Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

zajtrk v 1. razredu - DA ali NE

Default avatar
Zanima me, če ima vaša osnovna šola organiziran zajtrk za učence 1. razreda. Kajti naša šola z letošnjim šolskim letom zajtrka več nima, ker se je tako ''baje'' odločilo Ministrstvo za šolstvo. Razlog je previsoka cena obroka.
Ali mi lahko prosim poveste kako je pri vas.

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem.

Manca
Default avatar
Na šoli, kjer jo obiskuje hčera tudi nimajo zajtrka. Vsekakor pa lahko vsak otrok, ki je lačen, dobi kos kruha. Tako je bilo lansko šolsko leto.
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar
Pri nas imajo zajtrk VSI, ki so nanj prijavljeni. ker pa je zajtrk že ob 7.30 v času jutranjega varstva, ga obiskujejo predvsem učenci prve triade, ki so v jutranjem varstvu - pouk se sicer začne šele ob 8.30. Možno je tudi "naročanje" na zajtrk posamezne dneve, samo se moraš zmenit vse vnaprej, katere dneve ja in katere ne.

Nič se ni tako odločilo Ministrstvo za šolstvo - vsaj jaz tako na hitro nisem nič našla na spletnih straneh. Da vas niso malo nategnili?
Default avatar
Ne vem, samo jaz bi pa vseeno vztrajala da otrok pridobi navado zajtrka doma. Toplo mleko, čaj kakav + magari res samo kos kruha.

To je navada za kasneje. Kaj bo pa v višjih razredih. Mislim da je potrebno otrke navadit na zajtrk doma, ki ji sledi malica v šoli.
Default avatar
11511 je napisal/a:
Lahko je pametovat. A bi ti tvojega otroka navajala na zajtrk doma ob 6. uri zjutraj, ker ga peljaš ob 6.20 v šolo?
Default avatar
NA naši šoli je zajtrk ob 7.10.
Aja, naši zajtrkujejo že pred šesto, ko gredo v vrtec.
Default avatar
11511 je napisal/a:
Ja sej, lepo če ti ni treba od doma sredi noči. Mi vstajamo ob 6h, otroka ob 6.30. Spijeta vsaj kozarec mleka in pred sedmo sta že v vrtcu in šoli. Malica je v šoli šele ob 10.15. Raje pa pustim otroka spat zjutraj pol ure dlje kot da mu takrat dajem zajtrk in ga prej budim. Ob pol osmih je sine ravno prav lačen in zbujen za zajtrk:)

ko bo v višjih razredih in bo hodil v šolo sam (pouk je šele ob 8.30), bo zagotovo nekaj jedel doma zjutraj. Za tako zgodnjo uro odhoda (in bujenja) pa mi je zajtrk v šoli pač idealna rešitev.

Čez vikende pa zajtrkujemo normalno doma.
Default avatar
marickaaa je napisal/a:
Da.
Mi smo navajeni dan začeti z mirnim zajtrkom - ne glede na to, kdaj vstanemo.
Mislim, da je taka navada zdrava.

In če bo otrok doma zajtrkoval, bo zlahka počakal do malice, kajne?
Default avatar
[quote=""pri nas že""]
marickaaa je napisal/a:
Da.
Mi smo navajeni dan začeti z mirnim zajtrkom - ne glede na to, kdaj vstanemo.
Mislim, da je taka navada zdrava.

In če bo otrok doma zajtrkoval, bo zlahka počakal do malice, kajne?[/quote]

No, ja, meni je pa zajtrk ob 6. uri absurd. Ob pol osmih sem pa tudi jaz že lačna in mi paše kaj pojest. Saj ni treba veliko: nekaj za spit pa kos kruha ...
Default avatar
Naša 2 vrtičkarja morata priti v vrtec ob 5.30, vstaneta ob 4.45.
Vesela sem, da se kolikor toliko normalno odpravimo od hiše in mi zajtrk ne pade na pamet.

