Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

ime za punčko

Default avatar
Ah, spet smo pred težko odločitvijo. Za prva dva je prevladala moževa varianta, zdaj ta privilegij pripada meni :-) Problem pa je, da mi je preveč imen všeč, kakšen teden bolj eno, drugi grugo...
Na seznamu sem imela tudi Emo, za katero se je mož čisto zagrel, a mene je čisto minilo, ko sem videla, kako visoko na lestvici pogostosti je. imamo že sina Žana in me blazno moti, ko vsake tolko na igrišču kakšna mamica kliče svojega Žana. mojega to sploh ne moti, mene pa. Torej - povejte, se vam zdi tole ime res pogosto?

Sicer pa sedaj kolebam med: Vita, Živa, Nuša, Liza in Ula.

Ula mi je tako res posebno ime in me kar navdušuje, na žalost je pa moj proti. ne morem pa izbrati imena, ki njemu ni všeč.
Vita in Živa sta mi všeč tudi zaradi pomena (vita je po italijansko življenje), Nuša in Liza sta mi pa všeč, ker lepo zvenita.

torej???
Default avatar
lej mi smo prvič imeli izbrana imena, ko sem v zadnjem mesecu naenkrat rekla ne punčka pa že ne bo imela tega imena in dala svoj predlog, in ime se je tako prijelo, in nakoncu je bila še punčka (prej tega nisva vedela), ki ji ime izredno paše v vseh pogledih.
Default avatar
:) problem je, da sem jaz že v zadnjem mesecu! in tako neodločena sem že celo nosečnost...
Default avatar
Naša je Ema pa moram rečt, sem da v 4-ih letih, kar je pri hiši, spoznala še 2 približno enako stari - eno na igrišču in v celem vrtcu imajo samo še eno, tako da po moje glih ne mrgolijo čisto na vsakem koraku!

Sama nisem človek, ki bi se obremenjevala s pogostostjo imen pri drugih otrocih oz. da bi verjetnost, da bo še kdo drug otroka klical otroka z istim imenom, pri meni ne vpliva na izbor - dejansko bi drugi otrok, če bi bil drugega spola, dobil isto ime kot sosedin. Jaz gledam na to tako: jaz bom živela skupaj z otrokom naslednjih 30 let ;)) in ga klicala po njegovem imenu naslednjih 80 let ;)) Zato mi je to, da mi je ime pri srcu, bistveno bolj pomemben del izbora imena, kot pa to, kako je ime drugim otrokom v ulici - s katere se lahko navsezadnje že naslednje leto preselimo.
Default avatar
Emamama, popolnoma se strinjam s tabo. Če bi bila sama 100% v Emo, potem se ne bi ozirala na pogostnost. Ime mi je lepo, a ga očitno nisem "začutila" dovolj ali ne vem, kako naj se izrazim.
Default avatar
Meni so všeč poleg tvojih še Brina, Tisa, Mia, Neja, Maja.
Default avatar
Moja bi bila Lina.
Default avatar
Od vseh naštetih bi jaz imela Lino ;)
Default avatar
Jaz imam sina, za ime sva se odločila ko sva se z možem peljala v porodnišnico, in ni mi niti za trenutek žal da sva se zanj odločila.
Pri drugem otroku pa sicer nisva bila čisto ziher za spol vendar sva nekako imela na sumu da bo punčka. Za punčko sem si mislila o to bom pa že zbrala k je veliko več lepših imen vendar nekako z možem sva imela veliko variant ( Eva, Ema, Ula...)nobena pa ni bila to je to.
4 dni pred porodom pa sva se odločila za Niko in mi je tako lepo ime za mojo pupiko!!
Default avatar
Izmed tvojih naštetih bi izbrala ime Vita. Tudi Ema je lepo ime.

Sama imam tudi še dober mesec in izbiram imena - imam/imava eno ime, glede katerega sem tudi pomeslila na pogostost tega imena, a sem se odločila, da se na to ne bom ozirala. Če pogledaš npr. ime Maja - koliko je dandanes odraslih Maj (generacija cca 30 letnic), pa je ime kljub temu še vedno zelo lepo.
Default avatar
neodločena je napisal/a:
kako zelo te razumem, jaz sem izbirala ime za punčko, mož za fantka, do ca.6 meseca sem ves čas govorila, da bo Ela, če bo punčka, nato pa kar naenkrat nisem več čutila, da nosim Ele...hecen občutek, verjetno hormoni:)))) Fantek naj bi bil Julij, jaz pa nisem pa nisem našla imena, tako da je nekaj tednov pred porodom nastala Julija:) in pri tem imenu smo tudi ostali, ker se mami ni in ni spomnila nič boljšega.

Zdaj že izbiram ime za drugo punčko, ko bo, če bo. Všeč mi je: Alja, Ota, pa še kako se bo našlo. Mi pa za fantka sedaj ni nobeno 100% všeč, ker nama je bil Julij naj izbor, samo Julij pa ne more biti, če imaš Julijo. Mogoče Mark. Mam nekak občutek, da bo tudi druga punčka, zato kar za punčko bolj izbiram, čeprav sem prvič imela občutek, da bo fantek:))))

neodločena, na koncu bosta dala najlepše ime svojemu otroku!!!;)
Default avatar
Jaz navijam za Lizo!Lepo redko ime. Poznam veliko Lin in Ul, tako da morda glej tudi na to, kako pogosto je ime. Če ti je to pomembno seveda. Hm, pa morda glej tudi na to, kako paše k priimku. Saj to ni pomembno, a če že imaš čas...;)
Default avatar
Če bi mi imeli punčko bi imeli Manjo...mi je pa Ema tudi zelo všeč

jaz tudi:))) : kaj že pričakuješ :)))
Default avatar
moji dve punci sta Nina in Jona
Yonix
Default avatar
Kaj pa Viva? A to ime sploh obstaja?
Default avatar
vesna01 je napisal/a:
ne še...delamo pa na tem oz. ne mirkamo:)
Default avatar
zozi je napisal/a:
Ojej, ne no.
Default avatar
Pojma nimam. Recimo kot bi rekla, da ji boš dala ime Gertruda. Ma ne vem, vidm eno žensko od 1.80m z blond kitami in fertahom.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar