Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Pecivo, piškoti brez jajc?

Default avatar

mmmaaašššaaa

Živjo,

našemu triletniku so ugotovili alergijo na jajca in me zanima, če ima kdo kakšen preverjen recept za piškote, pecivo, tortno osnovo brez jajc. Ker mi je prav hudo, ko dobimo goste in me za vsako hrano na mizi posebej sprašuje, če so notri jajca.

Tu sem zasledila že recept za marmeladne blazinice in mu naredila majhno zalogo, bi pa poskusila še kaj drugega.

Za vsak predlog lepa hvala!

LP, M.
Default avatar

kaj pa

Sicer nisem doma v tem vendar menda obstaja prašek no egg, ki je vbistvu nadomestek jajc in primeren za alergike .. tako lahko delaš normalno pecivo z tem namesto jajc ... pobrskaj malo v kakšni večji trgovini ...
Default avatar

ju3

poglej starejše teme na forumu alergije, tam smo si izmenjale veliko receptov.
drugače pa, lahko uporabiš No egg, dobiš v večjih trgovinah, to je nadomestek jajc, ali pa eno jajce je pribl. eno naribano jabolko ali ena pretlačena banana. čas pečenja se sicer na ta račun spreminja, zato bodo potzorna med peko. sedaj nimam nobenega recepota pri roki, ma poglej na alergije tu na monu.
Default avatar

tudimi

Ni treba uporabljati dodatka. Pri krhkem testu (piškoti) jajca enostavno izpustiš, namesto enega jajca daš žlico kisle smetane, če ne sme tudi mleka, pa kar žlico vode.
Sama tudi pri kvašenem testu delam enako. Zelo lepo uspe tudi orehova potica (namesto jajc v testu več mleka, v nadevu pa smetana).Uspejo tudi cmoki iz krompirjevega testa.
Pri nas so trenutno "in" muffini, pri katerih uporabim testo za jogurtovo pecivo po istem principu kot zgoraj. Obnese se tudi kot podlaga za torto (gor pa smetanova krema).
Kot nadomestek jajc lahko za vezavo uporabiš tudi sojino moko.

Pri kupljenem pecivu glej, da ne vsebuje jajčnega lecitina (E322)

Kopiram še originalne recepte brez jajc, večkrat preverjene:

Preprosto pecivo brez jajc

1 jogurtov lonček zdroba
1 jogurtov lonček sladkorja (lahko manj)
1,5 jogurtovega lončka mletih orehov
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor

1 jogurtov lonček mleka
0,5 jogurtovega lončka olja

4 naribana jabolka

po želji pest rozin

Najprej dobro zmešamo vse suhe sestavine, dodamo mokre sestavine in nato še naribana jabolka ter vse skupaj dobro premešamo. Če je masa preveč tekoča, lahko dodamo 1 ali 2 žlici moke.
Zmes stresemo na dobro pomaščen pekač (približna velikost je polovica velikega pekača iz pečice).
Pečemo v segreti pečici na cca. 200 stopinj od 35 do 40 minut.
Nato pecivo dobro ohladimo in razrežemo na primerno velike koščke.

Lahko ga prelijemo s čokoladno glazuro

[Muffini brez jajc

Sestavine:

15 dag masla
10 dag sladkorja
3 žlice kisle smetane
35 dag bele moke (mehke)
pol zavitka pecilnega praška
1 dcl mleka
10 dag narezane čokolade
2 žlici kakava (za lepšo, temnejšo barvo)
dodatki po želji : zmrnjeno sadje, kokos...

Zmešamo maslo ( naj bo mehko, vendar ne stopljeno) sladkor, kislo smetano, da dobimo gladko maso. V drugi posodi zmešamo moko in pecilni prašek in jo hkrati z mešanjem skupaj z mlekom izmenično postopoma dodajamo v maso, dokler ne dobimo testa.
Na koncu dodamo narezano čokolado + dodatke.
V pekač z vdolbinami (sama imam silikonskega, ga priporočam) z zličko dajemo testo. Če se odločimo da bomo dodali zmrznjeno sadje, najprej damo z zličko nekaj testa in naredimo majhno luknjo, vanjo damo sadje, nato naložimo nanj še malo testa, da zapremo muffin.

Pečemo 30 min na 180 C.


PECIVO

3 jogurtovi lončki ostre moke
3 jogurtovi lončki sladkorja
3 jogurtovi lončki kislega mleka
1/2 jogurtovega lončka belega olja
3 žličke pravega kakava
1 pecilni prašek
1/2 žličke sode bikarbone
Vse sestavine zmešamo in pustimo stati 10 minut, še enkrat premešamo in damo peči.
Ohlajeno prerežemo in namažemo z marmelado.
Pecivo lahko potresemo s sladkorjem v prahu.

SLASTNE NUŠINE REZINE

1/2 l mleka
20 dag sladkorja
20 dag jedilne čokolade
10 dag kokosa
1 margarina
50 dag zdrobljenih albert keksov
Vse sestavine, razen albert keksov, kuhamo, da se sestavine razpustijo in premešajo, dokler ne zavre. Nato odstavimo s štedilnika in vmešamo zdrobljene kekse. Pekač posujemo s kokosom, vanj vlijemo maso in jo tudi po vrhu potresemo s kokosom. Ko se masa ohladi in strdi, jo narežemo na kvadratke ali rombe..
Default avatar

mmmaaašššaaa

Punce, zlate ste. Hvala, res.

Sem se pa prav nasmejala punci iz enega linka, ki je ugotovila, da je koza, ker ni kar v iskalnik vpisala 'pecivo brez jajc'. To sem tudi jaz!

LP!
Default avatar

klmn

ROGLJIČKI BREZ JAJC

25 dag masla
10 dag sladkorja
4 žlice kisle smetane
2 žlici vina
vanilijev sladkor
50 dag moke
3/4 pecilnega praška

sladkor za posipanje

Penasto umešamo maslo, dodamo sladkor, smetano, vino in moko, pomešano s pecilnim praškom. Testo naj počiva pol ure. Oblikujemo rogljiče in jih pečemo pri 200°C.
Ohlajene potresemo s sladkorjem. ( Recept iz knjige sestre vendeline)

Te piškote pečem mojemu sinu, ki je tudi alergičen na jajca.
Default avatar

ju3

sem poiskala recepte:
Biskvit brez jajc in mleka
-biskvit je zato primeren za vegetarijance in alergike
-za tortno osnovo, ali muffinije, ali kar tako

300 g bele moke
1 zavitek pecilnega praška
190 g rjavega sladkorja z vmešanim rumov, limonin in vanilijevim sladkorjem
2 jabolki
7 žlic olja
1 žlica limoninega soka
naribana limonina lupina
1-2 mali žlici sode bikarbone

1) V posodi suho zmešamo vso moko in zavitek pecilnega praška in sodo bikarbono.

2) Posebej naribamo obe jabolki, da dobimo jabolčno kašo (drobno ribanje) in kot postranski produkt jabolčni sok (cca. 160 g kaše in 5 - 7 žlic soka).

3) Nato v drugi posodi zmešamo skupaj rjavi sladkor, vanilijev sladkor, rumov sladkor, naribano limonino lupino, jabolčno kašo s sokom ter dodamo 7 žlic olja in 1 žlica limoninega soka. Malce počakamo, da se sladkor stopi, . zmiksaj z paličnim da je gladka zmes.
K zmesi dodamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono. Zmiksaj z paličnim da je gladka zmes.

4) Zmešamo z mešalnikom, da zmes postane enakomerna (brez grudic). Vlijemo v pekač, ki smo ga prej namastili in posuli z drobtinami (ali obložili s peki papirjem).

5) Biskvit pečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinj, 20 min Muffinije, 30 min tortna osnova.

v sam biskvit lahko dodajaš čokoladne kapljice, sadje, karkoli, ugotoviš sama kaj vam ustreza pečeš pa v oblikah kakršnih hočeš. gre tudi prerezat.
Default avatar

Mini

Sam neki me zanima, zakaj pišete ''preverjeni'' recepti? :D Pač ne daš jajc, tle ni nč treba preverjat :D
Boh pomagi
Default avatar

jao no

Mini je napisal/a:
Sam neki me zanima, zakaj pišete ''preverjeni'' recepti? :D Pač ne daš jajc, tle ni nč treba preverjat :D
Boh pomagi
Zato, ker zadeva ni tako preprosta kot si jo ti predstavljaš. Jajca testo 'držijo' skupaj, ga povežejo in rahljajo in zato pač rabiš ustrezen nadomestek, na pa da jajca enostavno izpusiš iz recepta ven.
In fajn je, da je recept preverjen kar pomeni, da ga je že nekdo preiskusil in je užiten, ne pa da se nasankaš s kakšnim takim, ki je samo jajca spustil ven, recepta pa v resnici ni pripravil.