Predlagam uvedbo trošarine na sol in sladkor
Lahko bi se uvedlo trošarino na sol – tako kot je to nekoč že bila, vendar v nekih razumnih mejah. Ljudje pojedo dosti preveč soli, v količinah, ki niso niti najmanj zdrave. Poleg tega je mnogo pripravljene hrane vse preveč slane. Trošarina bi tovrstno hrano in pa seveda sol podražila, tako da bi ljudje manjkrat segali po tovrstni hrani. Podobno predlagam tudi pri sladkorju. Tako bi ubili dve muhi na en mah: ljudje bi se bolj zdravo prehranjevali (ker bi bila nezdrava hrana dražja in ob primerno visokih trošarinah na sladkor in sol celo dražja od zdrave hrane), hkrati pa bi državni proračun dobil prepotrebna sredstva.
Zakaj pa ravno na sol in ne na meso?
S trošarino na sol država ne bi prav veliko zaslužila. Sploh je pa sol zdrava.
Zanima me tudi, kako bi pobirala trošarino na sladkor. Na primer sladkorji v sadju, bi torej bila višina trošarine odvisna od vrste sadja, zrelosti, izvora … (to so vse dejavniki, ki bi jih morala upoštevati)? Bi bila trošarina enaka za namizni sladkor, ki je mešanica različnih sladkorjev, in za sladkor v obliki čiste fruktoze/glukoze? 🙂
Še eno vprašanje: ali bi bili potem dražji likerji z vipjo vsebnostjo sladkorjev ali tisti z višjo vsebnostjo alkohola? 🙂
Enako sprašujem za vina.
Aja, pa tudi v mleku je sladkor. Blagor tistim z alergijami … :)[/quote]
Verjetno je bila mišljena saharoza.[/quote]
In kaj bi s tem dosegli? Evo vrsto sladkorja bi pač nadomestili z drugo. Pa spet ne bi bilo prihodka v državno blagajno … 🙂
Verjetno je bila mišljena saharoza.[/quote]
In kaj bi s tem dosegli? Evo vrsto sladkorja bi pač nadomestili z drugo. Pa spet ne bi bilo prihodka v državno blagajno … :)[/quote]
Saj se zaradi visoke trošarine na gorivo tudi ne vozimo nič manj, kvečjemu več (ravno danes nick z imenom družine – vsak konec tedna kam šibajo, predvidevam, da z avtom). Alkohola še vedno pokonzumiramo nadpovprečno, edino kajenje zgleda da res malo upada.
Bela moka in sladkor veljata za škodljivi živili in meni se sploh ne zdi mimo, da bi ju dodatno obdavčili. Nikoli mi ni bilo jasno, kako je lahko sladkor v državnih blagovnih rezervah. Zakaj? A je res nujen za preživetje?
Znimivo, pa zakaj ne uvedejo trošarino za takele butaste izjave. Na osnovo, sol in sladkor – ker sta kao škodljiva, ker jih ONE ne konzumirajo. Pa bi mi plačevali davek. Sploh pa sol v poletnem času glih ni tolk škodljiva. Pa kaj jo z žlico jeste. Pa dejmo trošarino na otroške kašice, pa kinder jajčke, pa na kitty izdelke še nabit. Kašice se naučte same delat, kuhite, pasirajte – sej kr naprej pametujete da so al sladke, al slane. To pa ja ni nujno v trgovinah kupit. Pa na sladolede – kaj jih rabimo za preživet. Pol pa jamrate kolk so eni dragi. Pa na….. e, še bi se dalo. Tudi na prevečkratno pranje brisač, bi lohk trošarine plačevale – ve.jaz sem itak umazana.
http://www.predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/403/null/answers
Tak predlog je bil posredovan vladi že januarja letos, marca letos so na to pobudo že tudi odgovorili.
V bistvu je.
Takojšnja energija in sorazmerno lahko ga je tako skladiščiti kot uporabiti.
Kaj pa bi ti imela namesto sladkorja?
Sploh pa sol: brez soli bi marsikdo poleti dehidriral, posebej če se kaj s športom ukvarja. Uvedi trrošarino na sol, prepričaj ljudi, da soli ne smejo uživati, ker je škodljiva, pa boš še bolj napolnil urgence. Super predlog, ni kaj. 🙂
to pomen, da bo folk plačval več davka na pocen futr ( itak je večinoma umetn), k drage “zdrave” hrane si tko večina ne more privoščit, tist bio je pa kao zdrav futr po astonomskih cenah pa tud ne špila vse tko kt bi mogl in je zadeva okol tega čist zgrešena.
tist k bi rad uvedel trošarine na to dvoje pa še kej zraven je pač pacient v glavo. če mu paše nej sam kuha pa peče doma s točno določenimi sestavinami, zadeve nej pa pusti stat tko kt so al pa so ble.
že če se sam pogleda to, da dons cote dobiš za manj keša kt futr se hitr vid kolk je ura, eni bi pa kr še trošarine nabijal pa davke dodatne oz. višje na že tko predrago hrano.