Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

dojenje enomesečnega zaspančka

Default avatar

mamam

Pred dobrim mesecem sem rodila tretjega otroka. Pri prvem sem po treh mesecih težav (bolezni, premalo mleka) z veliiko mero vztrajnosti vzpostavila polno dojenje (dojila 14 mesecev), pri drugem takoj in brez težav, pri tretjem pa imam novo vrsto težav, ki jih prej nisem poznala.
Torej, tretji otrok: porodna teža 3900g, višina 53 cm, odpustna teža 3590. Porod je bil bp, naraven brez kemije. Novorojenček tudi ok, po apgarju 9, nič posebnosti. Teža je padla, ker je imel otrok težave s sesanjem (zaradi polnih dojk se ni mogel dobro pristaviti, kar sem ugotovila šele zadnji dan bivanja).. Po prihodu domov sem dojila, vendar je otrok hitro zaspal v naročju. Po treh dneh smo ga stehtali in ugotovili, da je shujšal za 60 g. To je bil pravi šok, čeprav se mi je zdelo, da premalo aktivno sesa in ima premalo polulanih pleničk in prehitro zaspi.
Poklicala sem tudi vašo svetovalko za dojenje, ki mi je dala predvsem vzpodbude. Prebrala sem prispevke na forumih in se odločila za spodaj napisano proceduro.
Začela se je kalvarija: najprej dojenje, potem črpanje preostalega mleka in po potrebi še dodatek, če izčrpanega mleka ne bi bilo dovolj. Seveda je bil cilj ta, da otrok pridobiva na teži, takoj na drugem mestu pa cilj dojenje, če je pač možno. Prišlo je do sesalne zmede in borili smo se naprej. Tako smo zdržali en mesec zelo napornega dela.
Na prvem pregledu pri pediatru je bilo vse v redu. Teža 4420g, kar ustreza celo pediatričnim tabelam.
Pred tremi dnevi je otrok začel bolj aktivno sesati, ni zaspal v naročju in bil tudi čez dan večkrat buden in aktiven. Po mojem občutku je prišlo do premika in sem opustila črpanje in dodajanje.
Danes pa je spet takole: otroka pristavim, nekajkrat potegne mleko, počaka, da priteče še kaj mleka samega od sebe in zaspi za dve uri. Pleničke so zaenkrat še kar mokre, kaka večkrat po malem. Skrbi me sledeče: ali je možno, da je pojedel dovolj in zato spi (ne več kot dve uri), ali je tako obnemogel, da enostavno nima več energije za sesanje in zato spi in posledično hira. Predstavljala sem si, da bo pri enem mesecu bolj močen in zdržljiv. Glede dojenja še to: če otroka zbudim, malo posesa, zadrema, zamenjam dojko, spet zadrema in potem zaspi. Tudi če ga previjem, se sicer zbudi, vendar na dojki spet zaspi.
Odločila sem se, da bi ga nesla tehtat en teden po prenehanju črpanja in dodajanja, da bi videla, koliko je pridobil v času dojenja. To bo v ponedeljek prihodnji teden. Ne vem pa, kaj na naredim do takrat oz. vas sprašujem za nasvet. Prebrala sem vse vaše napotke, kako vemo, če imamo dovolj mleka. Seveda ga bom še opazovala in poskušala po občutku presoditi, kje smo. Nikakor pa ne bi šla rada nazaj na črpanje in dodajanje (v tistem obdobju nikdar nisem vedela, koliko dati po flaški, pa je otrok pogosto bruhal in bil živčen). Če bo spet hujšal, bom verjetno le še dodajala.
Pa še to: ali je materino mleko bolj kalorično od prilagojenega? Ali ga mora popiti tolikšno količino kot prilagojenega? Torej v tem obdobju približno 100ml?
In še informacija o izčrpanem mleku: ko sem si mleko črpala, sem ga uspela načrpati od 40 do 130 ml. Največkrat pa okoli 80 oz. 90ml.
Hvala za vašo pomoč in lep pozdrav,
mamam
Default avatar

mamam

Še enkrat se obračam na vas in vas prosim za pomoč.

Otrok je včeraj po kratkem a pogostem dojenju v glavnem zaspal, pleničke pa niso bile prav polne. Zdi se mi, da premalo poje in spet prehitro zaspi.
Moj optimizem je bil verjetno prehiter. Zvečer sem mu dala dodatek, ker je kar spal in se po moji presoji ni najedel. Vse (60 + 60 ml čez eno uro) je popil in spal 6 ur.
Zdaj zjutraj sem pričakovala, da bo z veseljem jedel pri meni, vendar se je bolj na kratko podojil, bil eno uro buden, pa ne jokav in spet zaspal. Dobro je to, da je izpraznil dojke, kar po prihodu iz porodnišnice ni uspelo.
Mislim,da bomo spet padli v začaran krog: premalo poje, hitro zaspi in ne napreduje dovolj, posledično pa imam jaz manj mleka, če si ga ne črpam. Črpanja na dolgi rok pa ne zmorem ob petčlanski družini.

Ali mislite, da je še možno vzpostaviti polno dojenje?
Kako naj vztrajam oz. do katerega tedna oz. meseca? Vem, da če bom dojila in dodajala, bom imela mleka vedno manj, zato imam to za rezervni scenarij.

Po dveh dojenih (oba več kot eno leto) otrocih imam veliko motivacijo, ker vem, kako fino je, če dojenje steče. Vendar sem tokrat res v slepi ulici in ne vem, kaj naj storim.

Hvala in lep pozdrav,
mamam
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, mamam!

Upam, da ste se zaradi moje neodzivnosti uspeli s katero od svetovalk pogovoriti po telefonu. Kako gre, se je situacija kaj spremenila, vaš fantek kaj bolj aktivno sesa?

Napredek od odpustne teže do prvega meseca je odličen, več kot 800g! Verjamem pa, da ste se ob tem zelo namatrali.

"ali je možno, da je pojedel dovolj in zato spi (ne več kot dve uri), ali je tako obnemogel, da enostavno nima več energije za sesanje in zato spi in posledično hira."
***To težko veste, ker lahko je to tudi normalen vzorec. Predstavljajte si, da dojenček zaspi, ko je sit, zaspi tudi, ko je zaspan, zaspi tudi od ugodja ob sesanju, ko je samo malo zaspan in bi le dremal... Kako boste vedeli, kdaj je dobro sesal? Najbolje je, da morda beležite št. podojev, aktivni čas sesanja pri podojih in št. polulanih in pokaknih pleničk (vsaj 2 konkretno pokakani na dan bi bili dober znak).

V taki situaciji podpiram tehtanje po tednu dni, je smiselno. Žal mi je, da vam nisem bila v pomoč v tistih dneh.

Ste poskusili tudi stiskati dojko, ko se doji? Več tukaj. Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding ... ovies.html (več video posnetkov)

"ali je materino mleko bolj kalorično od prilagojenega?"
***Primerjava ni mogoča v tem smislu. MAterino mleko se hitreje prebavi, prilagojeno je težje prebavljivo, dojenček lahko preveč spi, ga je še teže zbuditi, če dobi dodatek. Pri materinem pa je naravno in pričakovano, če se doji tudi večkrat po malem in več drema. Seveda, če sicer posesa dovolj prek celega dneva, sicer je treba otroka spodbujati. Včasih je to laže brez dodatka, drugič ne gre in dohranjujemo.

"Ali ga mora popiti tolikšno količino kot prilagojenega? Torej v tem obdobju približno 100ml?"
***Ne, obroki niso določeni, ker dojenje z obroki ni združljivo. otrok rabi povprečno 150ml (120-180) mleka na kg telesne teže v 24h, kateregakoli mleka. Pri dojenju seveda količine ne vidimo in imamo kontrolo z znaki.

"In še informacija o izčrpanem mleku: ko sem si mleko črpala, sem ga uspela načrpati od 40 do 130 ml. Največkrat pa okoli 80 oz. 90ml."
***Vredu vam gre, ni pa mogoče reči, koliko bo otrok potegnil sam. Včasih veliko več, kot lahko mamica načrpa, drugič pa, če je zaspan, nekativen, niti toliko morda ne.

Priporočam, da mu ponudite obe dojki, morda na drugo stran že zato, da ga spodbudite k več aktivnega sesanja, lahko tudi še enkrat menjate.

Črpanje je naporno in povsem razumem. Poskusite s kompresijo, če bo šlo, utegne biti podoben učinek in lažje za vas.

Ali mislite, da je še možno vzpostaviti polno dojenje?
***Majhen je še, vse je mogoče, dojenje se šele vzpostavlja.

"Kako naj vztrajam oz. do katerega tedna oz. meseca?"
***Ne skrbite, zadajte si kratkoročen cilj. Npr. vztrajali bomo do jutri, do konca tedna, še ta mesec, potem pa bomo videli... morda boste presenečeni nad rezultatom. Tudi kombiniranje je lahko vredu rešitev. Nekateri dojenčki se ves čas dojijo in dobivajo dodatek, morda ga mamica ukine z gosto hrano in odtlej se samo dojijo, seveda ob gosti hrani.

Če se otrok tudi doji in s tem nima težav, ne odklanja, ni nujno, da bo mleko usihalo. Le za tisto razliko se ne bo tvorilo, razen če bi začel oz. ko bi začel bolje sesati.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

mamam

Spoštovana gospa Mojca!

Prisrčna hvala za vaše odgovore. Prav vseh sem vesela in so mi v pomoč.
Sem zelo vztrajna mama, ki pa vseeno ne rine z glavo skozi zid. Kompresijo sem izvajala redno in mogoče je tudi pomagala. Vseeno hvala za linke.

Najprej naj vam odgovorim na vprašanja:
V tistih kritičnih dneh sem dojila, kolikor je šlo, in dodajala po občutku. Dete je bilo potem spet bolj budno in aktivno. Sprijaznila sem se, da bom dojila in dodajala, le da črpati ni treba na dolgi rok.Veliko lepše je dojiti, ni kaj!

Pred štirimi dnevi pa je otrok spet začel aktivno sesati (tako kot sem vajena od prejšnjih dveh otrok ) in ni zaspal takoj. Izgleda, da je dovolj krepak. Tudi pleničke so bile bolj polne. Vseeno pa sem dvakrat na dan še dodajala, (2x60ml),ker je bil zelo lačen, ostalo sem dojila in to zelo pogosto. Tako počnem tudi zdaj. Torej, pristavljam zelo pogosto (vsako uro ali še bolj), ko pa je zelo jokav in se krega na dojki in vidim, da je lačen, mu dam dodatek. Predvidevam namreč, da zaradi vseh težav prej se mleko še ni vzpostavilo. Sicer se rad doji.

Prebrala sem kar nekaj nasvetov v zvezi z odstavljanjem od stekleničke oz. prehajanjem na polno dojenje. Torej je boljše dati več dodatkov po malem (npr. raje 4x30ml kot 2x60)?
Glede tega imam lastno izkušnjo, ki pa si je ne upam posploševati: pri prvem otroku dojenje ni steklo, bile so bolezni in premalo mleka, pa sem dodajala dolge tri mesece pri vsakem obroku. Po treh mesecih vztrajnosti je dojenček zavrnil stekleničko in se dojil 14 mesecev. Takrat nisem imela nobenega občutka, ali se dobro doji ali ne, zdaj vem, da se ni in da ni bilo dobrih izcejalnih refleksov.

Tokrat imam dober izceljalni refleks, ko je otrok prisesan, kar nekajkrat na podoj. Vseeno pa me zanima, če sem na pravi poti, da vzpostavim polno dojenje oz. kako učinkovito preiti s take količine dodatka na dojenje. Saj veste, da otrok ne bo preveč trpel (po domače, bil lačen).Raje počakati, da bo huda lakota in takrat dodajati ali po malem skozi cel dan?

Pa še glede tehtnice: prejšnji teden sem se odločila, da si jo sposodim in zato nisem šla na tehtanje v ZD. Vendar mi firma za izposojo ni sporočila, da je ne more dostaviti, zato sem čakala do vikenda. Tako tudi nimam podatka o teži, da bi vam ga posredovala. Bom pa šla tehtat jutri v ZD.

Cenim vaš trud in pomoč. Čeprav se mi zdi, da sem o dojenju prebrala že vse in sama izkusila vse, je vsak dan nov izziv. Vaš napotek, da je treba imeti kratkoročne cilje, pa je zelo na mestu. Bom upoštevala, čeprav je zelo pogosto dojenje na nek način omejujoče (ne morem niti po otroke v vrtec). Ker pa se mi zdi, da se bo stanje izboljšalo, želim nadaljevati in dati še temu otroku, kar sem prvima dvema.

Lep pozdrav,
m.
Default avatar

LLLMojca

Mleko se je vzpostavilo pri vas glede na to, koliko se ga je porabilo, lahko torej, da bi tvorba še zaostajala za otrokovimi potrebami, spodbujamo jo in se sproti prilagajamo situaciji ter manjšamo dodatek. Super, da se fantek rad doji!

Načeloma se priporoča večkrat po manj dodatka, kadar otrok preveč spi, torej kadar ga dodatek zelo uspava in je premalo priložnosti za dojenje. Če v tem ni težava, potem je vseeno, lahko tudi npr. samo popoldne in zvečer dodate ali kot želite.

Če vas skrbi za količino dodatka, potem bi preverjali težo vsak teden. Če je nadpovprečna (več kot 150-170g tedensko), dodatek zmanjšujemo. Če je bliže spodnji meji 110-115g, pa raje ne in spodbujamo naprej dojenje ob isti količini dodatka.

Pri dojenčkih praviloma ne čakamo, da bo huda lakota. Če je z dojenjem zadovoljen in vi tudi, če ste na to mislili, pa lahko počakate z dodatkom in ga malo zamikate, popisujete pleničke in tedensko preverjate težo.

Kako vam kaj gre?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

mamam

Spoštovana gospa Mojca!

Lepa hvala za vaš odgovor. Moj malo zaostaja, ker sem prebolevala virozo.
Zelo prijetno je tudi videti zadnje vprašajnje, kako mi gre, saj se potem človek takoj počuti bolje, ko to koga res zanima.
Stanje je tako:
Otrok je star dva meseca in en teden, na pregledu pred enim tednom težak 5000 g (v zadnjem mesecu dni je pridobil 580g) in velik 59cm. Pediater je bil zadovoljen, saj je teža ustrezna glede na starost, glede na velikost pa bi bil lahko tudi težji. Vendar ni kompliciral.
Kako smo prišli do te teže:V povprečju sem dodajala cca 100 ml na dan. Nekje vmes se mi je zdelo, da spet dobro vleče in sem hitro prešla na 60 in tudi 30, vendar ni bilo več pokakanih plenic pa veliko več joka. Ko sem dobila tehtnico, sem ugotovila, da teža bolj stagnira in sem spet šla nazaj na 100 ml (večinoma 3x 30 oz. 1x60 +30). Očitno se količina mleka povečuje precej počasi, kot sem domnevala. Napredek pa je v tem, da se je dete naučilo dobro kombinirati dojko in cucelj in da sem minimalno črpala (kadar je res dolgo spal, sem vmes črpala, vendar nikoli ponoči, ker sem preutrujena).

Kako je zdaj: 18.9. sem zadnjič dala 100ml AM po delih, saj sem ugotovila, da po dodatkih res dolgo spi in ga je nemogoče zbuditi za dojenje. Se sicer predrami, vendar če ni naspan oz. spal dovolj, nikakor ne bo dojenja. Torej, če ni dodatka oz. je minimalen (30 v celem dnevu), je otrok še vedno aktiven in čuječ, ima najmanj eno pokakano plenico na dan, je ustrezno polulan in se pogosto doji in večkrat po malem spi..
Od torka do danes (5 dni) se je zredil za 20 g na dan, torej tehta 5100, kaka še vedno enkrat dnevno, solidno, je dobro polulan (5-6plenic).Vem, da teža lahko v nekaj dneh zelo niha, ampak, tolažim se, da mogoče smo na pravi poti.
Kaj pravite vi? Zadovoljna bom tudi z zelo kratkim odgovorom.
HVALA!
Lep pozdrav!
Default avatar

mamam

Še enkrat pozdravljeni!

Pri nas se je spet začela kalvarija. Tokrat obupujem.
Otrok je shujšal v dveh dneh 30 g. Torej namesto, da bi v zadnjem tednu pridobil cca 140g jih je le 70 in tehta zdaj 5070.
Seveda gremo nazaj na dodatek 100 do 120 ml, mogoče celo več. Bom težo kontrolirala tedensko.
Če sem mu dala dodatek, tudi majhen (30), dolgo spi in seveda manj je (karkoli, dojka, flaška). Zato sem pred dobrim tednom dodajala le minimalno, da se je večkrat zbudil in se dojil. Vendar se očitno tvorba mleka ni povečala.
Ko sem imela občutek, da je lačen, sem dala flaško, vendar jo je nekajkrat zavrnil (pluval cucelj ven). To se v prvem mesecu ni dogajalo. Tudi zato sem sklepala, da mu pač ni do AM in veselo dojila naprej.

Bega me sledeče:
v zadnjem tednu so bile plenice kot sem opisala v prejšnjem sporočilu, torej ok. Otrok praktično ne joka, očitno tudi če je lačen. Če sem zvečer dala dodatek, je gladko prespal celo noč, če pa nisem dala zvečer, ponoči ni jokal. Sem ga pa dojila že takoj, ko se je premaknil, podnevi pa ko je bil buden tudi če ni tlačil rok v usta. V budnem stanju je dobre volje, se smeje in komunicira prav simpatično. Res pa, da veliko spi. In teža pada! Močno me muči občutek krivde, da ne znam zadovoljiti otrokovih osnovnih potreb.Prav hudo mi je.

Torej ne gre zaupati otroku, da ve, kaj rabi. Vedno sem mislila, da imajo otroci neko svojo filozofijo zadovoljevanja potreb in da jim vsekakor uspe doseči tisto, kar rabijo, če so zdravi. Ampak, očitno ni tako.
Vem, da bo kaka mama rekla, naj bom ja srečna, ker imam tako pridnega dojenčka, ki skoraj nič ne joka, veliko spi in je odziven, zvedav in res vzoren. Saj sem zelo srečna, vendar stalno zaskrbljena, ker ne vem, kako ga hraniti.Enostavno ne pove, če je lačen!
Če dam veliko AM, bo šlo dojenje preč. Ker smo po obeh straneh alergiki, se mi zdi, da bi bilo kar nujno, če vztrajam pri dojenju.
Kaj pa naj naredim, če bo vztrajno pljuval cucelj ven? Po žlički smo že poskusili, pa ni bilo prav uspešno.
Mi lahko še kako pomagate? Upam, da se v mojih nametanih mislih znajdete.
Hvala.
.
Default avatar

LLLMojca

Teža 20g na dan je vsekakor vredu, če kdaj zgubi toliko in je očitno gre trend navzdol, kar kažejo tudi pleničke, potem verjetno popije iz nekega razloga premalo mleka.

Kako vam gre zdaj? Ali ima morda kratke podoje na eni dojki? Se sploh še kaj da podaljšati? Se sploh še da povečati število podojev, če je morda spremenil stanja budnosti in spanja? Kakšne barve in konsistence je blato?

Pravilno ste ukrepali, da ste ga spet dohranili.

Morda še kaj napišete o vzorcu sesanja in poskušava pogruntati, če bi se ga dalo spodbuditi na nek način. Ne glede na njegovo signaliziranje lakote... Točno tako, kot ste napisali, včasih ne moremo zaupati in otrokova potreba ni dovolj, da bi otrok še več napredoval. Lahko je dovolj, da se dobro počuti in je zdrav. Tedaj se vedno vprašamo tudi, kakšne so kaj genetske okoliščine, ali se otrok vseeno dobro razvija.... še posebej, kadar zadovojen dojenček odklanja dodatek. Vsekakor je smiselno pozorno spremljati težo na tedenski in mesečni ravni.

Ste imeli kdaj v zadnjem času kakšne hormonske težave, ste morda hitro izgubljali težo, jemali ali jemljete kakšna zdravila, kontracepcijo, umetne dodatke k prehrani, zeliščne pripravke, je bil fantek kaj bolan?

Kar mirno, nič niste naredili narobe in nobene krivde si ne očitajte. Če otroček ne zmore, za to niste krivi, taka je situacija. Kaj pa, če bi poskusili morda s čajem za dojenje na tej povezavi? http://med.over.net/forum5/read.php?94,5220590 (Tametil, jemanje, čaj)

"Vem, da bo kaka mama rekla, naj bom ja srečna, ker imam tako pridnega dojenčka, ki skoraj nič ne joka, veliko spi in je odziven, zvedav in res vzoren."
***Zelo dobro je, da je otrok zadovoljen in odziven, to je zelo pomembno!

Ena možnost dohranjevanja bi bila še brizga, kapalka, ali pa srkanje mleka prek majhnega lončka, ki ga vidite na povezavi. http://www.foleycup.com/index.htm (primer lončka za novorojenčka)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

mamam

Spoštovana gospa Mojca!

Zelo dolgo je minilo od mojega zadnjega pisma. Takrat, ko ste mi vi odgovorili, sem bila ravno bolna in nisem spremljala sporočil, potem pa je bilo vsega preveč.
Zato, ker ste se maksimalno potrudili, želim sporočiti, kako se je zgodba končala oz. se nadaljuje. PA tudi zaradi tistih mamic, ki mogoče berejo ta sporočila, da dobijo povratno informacijo.Predvsem za vzpodbudo!

Torej, v oktobru sem najprej zbolela (viroza) jaz, potem še dojenček. Spet smo dojili, dohranjevali in nikoli vedeli, ali je dovolj pojedel ali ne. Ko se mi je zdelo, da dobro je in sem stehtala po enem tednu, ni bilo ravno vzpodbudno, ko pa sem imela občutek, da slabo je, je bila teža super. Torej moj občutek me je nekako puščal na cedilu. A sem vztrajala. Pogosto sem dojila in ponujala po dojenju še AM. Dojenček je velikokrat pljuval cucelj ven, zato sem ga pridno zlivala stran. Konec meseca oktobra, torej je bil otrok star 3 mesece pa sem se odločila, da če ne bo izrecno zahteval hrane in ne bo kakal, le takrat dobi ponujano AM. Spet sem zbolela, a razen paracetamola nisem jemala nič. Iz dneva v dan je bilo potrebno manj AM, še vedno pa sem pogosto dojila na 1,5 do 2 uri v povprečju, tudi ponoči.
In, verjeti ali ne, že en mesec smo brez AM. Pa smo zmagali, tudi vi gospa Mojca imate veliko zaslug za to in vam izrekam prisrčna hvala!

Teža pri 3 mesecih je bila dobra: 5850, čez 2 tedna čistega dojenja pa plus 320 g. Zelo sem vesela, da mi je uspelo!

Na prvi strani foruma je napis: dojenje-naravni proces ali umetnost? Pri treh dojenih otrocih bi rekla, da je kar oboje. Nikoli si ne bi mislila, da mi bo uspelo v tretje polno dojiti pri tako velikih težavah in predvsem negotovosti, ko bi rad poskrbel za otroka, pa ne veš čisto natančno kako. Zdravniki so bili bolj malo v pomoč.

Zdaj pa vseeno omenim še senčno stran medalje: v prvim dveh mesecih sem se dobesedno izčrpala,si zastavljala kratkoročne cilje, večkrat skoraj obupala, a nekako upala, da mogoče pa uspe. Mislim, da je bila prava odločitev, da neham črpati in poskušam dojiti v najboljši možni meri. Ob dveh malih otrocih, dojenčku in možu, ki je seveda v službi, se dvakrat na teden v večernih urah redno rekreira, sem vidno izgubljala energijo in voljo. Pred dvema tednoma, ko sem imela zadnjo virozo (tudi odpornost je šla po zlu), so se začeli vrstiti glavoboli, nočne more, razdražljivost, brezvoljnost predvsem nemoč in obup. Mož mi v nekaj kritičnih trenutkih moje bolezni ni ravno stal ob strani in izgubljam vero v najin uspešen zakon. Zaradi tresenja sem se odpravila k zdravniku, ki mi je kar predpisal antidepresive. Ko pa sem prebrala, kaj je vse tam notri in da jih moram jemati eno leto, sem se odločila, da depresijo, poskušam premagati na drug način. Za začetek sem poklicala mamo, ki je prišla k meni za en teden, da sem se malo spočila in zbistrila misli, ta teden pa grem na razgovor k psihologu v porodnišnico, ki se ukvarja s stiskami mladih mamic. Mogoče mi uspe vsaj zamakniti jemanje tablet, za dva meseca, ko bo naš dojenček že jedel gosto hrano. Ostajam optimist, precej strošen, pa vseeno.

Tako, želim vam veliko uspeha in podpiram vaš način dela. Upam, da vam tudi nekaj malega pomeni, ko mamice ob vaši pomoči uspemo prebroditi težave.

Iskrena hvala še enkrat in prav lep pozdrav,
mamam
Default avatar

LLLMojca

Zelo sem vesela vseh odzivov, hvala, ker ste se oglasili, in ČESTITKE seveda, da ste zdržali ta pritisk, bolezen in vse skrbi, ki najedajo samozavest!!! Bravo obema in vsem, ki so vas pri tem podpirali in spodbujali!

Ja, dojenje je umetnost. Ženska umetnost, modrost, ki se prenaša od mame do mame. Dragoceno je znanje, ki ga vi pridobivate in s katerim boste morda nekoč nekje neki mamici, mogoče sorodnici, snahi ali hčeri nudili podporo in ji pomagali tako, kot si lahko mnoge ženske danes samo želijo.

Seveda, zdaj je čas tudi za vas, okrepite svojo energijo, odpornost, prehrano (kako ste kaj z maščobami??? sprašujem zato, ker je to dandanes pogosto povezano z depresijami, anksioznostmi). Če je mamica bolna, je doma kaos, ni kaj.

"Tako, želim vam veliko uspeha in podpiram vaš način dela. Upam, da vam tudi nekaj malega pomeni, ko mamice ob vaši pomoči uspemo prebroditi težave."
***Hvala, to mi največ pomeni, zato vztrajamo svetovalke na telefonih in za računalnikom!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar