Starševski čvek

Ali darovanje krvi "škodi"

Default avatar
Mogoče malo čudno vprašanje glede na to, da se vedno reklamira, kako je darovanje krvi dobro tudi za darovalca.

Znanka pa mi je dejala, naj krvi ne darujem več. Da škodi... Težko naštjem vse, kar mi je naštela ona (da gosti kri, da se poveča proizvodnja rdečih krvničk, pa si tako povečuješ pritisk,...).

V bistvu je dejstvo, da vedno slišimo le, da je to vredu in pozive k darovanju, nikoli pa še nikjer nisem zasledila ali prebrala karkoli o tem, da to ni vredu.

Tisti, ki se spoznate... vaše mnenje prosim...
Default avatar
Ne, ne škodi. Le tisti dan se pač malo slabše počutiš- utrujenost.
Je pa res velika prednost v tem, da je kri redno pregledana in če kaj ni vredu te obvestijo (tako je bilo pri mojem očetu).
Default avatar
darovalka je napisal/a:
Večina ženskam ne škodi, sploh tistim, ki moškim, pijejjo kri.
Default avatar
Ni ravno povezano s prvim postom, vendar sem se spraševala, kako je s prenosom bolezni.
Za HIV, hepatitise in podobne bolezni kri testirajo, to vem. Kaj pa ostale, recimo jim manj pomembne zadeve? Lahko darujem kri, če imam HPV? Ali herpes? Ali kakšno podobno bolezen, ki sicer ni huda, vendar ostaja v telesu?
Default avatar
Mene zanima predvsem "nejavno" mnenje o darovanju. Ker ta znanka mi je zagotovila, da večkratno darovanje ni dobro za darovalca... in dejala, naj preneham darovati.
Default avatar
darovalka je napisal/a:
Pa je ta znanka strokovnjak?
Default avatar
Ja očitno ji škoduje, ker je vedno bolj škodoželjna :-))

Katere klobase.

Aja, pa klobasa tudi škodi.

primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar
Kdor redno daruje, se mu naredijo odebelitve na stenah žil (možno pokanje?), kjer je žila prebadana. Redni darovalci imajo neke vrste 'krizo', ko prekinejo z darovanjem (zaradi starosti, bolezni...). Občasno darovanje pa mislim, da je samo koristno za telo.
Default avatar
bolezni je napisal/a:
Manj pomembne zadeve se ne nahajajo v celicah, ki so sestavni deli krvi. Po domače.
Default avatar
vsekakor morajo darovalci po darovanju krvi spiti dosti tekočine. kar se pa tiče škodljivosti, menda je kvečjemu obratno, da ko enkrat začneš redno dajat kri, je bolje, da s tem nadaljuješ.

sicer pa... kaj pa je tvoja znanka po poklicu, da lahko daje tako suverena mnenja o darovanju krvi? babačulababarekla pa marsikaj kroži okoli.
Default avatar
bolezni je napisal/a:
V vsakem primeru izpolniš vprašalnik, kjer lahko to navedeš, in boš pred odvzemom napotena na pogovor z zdravnikom. Lahko pa tudi sama prosiš za razgovor, preden daš kri.

Glede tega, kaj vse se ti hudega naredi po odvzemu - glede gostitve krvi in pritiska ne vem, je pa res, da se ti začasno poveča proizvodnja eritrocitov. Kar je seveda dobro zate, ker mora telo narediti nove.
Default avatar
Redno darujem kri dvakrat letno, poznam pa primere, ko hodijo moški točno na vsake 3 mesece in ženske na 4, pa imajo kar nekakšno abstinenčno krizo, če ne grejo redno. Pravijo, da čutijo, da imajo preveč krvi, čutijo kot nekakšen pritisk in grejo hitro na krvodajalsko.
Default avatar
darovalka je napisal/a:
Vedno se bodo našli taki, ki so bolj pametni in vedo več od vseh strokovnjakov.
Če ti je znanka zagotovila, da je darovnje krvi škodljivo in te prepričala, da prenehaj z darovanjem, potem pač to stori, če tej znanki zaupaš in verjameš.
Default avatar
Darovanje krvi ni naravni proces človeškega telesa:)
Res je zelo škoduje vendar noben zdravnik ne bom javno povedal da je to res saj darovana kri reši več življenj kot pa jih uniči. Nekdo zaradi krvi ki jo daruješ preživi ti pa lahko imaš "samo" kakšno okvaro jeter itd...
Lp
Default avatar
Mogoče bo smešno slišat, ampak mene je pa strah dat kri. Pa da mi dobijo kakšno bolezen ojej.
Je možno, da imaš HIV in niti ne veš? Seveda paranoja... ampak tako...otročje no.
Default avatar
[quote=""zelo škoduje""]
Darovanje krvi ni naravni proces človeškega telesa:)
Res je zelo škoduje vendar noben zdravnik ne bom javno povedal da je to res saj darovana kri reši več življenj kot pa jih uniči.[/quote]

Ma, jebela, no, a si morala izčvekat. Osebno dobim vsak mesec na račun 1000 EUR samo zato, da ne razrivam krvodajalskih resnic ljudstvu. Če bi ti vedela, koliko se mi je že nabralo :)
Default avatar
Dajanje krvi na akcijah,dvakrat letno ne škodi,marveč obnavlja kri,spodbuja celice kostnega mozga k večji aktivnosti in posledično pripomore k večji "vitalnosti" našega organizma-imunskega sistema če se lahko tako izrazim.
Prav tako je telo ob morebitni nesreči prej odzivno in se proces celjenja ran,zgodi hitreje,prav tako telo ni v stanju šoka zaradi izgube krvi,ker je v bistvu v kondiciji...
Ker pa v večini situacij v življenju velja pravilo zmerno in po pameti,tudi z krvodajalskimi akcijami ne gre pretiravati,kot rečeno vsakih 6 mesecev ne ogroža zdravja,prej koristi.
Default avatar
Kaj bi ti to škodilo. Kri sem darovala več kot 20 krat in ni nič drugače kot je bilo prej. Jaz se ne počutim slabše ampak boljše z 2 plati, sama se počutim bolje, da lahko nekomu pomagam in tudi utrujenosti ni pri meni. Ko grem iz tistega stola sem lahka kot, da bi letela. Počutim se fenomenalno. Pa prej ko dajo kri poškodovancu jo pregledajo za HIV,hepatitis... Tako imam 3 krat letno pregledano kri od A do Ž.
Default avatar
Kri sem dozdaj dala že 35 krat. Ja, bo neki na tem, da če daješ kri - ni ok . Očitno bolj neumen rataš, sam na SČ še hodiš kozlarije brat. Joj, imam čist abstinenčno krizo, moram ta teden dat 36 -ić. kar buta ven kri. Jo kdo rabi, podarim , ponudbe pa na mai. pošljite. Bom kar s slamco to sama naredila, k je darovanje kao škodljivo. Mail : sej ni res, pa je. Le zakaj me kličejo ko rabijo mojo posebno kri, najbrž kaka taka frenda rabi, le kaj bi se zgodilo - če se ne bi odzvala. A čem probat?! Se ne odzvat, pa ne it. AH , pol me boste pa spet po radiu iskal. Kake mate?!