Starševski čvek

migrena z auro

Default avatar
Zanima me kako si tisti, ki imate migreno z auro organizirate življeje? Ali hodite sami po svetu (potovaja), ali sploh lahko pomislim na kakšno odgovornejšo službo, ali se takrat ko vas preseneti umaknete, kaj pa družabno življenje?

ja, na žalost jo imam tudi jaz. Pa sami glavoboli niso tako moteči kot spremljevalni simptomi aure. Ti pridejo iznenada in mi onemogočajo normalno življenje. Ja pri meni so ti simptomi: zožaje vidnega polja,mravljinčenje po roki na eni polovici telesa, mravljničenje po isti polovici obraza, včasih ohromelost v grlu in jezika (se počutim kot, da se dušim). Vse skupaj traja okoli 2 uri, potem pa konec oz. rahel glavobol in popolna izčrpanost. Zadnje čase pa se mi je k ostalim simptomom, ki se menjajo in niso vedno vsi, pridružilo še zmeden spomin, nesposobnost razmišljanja in govorjenja. Neznam prešteti 2+2, ne vem imena očeta, ipd. POskušam povedati pravilno, vendar mi ne uspe, vem le da so tisti poskusi napačni.

Dohtarji pravijo, da gre to k tej vrste migrene. Mene pa to močno ovira v vsakdanjem življenju, saj ne vem kdaj in kje me to preseneti in ne morem biti tako samostojna.
Default avatar
da, aura spada k določenim vrstam migrene. moja mama ima migrene brez aure. v bodočih letih pravijo, da bo znanost tako napredovala, da se bo tudi to dalo pošlihtat. je še v razvoju. do takrat držim pesti za tebe za čimmanj migrenskih napadov.
Default avatar
Živjo,
slišala sem da pomaga akopunktura, probaj, mislim da škodovati ne more.
Default avatar
Imam migreno z auro, imam odgovorno delo in si pomagam tako, da ko se pričnejo prvi simptomi aure (navadno migetanje pred očmi, kateremu sledi zožanje vidnega polja -ma to je že druga faza), jaz takoj vzamem 1 naprosin in spijem velik kozarec vode pa umaknem se za par minut od računalnika (grem npr. na WC ali pa sodelavcem direktno povem, da sem se prišla malo pogovarjat, da me mine). Če uspem to narediti, se mi niti ne razboli glava in zadeva mine. Je pa res, da imam vedno in povsod s sabo tablico naprosinov.
Default avatar
Mina, Louise Hay pravi, da je možni vzrok za migreno:
da ne marate, da vas potiskajo;
upirate se toku življenja;
spolni strahovi (običajno pomaga masturbacija).

Poskusi z novim miselnim vzorcem: Sproščam se v toku življenja in mu dopuščam, da mi lagodno in zlahka priskrbi vse, kar potrebujem. Življenje je na moji strani.

V mladih letih sem imela pogosto migrene, hitro ležat v temo in mir, tablete niso pomagale ... a ko sem menjala službo in se ločila, so čudežno izginile. Stariii mi jih začuda ne povzroča :)))
Default avatar
A si šla na preglede ? CT in MR glave?
Default avatar
jaz jo zaznam,ko se začne avra. Prej običajno ne. Me ovira pri vsakdanjem življenju. Moram kljub zdravilom preležat, pol je pa dobro. Ne morem funkcionirat 4-24 ur. Odvisno od jakosti napada. Je super, če te ujame v avtu...
Default avatar
Meni se na srečo pojavi zelo redko (parkrat na leto), ampak zdaj že prepoznam prve simptome in vzamem tableto, grem v posteljo in čakam, da mine.

Na tvojem mestu, ker imaš res hude simptome, bi tudi v službi povedala, kako je z mano, in če bi me zagrabilo v službi, bi lahko takoj šla domov.
Default avatar
Takoj, ko se mi pojavi avra, vzaem 2 tableti Cofetina in se umirim . Spijem ogromno vode, kolikor pač lahko.
Je pa res, da imam po 40 letu vedno manj teh migren. Hvalabogu. Že nekaj časa pa redno uživam Bkompleks tablete in Deprim, ki je na osnovi šentjanževke; sploh zato, ker sem zelo občutljiva na vremenske spremebme.
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar
Glej, jaz ti lahko povem čisto iz prve roke.

Prvo kot prvo: meni je nevrolginja in nevrolog, ki me je sprejel prvič na triaži lani septembra,ko sem imela napad povedal, da se v času aure (kolikor pač traja - od pol ure do dveh ur) NE sme vzeti nobenega tableta, ne nalgesina, ne naprosena niti migrenskega tableta. ŠELE po tem, ko aura mine, se vzame. Sicer pa, tisti čas, ko je aura, sem jaz čisto zmedena. Že to je hudo, ko nič ne vidiš, tudi če bi hotel kaj delat. Vsaj pri meni je tako. Izpad vidnega polja, ki je lahko na eni strani očesa ali še malo na drugi. Pri meni je tako, da ko aura mine, dobim glavobol, ki zanimivo, ni tako zelo hud, kot "običajna" migrena, res pa je, da mi je zadnje čase fuul slabo in zraven vsega še bruham. Seveda sem taka kot ti: izmučena, bleda...pač nikakva. Sem pa imela tudi jaz lani decembra čisto identične pojave, oz. spremljajoče pojave...ščemenje v prstih, na vrhu glave, skoraj da nisem mogla govoriti. To je bilo zame fuul hudo, ker sploh nisem dobro vedela, da so vsi ti pojavi od migrene. Letos sem naredila tudi klasični CT - magnetna resonanca glave ni bilo potrebna, ker so mi izkučili možnost tumorja ali ostalih sprememb.

Tako da zdaj mirno živim naprej, ne obremenjujem se več kot prej, malo sem se tudi sama umirila, začela gledati drugače na življenje... Kar se pa tiče tega, ko praviš, kako vpliva na vsakadnje življenje - jaz sem imela v skoraj letu 5 napadov z auro, najuhuje mi je, ko sem od začetka skoz razmišljala, kaj bo, če se mi zgodi to ravno v avtu...ampak saj sama veš, da se aura počasi stopnjuje in še vedno lahko zapelješ nekam na stran, dokler ne mine.


aja še nekaj, jaz se že par let zdravim s tabletami Propranolol, vsak dan vzamem polovičko, to je beta blokator, moram ti rečt, da precej pomaga.
Default avatar
Tudi jaz takoj, ko začne migetati pred očmi, vzamem nalgesin forte, sicer se mi po auri razvije migrena, mi je slabo, sem utrujena (oči se mi zapirajo kot da 48 ur ne bi spala),...

Mi je pa, v nasprotju z "aurico", ki so ji zdravniki odsvetovali jemanje zdravil med napadom aure, moja zdravnica rekla, da takoj vzamem nekaj močnega, saj je migetanje znak, da prihajajo bolečine.
In ker so moje migrene neznosne (po par dni, zraven še bruhanje in driska), je boljše, da takoj preprečim, da se razvije.

Aja, delam pa sicer normalno, tudi avto vozim kar veliko (cca. 100 km/dan).
Default avatar
aurica je napisal/a:
Z nasvetom nevrologa se ne morem strinjat. Zame pač ne velja.
Če vzamem Aspirin migran TAKOJ, ko se pojavi aura do glavobola sploh ne pride. In to tudi vedno naredim. Ker, ko se mi je zgodilo, da aspirina nisem imela s sabo in me je začela bolet glava je bilo to huje kot karkoli drugega na svetu. Raje še 10x rodim.

Torej meni pomaga, da TAKOJ, ko se pojavi aura vzamem Aspirin migran (2x500 mg).

Želim ti vse dobro!
Default avatar
Iness, z mano je ravno tako: če nič ne vzamem, se mi razboli glava do groznega in potem pa res nič več ne pomaga. Če vzamem takoj, ko se začno simptomi aure (brez gavobola) eno tableto pa sem OK in do glavobola navadno niti ne pride. Tak nasvet sem dobila tudi pri zdravniku. Sem pa tudi sama bila pri nevrologu in na CT glave.
Default avatar
Mina*
enake simptome kod jih ti opisuješ ,sem imel tudi sam.Jaz sem najprej pomislil da me je prizadela možganska kap(to pa zaradi mravljinčenja prstov in lica pa delno tudi jezika).
Tudi sam sem nekako izgubil spomin(hotel sem poklicat sodelavca pa se nisem spomnil njegovega imena)
Moj zdravnik je tudi najprej pomislil na kap in me je poslal nevrologu.
Ta je takoj postavila diagnozo migrena z auro.Poslala me je pa še vseeno na nadalnje preiskave kod so CT-glave pa tudi UZ vratne arterije.

Zame je to vse še novo a poznam občutek ki je rezda zelo zelo neprijeten.Si tako nemočen in nebogljen.
No upam da se bom znal kosati z to boleznijo .Je pa tudi res da je vseeno bolje migrena kod pa možganska kap.

Lp Robert
Default avatar
pri meni se tudi pojavla migrena z avro. in sicer se mi začne svetlikat pred očmi, migetat, potem pa glavobol. res neprijetno. in če vzamem tableto ko že imam glavobol nč kej veliko ne pomaga. a na srečo imam migreno sam parkrat na leto in za zdej še tut ni tok huda, tko da se da potrpet, sploh k traja največ en dan :)
Default avatar
Ja jaz pa še nimam nobenih tablet.In tudi nevem kakih glavobolov še nimam(na srečo) jih bom pa verjetno še dobil.Nekateri,ki jih poznam imajo navadno migreno z zelo močnimi glavoboli in to kar zelo pogosto.Tako da vem kako to izgleda:(
Default avatar
Tudi jaz imam auro, ki je hujše od dejanske migrene. Najprej mi migeta pred očmi, čez prib. 15 min mi začne mravljinčit ena roka, jezik, potem pa dobim motnje v govoru (kar je v bistvu najbolj grozno, ker imaš občutek, da boš zavedno tako nebogljen), potem pa čez 30 min ali uro, najkasneje 2, mine in me rahlo boli glava. Ugotovila sem, da je aura daljša, če sem sita oz. jem ravno, ko se mi aura začne.

No, zdaj pa mislim, da sem ugotovila, kaj mi pomaga, da aura ne napreduje: Takoj, ko začutim, da mi začne migetat pred očmi in se torej začenja aura, spijem 1 lekadol, si dam nekaj mrzlega za vrat in si vrat čimboljše zmasiram. V takem primeru se mi čez 15-20 min tudi vid izboljša, ostalih znakov pa več ni. Razen rahlega glavobola in tega, da sem bolj švoh. Možno, da je nekaj na tem, da žila v možganih, ki v tem stanju utripa, dobi več krvi in kisika...

Upam, da bo moj nasvet tudi vam pomagal.

S.
Default avatar
Meni so migreno z avro ugotovili v nosečnosti (prej zgoraj opisanih simptomon nisem imela). Poslali so me k nevrologu, naredili so mi ultrazvok glave ter vratnih žil, da so ovrgli kako kap. Se mi je pa ravno tako začelo z migetanjem pred očmi, zamegljenim vidom na enem očesu in na koncu močan glavobol. Kasneje se mi je avra še pojavila, tudi tako da sem imela roko ter del obraza, tudi jezik, čisto mravljinčasto, vendar glavobola nisem več imela. Tudi po porodu se mi je avra zopet pojavila in moram reč, da je občutek grozen, ko imaš pred sabo novorojenčka tebi se pa začne napad, ker ne veš, če se boš še sestavill. Glede na to, da je meni ta migrena dokaj novo odkritje, se vsakič še full ustrašim, ko do tega pride. Nimam pa nobenih tablet. Nevrolog mi je takrat samo rekel, da vzamem lekadol, če se bo še ponovilo, ker v nosečnosti tako ne smeš kaj močnejšega jemati.
Default avatar
Živjo,

sama imam zelo podobne težave, kot jih opisujete. Moj sprožitelj je stres in napor. Zato se mi ločitev in menjava službe (oziroma kakršnakoli psihološka razbremenitev) zdi kar dober nasvet :) Mi je pa zelo pomagala akupunktura pri dr. Liju Furuju (www.lifuru.net), ordinira v Ljubljani in Kranju. Sem načeloma zelo skeptična do alternativnega zdravljenja, ampak ta gospod res obvlada. Priporočam.

Pozdrav vsem sotrpinom, Tina