ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Znojenje ponoči

Default avatar
Pozdravljeni,

sem v 24 tednu nosečnosti, ki poteka normalno. Opazila sem, da se ponoči dostikrat zelo znojim. Čeprav se mi zvečer, ko grem spat, ne zdi vroče. Ponoči pa se prebujam cela mokra. Poleti v času hude vročine sem znojenje povezovala s tem, sedaj pa se mi ne zdi več tako vroče.
So vzrok temu samo hormonske spremembe?
Naj povem še, da mi je bilo na začetku nosečnosti (nekje do 15 tedna) slabo, ta slabost se je sedaj začela ponovno pojavljati. Na zadnjem testiranju krvi so ugotovili, da imam slabo kri (hemoglobin 108). Še vedno se ukvarjam dosti s športom (pred nosečnostjo sem bila aktivna tekmovalka), pomeni to mogoče preveliko obremenitev za telo?

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Lucija
Default avatar
Spoštovani,

znojenje je sicer pogosto normalen simptom v nosečnosti zaradi hormonskih obremenitev, lahko pa je seveda tudi izven normalnega okvira, signalizira hipoglikemijo ali kaj drugega. Če menite, da je znojenje vseeno premočno in vas ponovno obhajajo slabosti, se z ginekologom dogovorite za kakšne preiskave. No, hipoglikemija se sicer "zdravi" s kocko sladkorja ali čim drugim, kar vsebuje sladkor in če bo v nekaj minutah minilo po zaužitju, potem gre za moteno regulacijo krvnega sladkorja. Sicer pa telesna aktivnost kvečjemu zmanjšuje motnje v regulaciji krvnega sladkorja, zato bi težko potrdil, da so fizične obremenitve krive za to.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak