Med.Over.Net

Urologija

bolečina v modih.

Default avatar

janekbananek

Dober dan!.
Star sem 24 let
v maju sem bil na pregledu pri urologu v ukc Maribor.K urologu sem šel, ker sem na desnem modu zatipal bunkico in ker me je modo zelo bolelo tudi dol vse v nogo.
Urolog mi je pregledal moda, napravil ultrazvok in vzel kri.
Zatipal ni nič nenavadnega,ultrazvok je pokazal da je vse v mejah normale, vendar mi je dal napotnico še za en ultrazvok, pa čeprav on ni opazil nič.Takoj,ko sem dobil napotnico sem se naročil na ultrazvok.Drugi ultrazvok,ki je bil par dni po prvem in,ki sem ga opravil v celjski bolnišnici je pokazal dve spermatokeli.veliki par milimetrov.
Laboratorijski izvidi so bili S-LDH=2.52
S-AFP=4 IN S BETAHCG-KV=0.
Problem je v tem,da me kr pogosto boli v desni modi,in bolečina se širi vse dol do kolena.
Pri uriniranju nimam nobenih problemov, modo me na otip ne boli,sam vseeno imam v desnem modu bolečino,ki se širi vse dol do kolene,in včasih me kr oblije od bolečine.Dogaja se mi tudi, da me pod jajci boli, da čeprav grem na vodo, da se mi zdi kot da se nisem spraznil do konca in pod modi imam tudi pogoste neprijetne bolečine.Urolog mi je pretipal tudi prostato,ki je bila v mejah normale in vzel mi je tudi neki bris ki priteče iz penisa po pregledu prostate,ki je bil normalen.

Vse na pregledu je bilo normalno,razen da imam spermaokole.Mene pa moda vsake toliko časa bolijo,in ta bolečina je močna in kr oblije te.

Kaj bi to lahko bilo? Me je lahko strah česa? naprimer, da sem lahko neploden?
Kaj naj naredim, na koga se naj obrnem,kaj bi to lahko bilo?

prosim za pomoč.
iskreno hvala.

janek
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Zdi se, da ste opravili že več preiskav, ki so pokazale, da vaše težave zaenkrat niso take, ki bi jih lahko rešil urolog. Torej boste morali pomoč iskati pri specialistu druge stroke.
Na urologa se ponovno obrnite, če bi v ali ob modih zaznali spremembo. In za kontrolo ponovite ultrazvok čez 9 mesecev.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

grlica-20

Dober dan,
Najprej hvala za odgovor.

ko sem bil na pregledu pri urologu mi je rekel da imam na desnem modu dve majhni cisti-spermatekoli.Izvidi so bili ok.

Problem je ta, da kljub temu, da je vse vredu je vedno,ko se potipam po modih in začutim ciste me potem boli desno modo.in ta bolečina ni majhna.Potem po kakšnem dnevu bolečina mine, in, ko se spet potipam po cisti me modo spet boli.

Bi lako bilo to kaj narobe?
Zakaj me neprestano bolijo moda, me boli predel pod modi in me neprestano tišči na vodo.Če mi je urolog rekel , da je vse ok.
Pišem vam, ker me je malo strah.Načrtujem družino in se bojim, da bi bil neploden.

hvala
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Bili ste na pregledu - preverili so in ugotovili, da zaenkrat ni nič narobe. Posvetite se torej ustvarjanju družine, kot pravite. Če bodo čez 9 mesecev še prisotne enake težave ali pa se bo kaj bistvenega spremenilo (na primer da bi si zatipali nenadoma drugačne, trše spremembe na modu), pa ponovno obiščite zdravnika.

Pišete, da se bojite, da bi bili neplodni. Plodnost se ugotavlja za par potem, da imata redne nezaščitene spolne odnose nekaj časa (na primer vsaj pol leta) in partnerka ne zanosi. V takem primeru obiščeta ambulanto za sterilnost, kjer ju pregledajo, v okviru obravnave partner tudi odda spermo v analizo. Torej - če še nimata s partnerko vsaj pol leta nezaščitenih rednih spolnih odnosov (npr. v povprečju 3x tedensko, še posebej takrat, ko ima plodne dneve), potem je nesmiselno fantazirati o tem, kaj bi bilo, če bi bilo, in to prek interneta. Potrebno se je posvetiti realnemu življenju. Težave pridejo še prehitro.

Če vam je urolog rekel, da je vse OK, kasneje pa so se pojavile drugačne bolečine/ težave, pač obiščite urologa še enkrat. Če bo to drugi, kot je bil prvič, boste tako pridobili še drugo mnenje.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

ODB89

Pozdravljeni !

Danes sem dobil izvide urlogoa in mi je veliko besed nejasnih ker so strokovne besede in bi prosil če mi vi lahko na kratko poveste kaj naj bi to pomenil.

Testisa sta primerna.Desno majhna hidrokela, v levem epididimitsu spermatokela, varikokele ni. Ingvinalni regiji brez patoloških sprememb.

V primeru nadaljevanja težav ali celo nastanka izbokline levo v dimljah priporočam še pregled pri abdominalnem kirurgu.

Najlepša hvala za vaš odgovor !
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Sicer ne pišete, pomen katerih besed si želite pojasniti, v splošnem pa bi zgoraj citirani izvid lahko razumeli takole (mimogrede, v citirani povzetek izvida so najverjetneje vključeni tudi podatki ultrazvočne preiskave):

Z jajčki ni nič narobe. Okoli desnega je malo tekočine (hidrokela), kar ni nič posebnega. V levem obmodku je majhna cistica, ki ni nič posebnega (lahko pa čez npr. 10-20 let zraste in jo boste pač takrat dali odstraniti, če vas bo zaradi velikosti motila - npr. ko bo izgledalo, kot da imate 3 jajčka - ampak ni nujno, da to bo in koliko desetletij bo do takrat še preteklo.) Zastojnih ven (varikokele) okrog jajčk ni. V predelu dimelj (ingvinalni regiji) niso našli nič posebnega.

Če bi se pojavila kila ali bi imeli še težave v predelu dimelj, vam priporočajo pregled pri zdravniku, ki se s tem ukvarja (abdominalni kirurg, ne urolog).

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

ODB89

Najlepša hvala za vaš odgovor !

Zanima pa me še to. Občano imam probleme z levim modom, ki se zelo zmanjša in je od desnega moda učasih za polovico manjši. Ta pojav ni vedno enak saj se modo kasneje razraste tudi v normalno velikost. Naj povem da opravljam tudi fizično delo od 8 do 10 ur na dan (mogoče je to problem) . Odgovore sem iskau že skoraj povsod na internetu in nikjer ne najdem odgovorou na moj problem, Pregledal sem ali imam mogoče raka, gonorejo ali katerokoli drugo stvar, ki je povezana z modi sam nikjer nisem zasledil o manjšanju in večanju moda.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem !
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Običajno je, da sta testisa različno velika. Da bi se velikost tako spreminjala, kot opisujete, pa ni običajno, vsaj sam testis se ne bi mogel tako spreminjati. Dejansko 2x spreminjanje velikosti bi bilo mogoče ob hudem vnetju (z vročino, mrzlico...) - pa še v tem primeru bi tako reagiral obmodek. Potem bi bila tu varikokela (da se napnejo žile ob testisu), mobilni testis - da se potegne navzgor v dimlje in ga ne tipate in tisto, kar tipate, mislite, da je testis. Ali pa še kaj drugega - torej da bi se pojavila kila v skrotumu ob testisu (torej testis bi bil enak, zraven pa bi se pojavilo še nekaj). Slednje ni stvar urologa temveč abdominalnega kirurga. Pa tudi sicer je ocenjevanje testisa relativno natančno lahko samo z ultrazvokom - da bi ga opravili takrat in natančno izmerili takrat, ko menite, da je majhen in takrat, ko menite, da se je "rezrasel".

Je pa seveda res, da sam skrotum - torej kožna vrečka, skrbi, da je testis v primernem temperaturnem okolju - torej se spusti, ko je vroče in dvigne/ skrči, ko je hladno.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

ODB89

Najlepša hvala za hiter odgovor !

Lep Pozdrav !
Default avatar

ODB89

Pozdravljeni !

Ponovno se obračam na Vas, ker žal konkretnih odgovorov drugje ne najdem.Izvide urologa sem odnesel osebni zdravniki, ki je enaki kot Vi dejala da z mojimi modi ni nič narobe.Povedal sem ji tudi probleme z levim modom, ampak mi žal ni znala povedati konkretnih odgovorou.

Zanima pa me naslednje. Glede na izvide urologa ali je možnost da je prišlo do nekega vnetja mod, kajti zadnje dva dni me je začelo rahlo boleti ( 3/10 ) tudi desno modo.Ali je možno da se in če je vneto modo lahko razširi na drugega ? Ali naj se ponovno naročim na pregled pri urologu in opravim ponovni ultrazvočni pregled ? Ali se vnetje moda vidi na UZ ali je za to potreben kirurški poseg ?
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Vnetje se kaže s tipičnimi znaki: vročina (nad 38 stopinj C), rdečina, oteklina (npr. modo se 2x ali večkrat poveča), huda bolečina. Vi omenjate blago bolečino brez vročine, otekline in rdečine.

Kirurški poseg na modu je potreben pri vnetju, če se je nabral gnoj - napravil absces. Pred tem bi ponavadi kakšen teden ležali v postelji v bolnici in imeli visoko vročino.

Seveda je vnetje lahko tudi subakutno - torej počasi potekajoče in seveda so tudi drugi razlogi za kirurški poseg na modih in seveda je mogoče, da dogajanje na enem testisu vpliva na drugega.

Vendar: dogajanja na testisih pri mlajših moških so navadno dveh vrst - lahko so takšna, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje (v tistem trenutku, ko nastanejo) ali pa takšna, kjer ni nič in ne rabijo ničesar. Torej - če mislite, da je z modi karkoli narobe, morate tisti trenutek k zdravniku (na urgenco) - tam bodo presodili, ali je res tako in če bodo menili, da je kaj narobe, vas bo pregledal urolog ali kirurg npr. 1-2 uri po tem, ko ste se spomnili, da bi lahko bilo kaj narobe. Če pa bodo na urgenci rekli, da ni nič, potem pa svetujem, da čez kakšnega pol leta ponovite UZ. In seveda, če bo vmes prišlo do trenutka, ko bi moda močno zabolelo in bi mislili, da se je kaj spemenilo, greste pač tisti trenutek na urgenco in poveste, za kaj gre. Če bi bilo kaj resnega, bi čakanje na odgovor prek interneta pomenilo, da je že vse zamujeno. Če pa ni nič resnega, pa tudi nima smisla pisati.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

enadvetri

Spoštovani,

imam vprašanje in hkrati skrb!
Že odkar pomnim, da obstajam, imam neprestano prisotne bolečine v modih, zlasti v levem.
Bolečina je včasih topa in traja nekaj dni, nato izgine, včasih mi predvsem levo modo nekoliko oteče.
Bil sem pri urologu 2 leti nazaj ravno zaradi teh težav in tudi manjše bule, ki sem jo začutil, odkril pa ni nič, rekel mi je, da naj bi bile težave v prostati?! Čeprav jaz sem jo začutil, najbolj pogosto pa med marsturb., ko so moda nekoliko bolj otrdela oz. "skrčena".
Ko je prisotna bolečina v modu, čutim bolečino enake "jakosti" v ledvenem delu, križu, včasih se mi tudi širi do kolena preko dimelj, še najbolj pa je občutna v trebušni votlini. Če me boli levo modo, na spodnji levi strani in prav čutim povezavo od moda vse do dela v trebušni votlini, kot bi šlo za vnetje cevovoda ali kako se že reče.

Težava pa je, ker me zadnje dni kar boli in glede na to, da sem pesimist po naravi in hipohonder, si ne upam pretipat in pogledat.

Sicer pa zelo pomemben podatek je ta, da imam zelo občutljiva moda na dotik. Včasih je dovolj, da rahlo dotaknem, in me zbode in močno zaboli vse do trebušne votline, včasih še v križu.

Kaj menite vi??
Prosim za odgovor,
hvala!
Default avatar

enadvetri

Spoštovani,
pozabil sem dodati: star pa sem 24 let.
Lp
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Takole prek interneta je na vaše težave težko karkoli pametnega odgovoriti. Če je res, da ste bili pri urologu pregledani pred 2 leti, potem je morda smiselno ponovno opraviti pregled in pred tem še ultrazvok abdnomna, sečil, skrotuma in tudi ingvinalnih regij. Pomembno je, da se preiskave, če nič ne najdemo in problem ostaja, pač ponovijo, na primer po enem letu. Ultarzvok bi našel na primer varikokelo, kar je mogoče operirati (čeprav se po opisu vaših težav zdi malo verjetno, da bi karkoli pomagalo). Če bi se pokazalo, da je problem res v prostati - kakšna oblika kroničnega prostatitisa, potem se lahko predpišejo kakšna zdravila, ki vam pomagajo prenašati težave in z njimi živeti.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

enadvetri

Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor.

Še nekaj bi vas nameraval vprašati;
Simptomi, ki sem jih opisal so značilni za raka na modih?
In tudi bolečine, prisotne v spodnjem delu trebuha in križa (ledvenega dela) v času bolečega moda.
Včeraj zvečer recimo sem poskusil si nekoliko pretipati, levo modo je bilo otečeno, dodatna težava je bila, ker nisem niti mogel priti do moda, saj sem imel občutek, kot bi ga obdajala neka "želatina" vse okoli. Kot bi bila obmodek poln tekočine , recimo.

Prosim za odgovor,
hvala!
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Načeloma opisano ni značilno za raka na modih. Rak na modih se navadno kaži z otipanjem trde spremembe na testistu, vendar brez urološkega in UZ pregleda tega nikoli ne moremo povsem izključiti.

Drugi del vašega vprašanja govori v smer nekaterih benignih dogajanj v skrotumu (varikokela, spermatokela, hidrokela...), ki jih je mogoče kirurško zdraviti, če jih res ugotovimo. Zato predlagam pregled pri urologu, prej pa opravite UZ, opišite rentgenologu (ki bo delal UZ) vaše težave in potem urologu na pregled prinesite izvid UZ.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

eroor

Zdravo

Mi lahko gdo pove kaj pomeni bunkica nad modum??.če nekaj časa (1 teden)me boli modo .in ko ga otipam imam na vrhu jočeca al jajca nekakšno bunkico.skozi kožo je videti kakor nekakšne vojoličaste barve.bil sem pri zdravniku pa mi je napisal da imam vnetje.modo imam tudi otečeno .Star sem 14 let pa me zanima kaj je to ker slutim da to ni vnetje in da je nekaj drugega že 4 dan jemljem antibijotike po predpisu zdrvnika


lp hvala za odgovor
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Če ste prejeli antibiotično zdravljenje, je velika verjetnost, da vas je hkrati zdravnik, ki vam je to predpisal, naročil na kontrolo po končanem zdravljenju. Takrat je priložnost, da mu pokažete, na kaj točno mislite in vam bo pojasnil. Če vam ne bo ali vas ni naročil na kontrolo, predlagam, da obiščete vašega osebnega pediatra/ šolskega zdravnika (ali pa družinskega zdravika - odvisno kdo vam piše napotnice) in ga povprašate isto. Če ne bo vedel ali boste z odgovorom nezadovoljni, pa poprosite, da vas napoti k urolgu.

Če ste res stari 14 let, potem je običajno prvi, s katerim se o tem pogovorite takoj in brez odlašanja, mati ali skrbnica/skrbnik, v primeru izjemnih okoliščin pa dežurni zdravnik. Običajno je, da starši ali skrbniki spremljajo dečka, ki ni polnoleten, k zdravniku. Seveda pa se potem sam pregled, na vašo željo in če se svojci strinjajo, lahko obravi tako, da ravno ne gledajo zraven.


Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

zaskrbljen3

Spoštovani,
tudi sam imam že skoraj celo življenje težave z bolečinami, predvsem v levem modu. Pogostokrat mi oteče, se poveča in me boli (bolečina je podobna tisti, kot pri vnetju ledvic, mehurja) in nato me boli še v levem delu križa in kolku, včasih v dimljah.
To se mi zna zgoditi pogosteje takrat, ko sem športno bolj obremenjen, se pravi, kako uro kasneje po obremenitvi. Nedolgo tega sem začutil tudi zatrdlino, veliko kot zrno v kiviju.
Kaj menite?
Hvala
Default avatar

tineh

Spoštovani!

Glede testisov in zatrdlin - če je del testisa ("jajčka") samega spremenjen, trd, to zahteva pregled (pretipanje) vsaj pri osebnem zdravniku brez odlašanja.

Sicer pa je velikost sadja zelo različna in je neposrečena primerjava - sam si peške kivija predstavljam zelo majhne.

Predlagam, da si organizirate pregled pri vašem urologu in radiologu za UZ testisov in ingvinalnih predelov ter trebuha takrat, ko so težave z oteklino izražene.

Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL