Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Vitamin c-čista askorbinska kislina 100% v prahu??

Default avatar

cvitaminka

V dm sem kupila vitamin c v prahu, piše, da je to čista askorbinska kislina 100%.

Na dan naj bi jo med vodo ali čaj zmesala po eno žličko. Vse to mi je jasno.

Zanima me ali katera to pozna, jemlje in kako tole deluje kaj na želodec?
je to sploh naravno, jaz razumem da je tole naravni c vitamin ali se pa motim?

V času jeseni, zime potrebujem dodatni c - vitamin, samo to in želim dobiti v telo naravni c vitamin, če ve katera za boljsi predlog, prosim povejte. Hvala za pomoč.
Default avatar

raje ne

Sveže sadje in zelenjava je zakon. S tem praškom si boš samo želodec uničila, to je kemija.
Default avatar

Ti kar jemlji

Ti kar jemlji c-vitamin, ki si ga kupila (ni nič drugačen, kot tisti, ki bi ga npr. v lekarni, pa tisočkrat boljši kot razne šumenke, katerim je primešana vsa možbna svinjarija).
Ja, C-vitamin = askorbinsk kislina. Je bila, je in bo. Ni pa to isto, kot C-vitamin v sadju, ker tam so še druge snovi, ki jih organizem potrebuje.
Seveda je sveže sadje in zelenjava zakon in sem totalno za, a sveža pomeni, utrgana z drevesa/zemlje in pojedena. Vsebnost C-vitamina v sadju/zelenjavi, potem ko je odvezeta naravi tako rapidno pada, da je joj - izjema so citrusi. Najbolje je, če imaš primankljaj, uživati oboje. Pa še C-vitamin se hitro izloča iz telesa, tako da vnos (iz narave ali iz kupljenjega praška), če želiš ga imeti ves čas prisotnega v telesu, naj bo na 12 ur.

PAZI PA - nikar cele žličke, ker boš najprej fasala drisko, v nadaljevanju pa razjede v želodcu. V bistvu ti je driska neko merilo, koliko ga lahko uživaš. Po pretiravanju ni potrebe, ker se presežek tako ali tako izloči. Večrat dnevno (ali enkrat, po želji) za noževo konico in nič več.
Če se te loti prehlad ali kaj podobnega, pa takoj močno povečaj količino in frekvenco vnosa za dan, dva - seveda do driske", ki četudi do nje pride, ni sile, saj se po zmanjšanem vnosu takoj ustavi.
Default avatar

ce vitamin

To je v laboratoriju pridelana spojina, ki naj bi bila kemično enaka C-vitaminu, ki je v sadju. Ne vem, od kod ideja, da je to naravno, če je prah iz kemične tovarne. Naraven C-vitamin boš našla v določenem sadju in zelenjavi, ne v flaškah.

Že v šoli so nas učili, da je naraven C-vitamin mešanica levo in desnosučnih molekul. V tovarni izdelani pa ima običajno veliko večino samo desnosučnih (ali samo levosučnih, sem pozabila) molekul. In seveda mu manjkajo še vse druge snovi, ki v sadju so in ki pomagajo k boljši absobciji. Zato je, če se le da, potrebno uživati vitamine v naravni obliki.

Pa ne me narobe razumeti - te čisto razumem, da si morda v situaciji, ko bi rada užila več c-vitamina, kot pa ga lahko užiješ s sadjem. Pravim samo, da nikar ne nadomesti sadja s kemijo na osnovi nekih neutemeljenih predpostavk. Kemija je lahko kvečjemu dodatek v sili, nikakor pa ne more enakovredno nadomestiti naravnih virov. In seveda si lahko z umetnim c-vitaminom pridelaš hipervitaminozo, česar si z naravnimi viri ne moreš.
Default avatar

Rok-1

No... kolikor vem s C vitaminom ne moreš pridelati hipervitaminoze, ker se viški izločajo iz telesa.
Hipervitaminozo lahko pridelaš z drugimi vitamini.

Glede sadja je pa tako, da to velja, če ga imaš na vrtu in ga poješ takoj po tem, ko ga utrgaš. SIcer so doze vitaminov zaradi oksidacije bistveno nižje - kolikor vem se prvo zmanjšanje za 50% pojavi že po prvih dveh do 4 urah.
Default avatar

stercus tauri

[quote=""ce vitamin""]
To je v laboratoriju pridelana spojina, ki naj bi bila (je enaka!) kemično enaka C-vitaminu, ki je v sadju. Ne vem, od kod ideja, da je to naravno, če je prah iz kemične tovarne. Naraven C-vitamin boš našla v določenem sadju in zelenjavi, ne v flaškah.

Že v šoli so nas učili, da je naraven C-vitamin mešanica levo in desnosučnih molekul (oslarija!). V tovarni izdelani pa ima običajno veliko večino samo desnosučnih (ali samo levosučnih, sem pozabila) molekul (oslarija!). In seveda mu manjkajo še vse druge snovi, ki v sadju so in ki pomagajo k boljši absobciji. Zato je, če se le da, potrebno uživati vitamine v naravni obliki.

Pa ne me narobe razumeti - te čisto razumem, da si morda v situaciji, ko bi rada užila več c-vitamina, kot pa ga lahko užiješ s sadjem. Pravim samo, da nikar ne nadomesti sadja s kemijo na osnovi nekih neutemeljenih predpostavk. Kemija je lahko kvečjemu dodatek v sili, nikakor pa ne more enakovredno nadomestiti naravnih virov. In seveda si lahko z umetnim c-vitaminom pridelaš hipervitaminozo (oslarija!), česar si z naravnimi viri ne moreš (oslarija!).[/quote]

Če si že v osnovni šoli sedela na ušesih, ali bi lahko šla prej googlat ali brat wikipedijo, preden naserješ cel kup traparij? Jebeštrga, kako morete biti ljudje tako nekritični sami do sebe, da mislite, da lahko dajete nasvete, čeprav o stvareh očigledno nimate blage veze?
Default avatar

tajc

pazi predvsem, da ne boš jemala dolgo. Posledica uživanja večjih količin c vitamina so ledvični kamni. Uživaj v kriznem obdobju kak teden, pa potem prenehaj. Pa čez čas spet.
Default avatar

Peaceful Warrior

tajc je napisal/a:
pazi predvsem, da ne boš jemala dolgo. Posledica uživanja večjih količin c vitamina so ledvični kamni. Uživaj v kriznem obdobju kak teden, pa potem prenehaj. Pa čez čas spet.
Vitamin C ni čisto nič nevaren, ko pa praviš, da je uživanje večjih količin C vitamina vodi v ledvične kamne, ti pa povem, da so to študije "šank-dohtarjev" :)

Sam sem že večkrat vzel tudi do 20g C vitamina na dan in moram reči, da ni nič tako pomagalo pri virusih, anginah, itd.. kot ta terapija - zelo hitro si kot nov. Seveda takšnih večjih količin ne dobiš tu pri nas v Sloveniji, je treba tablete naročiti iz ZDA, kajti pri nas je RDA smešno nižek .. 120mg = 100% RDA za C vitamin, kar pomeni da sem ga jaz prekoračil za okoli 20.000% večkrat - ni krize, res. Kakšna diareja je morda edini stranski efekt, to je pa to.

Smrtna doza C vitamina za človeka med 1,2kg - 1,4 kg dnevno, tako da je vmes še veliko prostora za eksperimentirati. Sam bi vzel še dosti večje količine, kadar se stakne kak virus, a pri dozah večjih kot 15-20g je že bolje prejemati C vitamin intravenozno, to pa mislim da se pri nas ne da ;-)

Se pa strinjam, da ne moreš ravno v Mercator in Spar ter nabaviti C vitamin šumeče tablete, ker se poškoduje sluznica, želodec, nastanek refluksa, itd.. tako da priporočam te tablete, zakaj ?

- 8 urni "time release" kjer se postopoma sprošča C vitamin
- ne draži pH želodca, tako da ni zgoraj navedenih težav
- vsebuje mineralni kalcij za optimalno absorpcijo
- dodani antioksidanti (bioflavonoidi) - zadnje študije kažejo, da se absorpcija antioksidantov poveča za okoli 60% s sočasnim uživanjem C vitamina

http://www.vitacost.com/NSI-Advan-C-wit ... flavonoids

- tu je pa še študija, če koga zanima za kaj vse se uporablja C vitamin in v kakšnih dozah


http://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/ ... e_1988.htm

Pa veliko zdravja (ter čimmanj antibiotikov - katerih uporabo C vitamin v nekaterih primerih preprosto eliminira, seveda ob primerni suplementaciji) vam želim !
Default avatar

rakecoo

sj c vitamin še nikoli ni škodoval. sam ga jemljem okoli 5g dnevno, pa bom še povečal dozo. seveda se pa tu gre za aktivne ljudi, ne sedeče celi dan. najbolje ga je jemat na tešče in okoli aktivnosti.
je pa lab pridelana ask kislina čisto tak vitamin c kot ga dobiš iz sadja, s tem da če ješ sadje, dobiš v telo še precej sladkorjev.
Default avatar

je

Stara tema, mogoče nihče ne bere več, pa vendar, jaz sem... Pred seboj imam pakiranje Nemški vitamin C v prahu = 100g Acidum Asc.... Dnevna doza za odrasle 100 mg.. za otroke polovična. "Prekoračene doze ne smete prekoračiti" piše... 1 porcija = 100mg = 176%

Berite navodila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Default avatar

je

1 porcija = 100mg = 176% RDA pozabil dodati..
Default avatar

flygang108

ŠIPEK v VSEH OBLIKAH

Vsebuje največ c-vitamina izmed vsega sadja in zelenjave.

Primer: pomaranča 80-90 enot c-vitamina
šipek 11500 enot c-vitamina
Default avatar

biokemik

[quote=""ce vitamin""]

[/quote]
tole je velika traparija. ni nikakršnih levo in desnosučnih mulekul. bistvo je da je 100% c vitamin identičen tistemu iz pomaranče, limone... tudi absorbcija je enaka. je pa treba upoštevati razliko v koncentracijo. vendarle pa c-vitamin ni nikakor nevaren ali škodljiv razen v primeru visokih koncentracij in koičin ki, ker je c-vitamin kislina, lahko privedejo do poškodb želoca (rane..). to je podobno kot bi zaužili veliko čistega limoninega soka in bi to ponavljali stalno. prav tako ni priporočeno uživanje c-vitamina na tešče ker je kislina. najbolje je med obrokom pa damo zato količino nekoliko večjo( namreč ves se ne bo absorbiral) lp.
Default avatar

saraACE

c vitamin ne more skodovati, razen zelodca ... dvakratni nobelovec je uzival 18.ooo mg na dan in umrl pri 92. letih in je sam sebi najboljsa reklama. priporocal ga je od 3.200 mg dnevno do 12.000 mg. v hrani ga nikakor ni dovolj. pa se nekaj ... vrednost RDA zadosca zgolj za prezivetje organizma, da npr. prepreci skorbut. ce si zelite izboljsati zdravje je ninkakor ne morete upostevati kot zgornjo mejo!!! pa veliko zdravja ...
Default avatar

Doza pa taka

Je***[right][/right] taka navodila. Poglej oz. preberi si raje zgoraj, kaj je napisal Peaceful warrior in tudi rakecoo. Oba imata prav. Navodila na dozi so za zdravega človeka. Hudo bolani ljudje pa potrebujejo tudi do 200 g C vit./dan.
Tako, da raje ne pametuj in ne zganjaj paniko, če ne veš.
Default avatar

ASHLEY

Smem vprašat, kako je lahko vit C kot pravite "pridelan v laboratoriju" drugačen od tistega v naravi? molekula je molekula.. proizvedena tako ali drugače..:'D
Default avatar

buffered vitamin C 1000

Mene pa zanima, katerega od vitamina C 1000 (buffered) bi lahko kupila, da bi zaobšla čim več kemijskih dodatkov, med katerimi so nekatera deležna precejšnjih opozoril (npr. pri BV C 1000 od universal naturals, ki je mimogrede zelo učinkovit in ne povzroča težav z želodcem, me odbija podatek, da vsebuje dodatke, ki lahko povzročajo "birth defects or other reproductive harm" )...

Hvala za nasvete in lep pozdrav.
Default avatar

Elgrigon

Askorbinska kislina je sintetična oblika vitamina C in se zelo slabo absorbira v telo, manj kot 16 % in pri večjih količinah prihaja do prebavnih motenj (driska).

Za uspešen vnos te kisline v telo si naredi liposomsko obliko (tekoče, kislina obdana v maščobni mehurček). Receptov je kar nekaj.
Načeloma se doda leucitin v segreto do vrelišča destilirano vodo (čisto za oralno uporabo) in premeša. Nato se prelije v UZ napravo v kateri dodamo askorbinsko kislino in mešamo po vsakem izklopu UZ naprave. Zadeva naj bi bila umešana v dobre pol ure. Prelijemo v čisto steklenico in hranimo zaprto v hladilniku za dnevno uživanje.
Naravna oblika vitamina C je druga in prva možnost izbire, saj vsebuje molekularno obliko z drugimi vitamini in minerali kateri poskrbijo, da se vitamin C v večji meri absorbira v telo.
Najbogatejši vir bi naj bila indijska kosmulja.

Sam uživam Liposomski vitamin C farmacevtskega izvora, naročen iz tujine. Zadeva pomaga zelo. Pri simptomih virusnega obolenja povečam dnevni vnos na dve žlički ali 2g vitamina C in v roku dveh dneh se stanje izboljša, obolenje ne napreduje. Drugače pa ga jemljem kadar se spomnim ob prehodnih obdobjih, ko so navali virusev največji. Tudi ob splošnem slabšem počutju...
Default avatar

Jana M

Vitamin C lahko povzroči tudi veliko težav v obliki praškov, zato ti svetujem, da se informiraj o tem, katera živila ga imajo največ. Lahko si pa sama ogledaš lestvico na tej povezavi: http://www.virmodrosti.com/zdravje/vita ... ko-kupite/ Verjetno ti bo prišlo prav, da spoznaš kakšne posledice ima lahko ta vitamin, če ga jemleš v obliki prehranskih dopolnil.