Ne vem pa, kako bo v šoli. V službi moram biti malo pred 6.00. Upam, da imajo jutranje varstvo.
Default avatar
Če imam jaz na izbiro spanje ali hrano, izberem spanje. Sploh, ker govorimo o res zgodnjih urah. Pa gresta oba otroka med šolskim letom spat ob 20h in nimata pomanjkanja spanca, samo mi je vsake pol ure dragocene. Pa če bi jedel ob 6h, bi bil do malice ob 10.15 moj sine že pretrgan, ne samo lačen. Še od pol osmih do 10.15 včasih komaj zdrži (pa je dober jedec). Je pa ravno prav, ob 6.40 kozarec mleka, ob 7.30 zajtrk, ob 10. 15 malica,...
Default avatar
Jah lunch box pa žemljica s kakim sirnim namazom s sabo za tiste, ki se morajo zbujat sredi noči.
Default avatar
Pa sploh lahko pride v šolo pred 7. uro??? Res ne vem, ker pri nas se šola odpre šele ob 7.00.

Moja dva se zbudita ob 6.10, se umijeta in oblečeta in prideta na zajtrk (topli napitek in namazan kruh/pecivo), ki ne traja nikoli dlje kot 15 minut (pa nista huda jedca) in ob 7.00 se gre od doma.

Zajtrkovala sta tudi ko sta še hodila v vrtec in sva se z možem vozla dlje v službo, smo vstali ob 5.00, ob 5.30 zajtrk in ob 5.50 od doma.

Če otrok rad je potem poje zajtrk v 5-10 minutah,...pol ure pa res ne no,...to je bolj za vikend, ko imaš čas,...
Default avatar
Hvala vam za odgovore.

Tudi pri nas smo imeli navado pred vrtcem spiti kakav, ker zgodnje jutranje ure res niso primerne za zajtrk. Otroci so ponavadi še čisto zaspani in brez apetita.

Me pa res zanima, če katera dela v šolstvu in mogoče ve ali je od letos res sprejeta sprememba, da zajtrka v 1. razredu ne bo, ker baje Ministrvo ne more financirati malice in zajtrka. Sploh pa niso staršev vprašali ali želijo sami plačat zajtrk.

Hvala vam.
Default avatar
manca2010 je napisal/a:
Saj zajtrka ne financira Ministrstvo; ga kar lepo plačajo starši. Odgovora, če je letos res kaj drugače glede zahtev, kaj morajo/lahko šole nudijo, pa ne vem. Ampak, če je interes staršev, si predstavljam, da ne bi smel biti problem organizirat zajtrk.
Default avatar
Pri nas se otroci v jutranjem varstvu lahko odločijo za zajtrk, vendar je plačljiv s strani staršev, tako kot malica in kosilo.
Default avatar
[quote=""Vija vaja ven""]
Pa sploh lahko pride v šolo pred 7. uro??? Res ne vem, ker pri nas se šola odpre šele ob 7.00.

Če otrok rad je potem poje zajtrk v 5-10 minutah,...pol ure pa res ne no,...to je bolj za vikend, ko imaš čas,...[/quote]

pri nas se šola odpre ob 6.30. poznam tudi šolo - v drugem kraju - ki se odpre ob 6.00.

glede hitrosti prehranjevanja: sta oba solidna jedca, ampak ni šans, da bi pojedla v 5 minutah. zjutraj sta ob tako zgodnji uri še prekrmežljava za neko hitrost:) tako da je tistih nekaj minut ravno dovolj za kozarec mleka in gremo.
Default avatar
danes na roditeljskem sestanku so nam povedali, da mora biti za zajtrk prijavljenih vsaj 10 otrok

sicer pa se tudi pri nas doma zajtrkuje, magari ob 4.30 :-) tistih 10 minut si že vzamemo
Default avatar
Sedaj ste me prestrašile z odpiralnim časom šol. Res še nisem pomislila, da bi lahko s tem imela težave.

A lahko otrok počaka npr. zunaj tistih 30 minut? V 1. razred moraš otroka vendar peljati v šolo. Upam, da se naša odpre pred 6, drugače ne bo šlo, zaradi moje službe. Moram preveriti.
Default avatar
dajte no, ne komplicirajte. zjutraj traja natanko 5 minut, da kaj poješ. tako majhne otroke boš okomot navadila, da vstanejo 5 minut bolj zgodaj. bodo šli pa pač 10 minut prej spat.

in da otrok ne bo zdržal do 10.ure, če bo jedel ob šestih? ja pa saj ni dojenček, ki je na vsake tri ure ali koliko. monovksi sončki. če se izbere hranljiv zajtrk, ki nasiti, težav ne bo.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic