takrat lahko funkcioniram. Prosim vas, da mi svetujete, kako naj se torej Adumbrana odvadim, da ne bom imela večjih abstinenčnih težav. Ali mi Amiltriptilin lahko predpiše splošni zdravnik?

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovana Maja,
Terapija na daljavo se ne obnese, še posebej, če še niste opravili vseh načrtovanih preiskav.Kar zadeva zamenjavo zdravila, bo ta smiselna, ko boste vedeli za pravi vzrok vrtoglavoice.Za pojmom t.i. "psihogene vrtoglavice" se pogosto skriva povsem organski razlog.
Default avatar
Spoštovana Maja,
terapija vrtoglavice dopisno in na daljavo se ne obnese, posebno če še niso razjasnjeni vsi možni razlogi.Pod pojmom "psihogena vrtoglavica" se pogosto skriva povsem konkreten organski razlog.Amiltriptilin vam lahko predpiše tudi vaš nevrolog,če ne sovpada z njegovo terapijo.Če boste jemali Adumbran še kakšen teden in boste ob tem mirneje prenašali vse posege bo še vedno bolje, kot če bi menjavali zdravila sedaj.

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket