Starševski čvek

ZAKAJ SE VAM ZDIJO PIZZE NEZDRAVA HRANA

Default avatar
Spodaj berem post o hrani v šoli in je ena ven padla kako so lahko dali za malico v šoli pico. Kaj pa je tako nezdravega v pizzi? Tudi če gre za navadno moko in ne polno, pač kruh, na njem pa pa pečene gobice, sir, paradižnik. Tiste v šolah so ponavadi margerite. Torej sir in paradajz s kruhom, pečeno. Najbrž veliko bolj zdravo od kosila marsikoga doma. recimo kakšnega restanega krompirja in pečenke.

Res me zanima, kje vidite, da je pica tako zelo nezdrava?
Default avatar
Je razlika med sveže pripravljeno pizzo in med stokrat pogreto, a ne?
Default avatar
Ker ima ene šestkratno vsebnost soli in maščobe od dnevno priporočene.
Default avatar
[quote=""meni zato""]
Ker ima ene šestkratno vsebnost soli in maščobe od dnevno priporočene.[/quote]

To ima lahko tudi kuskus in piščanec na žaru. Kdo pa pravi, da so vse pice preslane in premastne? Kaj naj bi po tvoje bilo preslano? testo? potem je tudi ves kruh preslan. maščobo ima pa samo od sira, če je recimo vege pica. Na eni pici je en košček naribanega sira, marsikdo pa za zajtrk poje več. In celo če je gor šunka, tisti dve feti šunke nista nič. Mastno samo zgleda zaradi sira, ki stopljen pač deluje mastno. Drugače pa pač ne naročaš šunk s panceto, pa ni prav nič mastno.
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
A torej se debatira o pogreti hrani? no, potem je pa vse lahko nezdravo, a ne? zakaj se izpostavlja ravno pico?
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
Razlika je v okusu, ne pa v hranilnih vrednostih. Od kje tebi podatek, o stokratnem pogrevanju hrane v šolah?

Verjetno ti je jasno kako naj bi izgledal jedilnik za otroke (s poudarkom na NAJ BI)
To vemo vsi.

Vendar, sestavi jedilnik, da bodo VSI otroci jedli zdravo, da bodo jedli radi, da šolam ne bo treba metati hrane stran (ker otroci ne pojedo), da bodo zadovoljni tudi starši.

Za celo šolsko leto, prosim!

Mislim, da bomo tvojih navodil in jedilnikov veseli vsi!
Osebno jih bom odnesla našemu kuharju, ki si razbija glavo, ko vsak dan zmečemo stran na kilograme skorih in ostankov črnega kruha - hm, zanimivo, bele sirove (mastne) štručke gredo za med.....

Otroci v šolah jedo samo tisto, na kar so navajeni od doma. S hrano delajo tako, kot so navajeni od doma.

Otepajo se polnozrnatih proizvodov, navadnih jogurtov, nesladkanega čaja ipd....

Najraje imajo: pice, pakirane sokove, sladke čaje, sladke jogurte, pudinge in pakirane skute, bel kruh, pizze pojedo tudi hladne, maslene rogljičke - vendar morajo biti polnjeni z marmelado ali čokolado, čokoladne krofe namesto navadnih.......
TOREJ: VSE TISTO, KAR DOBIJO TUDI DOMA!

Zdrava prehrana se začne doma, ne v šolah ali vrtcih! Mi smo samo podaljšek doma! Zato nas ne kritizirajte, ker ne poznate prehranskih situacij in navad otrok!
Default avatar
Otroci izven doma ponavadi najraje jedo stvari, ki jih doma ne in ne tistih, ki jih doma jedo in so stalno na jedilniku.

Vsi otroci (recimo) imajo radi McDonalds - a to po tvoje pomeni, da ga doma jedo večkrat na teden?
Default avatar
Bravo Virtua, lepo napisano, šola ni popravljalnica kar starši doma zafurajo pri svojih ljubih sončkih. In ja, ko vidiš koliko hrane(zdrave) se zmeče v šolah v smeti, to bi morali enkart pokazati staršem ........................
Default avatar
Ha, ha, ha... Virtua je kar mojo družino opisala ;)

Jaz imam tri otroke, doma za vse kuham jaz, vsi trije so hodili v isti vrtec, velika dva sta v šoli (isti), torej enaka kuhinja za vse tri. Pa je vseeno vsak po svoje izbirčen. Nisem prepričana, da ima vzgoja tu primarno vlogo. Pa tudi ni res, da otroci jedo drugod kar doma dobijo ali ne dobijo. Vsak otrok ima nekaj raje kot drugo.
Gremo kam na obisk, pa nas pričaka polna miza. En otrok si bo vzel polnozrnat kruh s sirom in zelenjavo, drugi se bo sparkiral polek sklede s sadjem, tretji pa si bo žepe in usta napolnil z bomboni. Eden bo pil navadno vodo izpod pipe, drugi sok, tretji coca-colo.

Jaz menim, da zdrava prehrana za otroke ne pomeni, da moraš biti "bio frik". Jaz mislim, da kuhamo zdravo, pa si privoščimo čisto vse. Pico pečemo praktično 1x na teden. Testo, paradižnik in sir za mala dva, dekleti si gor nabaševa še vso zelenjavo, ki je na voljo. Cvremo in pohamo res le nekajkrat na leto, zato pa gremo tudi občasno na kak hamburger. Pri nas se izogibamo predvsem industrijsko predelani hrani, vsem kemikalijam, konzervansom, barvilom, belemu sladkorju in maščobam. To pa še ne pomeni, da otroci ne dobijo nobene čokolade.
Moj prvi otrok je alergik, zato sem se že pred leti navadila brat deklaracije na izdelkih.

Jaz bi rekla, da je pri nas tako v vrtcu kot v šoli hrana raznolika in dokaj zdrava. Me pa vseeno moti, da v šolah otrokom ponujajo toliko sladkih pijač. Prej so doma otroci pili čaje nesladkane ali z malo medu, odkar so v šoli mora žlica v šalci pokonci stat od silnega sladkorja :(. Pa tisti, ki si je izmislil, da imajo avtomati za prodajo pijač mesto v OŠ je tudi en lajbek. Na svetu staršev smo uspeli z zahtevo, da umaknejo vsaj prodajo gaziranih pijač, ampak vseeno se mi zdi to totalna neumnost.
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
V šolah ne pogrevajo hrane, sploh pa ne 100x. Če je kje sveže, je to v šolah.
Default avatar
pajadeeee je napisal/a:
ker je to zeloooo priročno :) za moraliste
Default avatar
Virtua je napisal/a:
Ni res, popolnoma se NE strinjam s tabo. Pri nas doma nikoli ne cvremo, pohamo, nikoli ne gremo v McDonalds, zelo redko na pico, nikoli ne uporabljamo vegete, juh iz vrečk, hrane iz konzerve, paštet, hrenovk ipd.

Posledično moj otrok ničesar od naštetega nima rad in ne je (tudi v šoli ne), razen pomfrija in dunajskih zrezkov. Po tvoji logiki naj bi imel to torej rad zato, ker to dobi doma. Pa ni res. Še v življenju nisem pohala, mi je brezveze. To, da ne poznamo prehranskih navad otrok, je pa čista neumnost. Poznamo prehranske navade SVOJIH otrok in tudi pišemo o svojih, mar ne?

Če mojega otroka vprašaš, kaj najraje je, bo odgovoril, da ričet, ki ga skuha dedek. Ko so lani v šoli pri okolju v DZ opisovali svojo najljubšo hrano, je pa napisal, da je to goveja juha (ki je BTW tudi še nikoli v življenju nisem skuhala), naravni zrezek, pomfir in solata. Ko sem ga vprašala, zakaj pač ni napisal, da dedkov ričet, mi je odgovoril, da mu učiteljica ne bi verjela??! Toliko torej o sugestivnosti učiteljev in njihovem sprejemanju prehranskih navad otrok!
Default avatar
barvica..počakaj še par let ;) sem prepričana, da bo tvoj otrok stal zjutraj pred vrati zaklenjenega mekiča :))))
Default avatar
Ko ste že ravno zapeli za tole pizzo, pol mi pa lepo prosim povejte, kakšne pizze pa dobijo v vaših šolah otroci. A polnozrnate, pa oh in sploh? Naši dobijo to mini pizzo, ki se prodaja po delikatesah in nihče mi ne bo rekel, da je to vrhunec nekega zdravega obroka. Če pa za vas je, je pa to dosti žalostno.
In ja, sem prepričana, da je hrana pregreta/postana. Ne vem, kako bi sicer prva triada lahko jedla svežo hrano (ki jo okoli 10:30 pripeljejo iz druge OŠ) okoli 11:15, druga nekoliko kasneje, tretja pa po 13. uri in še celo kasneje. Ali pa meni matematika ne gre.
Default avatar

Večina, najbrž 90% otrok ima rada pizze in podobno. In veliko otrok ima najraje tisto, kar jim doma ne dajo oz. mame obsedene z zdravo prehrano ne dovolijo jest.

Poznam otroke, ki doma pijejo samo vodo, ne jedo sladkarij ipd., ko pa pridejo na obisk bi pa pojedli celo skledo čipsa, zraven pa še liter coca-cole...........
Default avatar
Moji so ze najstniki in nimam nekih tezav z njihovo prehrano, jedo v glavnem vse in doma se trudimo z zdravo prehrano (govorim o rednih obrokih, veliko vlakninah, dovolj beljakovinah, OH, malo konzervansih, umetnih dodatkov itd).
Pohanja doma nikoli ne jemo, ker nikoli ne poham, ker je to zame packarija tako in drugace. Meso vecinoma pripravim na zaru. A moji najstniki obozujejo dunajca in kadarkoli imajo priloznost, si ga privoscijo. Obozujejo tudi Mac, pa ga nimam prepovedanega in ne hodimo redno (v vseh teh letih je povprecje mogoce 2-3x letno). Pa jaz tudi. HB, da je to redko kdaj :)

Ma, ljudje sami cutimo, kaj je dobro. Mleko brez mascob je voda in ne mleko. Pa se predelano in izmolzeno je toliko, da je vprasanje, kaj dobis v tistem tetrapaku. Enako jogurt, po moznosti brez mascobe, a z ogromno sladkorja in konzervansi. Super zdravo!
Malo vec zdrave kmecke pameti pri prehrani, pa bo vse bolj zdravo! :)
Default avatar
gumpa je napisal/a:
Mam sošolca, ki se je kot otrok prehranjeval orto zdravo in jasno vegetarijansko. Zdaj je skor zasvojen s horsburgerji :). Pa še en, ki do konca osnovke skor mim meka ni smel, pol je pa vse not prinesu za nazaj. Drugač pa je pica lahko čist zdrava, če je iz kvalitetnih sestavin (polnozrnata moka in velik čim manj prepečene zelenjave pa kvaliteten sir gor).
Default avatar
...da okoli tega najbolj komplicirajo prav tiste, ki doma sploh ne kuhajo in računajo, da bo otrok z edinim večjim obrokom v šoli dobil vse potrebno in zdravo! Bo imela vsaj mirno vest, če bo zvečer samo še hrenovko skuhala, itak je v šoli zdravo jedel. In če potem ni tako, je pa cel halo.
Pa dajte no...v šolah in vrtcih seveda, bi rekla, da se kar trudijo in pač hrano prilagajajo toliko možnim okusom, da se vam še sanja ne. Same vidite, kako težko je včasih zadovoljiti enega samega sončka, ko je izbirčen, kaj šele toliko otrok.
Ne komplicirajte toliko, če otroku ne bo pasalo in ČE NEZDRAVE HRANE NI VAJEN OD DOMA, si je tudi tam ne bo vzel, ne???? Ali je ravno v tem problem?
Default avatar
Hja, menda mi je problem, če plačujem za junk food po eni strani, po drugi pa tudi, če plačujem, pa mi pride otrok lačen domov.
Default avatar
Virtua je napisal/a:
...100000000krat!